Forum

Kuchenne porady

z czym rosołek?

  • Autor: asieksza Data: 2009-10-13 13:33:18

    Dziś na obiadek rosołek. Okazało się, że nie ma ani grama makaronu. Do sklepu wyjść nie mogę bo maludy chore a syn u kolegi. Mężuś wróci późno a brzdącom obiadek dać trzeba. Poradźcie coś na szybko

  • Autor: Ania86y Data: 2009-10-13 13:37:07

    Zrób lane kluski,jesli oczywiście masz w domu jajka i makę

  • Autor: aggusia35 Data: 2009-10-13 13:40:45

    Najłatwiejsza wersja to ryż. Inna propozycja to kasza - wyjdzie krupnik.  Jeszcze inna najbardziej skomplikowana to kluski lane.
    Do garnuszka wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, i łyżkę dużą  mąki, wszystko razem wymieszaj aby powstało gładkie, lejące lekko gęstawe ciasto ( jak będzie mało gęste dodaj mąki). Wlej do rosołu cały czas mieszając.
     
    Pozdrowionka smacznego obiadku życzę

  • Autor: izabela_27 Data: 2009-10-13 13:42:40

    kluski lane,ryż

  • Autor: jola Data: 2009-10-13 13:55:42

    Z kaszą manną też jest dobry.

  • Autor: majolika Data: 2009-10-13 14:05:11

    Zrób kluski z gestej kaszy manny.Jak masz suche pierożki np torttellini -to tez mogą być.Ja mam zawsze zamrozone kołduny, to dodaje. W ostateczności podałabym malutkie grzaneczki.

  • Autor: franitas Data: 2009-10-13 14:06:07

    ja bym zrobiła makaron swojskiej roboty. Woda,jajko,mąka i makaron gotowy a jaki pyszny ;)))

  • Autor: as Data: 2009-10-13 15:06:31

    W najgorszym wypadku zrób z tego lepsza wersję wodzianki. Czyli do rosołu na talerzu w drób chleb. ja dodaje do tego jeszcze zmiażdżony czosnek i mage. Robię to baaardzo rzadko i tylko dla siebie ale na bulionie z kostki. Myślę, że na rosole będzie jeszcze lepsze.

  • Autor: jola Data: 2009-10-13 15:12:45

    Pomyślałam o tym samym mniammmmmmmm

  • Autor: majolika Data: 2009-10-13 15:13:38

    moja rodzinka pochodziła z centralnej Polski.Tam żurek i wodzianka były nieznane.To ja pierwsza sprowadiłam żurek do domu, a wodzianki chętnie bym spróbowała.Takie tradycyjne potrawy z dusza to niebywałe bogactwo naszej kultury!

  • Autor: Alicja64 Data: 2009-10-13 15:26:57

    Użytkownik majolika napisał w wiadomości:
    > moja rodzinka pochodziła z centralnej Polski.Tam żurek i wodzianka były
    > nieznane.To ja pierwsza sprowadiłam żurek do domu, a wodzianki chętnie bym
    > spróbowała.Takie tradycyjne potrawy z dusza to niebywałe bogactwo
    > naszej kultury!


    Znam ludzi ktorzy jedza rosol z ugotowanymi w calosci, obranymi ziemniakami. Podobno dobrze smakuje ;D

  • Autor: as Data: 2009-10-13 15:29:49

    Ooo. ja to lubię a zwłaszcza rosół wieprzowy lub z wędzonki:)))

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-14 08:33:33

    a u nas (znaczy u cioci -babci) jadalo sie tak zwykly. Bardzo smaczne i---typowo pyrlandkie- Bahus wie...

  • Autor: as Data: 2009-10-13 15:28:54

    Ja robię tak; do talerza daję kromki chleba połamane w kosteczkę . Daje ząbek zmiażdżonego czosnku. zalewam bulionem z kostki, jeżeli nie lubisz zbyt słono to lepiej z pół kostki i doprawić magą. Jeżeli nie robisz na bulionie tylko na wodzie to dodać trochę masełka.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2009-10-13 15:38:28

    Zimniaczki ugotowane beda dobrym dodatkiem lub kasza manna.

  • Autor: Jagoda B Data: 2009-10-13 16:12:10

    Zrób kluseczki grysikowe do rosołu.Bardzo proste i łatwe.

  • Autor: aggusia35 Data: 2009-10-13 16:15:08

    Jagoda a możesz mi dac przepis na te kluseczki moja teściowa robi takie do pomidorowej - pychoota. Ja próbowałam zrobić i mi nie wyszly takie dobre

  • Autor: ursula Data: 2009-10-14 01:39:26

    przepis Jagody na kluseczki:
    http://wielkiezarcie.com/recipe42363.html,
    pozdrawiam

  • Autor: as Data: 2009-10-13 17:33:30

    jak robi się kluseczki grysikowe?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-14 08:36:31

    http://wielkiezarcie.com/recipe42363.html
    I Rozyczka tez ma kluseczki w swoich przepisach

  • Autor: as Data: 2009-10-14 09:15:51

    Pytam bo moja teśiowa robi fajne ale nigdzie ich nie znalazłam internecie. niby żadna filozofia ale ona robi na oko a ja tego nie lubię. Robi się twarde ciasto i trze na tarce do garnka z rosołem czy zupą i gotuje.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-14 09:41:47

    z manny robi takie tarte kluseczki? To chyba cos podobnego do zacierek. Moja rada: zrob na probe jajko plus manna, ze cztery piec lyzek na jajo, niech to napecznieje. Jesli ciasto za miekkie dodaj manny az bedzie twardsze - takie zeby sie dalo trzec. Faktycznie trzeba chyba na oko probowac bo manna roznie chlonie  a i jajka sa raz wieksze raz mniejsze.  Moze ktos jeszcze cos dopisze i wykombinujemy wspolnie? Osobiscie dalabym jeszcze troszke soli do ciasta.

    Albo sprobuj tak tylko zamiast maki wez manne:

    * Przepis na zacierki:

    1. szklanka maki
    2. dwa jaja
    3. troche wody - zalezy ile zbierze maka
    4. sol (z pol plaskiej lyzeczki od herbaty)


    Make zagniesc z jajami, sola i lyzka lub dwoma wody na twarde ale zwiezle i sprezyste ciasto.

    Jesli ciasto sie rozpada dodac lyzke wody jesli za rzadkie maki.

    Gotowe podzielic na porcje ktore latwo mozna dlonia objac i zetrzec na tarce o grubych otworach wprost do zupy.

    Zagotowac, zamieszac i ugotowac w zupie do miekkosci.

  • Autor: as Data: 2009-10-14 12:46:08

    Robi to tak: robi kupkę z kaszy manny. Na środku robi dołek i wbija jajko. Mięsi dodając tyle manny by było twarde cisto. Pozostaje kupić kasze manną i próbować:D Twoje przepisy też są ciekawe.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-14 14:25:54

    A ja potrzymam Ci kciuki as dobrze? Jak sie uda to podrzuc troszke takiego swojskiego rosolku z kluseczkami dobra? <:-)

  • Autor: aggusia35 Data: 2009-10-13 16:12:21

    Moja mama jako  jedyna w rodzinie jada  rosół z ugotowanymi ziemniakami :)

  • Autor: asieksza Data: 2009-10-13 22:25:16

    Szukałam przepisu na lane kluseczki a znalazłam na zacierkę i zrobiłam do mojego rosołku ( z nóżek indyczych ) . Mniam , przypomniała mi się kuchnia mojej babci. Z mięska i warzyw mieliśmy sałatkę na kolację. Dzięki wielkie za rady

  • Autor: kaha87ha Data: 2009-10-15 18:37:15

    Moja babcia robi przepyszne kluseczki wątrobiane i lane ciasto! Poprostu rewelacja. Często na kolację jadłam tam również rosołek z obiadku ale z chlebem.

    Ciocia robi takie malutkie ptysie tzw. groszek ptysiowy. Też super.

    U babci w górach jada się właśnie z gotowanymi ziemniakami.

    Z mojej koleżanką z czasów szkolnych jadałysmy z ryżem, czasem nawet taki rosołek z kostki :)

    A wodzianka to była specjalność mojego Świętej Pamięci tatusia.

     

  • Autor: olenka_chicago Data: 2009-10-16 15:18:32

    Jeszcze jeden pomysl na podanie rosolku to upiec nalesniki zwinac w rulonik i pociac w cienkie paseczki,mamy gotowy dodatek do rosolku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu