Szukam przepisu na biszkopt migdałowy. Na WŻ znalazłam dwa, bardzo podobne do siebie, przepisy. Wypróbowałam jeden z nich i nie jestem zadowolona z efektu- biszkopt po wyjęciu z piekarnika opadł i ma jakąś taką dziwną konsystencję. Jakby za bardzo... grudkowatą, nie wiem jak to odpowiednio opisać. Wiem, że dodatek migdałów sprawi, że biszkopt nie będzie taki delikatny, jak zwykły, ale jednak czuję, że to nie to. Może ktoś z Was zna sprawdzony przepis na biszkopt migdałowy?
Ja mam u siebie przepis na spód orzechowy (migdałowy) - do stosowania zamiennie. Bez mąki. Ciasto jest ciemne - z czekoladą. Niczym nie przypomina normalnego biszkoptu kakaowego - jest bardzo wilgotny, ciężki, inny w smaku. Ale bardzo dobry.
ale jeśli już mówimy o ciastach migdałowych, to http://wielkiezarcie.com/recipe13143.htmlh myślę, że wspomnę jeszcze o tym przepisie... to typowo jesienno-zimowe ciasto... o mocnym, wyrazistym smaku :) polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe35547.html może wypróbujesz ten, ja robiłam z orzechami i wyrósł bardzo wysoki, myślę, że z migdałami mielonymi też taki będzie; robiłam kilka razy jako tort a także na blasze - spokojnie przekroiłam na pół
Robiłam właśnie z tego przepisu i jakoś tak nie jestem zadowolona. Biszkopt wyrósł w piekarniku ładnie, ale potem oklapł. Nie było zakalca, ale z trudem przekroiłam go na pół. Wiem co nieco o biszkoptach, nie jestem laikiem, więc raczej nie popełniłam jakiegoś kardynalnego błędu w trakcie pieczenia... Hmmm, a może blaszka była za duża, jak na tę ilość jajek. Nigdy nie wiem, czy na blachę 26 na 36 cm ma być 10 czy może jednak 12 jajek. Chyba jednak wynajdę jakiś przepis na ciasto migdałowe nie-biszkoptowe i użyję go do tortu...
Moj wyprobowany przepis: 6 jajek 5 lyzek cieplej wody 180g cukru 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 50g mielonych migdalow lub orzechow(ja wczesniej rumienie na suchej patelni,dla polepszenia smaku)
bialka ubic na sztywna piane,dodac cukier i ubijac tak dlugo,az cukier sie rozpusci(w miedzy czasie dodac stopniowo wode) dodac zoltka (ubijac tylko do momentu polaczenia sie zoltek z bialkami. Make wymieszac z proszkiem i migdalami i wsypywac po troszku przez sitko lekko mieszajac. Piec w nagrzanym piekarniku 180°C
Szukam przepisu na biszkopt migdałowy. Na WŻ znalazłam dwa, bardzo podobne do siebie, przepisy. Wypróbowałam jeden z nich i nie jestem zadowolona z efektu- biszkopt po wyjęciu z piekarnika opadł i ma jakąś taką dziwną konsystencję. Jakby za bardzo... grudkowatą, nie wiem jak to odpowiednio opisać. Wiem, że dodatek migdałów sprawi, że biszkopt nie będzie taki delikatny, jak zwykły, ale jednak czuję, że to nie to. Może ktoś z Was zna sprawdzony przepis na biszkopt migdałowy?
Ja mam u siebie przepis na spód orzechowy (migdałowy) - do stosowania zamiennie. Bez mąki. Ciasto jest ciemne - z czekoladą. Niczym nie przypomina normalnego biszkoptu kakaowego - jest bardzo wilgotny, ciężki, inny w smaku. Ale bardzo dobry.
http://wielkiezarcie.com/recipe7627.html
http://wielkiezarcie.com/recipe35441.html nie jest to oczywiście biszkopt, ale może zajrzysz?
ale jeśli już mówimy o ciastach migdałowych, to http://wielkiezarcie.com/recipe13143.htmlh myślę, że wspomnę jeszcze o tym przepisie... to typowo jesienno-zimowe ciasto... o mocnym, wyrazistym smaku :) polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe35547.html może wypróbujesz ten, ja robiłam z orzechami i wyrósł bardzo wysoki, myślę, że z migdałami mielonymi też taki będzie; robiłam kilka razy jako tort a także na blasze - spokojnie przekroiłam na pół
Robiłam właśnie z tego przepisu i jakoś tak nie jestem zadowolona. Biszkopt wyrósł w piekarniku ładnie, ale potem oklapł. Nie było zakalca, ale z trudem przekroiłam go na pół. Wiem co nieco o biszkoptach, nie jestem laikiem, więc raczej nie popełniłam jakiegoś kardynalnego błędu w trakcie pieczenia... Hmmm, a może blaszka była za duża, jak na tę ilość jajek. Nigdy nie wiem, czy na blachę 26 na 36 cm ma być 10 czy może jednak 12 jajek. Chyba jednak wynajdę jakiś przepis na ciasto migdałowe nie-biszkoptowe i użyję go do tortu...
Moj wyprobowany przepis:
6 jajek
5 lyzek cieplej wody
180g cukru
250g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50g mielonych migdalow lub orzechow(ja wczesniej rumienie na suchej patelni,dla polepszenia smaku)
bialka ubic na sztywna piane,dodac cukier i ubijac tak dlugo,az cukier sie rozpusci(w miedzy czasie dodac stopniowo wode)
dodac zoltka (ubijac tylko do momentu polaczenia sie zoltek z bialkami.
Make wymieszac z proszkiem i migdalami i wsypywac po troszku przez sitko lekko mieszajac.
Piec w nagrzanym piekarniku 180°C