Forum

Kuchenne porady

poszukuje pikantnej surówki...

  • Autor: kasik:) Data: 2009-12-06 22:25:48

    Witam! chciałabym zrobić pierś w sezamie i poszukuje do tego jakiejś surówki pikantnej nic nie moge znaleźć moze ma ktoś jakiś sprawdzony przepis. z góry dziekuje

  • Autor: basilek Data: 2009-12-06 22:43:05

    A może ta wielkiezarcie.com/recipe10712.html

  • Autor: Alicja64 Data: 2009-12-06 22:48:46

    Moze to http://wielkiezarcie.com/recipe49618.html

  • Autor: megii013 Data: 2009-12-06 23:17:42

    Będe nieskromna, ale miała być wypróbowana i dobra to polecam http://wielkiezarcie.com/recipe51229.html jeśli ktoś lubi czosnek.

  • Autor: majolika Data: 2009-12-08 00:10:19

    A może surówkę?

  • Autor: Hipa73 Data: 2011-03-19 23:08:25

    bardzo dobra surowka ,pikantna a zarazem super nadajaca sie do tego typu dania jest surowka z pory

    3 pory 'czesc biala
    majonez
    smietana
    sol ,pieprz
    Kroimy pore w talarki nie bardzo grube,rozdzielamy tak rzeby nie byly sklejone,dodajemy 2 lyzki majonezu i 2 lye=zki smietany ,sol ,pieprz,mieszamy i smacznego.mozna dodac majonezu lub smietany wedlug gustu i potrzeby.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-20 07:19:07

    Por jest faktycznie warzywem na ostrzejszą surówkę-ja przyrządzam go bez majonezu.Pocięty na piórka sparzam lub tylko leko solę i zostawiam na ok 1/5 godz,następnie dodaję sól,sok z cytryny (ew troszkę cukru) i oliwę.Z majonezem-może i spróbuję.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-20 09:23:43

    Popieram, ale ja jeszcze dodaję do tego jabłko - sam por daje zbyt ostry smak jak dla mnie, a jabłuszko dodaje słodyczy :)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-20 07:37:10

    Bardzo prosta "niby-surówka":kiszone ogórki pokroić na bardzo cienkie plasterki,dodać posiekaną drobno cebulę,koperek lub natkę pietruszki (sporo),doprawić pieprzem,odrobiną cukru (zależy od "kwasowości"ogórków),dodac oliwę lub olej.
    Druga-w róznych wariantach-
    Białą kapustę bardzo drobno skroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach (szybciej puści sok i jest bardziej delikatna),dodać startą marchewkę,kiszony ogórek,jabłko,można kawałek selera lub trochę konserwowego,zieloną pietruszkę lub koper.Z przypraw-sól,pieprz,sok z cytryny lub ocet winny,oliwa.
    Podobnie można robić kapustę pekińską.
    Prosta surówka z cykorii:
    Z cykorii wyciać "trzpień",podzielić ją na dowolne cząstki (te grubsze,u nasady liścia kroję w paski,cieńsze końcowki w większe kawałki).
    Zrobić sos:
    Wymieszać sok z cytryny z niewielka ilością cukru,pieprzem,solą,oliwą,dodać posiekany czosnek.
    Polać nim cykorię przed podaniem,wymieszać.W innej wersji można zamiast cytryny dać sok z pomarańczy (tylko wówczs nie dodaję czosnku).
    Poddusic marchewkę (kostka lub grubsze piórka) w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła-kilka minut.Pod koniec duszenia dodać sól,pieprz,sok z cytryny i kawałeczek świeżo  startego imbiru.Można ew.zagęścić mąka pszenną lub ziemniaczaną,ale ja staram się,aby "sosu"nie było zbyt wiele i nie zawsze zagęszczam.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-20 09:20:52

    Spróbuj: http://wielkiezarcie.com/recipe57514.html, nie dasz tylko sezamu do niej, bo już masz w piersi. Świetnie pasuje do tego zwykły Colesław, czy tarta marchew z brzoskwinią czy pomarańczą.

    Dopisano 11-03-20 9:36:48:

    Dodałam przepis Ostry Colesław: http://wielkiezarcie.com/recipe66987.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu