u nas żur i podudzia z kurczaka z ziemniaczkami do tego dla dorosłych kapusta pekińska zasmażana dla dzieci mizeria z ogórka na deser wykwintna szarlotka
Ja dziś robie nowy przepis na karczek w zupie cebulowej, po posmakowaniu postaram się wklepać przepis bo podobnego tu nie znalazłam. Do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty
Dzisiaj tradycyjny niedzielny obiad u babci :) Rosoł z makaronem, ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i babcia moja kochana zrobila kapusty z grochem ale zaponniala ze jeszcze karmie małą wiec musialam zjesc mizerie :( Deser tradycyjny ale juz w domu
Dzis obiad u mamuni:rosół z makaronem, ziemniaki tluczone , pieczen w sosie, surowka z marchewki , surowka z kapusty kiszonej. A deser u tesciowej: jablecznik z beza i tort z wczorajszej imprezy (czekoladowej ekstazy zabraklo.. Goscie wczoraj wyjedli :))
dzisiaj popełniłam nalesniki z nadzieniem prawie rizottowym z dodatkiem miesa w kawałkach i pora oraz sałatka z białej kapusty z marchewka koperkie i oliwa.
Dalej stołujemy sie po rodzinie, tzn ja z dziecmi bo maz pracuje wiec zostal w domu. Dzisiaj obiadek u Mamusi, rosół z makaronem, duszone pałeczki z kurczaka i sałatka ziemniaczana
A u mnie dzisiaj wymysł własny. Postanowiłam poimprowizować i wyszło wyśmienicie. A co zrobiłam? Makaron zasmażany z tuńczykiem i 3 rodzajami fasol (czerwona, biała, soczewica) w sosie pomidorowym. Zamówiłam ostatnio te fasilki w www.a.pl więc postanowiłam je wykorzystać. Opłacało się, eksperyment wyszedł niesamowicie smakowity. Polecam :)
no wiec bedzie: zupa pomidorowa z makaronem - dla chetnych bo to reszta rosolu wiec duzo nie ma a na drugie gulasz od szynki z cebula w sosie smietanowym ziemniaki z wody i brukselka z maslem i bulka tarta
Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości: > U nas dziś zupka z suszonych grzybków a potem danie z piekarnika: > pieczone ćwiartki ziemniaczków i pikantne skrzydełka (z Biedronki)
Wczoraj jeszcze u mamuski na obiadku i byl krypniczek na seduszkach. A dzisiaj juz u siebie lane kluski na rosole, watrobka drobiowa w sosie koperkowym i salatka z zielonych pomidorów. Desre koktajl malinowy z polewa toffi.
Ponieważ mała jest chora, chodzę do pracy i robię prawko czasu nie mam, więc dzisiaj za cały tydzień gotuję na trzy dni: zupa pomidorowa z makaronem, zupa szczawiowa z jajkiem, "chińszczyzna" z ryżem,schab w zupie kurkowej zalany śmietaną zapiekany z ryżem...
Zupa ogorkowa z ryzem, zostalo jeszcze wiec bedzie na jutro tez :) Na drugie piersi kurczaka zapiekane z ziemniakami z ziołami i ogorek konserwowy. Deseru nie bedzie dzisiaj bo brakło zapasow owocowych :((
Użytkownik miki353 napisał w wiadomości: > bahus cos nowego ... jeszcze nie jadlam ziemiakow z kaszanka i kapista > .. :hehe. Naprawde ciekawi mnie to zestawienie i jaki to moze byc smak.... :)
W Poznaniu to "normalne" zestawienie. Ja do kaszanki używam ziemniaków "pokrychanych" (rozdrorobnionych po ugotowaniu) i polanych stopioną słoninką z cebulką. Bahus
Użytkownik miki353 napisał w wiadomości: > bahus cos nowego ... jeszcze nie jadlam ziemiakow z kaszanka i kapista > .. :hehe. Naprawde ciekawi mnie to zestawienie i jaki to moze byc smak.... :)
spróbuj koniecznie , dla nas to najlepsza kompozycja;)kaszanka+ ziemniaki+zasmażana kapusta kiszona mniamm ( dodam że jestem z podbeskidzia)
cos to polskie-swojskie jest chyba jednak miedzynarodowe. A przynajmniej po sasiedzku :-)) Typowe we Frankonii podanie kaszanki smazonej plus purre ziemniaczane plus kapusta kiszona zasmazana. :-))) Naturalnie piurre z mlekiem i maslem tluczone i kaszanka moze ciut inaczej (choc kupiona u naszego ulobionego rzeznika) TYLKO ciut inaczej smakuje... Inna specialnosc ktorej w takiim zestawie w Polsce nie jadlam to tzw, Schlachtplatte czyli Polmisek Rzeznika w wolnym tlumaczeniu.Doslownie Polmisek z Uboju ae brzmi w mych uszach dziwnie po polsku. Byl i jest od zawsze serwowany w dniach uboju bo wiadomo: na poczatek trzeba jesc to co nietrwale.Dobry rzezniik czy gospoda nie moze sie w tym dniu od klientow opedzic. W sklad Polmiska wchodzi:
Parzona kaszanke i (Uwaga) parzona pasztetowa oraz mieso posledniejsze tez parzone i do tego wszystko to w jednym garze gotowane. Naturalnie najpierw gotuje sie mieso a na koncu dodaje kaszanke i pasztetowa. Jak i z czym sie to je? Kazdy dostaje na talerz kaszanke(dodam, ze te kaszanki sa tymi cienkimi w formie kielbasy) pasztetowa (tez wlasnie zamknieta w kielbasianym flaku) plaster miesa (jest to przewaznie chudy boczek i plaster chudej wieprzowiny) polewa sie to chochelka wyaru od gptowania. Do tego niesmiertelny Kloss i kapusta kiszona zasmazana. Naprawde jest to bardzo smaczne. Choc na poczatku nie potrafilam sobie takiego zestawenia w ogole wyobrazic smakowo. :-)))
tak Dorota masz racje, to typowo tutejsza regionalna specjalnosc, kaszanka, purre i kapusta kiszona zasmazana.
Moj ojciec jest stalym gosciem w knajpach na "dniu uboju" (Schlachttag).On zamawia zawsze glowe swinska tzn. ryjek, ucho i "policzek" (backe, nie wiem jak to po polsku) i oczywiscie zupe/wywar z kluseczkami.:)
Udka zapiekane z ziemniakami... Wlasnie sie zastanawiam jaka surowke zrobic... W lodowce pomidory i ogorki.. Ewentualnie brokuly z wody.. Sie okaze, jak obiadek dojdzie w piekarniku.. :)
Że tak powiem, trochę mnie zatkało to pytanie. Ale co tam, napiszę. Składniki mięsne: nogi (całe, z udkiem) i skrzydełka z gęsi, goleń wołowa (chyba pręga na to mówią) ok. 600-700 g, skrzydła i korpus z kurczaka. Wszystko trochę pomoczone w wodzie i bardzo dobrze wypłukane. Zalewam zimną wodą i doprowadzam, do wrzenia. Zbieram szumowinę i dodaję włoszczyznę (obowiązkowo ma byc natka pietruszki w tym, kilka gałązek) oraz kostkę warzywną - 2 szt. (Winiar) oraz 5 ziarenek pieprzu czarnego i cebulę przypieczoną na blaszce. Gotuję na bardzo maleńkim ogniu (mama moja nazywa takie gotowanie - pyrkaniem), ok. 3 godzin. I to cała tajemnica mojego rosołu. Mięso z rosołu wykorzystuję później razem z gotowaną kapustą kiszoną, jako farsz do pierogów, takich gotowanych lub do pieroga pieczonego. O , takiego:
który podaję do czystego (znaczy się bez śmietany) barszczu czerwonego, ugotowanego na rosole
Wczoraj szaszłyki z boczkiem wędzonym w roli głównej, pieczone ziemniaki i surówka z pekinki. Dzis rosołek z makaronem, tradycyjne schabowe, ziemniaki i ogórki kiszone.
Użytkownik onlyred napisał w wiadomości: > Wczoraj szaszłyki z boczkiem wędzonym w roli głównej, pieczone > ziemniaki i surówka z pekinki. Dzis rosołek z makaronem, tradycyjne > schabowe, ziemniaki i ogórki kiszone.
Dziś u mnie to samo, tylko że zamiast ogórka gotowana kiszona kapysta z grzybami
Użytkownik bahus napisał w wiadomości: > Użytkownik makusia napisał w wiadomości: > Poledwica duszona z sosem > grzybowym + ryż + ogórki kiszoneA polędwica jaka?...wieprzowa czy > wołowa?....mniam mniam niezależnie jaka
Zupa z dyni,fasolka po bretońsku,kompot porzeczkowo-jagodowy.Dla tych co nie pasi zupa to będzie fasolka,dla tych co nie pasi fasolka to dędzie zupa.Dla tych co nic nie pasi będą odgrzane kluski z nadzieniem(bycze jaja-tak nazywała je moja babcia)
Użytkownik anna702 napisał w wiadomości: > tez mnie te kluski zaciekawily...kluski nadziewane miesem? czy jak? Przepraszam że tak późno odpisuje. tak kluski nadziewane mięsem
Użytkownik onlyred napisał w wiadomości: > U mnie też jarzynowa i schabowe z oregano (bo kotletów zostało z > wczorajszego obiadu) z odsmażanymi ziemniakami (też z wczoraja) i sałatą w > śmietanie.
Schabowe z oregano? Bardzo ciekawe...proszę o więcej szczegółów
Wczoraj rosoł z makaronem, piersi kurczaka duszone w przyprawach z zółtym serem, ziemniaki i mizeria (ostatnio nic innego nie umiem wymyslec do ziemniakow a szybko sie robi). Dzisiaj zalewajka a na drugie miałam gosci wiec wyciaglam z zamrazalki potrawke z przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe51764.html Na deser dla dzieci oczywiscie byl koktajl truskawkowy z polewa toffi
U mnie dzisiaj ziemniaki z gulaszem z łopatki doprawionym przyprawą "puszczańską", a do tego ćwikła lub ogórki kiszone. Na deser jeszcze słodkości z Mikołaja.
Ja z synem wczorajsza zalewajke z kiełbaska a mężuś leczo (zapas z zamrazalnika, trzeba robic miejsce bo swieta ida ;) Deser koktajl truskawkowy z polewa toffi i budyń malinowy
Dzisiaj zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, na drugie ziemniaki, piersi kurczaka pieczone w przyprawie gyros z sosem czosnkowym i sałatka z pomidorów. Na deser koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Dziś rumpuć i klemcugi za zalckaście (zalckaściszka się skończyła i dlatego na zalckaście). Lepsze są klemcuszki, ale tych też zabrakło i dlatego były klemcugi
Użytkownik bahus napisał w wiadomości: > Dziś rumpuć i klemcugi za zalckaście (zalckaściszka się skończyła i > dlatego na zalckaście). Lepsze są klemcuszki, ale tych też zabrakło i > dlatego były klemcugi
a taka dziwnosc z Frankonii ktora lubi moj Polowek: Schnitz to zupa jarzynowa zmiksowana na prawie krem, a Backärla to (gwarowo jak i Schnitz) tutejsza nazwa plackow kartoflanych. Dotad jest wszystko ok:-))) ale....
Ale tej egionalnej potrawy jest sposob jedzenia. Zupe wlewa sie na talerz i do tej zupy wklada sie swiezo usmazony placek i tak sie je: kroi placek w zupie widelcem i traktuje jako tresciwa wkladke. A do zupy po zmiksowaniu wkraja sie jeszcze parowke czy przesmazone skwarki :-))) Placki i zupe doklada sie sobie sukcesywnie w miare jedzenia. U nas to wyglada tak: Polowek je jak wyzej tadycyjnie a j jem najpierw zupe a potem placki z cukerm i smietana:-))) Stad on ma jedno danie a ja dwa:-)))
kurcze tylko ze to nawet dobre jest...Jednak wole po mojemu jak Ty. A zapomnialam Ci poogratulowac Twoich postepow w wypiekach. Jakos mi umknelo ale serdcznie gratuluje i ciesze sie z Toba. Co pieczesz na swieta.
Wczoraj byl stek wolowy (w lidlu jest promocja miesa argentynskego- jak steki to tylko takie poezja. Do tego makaron wstazki i sos grzybowy...Wlasciwie grzyby w smietanie. A dzis bedzie pizza wlasnej roboty pyszna bedzie :-)
Zaczelam "piec" chociaz wiekszosc to ciasta bez pieczenia haha :) Na swieta zrobie poezja smaku, moje ulubione ciasto ktore zawsze mi kuzynka piekla jak chcialam i piernik marchewkowy (moze to nie swiateczny ale lubie, tez z przepisow kuzynki). Mamuska obiecala sernik wiec bedzie wypas jak wyjda moje ciasta :D
Dla meza wiejski gar (zapas z zamrazalki) a dla mnie, synusia i mamuski mojej duszaki z barszczem białym do popicia :) Deser: koktajl truskawkowy z polewa toffi.
ZOstalo mi wczorajszego białego barszczu wiec dzisiaj była na nim zalewajka i kulki ziemniaczano - serowe z sosem czosnkowym. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi
Tradycyjny schabowy z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem i papryką konserwową.na deser sernik z bakaliami i kompot truskawkowo-jabłkowy
U nas radycyjnie rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, surówka z marchewki i por w sosie czosnkowym i ziemniaki. Deser tez juz tradycyjny czyli koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Dzisiaj a'la chińszczyzna made in Poland, czyli przegląd lodówki ( pierś z kurczaka, kiełki, pekinka, papryka,grzybki, cebula...) podsmażony i podany z ryżem, a na deser wczorajsza szarlotka.
Lane kluski na rosole, babeczki z mielonego i ryzu w sosie koperkowym, ogorki chilli i ziemniaki. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi i ciasto snikers :)
Zupa pomidorowa oczywiscie z kółkami, dla synusia jeszcze skrzydełko z kurczaka do tego, na drugie kluski ziemniaczane, karczek z sosem i resztki resztki sałatek ze słoików. Deser koktajl truskawkowy z polewa toffi i jeszcze zostało ciasto snikers
Dzisiaj jako w niedziele byl oczywiscie rosol z makaronem, ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i sałatka z pekińskiej, marchewki i kukurydzy w sosie czosnkowym. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi i resztki swiatecznych ciast
Lane kluski na wczorajszym rosołku, na drugie kopytka z masłem i cukrem a mezus zje z sosem pieczarkowym. Na deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Dzisiaj zupa pieczarkowa (dla synusia wkroje jeszcze skrzydełko), na drugie bigos z ziemniakami lub chlebem do wyboru. Deser - koktaj truskawkowy z polewa toffi.
Zupa ogórkowa z ryzem, dla syna jeszcze z piersia kurczaka bo wiem ze przy drugim miesa nie tknie poniewaz beda kopytka z sosem i karczkiem a on ostatnio uwielbia kopytka z samym masełkiem i cukrem. Deser mu sie jeszcze nie znudził wiec ten sam co zawsze.
Pięć dni objadania się u mamusi i teraz kilka dni spokoju w domu, bez dzieci ( zostały u dziadków ), tylko z mężem... i dla niego dzisiaj rolady z ziemniakami i modrą kapustą, a na deser sernik z piernikami i kieliszek pigwówki albo dwa...
Wczoraj był tylko rosół z makaronem i budyn waniliowy z sokiem malinowym. Dzisiaj zupa koperkowa z makaronem gwiazdki, poledwiczki duszone z cebulka i serem żółtym, mizeria i ziemniaki. Deser tradycyjny.
Dziś był rosół z makaronem, gulasz z pyzami (poznańskimi), buraczki zasmażane, sok z mieszanych owoców (przetwory własne)
A u mnie dziś kurczak gotowany, surówka marchewkowo selerowa i ryz
u mnie barszczyk czerwony z uszkami :)
dzis byłam na pierogach z miesem u mamy:))
Dla dzieci zupa pomidorowa z makaronem a dla dorosłych bigos z chlebem
udka z kurczaka po węgiersku..autora znanego..bahus...ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty..kompocik..
łazanki :)
U nas dziś na obiad były krokiety razowe z mięsem mielonym w pikantnym sosie pomidorowym i serem wewnątrz :)
U nas dzisiaj podudka faszerowane, surówka z selera naciowego oraz ziemniaki.
u nas żur i podudzia z kurczaka z ziemniaczkami do tego dla dorosłych kapusta pekińska zasmażana dla dzieci mizeria z ogórka na deser wykwintna szarlotka
Ja dziś robie nowy przepis na karczek w zupie cebulowej, po posmakowaniu postaram się wklepać przepis bo podobnego tu nie znalazłam. Do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty
Dziś kotlety schabowe w pomidorach- przepis z WŻ, ziemniaki, surówka z kapusty i mizeria z ogórków, kompot wiśniowy, na deser owoce.
rosol wolowy z makaronem domowym, wedzone kotlety wieprzowe tzw Kassler na kapuscie kiszonej z ziemniakami. lody
Mielone w boczku, ziemniaki, mizeria.
Dzisiaj tradycyjny niedzielny obiad u babci :) Rosoł z makaronem, ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i babcia moja kochana zrobila kapusty z grochem ale zaponniala ze jeszcze karmie małą wiec musialam zjesc mizerie :( Deser tradycyjny ale juz w domu
Kurczak z ryżem i pomidorami z cebulką.
Dzis obiad u mamuni:rosół z makaronem, ziemniaki tluczone , pieczen w sosie, surowka z marchewki , surowka z kapusty kiszonej. A deser u tesciowej: jablecznik z beza i tort z wczorajszej imprezy (czekoladowej ekstazy zabraklo.. Goscie wczoraj wyjedli :))
Rosól z makaronem, kurczak faszerowany z pieca, fasolka szparagowa zasmażana, kasza gryczana zaprawiona stopionym boczkiem wędzonym, sok z owoców mieszanych...( przetwory własne)
barszcz ukrainski i klopsy w sosie z makaronem
dzisiaj popełniłam nalesniki z nadzieniem prawie rizottowym z dodatkiem miesa w kawałkach i pora oraz sałatka z białej kapusty z marchewka koperkie i oliwa.
Dalej stołujemy sie po rodzinie, tzn ja z dziecmi bo maz pracuje wiec zostal w domu. Dzisiaj obiadek u Mamusi, rosół z makaronem, duszone pałeczki z kurczaka i sałatka ziemniaczana
Zupa krem jarzynowa z dodatkiem mozzareli z grzankami , dla głodomorów paróweczki zalane zupą i grzanki:)
U nas dziwny obiad: biała kiełbasa parzona i sałatka pieczarkowa.
No wiecie co - taki wątek i żadnego zdjęcia? :D
U nas dzisiaj krokiety z mięsem z rosołu:
zupka cebulowa z grzankami i ziemniaki tłuczone z sosem z opieniek :)
A u mnie dzisiaj wymysł własny.
Postanowiłam poimprowizować i wyszło wyśmienicie.
A co zrobiłam?
Makaron zasmażany z tuńczykiem i 3 rodzajami fasol (czerwona, biała, soczewica) w sosie pomidorowym.
Zamówiłam ostatnio te fasilki w www.a.pl więc postanowiłam je wykorzystać. Opłacało się, eksperyment wyszedł niesamowicie smakowity. Polecam :)
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!
U nas kalorycznie i niezdrowo, ale dawno już tak nie było...więc - frytki z jogurtem naturalnym.
Piersi z kurczaka ( panierowane) + ziemniaki+ ogórki kiszone+ kompot z brzoskwiń
O mamuniu.. kompot z brzoskwin.. ALe mnie naszla ochota... :)
krupnik zabielany i pierogi ruskie:))
U mnie dziś ze względu na brak czasu jedynie pomidorowa:-)
Spaghetti z własnym sosikiem i suszoną chili.
no wiec bedzie: zupa pomidorowa z makaronem - dla chetnych bo to reszta rosolu wiec duzo nie ma a na drugie gulasz od szynki z cebula w sosie smietanowym ziemniaki z wody i brukselka z maslem i bulka tarta
U nas dalej... książka życzeń i zażaleń haha a na dziś zamówiono u mnie Kućmoka
Karkówka pieczona w folii, ziemniaki, brokuły z bułką tarta i masłem.
barszczyk z uszkami :)
Dzisiaj spagetti z przepisu niebieskiej różyczki
spagetti bolonesse
bigos, zeberka i grzyby
u mnie żur i pierogi ruskie z falbanka wg artkułu Wkn
Dzisiaj jakiś dzień spagetti. U mnie również spagetti z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem domowej kiełbasy z dzika ( ale nie ja go upolowałam ).
U nas dziś zupka z suszonych grzybków a potem danie z piekarnika: pieczone ćwiartki ziemniaczków i pikantne skrzydełka (z Biedronki)
Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości:
> U nas dziś zupka z suszonych grzybków a potem danie z piekarnika:
> pieczone ćwiartki ziemniaczków i pikantne skrzydełka (z Biedronki)
hehe , duza musiala byc ta biedronka :)
Tradycyjne schabowe, tłuczone ziemniaki i sałatka z kiszonych ogórków.
Wątróbka drobiowa w śmietanie , ziemniaki z wody lub pieczywo, ogórek kiszony....
flaczki i wczorajsze ruskie
tylko lub aż racuchy z jabłkami
U nas reszta gulaszu z kuskusem z warzywami. Jutro bedzie pizza
schab z patelni, ziemniaki tluczone i szpinak
U mnie dzis byly pieczarki nadziewane mieskiem z ziemiaczkami i salatka z kapusty pekinskiej
jajka sadzone+ ziemnaiki+ buraki tarte
wczorajsze flaki i potrawka z kurczaka z ryzem
Wczoraj jeszcze u mamuski na obiadku i byl krypniczek na seduszkach.
A dzisiaj juz u siebie lane kluski na rosole, watrobka drobiowa w sosie koperkowym i salatka z zielonych pomidorów. Desre koktajl malinowy z polewa toffi.
bigos z ziemnakami:)
Dostałam wczoraj od mamusi gołąbki, więc dziś dorobie sosik i będzie pyszny obiadek.... jak nie zaszalejemy to może i na jutro zostanie hahaha
Dzisiaj zrobię gulasz z łopatki wieprzowej , do tego kasza jęczmienna i ogórek kiszony
a u nas będzie uwielbiana ogórkowa
A ja sobie kazałam dzisiaj krokieciki z kapustą kiszoną - pycha. Moja córcia je uwielbia tak jak i my
Kurczak z piekarnika, surówka "colesław", frytki.
Zapiekanka makaronowa z mięsem, sosem carbonara i serem.
Placki ziemniaczane na slono, z kleksem ze smietany :)
Pomidorowa z zacierką, paluszki rybne domowej produkcji, surówka z kiszonej i pieczone ziemniaki.
U mnie również dzisiaj pomidorowa, dla męża z ryżem, a dla córek z makaronem. Na drugie leczo z chlebem.
Ponieważ mała jest chora, chodzę do pracy i robię prawko czasu nie mam, więc dzisiaj za cały tydzień gotuję na trzy dni: zupa pomidorowa z makaronem, zupa szczawiowa z jajkiem, "chińszczyzna" z ryżem,schab w zupie kurkowej zalany śmietaną zapiekany z ryżem...
Zupa ogorkowa z ryzem, zostalo jeszcze wiec bedzie na jutro tez :) Na drugie piersi kurczaka zapiekane z ziemniakami z ziołami i ogorek konserwowy. Deseru nie bedzie dzisiaj bo brakło zapasow owocowych :((
U mnie dziś http://wielkiezarcie.com/recipe52494.html Do tego serek ze Śmietaną, cebula i kefir
Pomidorowa z ryżem
u mnie dzis ogorkowa z koperkiem (brak czasu na drugie danie) ale na niedziele marynuja sie golonki -ale bedzie wyzera
Makaron "duze piora" z bialym serkiem probiotycznym ,maslem i parmezanem
rosolek z makaronem lazanki i wczorajsza fasolka po bretonsku:))
Pyszne pierogi z serem, od mamusi:)
Schabowy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
Dzisiaj leczo + białe pieczywo z masłem
Wczorajsza ogórkowa z ryzem, na drugie mielone z ryzem i pieczarkami, sos pieczarkowy, ziemniaki i pomidory zielone.
Zupa koperkowa, kaszanka swojska smażona, kiszona kapusta, ziemniaki, pyszne schłodzone piwo. Deser ze smażonych bananów z rumem.
bahus cos nowego ... jeszcze nie jadlam ziemiakow z kaszanka i kapista .. :hehe. Naprawde ciekawi mnie to zestawienie i jaki to moze byc smak.... :)
Użytkownik miki353 napisał w wiadomości:
> bahus cos nowego ... jeszcze nie jadlam ziemiakow z kaszanka i kapista
> .. :hehe. Naprawde ciekawi mnie to zestawienie i jaki to moze byc smak.... :)
W Poznaniu to "normalne" zestawienie. Ja do kaszanki używam ziemniaków "pokrychanych" (rozdrorobnionych po ugotowaniu) i polanych stopioną słoninką z cebulką.
Bahus
Też tak czasem jem chociaż nie jestem z Poznania tylko wolę do tego kiszony ogórek a nie kiszoną kapustę:)
Tez nie jestem z Poznania i jem identycznie z ogórkiem i ziemniakami mniam :)
Użytkownik miki353 napisał w wiadomości:
> bahus cos nowego ... jeszcze nie jadlam ziemiakow z kaszanka i kapista
> .. :hehe. Naprawde ciekawi mnie to zestawienie i jaki to moze byc smak.... :)
spróbuj koniecznie , dla nas to najlepsza kompozycja;)kaszanka+ ziemniaki+zasmażana kapusta kiszona mniamm ( dodam że jestem z podbeskidzia)
Nie da się ukryć ...to zestawienie...powala... Może prymitywne...ale nasze polskie...kochane...
cos to polskie-swojskie jest chyba jednak miedzynarodowe. A przynajmniej po sasiedzku :-)) Typowe we Frankonii podanie kaszanki smazonej plus purre ziemniaczane plus kapusta kiszona zasmazana. :-)))
Naturalnie piurre z mlekiem i maslem tluczone i kaszanka moze ciut inaczej (choc kupiona u naszego ulobionego rzeznika) TYLKO ciut inaczej smakuje...
Inna specialnosc ktorej w takiim zestawie w Polsce nie jadlam to tzw, Schlachtplatte czyli Polmisek Rzeznika w wolnym tlumaczeniu.Doslownie Polmisek z Uboju ae brzmi w mych uszach dziwnie po polsku. Byl i jest od zawsze serwowany w dniach uboju bo wiadomo: na poczatek trzeba jesc to co nietrwale.Dobry rzezniik czy gospoda nie moze sie w tym dniu od klientow opedzic. W sklad Polmiska wchodzi:
Parzona kaszanke i (Uwaga) parzona pasztetowa oraz mieso posledniejsze tez parzone i do tego wszystko to w jednym garze gotowane. Naturalnie najpierw gotuje sie mieso a na koncu dodaje kaszanke i pasztetowa. Jak i z czym sie to je? Kazdy dostaje na talerz kaszanke(dodam, ze te kaszanki sa tymi cienkimi w formie kielbasy) pasztetowa (tez wlasnie zamknieta w kielbasianym flaku) plaster miesa (jest to przewaznie chudy boczek i plaster chudej wieprzowiny) polewa sie to chochelka wyaru od gptowania. Do tego niesmiertelny Kloss i kapusta kiszona zasmazana. Naprawde jest to bardzo smaczne. Choc na poczatku nie potrafilam sobie takiego zestawenia w ogole wyobrazic smakowo. :-)))
tak Dorota masz racje, to typowo tutejsza regionalna specjalnosc, kaszanka, purre i kapusta kiszona zasmazana.
Moj ojciec jest stalym gosciem w knajpach na "dniu uboju" (Schlachttag).On zamawia zawsze glowe swinska tzn. ryjek, ucho i "policzek" (backe, nie wiem jak to po polsku) i oczywiscie zupe/wywar z kluseczkami.:)
No tak...Niemcy zawsze od Polaków ściągali to co najlepsze.
Bahus
dziewczyny...dziewczyny....
Udka zapiekane z ziemniakami... Wlasnie sie zastanawiam jaka surowke zrobic... W lodowce pomidory i ogorki.. Ewentualnie brokuly z wody.. Sie okaze, jak obiadek dojdzie w piekarniku.. :)
I stanelo na pomidorach z ogorkiem kiszonym, z musztarda, olejem sezamowym i octem winnym :)
Nugetsy z kurczaka z ziemniakami i ćwikłą i reszta wczorajszej pomidorowej.
Dziś schabowe w cieście, ziemniaczki i surówka z kapusty, marchewki i ogórka z ziołami i olejem
Rosól z gęsi z dodatkiem wołowiny - dla dwojga
- ślubny : mielony, ziemniaki i sałata
- ja - kurczak w morelach z ryżem, sałata
A jak robisz ten rosół?
Że tak powiem, trochę mnie zatkało to pytanie. Ale co tam, napiszę. Składniki mięsne: nogi (całe, z udkiem) i skrzydełka z gęsi, goleń wołowa (chyba pręga na to mówią) ok. 600-700 g, skrzydła i korpus z kurczaka. Wszystko trochę pomoczone w wodzie i bardzo dobrze wypłukane. Zalewam zimną wodą i doprowadzam, do wrzenia. Zbieram szumowinę i dodaję włoszczyznę (obowiązkowo ma byc natka pietruszki w tym, kilka gałązek) oraz kostkę warzywną - 2 szt. (Winiar) oraz 5 ziarenek pieprzu czarnego i cebulę przypieczoną na blaszce. Gotuję na bardzo maleńkim ogniu (mama moja nazywa takie gotowanie - pyrkaniem), ok. 3 godzin. I to cała tajemnica mojego rosołu.
Mięso z rosołu wykorzystuję później razem z gotowaną kapustą kiszoną, jako farsz do pierogów, takich gotowanych lub do pieroga pieczonego. O , takiego:
który podaję do czystego (znaczy się bez śmietany) barszczu czerwonego, ugotowanego na rosole
Wczoraj szaszłyki z boczkiem wędzonym w roli głównej, pieczone ziemniaki i surówka z pekinki. Dzis rosołek z makaronem, tradycyjne schabowe, ziemniaki i ogórki kiszone.
Użytkownik onlyred napisał w wiadomości:
> Wczoraj szaszłyki z boczkiem wędzonym w roli głównej, pieczone
> ziemniaki i surówka z pekinki. Dzis rosołek z makaronem, tradycyjne
> schabowe, ziemniaki i ogórki kiszone.
Dziś u mnie to samo, tylko że zamiast ogórka gotowana kiszona kapysta z grzybami
Udka pieczone, tłuczone ziemniaki i sałatka z zielonych pomidorów.
Zupa pieczarkowo-brokułowa kremowa,pizza smaczna(tak nazywa synek)i na deser chałka.Do tego kompocik jeżynowo-jabłkowy
Poledwica duszona z sosem grzybowym + ryż + ogórki kiszone
Użytkownik makusia napisał w wiadomości:
> Poledwica duszona z sosem grzybowym + ryż + ogórki kiszone
A polędwica jaka?...wieprzowa czy wołowa?....mniam mniam niezależnie jaka
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> Użytkownik makusia napisał w wiadomości: > Poledwica duszona z sosem
> grzybowym + ryż + ogórki kiszoneA polędwica jaka?...wieprzowa czy
> wołowa?....mniam mniam niezależnie jaka
wieprzowa:)
Rosol z makaronem, ziemniaki tluczone, schabowe z koscia i mizeria. A na deser Mikolajkowe slodycze rozne..
Rosół z makaronem, karczek z piekarnika, ziemniaki i mizeria. Na deser koktajl truskawkowy z polewa toffi.
wczorajszy karczek z piekarnika i jarzynowa
Zupa z dyni,fasolka po bretońsku,kompot porzeczkowo-jagodowy.Dla tych co nie pasi zupa to będzie fasolka,dla tych co nie pasi fasolka to dędzie zupa.Dla tych co nic nie pasi będą odgrzane kluski z nadzieniem(bycze jaja-tak nazywała je moja babcia)
zupa jarzynowa na wczorajszym rosole.
U mnie też jarzynowa i schabowe z oregano (bo kotletów zostało z wczorajszego obiadu) z odsmażanymi ziemniakami (też z wczoraja) i sałatą w śmietanie.
pomidorowa z ryżem, kluski z mięsem okraszone boczkiem i cebulką :)
Użytkownik czikulinka napisał w wiadomości:
> pomidorowa z ryżem, kluski z mięsem okraszone boczkiem i cebulką :)
A kluski jakie?
tez mnie te kluski zaciekawily...kluski nadziewane miesem? czy jak?
Użytkownik anna702 napisał w wiadomości:
> tez mnie te kluski zaciekawily...kluski nadziewane miesem? czy jak?
Przepraszam że tak późno odpisuje. tak kluski nadziewane mięsem
Użytkownik onlyred napisał w wiadomości:
> U mnie też jarzynowa i schabowe z oregano (bo kotletów zostało z
> wczorajszego obiadu) z odsmażanymi ziemniakami (też z wczoraja) i sałatą w
> śmietanie.
Schabowe z oregano? Bardzo ciekawe...proszę o więcej szczegółów
Tortellini z szynka gotowane w rosole wolowo-drobiowym
U nas dziś prażonki z moich przepisów, tylko pieczone już nie na ogródku, niestety. Ale też pycha polecam i do tego kwaśne wiejskie mleczko
Ale bym zjadla mniammmm :)
Zupa ogórkowa i racuchy drożdżowe z rodzynkami,jabłkiem i cynamonem.
Wczoraj rosoł z makaronem, piersi kurczaka duszone w przyprawach z zółtym serem, ziemniaki i mizeria (ostatnio nic innego nie umiem wymyslec do ziemniakow a szybko sie robi).
Dzisiaj zalewajka a na drugie miałam gosci wiec wyciaglam z zamrazalki potrawke z przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe51764.html
Na deser dla dzieci oczywiscie byl koktajl truskawkowy z polewa toffi
U mnie dzisiaj ziemniaki z gulaszem z łopatki doprawionym przyprawą "puszczańską", a do tego ćwikła lub ogórki kiszone. Na deser jeszcze słodkości z Mikołaja.
Bitki wieprzowe w sosie musztardowym + czerwona kapusta+ do wyboru makaron lub ziemniaki
Użytkownik makusia napisał w wiadomości:
> Bitki wieprzowe w sosie musztardowym + czerwona kapusta+ do wyboru makaron lub
> ziemniaki
Zdecydowanie opowiadam się za pyrami. ;)
pomidorowa z makaronem wlasnej roboty watrobka z cebulka i papryka z chlebem
Fasolka po bretońsku
Zupka pomidorowa z ryżem i leczo z zapasów zamrażalnika
Ogórkowa z ryzem i racuchy drożdżowe z jabłkami
Ja z synem wczorajsza zalewajke z kiełbaska a mężuś leczo (zapas z zamrazalnika, trzeba robic miejsce bo swieta ida ;) Deser koktajl truskawkowy z polewa toffi i budyń malinowy
Dzisiaj zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, na drugie ziemniaki, piersi kurczaka pieczone w przyprawie gyros z sosem czosnkowym i sałatka z pomidorów. Na deser koktajl truskawkowy z polewa toffi.
mielone + ziemnaiki + surówka z marchwi
Rosół po rosyjsku-czyli gotowany z makaronem
U nas wczorajsza pomidorowa potem gulasz z kaszą i ogórkiem
Zurek z biala kiełbasa i jajeczkiem do tego swieza buleczka.
kawa i mrożone truskawki
no nie powiem .. dietetyczny obiad
Sznycle wieprzowe, ziemniaki i kiszona kapusta lub grzybki marynowane.
Użytkownik as napisał w wiadomości:
> Sznycle wieprzowe, ziemniaki i kiszona kapusta lub grzybki marynowane.
grzybki marynowane-mam nadzieje ze wedlug mojego przepisu.. ??
Przykro mi ale ze sklepu. Nie chodzę do lasu a grzyby do domu same nie chcą przyjść:(
Zupa gulaszowa i potrawka z cukinii.
borgacz(ze sloika, zapasteryzowany od mamusi ) z ryżem
kapusniak na wendzonce i jajko w sosie chrzanowym+ziemniaki i czerwona kapusta ze sloika
Pomidorowa z kółkami i w drodze do babci moze mcdonald chyba ze dzieci beda spały w drodze to szkoda czasu ;)
A u mnie dzis dorsz na parze, do tego ryz i surówka z kiszonej kapusty:)
Zupa grzybowa, spagetti .
A ja dzis chyba usmaze racuchy ;)
rosolek z lanym ciastem i spaghetti
U mnie dzisiaj królować będa pierogi ruskie..mniammm
kawa, maca z nutellą + maca z masłem orzechowym=kanapka z macy (uwielbiam to połączenie smaków)
+czekolada gorzka
U nas dziś placki po węgiersku z sosikiem który został z wczoraj
kluski z serem
Dziś rumpuć i klemcugi za zalckaście (zalckaściszka się skończyła i dlatego na zalckaście). Lepsze są klemcuszki, ale tych też zabrakło i dlatego były klemcugi
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> Dziś rumpuć i klemcugi za zalckaście (zalckaściszka się skończyła i
> dlatego na zalckaście). Lepsze są klemcuszki, ale tych też zabrakło i
> dlatego były klemcugi
hahahaaa , a można po naszemu?/
Rosół z makaronem, ziemniaki, kotlety schabowe i sałatka z por i ogórka kiszonego w majonezie.
Dzisiaj obiadek robił mężuś , więc był tradycyjny schabowy , ziemnaki , a surówkę zrobiłam ja , z pekinki:))
Gołąbki z sosem borowikowym
ziemniaczki, pieczone udziki z kurczaka i surowka a białej kapusty, marchewki, rzodkiewek i majonezu z jugurtem naturalnym
rosol z makaronem schabowe ziemniaki i surowka z marchewki z jablkiem ze smietana
Pieczone udka z kurczaka +surówka z pory marchwi i jabłka
Rosół z makaronem, gołąbki z sosem pomidorowym
dzis bigos z ziemnakami.
pozdrawiam
Zupa ogórkowa z ryzem i gołąbki w sosie pomidorowym z chlebem. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Rosol z makaronem, piersi kurczaka zapiekane z porami+ziemniaki+marchewka z groszkiem
Zupka jarzynowa ze śmietanką i naleśniki z dżemem lub serkiem waniliowym
Wczorajsza ogorkowa z ryzem, na drugie kotleciki
http://wielkiezarcie.com/przepis36389.html , ziemniaki i sałatka z zielonych pomidorow. Na deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi :)
Schnitz mit Backärla :-)
kawa, świeży chleb oliwski (z cudownie chrupiącą skórką) mit butter mit salz ;)
A po naszemu to co Dorotko jadłas na obiad? :)
a taka dziwnosc z Frankonii ktora lubi moj Polowek: Schnitz to zupa jarzynowa zmiksowana na prawie krem, a Backärla to (gwarowo jak i Schnitz) tutejsza nazwa plackow kartoflanych. Dotad jest wszystko ok:-))) ale....
Ale tej egionalnej potrawy jest sposob jedzenia. Zupe wlewa sie na talerz i do tej zupy wklada sie swiezo usmazony placek i tak sie je: kroi placek w zupie widelcem i traktuje jako tresciwa wkladke. A do zupy po zmiksowaniu wkraja sie jeszcze parowke czy przesmazone skwarki :-))) Placki i zupe doklada sie sobie sukcesywnie w miare jedzenia.
U nas to wyglada tak: Polowek je jak wyzej tadycyjnie a j jem najpierw zupe a potem placki z cukerm i smietana:-))) Stad on ma jedno danie a ja dwa:-)))
Pewnie bym jadla tak jak Ty :) bo jakos nie wyobrazam sobie plackow w zupie :D
kurcze tylko ze to nawet dobre jest...Jednak wole po mojemu jak Ty. A zapomnialam Ci poogratulowac Twoich postepow w wypiekach. Jakos mi umknelo ale serdcznie gratuluje i ciesze sie z Toba. Co pieczesz na swieta.
Wczoraj byl stek wolowy (w lidlu jest promocja miesa argentynskego- jak steki to tylko takie poezja. Do tego makaron wstazki i sos grzybowy...Wlasciwie grzyby w smietanie.
A dzis bedzie pizza wlasnej roboty pyszna bedzie :-)
Zaczelam "piec" chociaz wiekszosc to ciasta bez pieczenia haha :) Na swieta zrobie poezja smaku, moje ulubione ciasto ktore zawsze mi kuzynka piekla jak chcialam i piernik marchewkowy (moze to nie swiateczny ale lubie, tez z przepisow kuzynki). Mamuska obiecala sernik wiec bedzie wypas jak wyjda moje ciasta :D
Wczoraj francuskie pierogi z pieczarkami i barszczem czerwonym.
Dzisiaj flaczki z chlebem.
marchewka i ziemniaki na parze a do tego klopsy gotowane w sosie rosolowym (resztki rosolu wolowego z warzywami zmiksowane razem)
Dla meza wiejski gar (zapas z zamrazalki) a dla mnie, synusia i mamuski mojej duszaki z barszczem białym do popicia :) Deser: koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Ten Twój deser to juz TRADYCJA hahaha że też małemu się nie znudzi... to tak jak kółka w pomidorowej:) Pozdrówka
Dokładnie :) Czekam tylko az powie "nie chce juz mamo" :)
Chociaz ciesze sie ze to je bo owocow nie akceptuje w swoim jadłospisie.
A u nas ziemniaczki i mielone kotleciki do tego duszona marchewka z moich przepisów
Wątrobka wieprzowa z cebulka , do tego ziemiaczki +kiszona kapusta-pycha
pierogi z mięchem
i zupa ogórkowa
Pieczone ćwiartki kurczaka z ryżem i ćwikłą z dużą ilością chrzanu. Na deser sernik czekoladowy.
Dzis mialam gosci wiec troche sie postaralam.
Kurczak imbirowy,ziemiaczki pieczone i dwa rodzaje surowki z moich przepisow.
ZOstalo mi wczorajszego białego barszczu wiec dzisiaj była na nim zalewajka i kulki ziemniaczano - serowe z sosem czosnkowym. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi
zupa grzybowa i paluszki rybne z ziemniakami i mizerią
Wczoraj też były mielone a dziś fileciki z dorsza, ziemniaczki i surówka z kiszonej kapustki
Zupa pieczarkowa z łazankami i na drugie bób jako sprzatanie zamrazalnika. Deser - koktajl truskawkowy.
Spagetti z sosem pomidorowo-paprykowo-czosnkowym.
O kurczaczki, już chyba w przedświątecznej gorączce nikt obiadów nie je. A ja jem, a co
Dzisiaj na szybko ziemniaki z grilowaną piersią kurczaka i domowymi, marynowanymi buraczkami.
Jemy Lenko jemy, tylko jakby mniej czasu żeby usiąść i coś wpisac:) U nas dziś zapiekanka ziemniaczano warzywna
U mnie też z tym czasem krucho, ale już spokojniejsza będę, że nikt nie zasłabnie przy świątecznych pracach z niedożywienia .
Wczoorajsza pieczarkowa i nalesniki
Tradycyjny schabowy z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem i papryką konserwową.na deser sernik z bakaliami i kompot truskawkowo-jabłkowy
Kurczak w cieście gyrosowym, ziemniaczki a surówkę mam z kiszonej kapusty i buraczki
U nas radycyjnie rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, surówka z marchewki i por w sosie czosnkowym i ziemniaki. Deser tez juz tradycyjny czyli koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Duszona rolada z wołowiny z pieczarkami, a do tego ziemniaki i czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej i innych warzyw.
Na deser domowa szarlotka.
Wczoraj u mnie był bigos z chlebem lub ziemniakami. Dzisiaj był rosół z makaronem. Medaliony drobiowe + ziemniaki tłuczone + ćwikła (niestety kupna)
Dzisiaj a'la chińszczyzna made in Poland, czyli przegląd lodówki ( pierś z kurczaka, kiełki, pekinka, papryka,grzybki, cebula...) podsmażony i podany z ryżem, a na deser wczorajsza szarlotka.
Tylko zupa ziemniaczana dzisiaj u mnie. Byłam dziś w szkole u dzieci na Wigilii i zjadłam barszcz z uszkami i 2 kawałki placka:(
Lane kluski na rosole, babeczki z mielonego i ryzu w sosie koperkowym, ogorki chilli i ziemniaki. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi i ciasto snikers :)
kawa, maca z nutellą posypana pestkami z dyni
Zupa pomidorowa oczywiscie z kółkami, dla synusia jeszcze skrzydełko z kurczaka do tego, na drugie kluski ziemniaczane, karczek z sosem i resztki resztki sałatek ze słoików. Deser koktajl truskawkowy z polewa toffi i jeszcze zostało ciasto snikers
Wszystko to samo co wczoraj :)
Kurczak pieczony z ząbkami czosnku i do tego pieczywo, bo nikt nie ma czasu i ochoty na obieranie ziemniaków.
Ziemniaczki z dużą ilością smażonej cebulki a do tego zimny kefir
Śledź w śmietanie z ziemniakami w mundurkach
U nas wczoraj nie było obiadu, dopiero wigilijna kolacja, a dziś jedziemy do siostry zapowiadała jakieś pyszności (więc znów przytyję) hahaha
moja majeczka chora i dla niej pomidorowa dzis gotuje a my i bigos i krokiety i pierogi....
Dzisiaj jako w niedziele byl oczywiscie rosol z makaronem, ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka i sałatka z pekińskiej, marchewki i kukurydzy w sosie czosnkowym. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi i resztki swiatecznych ciast
Lane kluski na wczorajszym rosołku, na drugie kopytka z masłem i cukrem a mezus zje z sosem pieczarkowym. Na deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi.
U nas koniec świątecznego obżarstwa, dziś krokiety z mięsem i barszcz czerwony z torebki
Dzisiaj zupa pieczarkowa (dla synusia wkroje jeszcze skrzydełko), na drugie bigos z ziemniakami lub chlebem do wyboru. Deser - koktaj truskawkowy z polewa toffi.
Dziś u nas zalewajka:)
Dzisiaj u nas tylko rosół z makaronem.
Zupa ogórkowa z ryzem, dla syna jeszcze z piersia kurczaka bo wiem ze przy drugim miesa nie tknie poniewaz beda kopytka z sosem i karczkiem a on ostatnio uwielbia kopytka z samym masełkiem i cukrem. Deser mu sie jeszcze nie znudził wiec ten sam co zawsze.
u mnie też jakby "ogórkowa"
ale powiedzmy w wersji bardzo okrojonej ;))))
czyli 3 ogórki kiszone + sok pomidorowy
kawa z mlekiem i cukrem
Troszke inna ta ogorkowa ;)))
nie mogłam się powstrzymać i wyjadłam kilka z kupionych na sałatkę warzywną
ale teraz ta ogórkowa za mną chodzi i zrobię za kilka dni :))
U mnie dzisiaj zupa ogórkowa na wczorajszym rosole.
zupa pomidorowa z ryżem
pomidorowa i gulasz z kasza gryczana i papryka konserwowa
Pięć dni objadania się u mamusi i teraz kilka dni spokoju w domu, bez dzieci ( zostały u dziadków ), tylko z mężem... i dla niego dzisiaj rolady z ziemniakami i modrą kapustą, a na deser sernik z piernikami i kieliszek pigwówki albo dwa...
U nas dziś prażoneczki takie tłuściejsze, będzie dobry podkład dla niektórych na nocną zabawę:)
Rosół z makaronem, na drugie karczek grilowany, sałatka z ogorkow kiszonych, cebuli i kukurydzy, ziemniaki. Deser tradycyjny.
Dziś idziemy do tatusia na imieniny Mieczysława, ma być na obiadek ogromna pieczona gęś, zobaczymy jak mamusi wyjdzie, napewno pycha:)
Wczoraj był tylko rosół z makaronem i budyn waniliowy z sokiem malinowym.
Dzisiaj zupa koperkowa z makaronem gwiazdki, poledwiczki duszone z cebulka i serem żółtym, mizeria i ziemniaki. Deser tradycyjny.
U nas tak mało obiadowo choć na ciepło... sałatka makaronowa na ciepło z moich przepisów
Pomidorowa z kółkami, kotlety mielone z ryzem, buraczki i ziemniaczki. Deser koktajl truskawkowy z polewa toffi i ciasto murzynek :)
Ziemniaczki, surówka z pekinki i koperku, schab z piekarnika i sos grzybowy
rosół z makaronem, pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym, ziemniaki , surówka z ogórka kiszonego z cebulą i musztardą
Karkówka smażona na patelni z przyprawami i cebulą + frytki. Dzieci pieczone nogi z kurczaka i frytki.