Witam. Zabieram się do pieczenia sernika. Mam swój stary sprawdzony przepis na sernik. Problem stanowi lukier. Robię go tradycyjnie tak jak większość cukier puder do tego woda przegotowana i ewentualnie aromat. Sprawdza się na piernikach i tym podobnych. Tylko, że ten lukier na serniku podchodzi wodą i po prostu się roztapia. Na drugi dzień go nie ma. Czy macie jakiś sposób albo przepis na lukier na sernik ale, taki żeby nie rozpłynął się na cieście? Widziałam jak wygląda lukier na serniku z cukierni jest jakby plastyczny taki ciągnący. Życzę miłego dnia i pozdrawiam
Ja robie lukiez z soku cytrynowego i cukru pudru.Cukru musi byc tyle,zeby lukier nie bylzbyt plynny.Lukruje przestudzony sernik bo jak jest za cieply to lukier peka i staje sie matowy.Osobiscie najbyrdziej lubie sernik z niezbyt gestym lukrem tak,zeby czesciowo wtopil sie w ciasto.Smak cytrynowy super pasuje do sernika.
Też robie z soku cytrynowego i cukru pudru,ale tez z wrzątku i cukru pudru.Zawsze polewam przestudzone ciasto,wtedy ładnie lśni. Można do takiego lukru z wody dodać kilka kropli ulubionego aromatu do ciast,tez super smakuje i pięknie pachnie.
mam ten sam problem, więc podnoszę temat jeszcze raz - co zrobić, aby lukier po pewnym czasie nie zamieniał się w wodnistą masę??? chodzi mi o lukier z cukru i soku z cytryny, surowe białka wykluczam...bardzo proszę o jakieś wskazówki...upiekłam sernik tak piękny w wyglądzie, że naprawdę zadbać też o lukier....jak będzie tak smakował jak wygląda, to zamieszczę później przepis, ale poradźcie co z tym lukrem, proszę !!!
Możecie użyć któryś z tych lukrów http://www.oetker.pl/016bcd78b9bfe6e4064eb585f2dc6758/pid/260e9bb2c52913285631d17ac4c8b04e one mają taką gęstą, ciągnącą konsystencję i ładnie zastygają, nie wsiąkają w ciasto. Myślę, że do sernika najlepiej użyć tego białego klasycznego lukru.
Witam. Zabieram się do pieczenia sernika. Mam swój stary sprawdzony przepis na sernik. Problem stanowi lukier. Robię go tradycyjnie tak jak większość cukier puder do tego woda przegotowana i ewentualnie aromat. Sprawdza się na piernikach i tym podobnych. Tylko, że ten lukier na serniku podchodzi wodą i po prostu się roztapia. Na drugi dzień go nie ma. Czy macie jakiś sposób albo przepis na lukier na sernik ale, taki żeby nie rozpłynął się na cieście? Widziałam jak wygląda lukier na serniku z cukierni jest jakby plastyczny taki ciągnący. Życzę miłego dnia i pozdrawiam
http://wielkiezarcie.com/recipe13850.html
http://wielkiezarcie.com/recipe6431.html niestety moje linki nie aktywne
http://wielkiezarcie.com/recipe6431.html
Ja robie lukiez z soku cytrynowego i cukru pudru.Cukru musi byc tyle,zeby lukier nie bylzbyt plynny.Lukruje przestudzony sernik bo jak jest za cieply to lukier peka i staje sie matowy.Osobiscie najbyrdziej lubie sernik z niezbyt gestym lukrem tak,zeby czesciowo wtopil sie w ciasto.Smak cytrynowy super pasuje do sernika.
Też robie z soku cytrynowego i cukru pudru,ale tez z wrzątku i cukru pudru.Zawsze polewam przestudzone ciasto,wtedy ładnie lśni.
Można do takiego lukru z wody dodać kilka kropli ulubionego aromatu do ciast,tez super smakuje i pięknie pachnie.
To polewa do sernika zebry
http://wielkiezarcie.com/recipe52854.html
Bardzo ją lubię , bo nie spływa, nie klei się i pięknie błyszczy.
http://wielkiezarcie.com/recipe52854.html aktywny :)
piekna ta polewa...
mam ten sam problem, więc podnoszę temat jeszcze raz - co zrobić, aby lukier po pewnym czasie nie zamieniał się w wodnistą masę???
chodzi mi o lukier z cukru i soku z cytryny, surowe białka wykluczam...bardzo proszę o jakieś wskazówki...upiekłam sernik tak piękny w wyglądzie, że naprawdę zadbać też o lukier....jak będzie tak smakował jak wygląda, to zamieszczę później przepis, ale poradźcie co z tym lukrem, proszę !!!
Możecie użyć któryś z tych lukrów
http://www.oetker.pl/016bcd78b9bfe6e4064eb585f2dc6758/pid/260e9bb2c52913285631d17ac4c8b04e
one mają taką gęstą, ciągnącą konsystencję i ładnie zastygają, nie wsiąkają w ciasto. Myślę, że do sernika najlepiej użyć tego białego klasycznego lukru.
Z tego, co ja wyczytałam wlasnie szukając przepisu na sernik, to taki lukier robi się nie z wodą a z białkiem.