Witam, od lat poszukuje przepisu, z którego wieki temu (w podstawówce jeszcze na tzw. ZPT) piekłam te właśnie rogaliki. Zapamiętałam jedynie, że do ciasta (na stolnicy) tzn. do mąki masła dodaje sie pokruszone drożdże (nie sprządza się zaczynu) i śmietanę. Nic więcej nie pamiętam. Może ktoś dysponuje takim przepisem, będę ogromnie wdzięczna. Bo rogaliki były wspaniałe.
Dziękuję za zaangażowanie w niesieniu pomocy :) niestety nie takie :( tamte nie były do końca rogalikami, tylko bardziej rożkami, czyli kwadracik wielkosci ok 10/10 cm zlożony na pół z marmoladą w srodku....przepraszam moj blad, ze podalam rogaliki. Dziekuje a z tego przepisu tez wypróbuje. pozdrawiam serdecznie
W moich przepisach są właśnie rogaliki krucho drożdżowe z marmoladką. Myślę ,że to właśnie jest przepis którego poszukujesz. Posiadam go od bardzooooo dawna.
Jesteście wielkie!!!!!!! bardzo bardzo się ciesze i ogromnie dziekuje!!! to własnie to hura!!!!! Musze podszepnąć, że choć jeszcze skrona ilość moich przepisów (stopniowo dodaję), to też są grzechu warte. Polecam i jeszcze raz dziekuję.
Rogaliki już upieczone, maja niestety wadę straszną....znikają w mgnieniu oka myślę też o lekkiej modyfikacji farszu, np z kapusty jako paszteciki...dobry pomysł?
Witam, od lat poszukuje przepisu, z którego wieki temu (w podstawówce jeszcze na tzw. ZPT) piekłam te właśnie rogaliki. Zapamiętałam jedynie, że do ciasta (na stolnicy) tzn. do mąki masła dodaje sie pokruszone drożdże (nie sprządza się zaczynu) i śmietanę. Nic więcej nie pamiętam. Może ktoś dysponuje takim przepisem, będę ogromnie wdzięczna. Bo rogaliki były wspaniałe.
Rogaliki z tego przepisu są wyśmienite i odpowiadają Twojemu opisowi http://wielkiezarcie.com/recipe8666.html
Dziękuję za zaangażowanie w niesieniu pomocy :) niestety nie takie :( tamte nie były do końca rogalikami, tylko bardziej rożkami, czyli kwadracik wielkosci ok 10/10 cm zlożony na pół z marmoladą w srodku....przepraszam moj blad, ze podalam rogaliki. Dziekuje a z tego przepisu tez wypróbuje. pozdrawiam serdecznie
W moich przepisach są właśnie rogaliki krucho drożdżowe z marmoladką. Myślę ,że to właśnie jest przepis którego poszukujesz. Posiadam go od bardzooooo dawna.
Składać można jak się chce. Ja zawsze robię kwadraty w środek marmoladka twarda /kawałek w kształcie słupka/. Zwinięty a końce nacięte.
Jesteście wielkie!!!!!!!
bardzo bardzo się ciesze i ogromnie dziekuje!!! to własnie to hura!!!!! Musze podszepnąć, że choć jeszcze skrona ilość moich przepisów (stopniowo dodaję), to też są grzechu warte. Polecam i jeszcze raz dziekuję.
http://wielkiezarcie.com/recipe45475.html
Mysha2006 dziękuję za pomoc .Ja niestety nie mogę nigdy skopiować .
Z ogromna radością zawiadamiam, że to strzał w 10 !!!!!!! Stokrotne podziekowania.
Czyżby ten strzał w 10 to moje rogaliki?
jasne :)
Cieszę się badzo bo rogaliki są fantastyczne. Mało pracy i produktów a efekt super pychota. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku oraz smacznego !!!
Rogaliki już upieczone, maja niestety wadę straszną....znikają w mgnieniu oka
myślę też o lekkiej modyfikacji farszu, np z kapusty jako paszteciki...dobry pomysł?