Forum

Kuchenne porady

Zelatyna a smietana

• Autor: urszulka Data: 2009-12-09 13:22:25

CZy ktos zna dokładnie miare zelatyny na 1 litr smietany (do tortu)bo kazdy daje inaczej.Ja dałm raz 1,5 łyzeczki i było za mało a jak dam za duzo to boje sie ze krem bedzie galaretowaty i nie da rady wystroic go dlatego prosze o sprawdzoną metode bo drugiej smietany nie chce zmarnowac.

• Autor: basilek Data: 2009-12-09 14:29:36

Ja też miałam problem dopóki nie znalazłam tego przepisu na " Śmietanę do tortu - jak z cukierni" wielkiezarcie.com/recipe22385.html autorstwa Shanny, za który jej serdecznie dziękuję, bo jest dla mnie niezawodny.

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-12-09 15:03:24

Użytkownik urszulka napisał w wiadomości:
    > CZy ktos zna dokładnie miare zelatyny na 1 litr smietany (do tortu)bo kazdy
    > daje inaczej.Ja dałm raz 1,5 łyzeczki i było za mało a jak dam za duzo to
    > boje sie ze krem bedzie galaretowaty i nie da rady wystroic go dlatego prosze
    > o sprawdzoną metode bo drugiej smietany nie chce zmarnowac.

Do zżelowania 1 litra płynu potrzeba 20 g żelatyny!
    Łyżeczka łyżeczce nie jest równa!

• Autor: urszulka Data: 2009-12-10 09:31:04

Nie mam wagi powiedz prosze mniej wiecej ile to jest w przeliczeniu na łyzeczki

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-12-10 09:55:37

Użytkownik urszulka napisał w wiadomości:
    > Nie mam wagi powiedz prosze mniej wiecej ile to jest w przeliczeniu na
    > łyzeczki

Jeżeli masz zamiar sukcesywnie rozwijać swoje wartości kulinarne, to najwyższy czas aby sobie wagę kazać kupić pod choinkę
    Tylko jeżeli już, to niech to będzie waga, która waży z dokładnością do 1 g!

Szkoda, że nie masz mojej książki "Słodka pokusa" (Prószyński & Ska, W-wa 2006) Tam masz wszystko wyjaśnione w przedmowie.

1 czubata łyżeczka granulatu = 5 g

Ponieważ granulaty bywają różnej "grubości", wagowe mierzenie na łyżeczki bywa ryzykowne. Dlatego po raz zebranym doświadczeniu powinnaś stosować zawsze tą samą żelatynę i odmierzać tą samą łyżeczką

I jeszcze jedno. Odradzam "ważenie" granulatu agar-agar na łyżeczki! Tam proporcje wagowe, przy mieszaniu ilości, takich jakie są potrzebne w warunkach domowych, mają charakter apteczniej dokladności!

• Autor: Czeslaw Data: 2009-12-11 00:39:38

Cena wagi ważącej z dokładnością 1g zaczyna się od 50 zł. Nie majątek

• Autor: Jola7 Data: 2010-02-26 09:51:31

Ja śmietany nie gotuję. Ubijam 30%-tową śmietanę- pół litra , pod koniec ubijania wsypuję paczkę cukru waniliowego, chwilke ubijam i wlewam rozpuszczoną w około 100 ml wody żelatynę - dwie płaskie łyżeczki. Masa wychodzi super, delikatna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu