Forum

Kuchenne porady

biszkopt DUZY! proszę o pomoc

• Autor: ajlati Data: 2009-10-16 11:14:20

wiem że temat się powtarza po raz sentny,ale przeczytałam wszystkie tematy na temat biskzoptów i dalej nie wiem nic :( a mianowicie potrzebuje przepis na biszkopt na tortownice o średnicy 31 cm,tak żeby po przkrojeniu były 3 blaty ciasta.Mam sprawdzony biszkopt który zawsze piekę z 4 jaj w najmniejszej tortownicy i zawsze wychodzi mi pyszny,pulchny i wyrosniety ale ostatnio chcąc właśnie zrobić biszkopt w największej tortownicy zwiększyłam składniki i już nie wyszedł taki dobry,był suchy,kruszył się :(( niby przepis ten sam a zwiększyłam tylko skadniki! pózniej zrobiłam biszkopt z innego przespisu i niby przepis był na tortownice 31 cm ( z 8 jaj) w rezultacie wyszedł mi tak niski że musiałam dopiekać kolejny biszkopt żeby coś wyszło z tego tortu :(
    pozdrawiam!

• Autor: urszulka Data: 2009-10-16 11:21:11

czesc zawsze robie do tortu "biszkopt który zawsze sie udaje" z przepisu Grzegorza z wz tyle ze daje szkl maki a pół kartoflanki i zawsze przekroje go na 3 równe czesci. jakby ciasto czasem z a geste było to daj troche mniej mąki bo zalezy od jajek jak sa małe to mniej maki zawsze wychodzi.

• Autor: ajlati Data: 2009-10-16 11:49:10

Użytkownik urszulka napisał w wiadomości:
    > czesc zawsze robie do tortu "biszkopt który zawsze sie udaje" z
    > przepisu Grzegorza z wz tyle ze daje szkl maki a pół kartoflanki i
    > zawsze przekroje go na 3 równe czesci. jakby ciasto czasem z a geste
    > było to daj troche mniej mąki bo zalezy od jajek jak sa małe to mniej maki
    > zawsze wychodzi.

też zwróciłam uwagę na ten przepis bo dużo osób go chwali jednak myśle że jest za mały jak na tortownice 31 cm i co zrobić?

• Autor: nonka4 Data: 2009-10-16 11:53:30

ja bym zrobiła z 1,5 porcji.
    Zmierzyłam swoja blaszkę, bo tez robiłam ten biszkopt i ma 26cm.
    myślę,że na 31 cm byłoby ok 1,5 porcji właśnie.

• Autor: ajlati Data: 2009-10-16 12:24:23

Użytkownik nonka4 napisał w wiadomości:
    > ja bym zrobiła z 1,5 porcji.Zmierzyłam swoja blaszkę, bo tez robiłam ten
    > biszkopt i ma 26cm.myślę,że na 31 cm byłoby ok 1,5 porcji właśnie.

no tylko żeby nie było jak z tamtym moim co zawsze mi się udawał a jak tylko zrobiłam go w większej tortownicy,zwiekszyłam skladniki to już nie był taki sam w smaku :((

• Autor: urszulka Data: 2009-10-17 09:19:10

A moja tortownica tez jest duza nie mam jej w tej chwili zeby zmierzyc ale powiem ci ze napewno ma te 28-30 cm bo robie w niej normalny duzy tort wiekszych tortownic u nas nie ma. I biszkopt wyszedł zawsze duzy. a nawet jak by ci upadł lub wyszedł niski to dorób jeden spód z 3 jajek Ciasto:
    3 jaja
    3 czubate łyżki mąki
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
       cukier waniliowy z przepisu beatrice tylko zamiast kakao maka jest to biszkopt na rolade ale ratuje gdy do torta zabraknie jakiejs czesci.

• Autor: justine75 Data: 2009-10-16 11:24:49

Ja piekę biszkopty na tort z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html Jeszcze się nie zdażyło,żeby mi nie wyszedł,jest puszysty i dzięki budyniowi nie taki suchy.
    Fakt,że nie piekłam go w tortownicy 31cm,ale takiej na 28cm to na 5 blatów nawet raz udało mi się przekroić,a na 4 zawsze.Myślę,że spokojnie na 3 go przekroisz:)
    Pozdrawiam:)

• Autor: ajlati Data: 2009-10-16 11:47:55

Użytkownik justine75 napisał w wiadomości:
    > Ja piekę biszkopty na tort z tego przepisu
    > http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html  Jeszcze się nie
    > zdażyło,żeby mi nie wyszedł,jest puszysty i dzięki budyniowi nie taki
    > suchy.Fakt,że nie piekłam go w tortownicy 31cm,ale takiej na 28cm to na 5
    > blatów nawet raz udało mi się przekroić,a na 4 zawsze.Myślę,że
    > spokojnie na 3 go przekroisz:)Pozdrawiam:)

Justine właśnie to jest ten biszkopt do którego musiałam dopiekać kolejny :( bo był taki niski

• Autor: Glumanda Data: 2009-10-16 12:47:37

Moze moj przepis Ci pomoze?
    Osobiscie na taki wielki tort zrobilabym lepiej 3 osobne biszkopty, bylyby rowniejsze, niz krojone.
    Wg mojego przepisu mozesz zrobic biszkopt z takiej ilosci jaj, jaka Ci pasuje.
    http://wielkiezarcie.com/recipe17134.html

• Autor: ajlati Data: 2009-10-16 13:53:05

Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
    > Moze moj przepis Ci pomoze?Osobiscie na taki wielki tort zrobilabym lepiej 3
    > osobne biszkopty, bylyby rowniejsze, niz krojone.Wg mojego przepisu mozesz
    > zrobic biszkopt z takiej ilosci jaj, jaka Ci
    > pasuje.http://wielkiezarcie.com/recipe17134.html

dziękuje bardzo :)) jednak wolałabym upieć jeden biszkopt,nawiązując do Twojego przepisu według niego z jakich proporcji powinnam zrobić na dużą tortownice?     

• Autor: kryska Data: 2009-10-16 15:01:03

A moze po zwiekszeniu skladnikow jajka nie ubijaja sie tak dobrze .
    Ja kiedy robilem biszkopt z 28 jaj musialem ubic piane z bialek i zoltek osobno i wymieszac wszystko w misce delikatnie zeby nie zepsuc piany i wyszedl mi biszkopt puszysty i wyrosniety. I nie piecz go za dlugo bo wysycha.

• Autor: as Data: 2009-10-17 10:18:05

Też myślę, że z tak dużej ilości jajka nie były wystarczająco dobrze ubite. Jak pomagałam do wesela to ubijałam nawet z 20 paru jaj i wychodziło.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-10-16 15:04:04

Pardon ale tabela nie chce mi się wkleić

• Autor: justine75 Data: 2009-10-16 22:24:36

Proszę bardzo:)pewnie to o tę tabelkę chodzi..http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=260238&post=260238
    Pozdrawiam:)

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-10-16 15:22:45

Gdzieś w moich postach plącze się odpowiedź na pytanie jak się oblicza ilość składników w zależnosci od wielkości formy.
    Nie pytaj mnie jak to odnaleźć bo na tym właśnie się nie znam.
    Na tak dużą formę (wysokość pierścienia min. 5 cm) powinnaś zastosować:
    10 - 11 jaj klasy M
    30 dag cukru
    12 g cukru waniliowego
    35 dag mąki
    + nieco miodu rozpuszczonego w łyżce mleka (ilość mleka zależy od wilgotności mąki) razem z masłem.

Czas pieczenia nieco przedłużony bo i masa też jest wieksza niż zazwyczaj

Możesz dać: 25 dag mąki i 10 dag kartoflanej.Wówczas uzyskasz lepszą pulchność!

• Autor: asieksza Data: 2009-10-16 15:23:08

Polecam mój biszkopt z podwójnej ilości składników. Ja robię z 1,5 porcji ale mam standardową tortownicę, z takiej ilości spokojnie daje się pokroić na 3 blaty

• Autor: ajlati Data: 2009-10-16 20:08:13

tak sie zastanawiam może ja zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o srednicy 28 cm..... tylko czy ja podziele takim tortem 16 osób?

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-10-17 10:19:35

Użytkownik ajlati napisał w wiadomości:
    > tak sie zastanawiam może ja zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o
    > srednicy 28 cm..... tylko czy ja podziele takim tortem 16 osób?

To się da zrobić bez trudu!
    Kroisz tort na porcje bezpośrednio w/g życzenia biesiadników. Większość pań i tak będzie wołać o małą porcję.

Dzelisz go na połowy. Z jednej z nich odkrawasz kolejną połowę i przenosisz ją na osobną deskę. W taki sposób masz szansę swobodnie kroić bez "szkody dla urody" nawet cienkie kawałki. Zakładam, że po wyserwowaniu, jeszcze Ci zostanie tortu na następny dzień.

• Autor: ajlati Data: 2009-10-17 18:40:48

Użytkownik lubczyk69 napisał w wiadomości:
    > Użytkownik ajlati napisał w wiadomości:> tak sie zastanawiam może ja
    > zrobie ten biszkopt w mniejszej tortownicy np o> srednicy 28 cm..... tylko
    > czy ja podziele takim tortem 16 osób?To się da zrobić bez
    > trudu!Kroisz tort na porcje bezpośrednio w/g życzenia biesiadników.
    > Większość pań i tak będzie wołać o małą porcję.Dzelisz go na
    > połowy. Z jednej z nich odkrawasz kolejną połowę i przenosisz ją na
    > osobną deskę. W taki sposób masz szansę swobodnie kroić bez "szkody
    > dla urody" nawet cienkie kawałki. Zakładam, że po wyserwowaniu,
    > jeszcze Ci zostanie tortu na następny dzień.

dziękuje bardzo :)) w takim razie zrobie w tortownicy 28 cm,mam nadzieje że nikomu nie zabraknie tortu :)

• Autor: sanella* Data: 2009-10-17 21:37:07

Ja juz od dluzszego czasu nie pieke okraglych tortow. Pieke prostokatne. Wychodzi o wiele wiecej kawalkow, a co najwazniejsze mozna je kroic w roznych wielkosciach. Z okraglego tortu te kawalki byly przewaznie dla kazdego za duze.
    Prostokatne torty mozna tez super dekorowac i tez sie b.ladnie prezentuja na stole.

• Autor: funia612 Data: 2010-12-15 21:23:18

jestem tu nowa i widzę Twój problem z biszkoptem, a nie jest mi obcy, mam nadzieje, że choć minął rok, nie poddałaś się z biszkoptem, a jeśli nie to, oto jest mój patent na biszkopt: LINK do moich przepisów: http://wielkiezarcie.com/recipe64745.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu