Slyszalam o masie sliwkowej do piernika ale robiona z suszonych sliwek.Czy ktos zna taki?Dodaje sie do niej chyba czekolade, alkohol i...nie wiem co jeszcze...
50 dkg suszonych śliwek,125 ml rumu,2-3 łyżki miodu,mielony cynamon,mielone goździki,pół szklanki płatków migdałowych....Tylko nie wiem czy czekoladę i w jakiej ilości;Śliwki sparzyć,osaczyć,włożyć do miski i zalać rumem,przykryć na kilka godzin,wyjąć z rumu i zmiksować z miodem,zmieszać z przyprawami. Tak mniej więcej spisałam tylko nie pamiętam strony.Może to coś pomoże.
Slyszalam o masie sliwkowej do piernika ale robiona z suszonych sliwek.Czy ktos zna taki?Dodaje sie do niej chyba czekolade, alkohol i...nie wiem co jeszcze...
50 dkg suszonych śliwek,125 ml rumu,2-3 łyżki miodu,mielony cynamon,mielone goździki,pół szklanki płatków migdałowych....Tylko nie wiem czy czekoladę i w jakiej ilości;Śliwki sparzyć,osaczyć,włożyć do miski i zalać rumem,przykryć na kilka godzin,wyjąć z rumu i zmiksować z miodem,zmieszać z przyprawami.
Tak mniej więcej spisałam tylko nie pamiętam strony.Może to coś pomoże.
myślę że masa till będzie fajna również do piernika:)
http://wielkiezarcie.com/recipe14082.html
a można przelożyć czeko-śliwką? bo robiłam w tym roku i wydaje mi się, że pasuje.?
A ja znalazlam wlasnie cos takiego http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=140201&post=140201
Sunny pisze o takiej masie z czekolada
Pozdrawiam