Żeby się to mleko nie przypalało dłuuugo z cukrem gotowane to należy wziąć puszkę mleka skondensowanego słodzonego i gotować ją w garnku z wodą przez 3-4 godziny - woda ma tylko pykać a puszka musi być calkowicie zanurzona w wodzie . Po wyjęciu puszki z wody, ochłodzeniu otwieramy kluczem do konserw i mamy kajmak . Jeżeli do ciepłego kajmaku połamiemy gorzką czekoladę i dobrze wymieszamy , to wychodzi wersja lux . W celu zapobieżenia żmudnemu wydłubywaniu masy z puszki otwieramy puszkę z obu stron i wieczko z jednej strony puszki / jak tłoczek w strzykawce / wykorzystujemy do wypchnięcia całości masy . Kajmak + masło + alkohol = szybki krem do biszkoptu .
co to jest kajmak???????
mleko+cukier gotowane dłuuuugo.....aż masa stanie się jasno brązowa i gęsta
Żeby się to mleko nie przypalało dłuuugo z cukrem gotowane to należy wziąć puszkę mleka skondensowanego słodzonego i gotować ją w garnku z wodą przez 3-4 godziny - woda ma tylko pykać a puszka musi być calkowicie zanurzona w wodzie . Po wyjęciu puszki z wody, ochłodzeniu otwieramy kluczem do konserw i mamy kajmak . Jeżeli do ciepłego kajmaku połamiemy gorzką czekoladę i dobrze wymieszamy , to wychodzi wersja lux . W celu zapobieżenia żmudnemu wydłubywaniu masy z puszki otwieramy puszkę z obu stron i wieczko z jednej strony puszki / jak tłoczek w strzykawce / wykorzystujemy do wypchnięcia całości masy . Kajmak + masło + alkohol = szybki krem do biszkoptu .
sa też już gotowe masy których nie trzeba gotować.
http://wielkiezarcie.com/recipe22167.html
dla mnie kajmak to krówka, zanim ja pokroją w kostki i owiną w papier :):)
Bardzo bardzo dsziekuje