Forum

Pomysł czy Problem?

Ciasto drożdżowe zawijak z kakaem i cukrem

• Autor: nigela Data: 2009-08-30 15:23:35

Poszukuje przepisu  na  zawijak z kakaem i cukrem  i jakoś  z masełkiem ,znajomy  mnie prosił żeby upiec ale za bardzo nie wiem  jak.

Wyglądem  to  przypomina  makowca  z jego relacji  to mamusia  jego piekła.   Podejrzewam ze to przepis naszych babć albo   prababć.     Czekam  na   wiadomości

Pozdrawiam NIGELA

• Autor: Glumanda Data: 2009-08-30 15:28:41

W moich przepisach jest chyb cos czego szukasz.. co prawda wersja na blache..ale nie widze przeciw wskazan, zeby nie zwinac calosci w rolade ;)
    http://wielkiezarcie.com/recipe38725.html

• Autor: sanella* Data: 2009-08-30 18:56:00

Moja mama jak piecze makowce zawijane to zawsze czesc ciasta rozwalkuje, posmaruje rozpuszczonym maslem, posypie cukrem i cynamonem (mozna tez kakaem), zawinie i piecze jak zawijany makowiec, PYCHA.
    Mysle, ze kazde ciasto drozdzowe sie do tego nadaje (na WZ jest duzo przepisow na zawijane makowce).
    Pozdrawiam.

• Autor: bea39 Data: 2009-08-30 20:54:17

Robisz drożdzowe ciasto i smarujesz masą kakaową ( margaryna, kakao, mleko i cukier- jak na polewę czekoladową, tylko gęściejszą). Zawijasz i pieczesz jak makowaca :)

• Autor: nigela Data: 2009-09-01 21:12:52

Dzieki za przepisy skorzystam  napweno. To  chyba właśnie ten przepis  pozdrawiam .i dzękuje- odzywam się dzisiaj  bo mi coś laptop szwankował  pa.

• Autor: ursula Data: 2009-08-30 21:01:18

witaj,
    moze ten:
    http://wielkiezarcie.com/recipe39794.html

• Autor: ursula Data: 2009-08-30 22:17:20

przepraszam, nie zauwazylam, ze chcesz ciasto drozdzowe,
    pozdrawiam

• Autor: sabanl36 Data: 2009-09-06 14:56:24

Witaj.ja pieke zawijane ciasto o nazwie "topielec",ktore po zarobieniu topi sie a potem dzieli na 3 polacki ,smaruje kazdzy stopionym maselkiem iposypuje cukrem i zawija rolade.Z kilorama maki wychodzą 3 placki,które po upieczeniu koniecznie trzeba polać polewa kakową bo ciasto nie jest słodzone.Teresa

Przejdź do pełnej wersji serwisu