Forum

Kuchenne porady

Twarog na sernik ? Albo i nie..

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-15 13:35:00

    Hej pytanie kuchenne: kupilam u Rosjan w Rosyjskim Markecie taki twarog jak w Polsce -  taki niemielony w woreczku. Cieszylam sie ze zronbie polski sernik i teraz nie wiem.... Sprobowalam a on taki slodkawy (nie ma wcale kwasku smakuje jak ze slodkiego mleka) i suchawy jest . Wyjdzie mi z tego sernik?

  • Autor: as Data: 2009-09-15 14:55:47

    Nie mam pojęcia ale dobrze, że nie słony. Wydaje mi się jak dodasz do sera sok z cytryny lub kwasek i np śmietane to może się uda ale nie mam pojęcia. Tak mi przyszło do głowy.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-15 15:04:00

    No wlasnie tak tez kombinowalam zrobic ale nie jestem pewna czy to starczy i czy nie bedzie mdly - dziekuje as

  • Autor: ekkore Data: 2009-09-15 15:07:49

    Zobacz ten przepis - jeszcze sie nie zdarzyło, aby nie wyszedł - a robiłam z różnych twarogów http://wielkiezarcie.com/recipe8680.html

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-15 15:18:31

    juz w ulubionych myslisz ze wystarczy jak dodam ciut wiecej cytryny moze zeby byl nie taki mdly bo o to sie boje. Nigdy nie spotkalam takiego twarogu hihi

  • Autor: ekkore Data: 2009-09-15 15:24:53

    Nie wiem co masz na myśli słodkawy twaróg. Jedno co mi sie kojarzy to nasze capri - delikatny twaróg w kawałku o słodkawym smaku (zupelnie niepodobny do normalnych twarogów). Nie robiłam z niego - jest droższy niż normalne twarogi - ale w moim przekonaniu z tego wyszedłby boski sernik. Ja uwielbiam ten ser - mogłabym go jeść codziennie (tyle, że boję się, że mógłby mi się znudzić - mój mąż i tak juz marudzi gdy jest raz, dwa razy w tygodniu).

    Jeżeli chcesz dodawać sok z cytryny - najpierw poeksperymentuj na odrobinie twarogu - czy to jest ten smak, o który Ci chodzi - jeżeli idzie o twaróg - bo po co zepsuć.
    Może lepiej upiec w Twoim mniemaniu mdławy sernik i udekorować go lukrem cytrynowym?

    A moze Twój ser zrobiony jest nie z mleka z ze słodkiej śmietany (tak właśnie jak capri).

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-15 15:29:59

    ha wiesz jaki mi w smaku przypomina ? Maskarpione tyle ze nie gladki tylko grudkowy  - wyglada jak twarozek rozdrobniony widelcem przed dodaniem smietany itd Ide poczytac rosyjska naklejke moze na niej pisze z czego dokladnie jest. I nie jest chudy bo az kremowy w wygladzie

    No i nic nie pisze procz  "Tworog sredniej zyrnosci" ot i badz tu czleku madry

  • Autor: ekkore Data: 2009-09-15 15:37:45

    To chyba jest to co myślę - możesz spokojnie robić sernik - wyjdzie pycha!

    A swoja drogą zawsze myślałam, że twaróg na sernik powinien być jak najmniej kwaskowaty.

    Co najwyżej daj początkowo mniej cukru - spróbuj masę i potem ewentualnie dosłodź.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-15 16:16:57

    no tak masz racje ale ten nie ma zadnego kwasku zrobie jak radzisz a jak mi bedzie za mdly to dam lyzke kwasnej tlustej smietany umyslilam sobie - bo cytryny to jednak bardzo kwasna jest. Dziekuje dziewczyny naprowadzilyscie mnie na wlasciwy trop czuje juz zaczynam krecic -.teraz nie nosem ale maszynlka do mielenia.

  • Autor: sanella* Data: 2009-09-15 16:26:16

    ...a propo sera, ja uzywam do sernikow i innych wypiekow serowych Schichtkäse Landliebe. Serniki wychodza wysmienite, o wiele lepsze niz z Quark.
    Zostawiam ten ser na noc na scierce, zeby woda odkapala.

  • Autor: agulinia Data: 2009-09-15 17:42:02

    Dorotko napisz mi bardzo proszę jak Ci wyszedł serniczek :) Pozdrawiam gorąco!

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-15 18:15:48

    napisze kochani jutro. Akurat wylaczylam piekarnik potrwa  zanim przestygnie... a chce zrobic polewe czekoladowa wiec jutro sie odezwe. W kazdym razie wyrosl i pachnie pieknie :-) Dzieki ekkore

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-15 18:17:49

    a wiesz to prawda. Nie wiem czy mialam Landlibe ale robilam kiedys z Schichtkäse no i wyszedl przepyszny

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-16 13:28:03

    Sernik wyszedl (ser zrobilam z przepisu ekkore) pyszny, taki troche "ciezki" jak lubie troche z winy tego ze mikser my wysiadl przy ubijaniu bialek i nie byly tak dobrze ubite jak powinny byly byc. Dalam do niego jeden jogurt balkanski tlusty naturalny i mleko tak pol na pol i sok z jednej cytryny. Smakuje bardzo dobrze akurat kwaskowy.  Jedynie moj blad to zagapilam sie i zmielilam ser tylko raz i jest odrobinke "szorstki" ale to nie przeszkadza. Dziekuje slicznie za pomoc!

Przejdź do pełnej wersji serwisu