W moich przepisach jest chyb cos czego szukasz.. co prawda wersja na blache..ale nie widze przeciw wskazan, zeby nie zwinac calosci w rolade ;) http://wielkiezarcie.com/recipe38725.html
Moja mama jak piecze makowce zawijane to zawsze czesc ciasta rozwalkuje, posmaruje rozpuszczonym maslem, posypie cukrem i cynamonem (mozna tez kakaem), zawinie i piecze jak zawijany makowiec, PYCHA. Mysle, ze kazde ciasto drozdzowe sie do tego nadaje (na WZ jest duzo przepisow na zawijane makowce). Pozdrawiam.
Robisz drożdzowe ciasto i smarujesz masą kakaową ( margaryna, kakao, mleko i cukier- jak na polewę czekoladową, tylko gęściejszą). Zawijasz i pieczesz jak makowaca :)
Witaj.ja pieke zawijane ciasto o nazwie "topielec",ktore po zarobieniu topi sie a potem dzieli na 3 polacki ,smaruje kazdzy stopionym maselkiem iposypuje cukrem i zawija rolade.Z kilorama maki wychodzą 3 placki,które po upieczeniu koniecznie trzeba polać polewa kakową bo ciasto nie jest słodzone.Teresa
Poszukuje przepisu na zawijak z kakaem i cukrem i jakoś z masełkiem ,znajomy mnie prosił żeby upiec ale za bardzo nie wiem jak.
Wyglądem to przypomina makowca z jego relacji to mamusia jego piekła. Podejrzewam ze to przepis naszych babć albo prababć. Czekam na wiadomości
Pozdrawiam NIGELA
W moich przepisach jest chyb cos czego szukasz.. co prawda wersja na blache..ale nie widze przeciw wskazan, zeby nie zwinac calosci w rolade ;)
http://wielkiezarcie.com/recipe38725.html
Moja mama jak piecze makowce zawijane to zawsze czesc ciasta rozwalkuje, posmaruje rozpuszczonym maslem, posypie cukrem i cynamonem (mozna tez kakaem), zawinie i piecze jak zawijany makowiec, PYCHA.
Mysle, ze kazde ciasto drozdzowe sie do tego nadaje (na WZ jest duzo przepisow na zawijane makowce).
Pozdrawiam.
Robisz drożdzowe ciasto i smarujesz masą kakaową ( margaryna, kakao, mleko i cukier- jak na polewę czekoladową, tylko gęściejszą). Zawijasz i pieczesz jak makowaca :)
Dzieki za przepisy skorzystam napweno. To chyba właśnie ten przepis pozdrawiam .i dzękuje- odzywam się dzisiaj bo mi coś laptop szwankował pa.
witaj,
moze ten:
http://wielkiezarcie.com/recipe39794.html
przepraszam, nie zauwazylam, ze chcesz ciasto drozdzowe,
pozdrawiam
Witaj.ja pieke zawijane ciasto o nazwie "topielec",ktore po zarobieniu topi sie a potem dzieli na 3 polacki ,smaruje kazdzy stopionym maselkiem iposypuje cukrem i zawija rolade.Z kilorama maki wychodzą 3 placki,które po upieczeniu koniecznie trzeba polać polewa kakową bo ciasto nie jest słodzone.Teresa