Forum

Kuchenne porady

Kajmak

  • Autor: soniahvi Data: 2009-08-13 16:33:20

    co to jest kajmak???????

  • Autor: alman Data: 2009-08-13 16:39:00

    mleko+cukier gotowane dłuuuugo.....aż masa stanie się jasno brązowa i gęsta

  • Autor: atek Data: 2009-08-13 18:22:52

    Żeby się to mleko nie przypalało dłuuugo z cukrem gotowane to należy wziąć puszkę mleka skondensowanego słodzonego i  gotować ją w garnku z wodą przez 3-4 godziny -  woda ma tylko pykać a puszka musi być calkowicie zanurzona w wodzie . Po wyjęciu puszki z wody, ochłodzeniu otwieramy kluczem do konserw  i mamy kajmak . Jeżeli do ciepłego kajmaku  połamiemy gorzką czekoladę i dobrze wymieszamy , to wychodzi wersja lux . W celu zapobieżenia żmudnemu wydłubywaniu masy z puszki otwieramy puszkę z obu stron i wieczko z jednej strony puszki / jak tłoczek w strzykawce / wykorzystujemy do wypchnięcia całości masy . Kajmak + masło + alkohol = szybki krem do biszkoptu .

  • Autor: as Data: 2009-08-14 09:24:50

    sa też już gotowe masy których nie trzeba gotować.

  • Autor: justine75 Data: 2009-08-13 18:34:00

    http://wielkiezarcie.com/recipe22167.html

  • Autor: anneau Data: 2009-08-14 11:15:48

    dla mnie kajmak to krówka, zanim ja pokroją w kostki i owiną w papier :):)

  • Autor: soniahvi Data: 2009-08-15 10:59:15

    Bardzo bardzo   dsziekuje

Przejdź do pełnej wersji serwisu