Hej pytanie kuchenne: kupilam u Rosjan w Rosyjskim Markecie taki twarog jak w Polsce - taki niemielony w woreczku. Cieszylam sie ze zronbie polski sernik i teraz nie wiem.... Sprobowalam a on taki slodkawy (nie ma wcale kwasku smakuje jak ze slodkiego mleka) i suchawy jest . Wyjdzie mi z tego sernik?
Nie mam pojęcia ale dobrze, że nie słony. Wydaje mi się jak dodasz do sera sok z cytryny lub kwasek i np śmietane to może się uda ale nie mam pojęcia. Tak mi przyszło do głowy.
juz w ulubionych myslisz ze wystarczy jak dodam ciut wiecej cytryny moze zeby byl nie taki mdly bo o to sie boje. Nigdy nie spotkalam takiego twarogu hihi
Nie wiem co masz na myśli słodkawy twaróg. Jedno co mi sie kojarzy to nasze capri - delikatny twaróg w kawałku o słodkawym smaku (zupelnie niepodobny do normalnych twarogów). Nie robiłam z niego - jest droższy niż normalne twarogi - ale w moim przekonaniu z tego wyszedłby boski sernik. Ja uwielbiam ten ser - mogłabym go jeść codziennie (tyle, że boję się, że mógłby mi się znudzić - mój mąż i tak juz marudzi gdy jest raz, dwa razy w tygodniu).
Jeżeli chcesz dodawać sok z cytryny - najpierw poeksperymentuj na odrobinie twarogu - czy to jest ten smak, o który Ci chodzi - jeżeli idzie o twaróg - bo po co zepsuć. Może lepiej upiec w Twoim mniemaniu mdławy sernik i udekorować go lukrem cytrynowym?
A moze Twój ser zrobiony jest nie z mleka z ze słodkiej śmietany (tak właśnie jak capri).
ha wiesz jaki mi w smaku przypomina ? Maskarpione tyle ze nie gladki tylko grudkowy - wyglada jak twarozek rozdrobniony widelcem przed dodaniem smietany itd Ide poczytac rosyjska naklejke moze na niej pisze z czego dokladnie jest. I nie jest chudy bo az kremowy w wygladzie
No i nic nie pisze procz "Tworog sredniej zyrnosci" ot i badz tu czleku madry
no tak masz racje ale ten nie ma zadnego kwasku zrobie jak radzisz a jak mi bedzie za mdly to dam lyzke kwasnej tlustej smietany umyslilam sobie - bo cytryny to jednak bardzo kwasna jest. Dziekuje dziewczyny naprowadzilyscie mnie na wlasciwy trop czuje juz zaczynam krecic -.teraz nie nosem ale maszynlka do mielenia.
...a propo sera, ja uzywam do sernikow i innych wypiekow serowych Schichtkäse Landliebe. Serniki wychodza wysmienite, o wiele lepsze niz z Quark. Zostawiam ten ser na noc na scierce, zeby woda odkapala.
napisze kochani jutro. Akurat wylaczylam piekarnik potrwa zanim przestygnie... a chce zrobic polewe czekoladowa wiec jutro sie odezwe. W kazdym razie wyrosl i pachnie pieknie :-) Dzieki ekkore
Sernik wyszedl (ser zrobilam z przepisu ekkore) pyszny, taki troche "ciezki" jak lubie troche z winy tego ze mikser my wysiadl przy ubijaniu bialek i nie byly tak dobrze ubite jak powinny byly byc. Dalam do niego jeden jogurt balkanski tlusty naturalny i mleko tak pol na pol i sok z jednej cytryny. Smakuje bardzo dobrze akurat kwaskowy. Jedynie moj blad to zagapilam sie i zmielilam ser tylko raz i jest odrobinke "szorstki" ale to nie przeszkadza. Dziekuje slicznie za pomoc!
Hej pytanie kuchenne: kupilam u Rosjan w Rosyjskim Markecie taki twarog jak w Polsce - taki niemielony w woreczku. Cieszylam sie ze zronbie polski sernik i teraz nie wiem.... Sprobowalam a on taki slodkawy (nie ma wcale kwasku smakuje jak ze slodkiego mleka) i suchawy jest . Wyjdzie mi z tego sernik?
Nie mam pojęcia ale dobrze, że nie słony. Wydaje mi się jak dodasz do sera sok z cytryny lub kwasek i np śmietane to może się uda ale nie mam pojęcia. Tak mi przyszło do głowy.
No wlasnie tak tez kombinowalam zrobic ale nie jestem pewna czy to starczy i czy nie bedzie mdly - dziekuje as
Zobacz ten przepis - jeszcze sie nie zdarzyło, aby nie wyszedł - a robiłam z różnych twarogów http://wielkiezarcie.com/recipe8680.html
juz w ulubionych myslisz ze wystarczy jak dodam ciut wiecej cytryny moze zeby byl nie taki mdly bo o to sie boje. Nigdy nie spotkalam takiego twarogu hihi
Nie wiem co masz na myśli słodkawy twaróg. Jedno co mi sie kojarzy to nasze capri - delikatny twaróg w kawałku o słodkawym smaku (zupelnie niepodobny do normalnych twarogów). Nie robiłam z niego - jest droższy niż normalne twarogi - ale w moim przekonaniu z tego wyszedłby boski sernik. Ja uwielbiam ten ser - mogłabym go jeść codziennie (tyle, że boję się, że mógłby mi się znudzić - mój mąż i tak juz marudzi gdy jest raz, dwa razy w tygodniu).
Jeżeli chcesz dodawać sok z cytryny - najpierw poeksperymentuj na odrobinie twarogu - czy to jest ten smak, o który Ci chodzi - jeżeli idzie o twaróg - bo po co zepsuć.
Może lepiej upiec w Twoim mniemaniu mdławy sernik i udekorować go lukrem cytrynowym?
A moze Twój ser zrobiony jest nie z mleka z ze słodkiej śmietany (tak właśnie jak capri).
ha wiesz jaki mi w smaku przypomina ? Maskarpione tyle ze nie gladki tylko grudkowy - wyglada jak twarozek rozdrobniony widelcem przed dodaniem smietany itd Ide poczytac rosyjska naklejke moze na niej pisze z czego dokladnie jest. I nie jest chudy bo az kremowy w wygladzie
No i nic nie pisze procz "Tworog sredniej zyrnosci" ot i badz tu czleku madry
To chyba jest to co myślę - możesz spokojnie robić sernik - wyjdzie pycha!
A swoja drogą zawsze myślałam, że twaróg na sernik powinien być jak najmniej kwaskowaty.
Co najwyżej daj początkowo mniej cukru - spróbuj masę i potem ewentualnie dosłodź.
no tak masz racje ale ten nie ma zadnego kwasku
zrobie jak radzisz a jak mi bedzie za mdly to dam lyzke kwasnej tlustej smietany umyslilam sobie - bo cytryny to jednak bardzo kwasna jest. Dziekuje dziewczyny naprowadzilyscie mnie na wlasciwy trop czuje juz zaczynam krecic -.teraz nie nosem ale maszynlka do mielenia.
...a propo sera, ja uzywam do sernikow i innych wypiekow serowych Schichtkäse Landliebe. Serniki wychodza wysmienite, o wiele lepsze niz z Quark.
Zostawiam ten ser na noc na scierce, zeby woda odkapala.
Dorotko napisz mi bardzo proszę jak Ci wyszedł serniczek :) Pozdrawiam gorąco!
napisze kochani jutro. Akurat wylaczylam piekarnik potrwa zanim przestygnie... a chce zrobic polewe czekoladowa wiec jutro sie odezwe. W kazdym razie wyrosl i pachnie pieknie :-) Dzieki ekkore
a wiesz to prawda. Nie wiem czy mialam Landlibe ale robilam kiedys z Schichtkäse no i wyszedl przepyszny
Sernik wyszedl (ser zrobilam z przepisu ekkore) pyszny, taki troche "ciezki" jak lubie troche z winy tego ze mikser my wysiadl przy ubijaniu bialek i nie byly tak dobrze ubite jak powinny byly byc. Dalam do niego jeden jogurt balkanski tlusty naturalny i mleko tak pol na pol i sok z jednej cytryny. Smakuje bardzo dobrze akurat kwaskowy. Jedynie moj blad to zagapilam sie i zmielilam ser tylko raz i jest odrobinke "szorstki" ale to nie przeszkadza. Dziekuje slicznie za pomoc!