Forum

Kuchenne porady

Lukier do sernika

  • Autor: ESTORKA Data: 2009-11-12 10:31:38

    Witam. Zabieram się do pieczenia sernika. Mam swój stary sprawdzony przepis na sernik. Problem stanowi lukier. Robię go tradycyjnie tak jak większość cukier puder do tego woda przegotowana i ewentualnie aromat. Sprawdza się na piernikach i tym podobnych. Tylko, że ten lukier na serniku podchodzi wodą i po prostu się roztapia. Na drugi dzień go nie ma. Czy macie jakiś sposób albo przepis na lukier na sernik ale, taki żeby nie rozpłynął się na cieście? Widziałam jak wygląda lukier na serniku z cukierni jest jakby plastyczny taki ciągnący. Życzę miłego dnia i pozdrawiam

  • Autor: hanah30 Data: 2009-11-12 10:45:39

    http://wielkiezarcie.com/recipe13850.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe6431.html niestety moje linki nie aktywne

  • Autor: hanah30 Data: 2009-11-12 10:47:24

    http://wielkiezarcie.com/recipe6431.html

  • Autor: skopolendra Data: 2009-11-12 10:49:30

    Ja robie lukiez z soku cytrynowego i cukru pudru.Cukru musi byc tyle,zeby lukier nie bylzbyt plynny.Lukruje przestudzony sernik bo jak jest za cieply to lukier peka i staje sie matowy.Osobiscie najbyrdziej lubie sernik z niezbyt gestym lukrem tak,zeby czesciowo wtopil sie w ciasto.Smak cytrynowy super pasuje do sernika.

  • Autor: asiula76 Data: 2009-11-12 11:50:55

    Też robie z soku cytrynowego i cukru pudru,ale tez z wrzątku i cukru pudru.Zawsze polewam przestudzone ciasto,wtedy ładnie lśni.
    Można do takiego lukru z wody dodać kilka kropli ulubionego aromatu do ciast,tez super smakuje i pięknie pachnie.

  • Autor: Alll Data: 2009-11-17 15:36:52

    To polewa do sernika zebry
    http://wielkiezarcie.com/recipe52854.html

    Bardzo ją lubię , bo nie spływa, nie klei się i pięknie błyszczy.

  • Autor: sanella* Data: 2009-11-17 15:59:43

    http://wielkiezarcie.com/recipe52854.html aktywny :)

    piekna ta polewa...

  • Autor: alman Data: 2009-12-22 08:38:13

    mam ten sam problem, więc podnoszę temat jeszcze raz - co zrobić, aby lukier po pewnym czasie nie zamieniał się w wodnistą masę???
    chodzi mi o lukier z cukru i soku z cytryny, surowe białka wykluczam...bardzo proszę o jakieś wskazówki...upiekłam sernik tak piękny w wyglądzie, że naprawdę zadbać też o lukier....jak będzie tak smakował jak wygląda, to zamieszczę później przepis, ale poradźcie co z tym lukrem, proszę !!!

  • Autor: Julcia Data: 2009-12-23 11:31:03

    Możecie użyć któryś z tych lukrów
    http://www.oetker.pl/016bcd78b9bfe6e4064eb585f2dc6758/pid/260e9bb2c52913285631d17ac4c8b04e
    one mają taką gęstą, ciągnącą konsystencję i ładnie zastygają, nie wsiąkają w ciasto. Myślę, że do sernika najlepiej użyć tego białego klasycznego lukru.

  • Autor: Kathrin Data: 2010-03-18 16:08:55

    Z tego, co ja wyczytałam wlasnie szukając przepisu na sernik, to taki lukier robi się nie z wodą a z białkiem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu