wiem że temat się powtarza po raz sentny,ale przeczytałam wszystkie tematy na temat biskzoptów i dalej nie wiem nic :( a mianowicie potrzebuje przepis na biszkopt na tortownice o średnicy 31 cm,tak żeby po przkrojeniu były 3 blaty ciasta.Mam sprawdzony biszkopt który zawsze piekę z 4 jaj w najmniejszej tortownicy i zawsze wychodzi mi pyszny,pulchny i wyrosniety ale ostatnio chcąc właśnie zrobić biszkopt w największej tortownicy zwiększyłam składniki i już nie wyszedł taki dobry,był suchy,kruszył się :(( niby przepis ten sam a zwiększyłam tylko skadniki! pózniej zrobiłam biszkopt z innego przespisu i niby przepis był na tortownice 31 cm ( z 8 jaj) w rezultacie wyszedł mi tak niski że musiałam dopiekać kolejny biszkopt żeby coś wyszło z tego tortu :( pozdrawiam!
czesc zawsze robie do tortu "biszkopt który zawsze sie udaje" z przepisu Grzegorza z wz tyle ze daje szkl maki a pół kartoflanki i zawsze przekroje go na 3 równe czesci. jakby ciasto czasem z a geste było to daj troche mniej mąki bo zalezy od jajek jak sa małe to mniej maki zawsze wychodzi.
Użytkownik urszulka napisał w wiadomości: > czesc zawsze robie do tortu "biszkopt który zawsze sie udaje" z > przepisu Grzegorza z wz tyle ze daje szkl maki a pół kartoflanki i > zawsze przekroje go na 3 równe czesci. jakby ciasto czasem z a geste > było to daj troche mniej mąki bo zalezy od jajek jak sa małe to mniej maki > zawsze wychodzi.
też zwróciłam uwagę na ten przepis bo dużo osób go chwali jednak myśle że jest za mały jak na tortownice 31 cm i co zrobić?
Użytkownik nonka4 napisał w wiadomości: > ja bym zrobiła z 1,5 porcji.Zmierzyłam swoja blaszkę, bo tez robiłam ten > biszkopt i ma 26cm.myślę,że na 31 cm byłoby ok 1,5 porcji właśnie.
no tylko żeby nie było jak z tamtym moim co zawsze mi się udawał a jak tylko zrobiłam go w większej tortownicy,zwiekszyłam skladniki to już nie był taki sam w smaku :((
A moja tortownica tez jest duza nie mam jej w tej chwili zeby zmierzyc ale powiem ci ze napewno ma te 28-30 cm bo robie w niej normalny duzy tort wiekszych tortownic u nas nie ma. I biszkopt wyszedł zawsze duzy. a nawet jak by ci upadł lub wyszedł niski to dorób jeden spód z 3 jajek Ciasto: 3 jaja 3 czubate łyżki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy z przepisu beatrice tylko zamiast kakao maka jest to biszkopt na rolade ale ratuje gdy do torta zabraknie jakiejs czesci.
Ja piekę biszkopty na tort z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html Jeszcze się nie zdażyło,żeby mi nie wyszedł,jest puszysty i dzięki budyniowi nie taki suchy. Fakt,że nie piekłam go w tortownicy 31cm,ale takiej na 28cm to na 5 blatów nawet raz udało mi się przekroić,a na 4 zawsze.Myślę,że spokojnie na 3 go przekroisz:) Pozdrawiam:)
Użytkownik justine75 napisał w wiadomości: > Ja piekę biszkopty na tort z tego przepisu > http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html Jeszcze się nie > zdażyło,żeby mi nie wyszedł,jest puszysty i dzięki budyniowi nie taki > suchy.Fakt,że nie piekłam go w tortownicy 31cm,ale takiej na 28cm to na 5 > blatów nawet raz udało mi się przekroić,a na 4 zawsze.Myślę,że > spokojnie na 3 go przekroisz:)Pozdrawiam:)
Justine właśnie to jest ten biszkopt do którego musiałam dopiekać kolejny :( bo był taki niski
Moze moj przepis Ci pomoze? Osobiscie na taki wielki tort zrobilabym lepiej 3 osobne biszkopty, bylyby rowniejsze, niz krojone. Wg mojego przepisu mozesz zrobic biszkopt z takiej ilosci jaj, jaka Ci pasuje. http://wielkiezarcie.com/recipe17134.html
Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości: > Moze moj przepis Ci pomoze?Osobiscie na taki wielki tort zrobilabym lepiej 3 > osobne biszkopty, bylyby rowniejsze, niz krojone.Wg mojego przepisu mozesz > zrobic biszkopt z takiej ilosci jaj, jaka Ci > pasuje.http://wielkiezarcie.com/recipe17134.html
dziękuje bardzo :)) jednak wolałabym upieć jeden biszkopt,nawiązując do Twojego przepisu według niego z jakich proporcji powinnam zrobić na dużą tortownice?
A moze po zwiekszeniu skladnikow jajka nie ubijaja sie tak dobrze . Ja kiedy robilem biszkopt z 28 jaj musialem ubic piane z bialek i zoltek osobno i wymieszac wszystko w misce delikatnie zeby nie zepsuc piany i wyszedl mi biszkopt puszysty i wyrosniety. I nie piecz go za dlugo bo wysycha.
Gdzieś w moich postach plącze się odpowiedź na pytanie jak się oblicza ilość składników w zależnosci od wielkości formy. Nie pytaj mnie jak to odnaleźć bo na tym właśnie się nie znam. Na tak dużą formę (wysokość pierścienia min. 5 cm) powinnaś zastosować: 10 - 11 jaj klasy M 30 dag cukru 12 g cukru waniliowego 35 dag mąki + nieco miodu rozpuszczonego w łyżce mleka (ilość mleka zależy od wilgotności mąki) razem z masłem.
Czas pieczenia nieco przedłużony bo i masa też jest wieksza niż zazwyczaj
Możesz dać: 25 dag mąki i 10 dag kartoflanej.Wówczas uzyskasz lepszą pulchność!
Polecam mój biszkopt z podwójnej ilości składników. Ja robię z 1,5 porcji ale mam standardową tortownicę, z takiej ilości spokojnie daje się pokroić na 3 blaty
Użytkownik ajlati napisał w wiadomości: > tak sie zastanawiam może ja zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o > srednicy 28 cm..... tylko czy ja podziele takim tortem 16 osób?
To się da zrobić bez trudu! Kroisz tort na porcje bezpośrednio w/g życzenia biesiadników. Większość pań i tak będzie wołać o małą porcję.
Dzelisz go na połowy. Z jednej z nich odkrawasz kolejną połowę i przenosisz ją na osobną deskę. W taki sposób masz szansę swobodnie kroić bez "szkody dla urody" nawet cienkie kawałki. Zakładam, że po wyserwowaniu, jeszcze Ci zostanie tortu na następny dzień.
Użytkownik lubczyk69 napisał w wiadomości: > Użytkownik ajlati napisał w wiadomości:> tak sie zastanawiam może ja > zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o> srednicy 28 cm..... tylko > czy ja podziele takim tortem 16 osób?To się da zrobić bez > trudu!Kroisz tort na porcje bezpośrednio w/g życzenia biesiadników. > Większość pań i tak będzie wołać o małą porcję.Dzelisz go na > połowy. Z jednej z nich odkrawasz kolejną połowę i przenosisz ją na > osobną deskę. W taki sposób masz szansę swobodnie kroić bez "szkody > dla urody" nawet cienkie kawałki. Zakładam, że po wyserwowaniu, > jeszcze Ci zostanie tortu na następny dzień.
dziękuje bardzo :)) w takim razie zrobie w tortownicy 28 cm,mam nadzieje że nikomu nie zabraknie tortu :)
Ja juz od dluzszego czasu nie pieke okraglych tortow. Pieke prostokatne. Wychodzi o wiele wiecej kawalkow, a co najwazniejsze mozna je kroic w roznych wielkosciach. Z okraglego tortu te kawalki byly przewaznie dla kazdego za duze. Prostokatne torty mozna tez super dekorowac i tez sie b.ladnie prezentuja na stole.
jestem tu nowa i widzę Twój problem z biszkoptem, a nie jest mi obcy, mam nadzieje, że choć minął rok, nie poddałaś się z biszkoptem, a jeśli nie to, oto jest mój patent na biszkopt: LINK do moich przepisów: http://wielkiezarcie.com/recipe64745.html
wiem że temat się powtarza po raz sentny,ale przeczytałam wszystkie tematy na temat biskzoptów i dalej nie wiem nic :( a mianowicie potrzebuje przepis na biszkopt na tortownice o średnicy 31 cm,tak żeby po przkrojeniu były 3 blaty ciasta.Mam sprawdzony biszkopt który zawsze piekę z 4 jaj w najmniejszej tortownicy i zawsze wychodzi mi pyszny,pulchny i wyrosniety ale ostatnio chcąc właśnie zrobić biszkopt w największej tortownicy zwiększyłam składniki i już nie wyszedł taki dobry,był suchy,kruszył się :(( niby przepis ten sam a zwiększyłam tylko skadniki! pózniej zrobiłam biszkopt z innego przespisu i niby przepis był na tortownice 31 cm ( z 8 jaj) w rezultacie wyszedł mi tak niski że musiałam dopiekać kolejny biszkopt żeby coś wyszło z tego tortu :(
pozdrawiam!
czesc zawsze robie do tortu "biszkopt który zawsze sie udaje" z przepisu Grzegorza z wz tyle ze daje szkl maki a pół kartoflanki i zawsze przekroje go na 3 równe czesci. jakby ciasto czasem z a geste było to daj troche mniej mąki bo zalezy od jajek jak sa małe to mniej maki zawsze wychodzi.
Użytkownik urszulka napisał w wiadomości:
> czesc zawsze robie do tortu "biszkopt który zawsze sie udaje" z
> przepisu Grzegorza z wz tyle ze daje szkl maki a pół kartoflanki i
> zawsze przekroje go na 3 równe czesci. jakby ciasto czasem z a geste
> było to daj troche mniej mąki bo zalezy od jajek jak sa małe to mniej maki
> zawsze wychodzi.
też zwróciłam uwagę na ten przepis bo dużo osób go chwali jednak myśle że jest za mały jak na tortownice 31 cm i co zrobić?
ja bym zrobiła z 1,5 porcji.
Zmierzyłam swoja blaszkę, bo tez robiłam ten biszkopt i ma 26cm.
myślę,że na 31 cm byłoby ok 1,5 porcji właśnie.
Użytkownik nonka4 napisał w wiadomości:
> ja bym zrobiła z 1,5 porcji.Zmierzyłam swoja blaszkę, bo tez robiłam ten
> biszkopt i ma 26cm.myślę,że na 31 cm byłoby ok 1,5 porcji właśnie.
no tylko żeby nie było jak z tamtym moim co zawsze mi się udawał a jak tylko zrobiłam go w większej tortownicy,zwiekszyłam skladniki to już nie był taki sam w smaku :((
A moja tortownica tez jest duza nie mam jej w tej chwili zeby zmierzyc ale powiem ci ze napewno ma te 28-30 cm bo robie w niej normalny duzy tort wiekszych tortownic u nas nie ma. I biszkopt wyszedł zawsze duzy. a nawet jak by ci upadł lub wyszedł niski to dorób jeden spód z 3 jajek Ciasto:
3 jaja
3 czubate łyżki mąki
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy z przepisu beatrice tylko zamiast kakao maka jest to biszkopt na rolade ale ratuje gdy do torta zabraknie jakiejs czesci.
Ja piekę biszkopty na tort z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html Jeszcze się nie zdażyło,żeby mi nie wyszedł,jest puszysty i dzięki budyniowi nie taki suchy.
Fakt,że nie piekłam go w tortownicy 31cm,ale takiej na 28cm to na 5 blatów nawet raz udało mi się przekroić,a na 4 zawsze.Myślę,że spokojnie na 3 go przekroisz:)
Pozdrawiam:)
Użytkownik justine75 napisał w wiadomości:
> Ja piekę biszkopty na tort z tego przepisu
> http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html Jeszcze się nie
> zdażyło,żeby mi nie wyszedł,jest puszysty i dzięki budyniowi nie taki
> suchy.Fakt,że nie piekłam go w tortownicy 31cm,ale takiej na 28cm to na 5
> blatów nawet raz udało mi się przekroić,a na 4 zawsze.Myślę,że
> spokojnie na 3 go przekroisz:)Pozdrawiam:)
Justine właśnie to jest ten biszkopt do którego musiałam dopiekać kolejny :( bo był taki niski
Moze moj przepis Ci pomoze?
Osobiscie na taki wielki tort zrobilabym lepiej 3 osobne biszkopty, bylyby rowniejsze, niz krojone.
Wg mojego przepisu mozesz zrobic biszkopt z takiej ilosci jaj, jaka Ci pasuje.
http://wielkiezarcie.com/recipe17134.html
Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
> Moze moj przepis Ci pomoze?Osobiscie na taki wielki tort zrobilabym lepiej 3
> osobne biszkopty, bylyby rowniejsze, niz krojone.Wg mojego przepisu mozesz
> zrobic biszkopt z takiej ilosci jaj, jaka Ci
> pasuje.http://wielkiezarcie.com/recipe17134.html
dziękuje bardzo :)) jednak wolałabym upieć jeden biszkopt,nawiązując do Twojego przepisu według niego z jakich proporcji powinnam zrobić na dużą tortownice?
A moze po zwiekszeniu skladnikow jajka nie ubijaja sie tak dobrze .
Ja kiedy robilem biszkopt z 28 jaj musialem ubic piane z bialek i zoltek osobno i wymieszac wszystko w misce delikatnie zeby nie zepsuc piany i wyszedl mi biszkopt puszysty i wyrosniety. I nie piecz go za dlugo bo wysycha.
Też myślę, że z tak dużej ilości jajka nie były wystarczająco dobrze ubite. Jak pomagałam do wesela to ubijałam nawet z 20 paru jaj i wychodziło.
Proszę bardzo:)pewnie to o tę tabelkę chodzi..http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=260238&post=260238
Pozdrawiam:)
Gdzieś w moich postach plącze się odpowiedź na pytanie jak się oblicza ilość składników w zależnosci od wielkości formy.

Nie pytaj mnie jak to odnaleźć bo na tym właśnie się nie znam.
Na tak dużą formę (wysokość pierścienia min. 5 cm) powinnaś zastosować:
10 - 11 jaj klasy M
30 dag cukru
12 g cukru waniliowego
35 dag mąki
+ nieco miodu rozpuszczonego w łyżce mleka (ilość mleka zależy od wilgotności mąki) razem z masłem.
Czas pieczenia nieco przedłużony bo i masa też jest wieksza niż zazwyczaj
Możesz dać: 25 dag mąki i 10 dag kartoflanej.Wówczas uzyskasz lepszą pulchność!
Polecam mój biszkopt z podwójnej ilości składników. Ja robię z 1,5 porcji ale mam standardową tortownicę, z takiej ilości spokojnie daje się pokroić na 3 blaty
tak sie zastanawiam może ja zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o srednicy 28 cm..... tylko czy ja podziele takim tortem 16 osób?
Użytkownik ajlati napisał w wiadomości:
> tak sie zastanawiam może ja zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o
> srednicy 28 cm..... tylko czy ja podziele takim tortem 16 osób?
To się da zrobić bez trudu!
Kroisz tort na porcje bezpośrednio w/g życzenia biesiadników. Większość pań i tak będzie wołać o małą porcję.
Dzelisz go na połowy. Z jednej z nich odkrawasz kolejną połowę i przenosisz ją na osobną deskę. W taki sposób masz szansę swobodnie kroić bez "szkody dla urody" nawet cienkie kawałki. Zakładam, że po wyserwowaniu, jeszcze Ci zostanie tortu na następny dzień.
Użytkownik lubczyk69 napisał w wiadomości:
> Użytkownik ajlati napisał w wiadomości:> tak sie zastanawiam może ja
> zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o> srednicy 28 cm..... tylko
> czy ja podziele takim tortem 16 osób?To się da zrobić bez
> trudu!Kroisz tort na porcje bezpośrednio w/g życzenia biesiadników.
> Większość pań i tak będzie wołać o małą porcję.Dzelisz go na
> połowy. Z jednej z nich odkrawasz kolejną połowę i przenosisz ją na
> osobną deskę. W taki sposób masz szansę swobodnie kroić bez "szkody
> dla urody" nawet cienkie kawałki. Zakładam, że po wyserwowaniu,
> jeszcze Ci zostanie tortu na następny dzień.
dziękuje bardzo :)) w takim razie zrobie w tortownicy 28 cm,mam nadzieje że nikomu nie zabraknie tortu :)
Ja juz od dluzszego czasu nie pieke okraglych tortow. Pieke prostokatne. Wychodzi o wiele wiecej kawalkow, a co najwazniejsze mozna je kroic w roznych wielkosciach. Z okraglego tortu te kawalki byly przewaznie dla kazdego za duze.
Prostokatne torty mozna tez super dekorowac i tez sie b.ladnie prezentuja na stole.
jestem tu nowa i widzę Twój problem z biszkoptem, a nie jest mi obcy, mam nadzieje, że choć minął rok, nie poddałaś się z biszkoptem, a jeśli nie to, oto jest mój patent na biszkopt: LINK do moich przepisów: http://wielkiezarcie.com/recipe64745.html