Moze mini pizza z dowolnym nadzieniem, albo grzanki, albo paszteciki z ciasta francuskiego, albo mini tarty z wytrawnym nadzieniem, albo warzywa nadziwane mięsem, albo grzybami i zapieczone, babeczki z wytrawnym nadzieniem?
Szczerze mówiąc mam dylemat, bo nie wiem, co rozumiesz jako przystawkę? Ciepła przystawka- to niewielkie dnie, mające na celu zaostrzyć apetyt ( albo zaspokoić pierwszy głód) podawane przed zupą, albo po zupie. Wydaje mi się,jednak, że w jakimś innym duchu zadałaś pytanie, bo nie wyobrażam sobie, zebym przed zupą ( albo po zupie) mogła zjeść bigos, leczo, albo strogonowa, a potem zasiaść jeszcze do drugiego dania i głównego posiłku.
Moze chodziło Ci o samodzielne potrawy na ciepło, które nie są daniem obiadowym? Coś w rodzaju ciepłej kolacji?
Moim zdaniem przystawka, a juz szczegolnie na goraco, raczej wyklucza zupe
Jesli idzie o cieple, to przyszly mi do glowy te ktore znam z doswiadczenia:
- grejfruty smazone z anchois - papiloty ze szparagow w pomaranczach (rowniez z anchois) - szparagi w sosie holenderskim - ravioli (malutkie pierozki) nadziewane gruszkami i wedzona na zimno szynka - pakuneczki z ciasta filo nadziewane kozim serkiem i tapenada (purée z czarnych oliwek) - gruszki faszerowane orzechami i serem roquefort - rowniez zapiekane - indywidualne kokilki z owocami morza ze szczypta imbiru i szczypta curry
Jesli ktos zainteresowany, a mam tych przepisow wyprobowanych sporo, to prosze dac znac. Pozdrawiam
Bardzo proszę - napisz coś o tych gruszkach, zastanawiałam się przez chwilę - miękkie, czy twardsze? orzechy włoskie ? Teraz akurat sezon, a brzmi smakowicie.:):) Sprawdzałam , nie ma w Twoich przepisach:(
W moich jest- jeśli zechcesz sobie zeknąć ;) talerz owoców z wytrawnym nadzieniem.. :)
Gruszki dajesz, jakie lubisz- moga być surowe, albo tylko podgotowane - jeśli bardzo twarde. Ugotowane w kompocie, albo rozgotowane - nie nadają sie. Orzechy włoskie bardzo pasują do sera, ale inne tez się nadadzą...
- 3 twarde gruszki (klapsy, lub konferencje) - 100 gr cukru - 50 gr wyluskanych orzechow wloskich - 40 gr gestej smietany - 100 gr sera roquefort - pieprz
Obrac gruszki, przeciac wzdluz, dobrze wypestkowac, gotowac w syropie przez 10 minut(50 cl wody na 100 g cukru). Dobrze odsaczyc. Zmiksowac orzechy, na koncu miksowania dodac roquefort i smietane, pomiksowac jeszcze moment, masa nadziac gruszki, posypac pieprzem. Piekarnik rozgrzac do 210°, zapiekac przez 10 minut.
witajcie :) szukam fajnych przepisów na ciepłe przystawki (leczo,bigos,krokiety,strogonow- już znam :) )
A może coś szybkiego z piekarnika http://wielkiezarcie.com/recipe33116.html lub coś zupełnie innego http://wielkiezarcie.com/recipe32441.html , albo expresowe danie z mikrofalówki http://wielkiezarcie.com/recipe47803.html i coś dla panów http://wielkiezarcie.com/recipe40614.html ...pozdrawiam
Moze mini pizza z dowolnym nadzieniem, albo grzanki, albo paszteciki z ciasta francuskiego, albo mini tarty z wytrawnym nadzieniem, albo warzywa nadziwane mięsem, albo grzybami i zapieczone, babeczki z wytrawnym nadzieniem?
Szczerze mówiąc mam dylemat, bo nie wiem, co rozumiesz jako przystawkę? Ciepła przystawka- to niewielkie dnie, mające na celu zaostrzyć apetyt ( albo zaspokoić pierwszy głód) podawane przed zupą, albo po zupie.
Wydaje mi się,jednak, że w jakimś innym duchu zadałaś pytanie, bo nie wyobrażam sobie, zebym przed zupą ( albo po zupie) mogła zjeść bigos, leczo, albo strogonowa, a potem zasiaść jeszcze do drugiego dania i głównego posiłku.
Moze chodziło Ci o samodzielne potrawy na ciepło, które nie są daniem obiadowym?
Coś w rodzaju ciepłej kolacji?
Moim zdaniem przystawka, a juz szczegolnie na goraco,
raczej wyklucza zupe
Jesli idzie o cieple, to przyszly mi do glowy te ktore znam z doswiadczenia:
- grejfruty smazone z anchois
- papiloty ze szparagow w pomaranczach (rowniez z anchois)
- szparagi w sosie holenderskim
- ravioli (malutkie pierozki) nadziewane gruszkami i wedzona na zimno szynka
- pakuneczki z ciasta filo nadziewane kozim serkiem i tapenada (purée z czarnych oliwek)
- gruszki faszerowane orzechami i serem roquefort - rowniez zapiekane
- indywidualne kokilki z owocami morza ze szczypta imbiru i szczypta curry
Jesli ktos zainteresowany, a mam tych przepisow wyprobowanych sporo, to prosze dac znac. Pozdrawiam
Bardzo proszę - napisz coś o tych gruszkach, zastanawiałam się przez chwilę - miękkie, czy twardsze? orzechy włoskie ? Teraz akurat sezon, a brzmi smakowicie.:):) Sprawdzałam , nie ma w Twoich przepisach:(
W moich jest- jeśli zechcesz sobie zeknąć ;) talerz owoców z wytrawnym nadzieniem.. :)
Gruszki dajesz, jakie lubisz- moga być surowe, albo tylko podgotowane - jeśli bardzo twarde. Ugotowane w kompocie, albo rozgotowane - nie nadają sie. Orzechy włoskie bardzo pasują do sera, ale inne tez się nadadzą...
A moze z tego cos wybierzesz:
http://wielkiezarcie.com/recipe16472.html
http://wielkiezarcie.com/recipe30119.html
http://wielkiezarcie.com/recipe16324.html
http://wielkiezarcie.com/recipe31697.html
http://wielkiezarcie.com/recipe45318.html
Przepis na gruszki dla cumy:
- 3 twarde gruszki (klapsy, lub konferencje)
- 100 gr cukru
- 50 gr wyluskanych orzechow wloskich
- 40 gr gestej smietany
- 100 gr sera roquefort
- pieprz
Obrac gruszki, przeciac wzdluz, dobrze wypestkowac, gotowac w syropie przez 10 minut(50 cl wody na 100 g cukru).
Dobrze odsaczyc. Zmiksowac orzechy, na koncu miksowania dodac roquefort i smietane, pomiksowac jeszcze moment, masa nadziac gruszki, posypac pieprzem.
Piekarnik rozgrzac do 210°, zapiekac przez 10 minut.
Kokliko,Agik - bardzo dziękuję