Dziś na obiadek rosołek. Okazało się, że nie ma ani grama makaronu. Do sklepu wyjść nie mogę bo maludy chore a syn u kolegi. Mężuś wróci późno a brzdącom obiadek dać trzeba. Poradźcie coś na szybko
Najłatwiejsza wersja to ryż. Inna propozycja to kasza - wyjdzie krupnik. Jeszcze inna najbardziej skomplikowana to kluski lane. Do garnuszka wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, i łyżkę dużą mąki, wszystko razem wymieszaj aby powstało gładkie, lejące lekko gęstawe ciasto ( jak będzie mało gęste dodaj mąki). Wlej do rosołu cały czas mieszając.
Zrób kluski z gestej kaszy manny.Jak masz suche pierożki np torttellini -to tez mogą być.Ja mam zawsze zamrozone kołduny, to dodaje. W ostateczności podałabym malutkie grzaneczki.
W najgorszym wypadku zrób z tego lepsza wersję wodzianki. Czyli do rosołu na talerzu w drób chleb. ja dodaje do tego jeszcze zmiażdżony czosnek i mage. Robię to baaardzo rzadko i tylko dla siebie ale na bulionie z kostki. Myślę, że na rosole będzie jeszcze lepsze.
moja rodzinka pochodziła z centralnej Polski.Tam żurek i wodzianka były nieznane.To ja pierwsza sprowadiłam żurek do domu, a wodzianki chętnie bym spróbowała.Takie tradycyjne potrawy z dusza to niebywałe bogactwo naszej kultury!
Użytkownik majolika napisał w wiadomości: > moja rodzinka pochodziła z centralnej Polski.Tam żurek i wodzianka były > nieznane.To ja pierwsza sprowadiłam żurek do domu, a wodzianki chętnie bym > spróbowała.Takie tradycyjne potrawy z dusza to niebywałe bogactwo > naszej kultury!
Znam ludzi ktorzy jedza rosol z ugotowanymi w calosci, obranymi ziemniakami. Podobno dobrze smakuje ;D
Ja robię tak; do talerza daję kromki chleba połamane w kosteczkę . Daje ząbek zmiażdżonego czosnku. zalewam bulionem z kostki, jeżeli nie lubisz zbyt słono to lepiej z pół kostki i doprawić magą. Jeżeli nie robisz na bulionie tylko na wodzie to dodać trochę masełka.
Pytam bo moja teśiowa robi fajne ale nigdzie ich nie znalazłam internecie. niby żadna filozofia ale ona robi na oko a ja tego nie lubię. Robi się twarde ciasto i trze na tarce do garnka z rosołem czy zupą i gotuje.
z manny robi takie tarte kluseczki? To chyba cos podobnego do zacierek. Moja rada: zrob na probe jajko plus manna, ze cztery piec lyzek na jajo, niech to napecznieje. Jesli ciasto za miekkie dodaj manny az bedzie twardsze - takie zeby sie dalo trzec. Faktycznie trzeba chyba na oko probowac bo manna roznie chlonie a i jajka sa raz wieksze raz mniejsze. Moze ktos jeszcze cos dopisze i wykombinujemy wspolnie? Osobiscie dalabym jeszcze troszke soli do ciasta.
Albo sprobuj tak tylko zamiast maki wez manne:
* Przepis na zacierki:
1. szklanka maki 2. dwa jaja 3. troche wody - zalezy ile zbierze maka 4. sol (z pol plaskiej lyzeczki od herbaty)
Make zagniesc z jajami, sola i lyzka lub dwoma wody na twarde ale zwiezle i sprezyste ciasto.
Jesli ciasto sie rozpada dodac lyzke wody jesli za rzadkie maki.
Gotowe podzielic na porcje ktore latwo mozna dlonia objac i zetrzec na tarce o grubych otworach wprost do zupy.
Zagotowac, zamieszac i ugotowac w zupie do miekkosci.
Robi to tak: robi kupkę z kaszy manny. Na środku robi dołek i wbija jajko. Mięsi dodając tyle manny by było twarde cisto. Pozostaje kupić kasze manną i próbować:D Twoje przepisy też są ciekawe.
Szukałam przepisu na lane kluseczki a znalazłam na zacierkę i zrobiłam do mojego rosołku ( z nóżek indyczych ) . Mniam , przypomniała mi się kuchnia mojej babci. Z mięska i warzyw mieliśmy sałatkę na kolację. Dzięki wielkie za rady
Moja babcia robi przepyszne kluseczki wątrobiane i lane ciasto! Poprostu rewelacja. Często na kolację jadłam tam również rosołek z obiadku ale z chlebem.
Ciocia robi takie malutkie ptysie tzw. groszek ptysiowy. Też super.
U babci w górach jada się właśnie z gotowanymi ziemniakami.
Z mojej koleżanką z czasów szkolnych jadałysmy z ryżem, czasem nawet taki rosołek z kostki :)
A wodzianka to była specjalność mojego Świętej Pamięci tatusia.
Dziś na obiadek rosołek. Okazało się, że nie ma ani grama makaronu. Do sklepu wyjść nie mogę bo maludy chore a syn u kolegi. Mężuś wróci późno a brzdącom obiadek dać trzeba. Poradźcie coś na szybko
Zrób lane kluski,jesli oczywiście masz w domu jajka i makę
Najłatwiejsza wersja to ryż. Inna propozycja to kasza - wyjdzie krupnik. Jeszcze inna najbardziej skomplikowana to kluski lane.
Do garnuszka wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, i łyżkę dużą mąki, wszystko razem wymieszaj aby powstało gładkie, lejące lekko gęstawe ciasto ( jak będzie mało gęste dodaj mąki). Wlej do rosołu cały czas mieszając.
Pozdrowionka smacznego obiadku życzę
kluski lane,ryż
Z kaszą manną też jest dobry.
Zrób kluski z gestej kaszy manny.Jak masz suche pierożki np torttellini -to tez mogą być.Ja mam zawsze zamrozone kołduny, to dodaje. W ostateczności podałabym malutkie grzaneczki.
ja bym zrobiła makaron swojskiej roboty. Woda,jajko,mąka i makaron gotowy a jaki pyszny ;)))
W najgorszym wypadku zrób z tego lepsza wersję wodzianki. Czyli do rosołu na talerzu w drób chleb. ja dodaje do tego jeszcze zmiażdżony czosnek i mage. Robię to baaardzo rzadko i tylko dla siebie ale na bulionie z kostki. Myślę, że na rosole będzie jeszcze lepsze.
Pomyślałam o tym samym mniammmmmmmm
moja rodzinka pochodziła z centralnej Polski.Tam żurek i wodzianka były nieznane.To ja pierwsza sprowadiłam żurek do domu, a wodzianki chętnie bym spróbowała.Takie tradycyjne potrawy z dusza to niebywałe bogactwo naszej kultury!
Użytkownik majolika napisał w wiadomości:
> moja rodzinka pochodziła z centralnej Polski.Tam żurek i wodzianka były
> nieznane.To ja pierwsza sprowadiłam żurek do domu, a wodzianki chętnie bym
> spróbowała.Takie tradycyjne potrawy z dusza to niebywałe bogactwo
> naszej kultury!
Znam ludzi ktorzy jedza rosol z ugotowanymi w calosci, obranymi ziemniakami. Podobno dobrze smakuje ;D
Ooo. ja to lubię a zwłaszcza rosół wieprzowy lub z wędzonki:)))
a u nas (znaczy u cioci -babci) jadalo sie tak zwykly. Bardzo smaczne i---typowo pyrlandkie- Bahus wie...
Ja robię tak; do talerza daję kromki chleba połamane w kosteczkę . Daje ząbek zmiażdżonego czosnku. zalewam bulionem z kostki, jeżeli nie lubisz zbyt słono to lepiej z pół kostki i doprawić magą. Jeżeli nie robisz na bulionie tylko na wodzie to dodać trochę masełka.
Zimniaczki ugotowane beda dobrym dodatkiem lub kasza manna.
Zrób kluseczki grysikowe do rosołu.Bardzo proste i łatwe.
Jagoda a możesz mi dac przepis na te kluseczki moja teściowa robi takie do pomidorowej - pychoota. Ja próbowałam zrobić i mi nie wyszly takie dobre
przepis Jagody na kluseczki:
http://wielkiezarcie.com/recipe42363.html,
pozdrawiam
jak robi się kluseczki grysikowe?
http://wielkiezarcie.com/recipe42363.html
I Rozyczka tez ma kluseczki w swoich przepisach
Pytam bo moja teśiowa robi fajne ale nigdzie ich nie znalazłam internecie. niby żadna filozofia ale ona robi na oko a ja tego nie lubię. Robi się twarde ciasto i trze na tarce do garnka z rosołem czy zupą i gotuje.
z manny robi takie tarte kluseczki? To chyba cos podobnego do zacierek. Moja rada: zrob na probe jajko plus manna, ze cztery piec lyzek na jajo, niech to napecznieje. Jesli ciasto za miekkie dodaj manny az bedzie twardsze - takie zeby sie dalo trzec. Faktycznie trzeba chyba na oko probowac bo manna roznie chlonie a i jajka sa raz wieksze raz mniejsze. Moze ktos jeszcze cos dopisze i wykombinujemy wspolnie? Osobiscie dalabym jeszcze troszke soli do ciasta.
Albo sprobuj tak tylko zamiast maki wez manne:
* Przepis na zacierki:
1. szklanka maki
2. dwa jaja
3. troche wody - zalezy ile zbierze maka
4. sol (z pol plaskiej lyzeczki od herbaty)
Make zagniesc z jajami, sola i lyzka lub dwoma wody na twarde ale zwiezle i sprezyste ciasto.
Jesli ciasto sie rozpada dodac lyzke wody jesli za rzadkie maki.
Gotowe podzielic na porcje ktore latwo mozna dlonia objac i zetrzec na tarce o grubych otworach wprost do zupy.
Zagotowac, zamieszac i ugotowac w zupie do miekkosci.
Robi to tak: robi kupkę z kaszy manny. Na środku robi dołek i wbija jajko. Mięsi dodając tyle manny by było twarde cisto. Pozostaje kupić kasze manną i próbować:D Twoje przepisy też są ciekawe.
A ja potrzymam Ci kciuki as dobrze? Jak sie uda to podrzuc troszke takiego swojskiego rosolku z kluseczkami dobra? <:-)
Moja mama jako jedyna w rodzinie jada rosół z ugotowanymi ziemniakami :)
Szukałam przepisu na lane kluseczki a znalazłam na zacierkę i zrobiłam do mojego rosołku ( z nóżek indyczych ) . Mniam , przypomniała mi się kuchnia mojej babci. Z mięska i warzyw mieliśmy sałatkę na kolację. Dzięki wielkie za rady
Moja babcia robi przepyszne kluseczki wątrobiane i lane ciasto! Poprostu rewelacja. Często na kolację jadłam tam również rosołek z obiadku ale z chlebem.
Ciocia robi takie malutkie ptysie tzw. groszek ptysiowy. Też super.
U babci w górach jada się właśnie z gotowanymi ziemniakami.
Z mojej koleżanką z czasów szkolnych jadałysmy z ryżem, czasem nawet taki rosołek z kostki :)
A wodzianka to była specjalność mojego Świętej Pamięci tatusia.
Jeszcze jeden pomysl na podanie rosolku to upiec nalesniki zwinac w rulonik i pociac w cienkie paseczki,mamy gotowy dodatek do rosolku.