Forum

Kuchenne porady

ciepłe przystawki

  • Autor: gosia111 Data: 2009-09-15 07:19:18

    witajcie :)  szukam fajnych przepisów na ciepłe przystawki (leczo,bigos,krokiety,strogonow- już znam :)  )

  • Autor: zeta12 Data: 2009-09-15 08:59:57

    A może coś szybkiego z piekarnika http://wielkiezarcie.com/recipe33116.html lub coś zupełnie innego http://wielkiezarcie.com/recipe32441.html , albo expresowe danie z mikrofalówki http://wielkiezarcie.com/recipe47803.html i coś dla panów http://wielkiezarcie.com/recipe40614.html ...pozdrawiam

  • Autor: agik Data: 2009-09-15 09:05:23

    Moze mini pizza  z dowolnym nadzieniem, albo grzanki, albo paszteciki z  ciasta francuskiego, albo mini tarty z wytrawnym nadzieniem, albo warzywa nadziwane mięsem, albo grzybami i zapieczone, babeczki z wytrawnym nadzieniem?

    Szczerze mówiąc mam dylemat, bo nie wiem, co rozumiesz jako przystawkę? Ciepła przystawka- to niewielkie dnie, mające na celu zaostrzyć apetyt ( albo zaspokoić pierwszy głód) podawane przed zupą, albo po zupie.
    Wydaje mi się,jednak, że w jakimś innym duchu zadałaś pytanie, bo nie wyobrażam sobie, zebym przed zupą ( albo po zupie) mogła zjeść bigos, leczo, albo strogonowa, a potem zasiaść jeszcze do drugiego dania i głównego posiłku.

    Moze chodziło Ci o samodzielne potrawy na ciepło, które nie są daniem obiadowym?
    Coś w rodzaju ciepłej kolacji?

  • Autor: kokliko Data: 2009-09-15 17:00:38

    Moim zdaniem przystawka, a juz szczegolnie na goraco,
     raczej wyklucza zupe

    Jesli idzie o cieple, to przyszly mi do glowy te ktore znam z  doswiadczenia:

    - grejfruty smazone z anchois
    - papiloty ze szparagow w pomaranczach (rowniez z anchois)
    - szparagi w sosie holenderskim
    - ravioli (malutkie pierozki) nadziewane gruszkami i wedzona na zimno szynka
    - pakuneczki z ciasta filo nadziewane kozim serkiem i tapenada (purée z czarnych oliwek)
    - gruszki faszerowane orzechami i serem roquefort - rowniez zapiekane
    - indywidualne kokilki z owocami morza ze szczypta imbiru i szczypta curry

    Jesli ktos zainteresowany, a mam tych przepisow wyprobowanych sporo, to prosze dac znac. Pozdrawiam

  • Autor: cuma Data: 2009-09-15 21:24:13

    Bardzo proszę -  napisz coś o tych gruszkach, zastanawiałam się przez chwilę - miękkie, czy twardsze? orzechy włoskie ? Teraz akurat sezon, a brzmi smakowicie.:):) Sprawdzałam , nie ma w Twoich przepisach:(

  • Autor: agik Data: 2009-09-15 21:51:36

    W moich jest- jeśli zechcesz sobie zeknąć ;) talerz owoców z wytrawnym nadzieniem.. :)

    Gruszki dajesz, jakie lubisz- moga być surowe, albo tylko podgotowane - jeśli bardzo twarde. Ugotowane w kompocie, albo rozgotowane - nie nadają sie. Orzechy włoskie bardzo pasują do sera, ale inne tez się nadadzą...

  • Autor: kokliko Data: 2009-09-15 22:47:59

    Przepis na gruszki dla cumy:

    - 3 twarde gruszki (klapsy, lub konferencje)
    - 100 gr cukru
    - 50  gr wyluskanych orzechow wloskich
    - 40  gr gestej smietany
    - 100 gr sera roquefort
    - pieprz

    Obrac gruszki, przeciac wzdluz, dobrze wypestkowac, gotowac w syropie  przez 10 minut(50 cl wody na 100 g cukru).
    Dobrze odsaczyc. Zmiksowac orzechy, na koncu miksowania dodac roquefort i smietane, pomiksowac jeszcze moment, masa nadziac gruszki, posypac pieprzem.
    Piekarnik rozgrzac do 210°, zapiekac przez 10 minut.

  • Autor: cuma Data: 2009-09-17 09:12:57

    Kokliko,Agik - bardzo dziękuję

Przejdź do pełnej wersji serwisu