CZy ktos zna dokładnie miare zelatyny na 1 litr smietany (do tortu)bo kazdy daje inaczej.Ja dałm raz 1,5 łyzeczki i było za mało a jak dam za duzo to boje sie ze krem bedzie galaretowaty i nie da rady wystroic go dlatego prosze o sprawdzoną metode bo drugiej smietany nie chce zmarnowac.
Ja też miałam problem dopóki nie znalazłam tego przepisu na " Śmietanę do tortu - jak z cukierni" wielkiezarcie.com/recipe22385.html autorstwa Shanny, za który jej serdecznie dziękuję, bo jest dla mnie niezawodny.
Użytkownik urszulka napisał w wiadomości: > CZy ktos zna dokładnie miare zelatyny na 1 litr smietany (do tortu)bo kazdy > daje inaczej.Ja dałm raz 1,5 łyzeczki i było za mało a jak dam za duzo to > boje sie ze krem bedzie galaretowaty i nie da rady wystroic go dlatego prosze > o sprawdzoną metode bo drugiej smietany nie chce zmarnowac.
Do zżelowania 1 litra płynu potrzeba 20 g żelatyny! Łyżeczka łyżeczce nie jest równa!
Użytkownik urszulka napisał w wiadomości: > Nie mam wagi powiedz prosze mniej wiecej ile to jest w przeliczeniu na > łyzeczki
Jeżeli masz zamiar sukcesywnie rozwijać swoje wartości kulinarne, to najwyższy czas aby sobie wagę kazać kupić pod choinkę Tylko jeżeli już, to niech to będzie waga, która waży z dokładnością do 1 g!
Szkoda, że nie masz mojej książki "Słodka pokusa" (Prószyński & Ska, W-wa 2006) Tam masz wszystko wyjaśnione w przedmowie.
1 czubata łyżeczka granulatu = 5 g
Ponieważ granulaty bywają różnej "grubości", wagowe mierzenie na łyżeczki bywa ryzykowne. Dlatego po raz zebranym doświadczeniu powinnaś stosować zawsze tą samą żelatynę i odmierzać tą samą łyżeczką
I jeszcze jedno. Odradzam "ważenie" granulatu agar-agar na łyżeczki! Tam proporcje wagowe, przy mieszaniu ilości, takich jakie są potrzebne w warunkach domowych, mają charakter apteczniej dokladności!
Ja śmietany nie gotuję. Ubijam 30%-tową śmietanę- pół litra , pod koniec ubijania wsypuję paczkę cukru waniliowego, chwilke ubijam i wlewam rozpuszczoną w około 100 ml wody żelatynę - dwie płaskie łyżeczki. Masa wychodzi super, delikatna.
CZy ktos zna dokładnie miare zelatyny na 1 litr smietany (do tortu)bo kazdy daje inaczej.Ja dałm raz 1,5 łyzeczki i było za mało a jak dam za duzo to boje sie ze krem bedzie galaretowaty i nie da rady wystroic go dlatego prosze o sprawdzoną metode bo drugiej smietany nie chce zmarnowac.
Ja też miałam problem dopóki nie znalazłam tego przepisu na " Śmietanę do tortu - jak z cukierni" wielkiezarcie.com/recipe22385.html autorstwa Shanny, za który jej serdecznie dziękuję, bo jest dla mnie niezawodny.
Użytkownik urszulka napisał w wiadomości:
> CZy ktos zna dokładnie miare zelatyny na 1 litr smietany (do tortu)bo kazdy
> daje inaczej.Ja dałm raz 1,5 łyzeczki i było za mało a jak dam za duzo to
> boje sie ze krem bedzie galaretowaty i nie da rady wystroic go dlatego prosze
> o sprawdzoną metode bo drugiej smietany nie chce zmarnowac.
Do zżelowania 1 litra płynu potrzeba 20 g żelatyny!
Łyżeczka łyżeczce nie jest równa!
Nie mam wagi powiedz prosze mniej wiecej ile to jest w przeliczeniu na łyzeczki
Użytkownik urszulka napisał w wiadomości:


> Nie mam wagi powiedz prosze mniej wiecej ile to jest w przeliczeniu na
> łyzeczki
Jeżeli masz zamiar sukcesywnie rozwijać swoje wartości kulinarne, to najwyższy czas aby sobie wagę kazać kupić pod choinkę
Tylko jeżeli już, to niech to będzie waga, która waży z dokładnością do 1 g!
Szkoda, że nie masz mojej książki "Słodka pokusa" (Prószyński & Ska, W-wa 2006) Tam masz wszystko wyjaśnione w przedmowie.
1 czubata łyżeczka granulatu = 5 g
Ponieważ granulaty bywają różnej "grubości", wagowe mierzenie na łyżeczki bywa ryzykowne. Dlatego po raz zebranym doświadczeniu powinnaś stosować zawsze tą samą żelatynę i odmierzać tą samą łyżeczką
I jeszcze jedno. Odradzam "ważenie" granulatu agar-agar na łyżeczki! Tam proporcje wagowe, przy mieszaniu ilości, takich jakie są potrzebne w warunkach domowych, mają charakter apteczniej dokladności!
Cena wagi ważącej z dokładnością 1g zaczyna się od 50 zł. Nie majątek
Ja śmietany nie gotuję. Ubijam 30%-tową śmietanę- pół litra , pod koniec ubijania wsypuję paczkę cukru waniliowego, chwilke ubijam i wlewam rozpuszczoną w około 100 ml wody żelatynę - dwie płaskie łyżeczki. Masa wychodzi super, delikatna.