Witajcie :) W przyszłym tygodniu a dokładnie w sylwestra są urodziny mojej córki. Chciałam zrobić jej tort. Nadmienie że za wielkiego doświadczenia to ja w tortach i ciastach biszkoptowych nie mam. Ostatnio za namową crisen zaczełam próbować i biszkopt mi wychodzi :):) Znalazłam taki piękny tort w kształcie motyla. Poczytałam w komentarzach, że masa wychodzi grudkowa a mnie nie stać na wyrzucenie 6 jajek do kosza jak mi coś nie wyjdzie. Proszę Was o poradę dotycząca masy myślałam o dwóch kolorach albo biała i kakaowa tak jak jest na tym torcie albo biała i czerwona albo jakiegoś innego koloru będę wdzięczna za podpowiedzi. Poniżej zamieszczam link do tego tortu. http://wielkiezarcie.com/recipe18166.html
aaa biszkopt chcę zrobić wg tego przepisu bo wyszedł mi super http://wielkiezarcie.com/recipe51173.html Robiłam go na kwadratowej dość dużej blasze teraz chcę zrobić w okragłej tortowej zastanawiałam się czy w takiej sytuacji też go piec 30 min czy nie trzeba dłużej.
Równiez nie mam dużego doświadczenia w tortach, ale rok temu robiłam córci motyla , biszkopt robiłam z przepisu Grzegorza a masę zrobiłam z kremówki. 500 ml 30-% śmietany ubiłam z dwoma snieżkami do tego dodałam ostudzoną galaretkę truskawkową rozpuszczona w pół szklanki wody, trzeba tylko szybko nakładać masę bo tężeje w trymiga:)
Zawsze mase mozesz kupic gotowa smietankowa czy truskawkowa, ja przewaznie kupuje czekoladowa i smietankowa, robie wg przepisu i dodaje pare kropli alkoholu, zeby masa nie byla za mdla.
http://wielkiezarcie.com/recipe9203.html ja polecam Ci ten tort. Robiłam w tamtym roku na urodziny syna i był świetny. Masz jedną masę koloru brązowego a biała jest bita śmietana. Zawsze też możesz podzielić masę i tylko do jednej części dodać kakao. Na koniec ozdobić śmietaną.
mysha2006 chyba zdecyduję się na masę z tego tortu. Obmyśliłam sobie w głowie już taki mały plan koniecznie musi być motyl zrobię tą masę tak jak jest w przepisie w dżemem i udekoruje bitą śmietaną . Zastanawiam się jeszcze nad dekoracją myślałam o pokrojonych galeratkach ale nie za nardzo mi to tu pasuje i chyba stworzę coś sama. Mam jeszcze parę dni myślę że dostane weny twórczej :):)
Witajcie :)
W przyszłym tygodniu a dokładnie w sylwestra są urodziny mojej córki. Chciałam zrobić jej tort. Nadmienie że za wielkiego doświadczenia to ja w tortach i ciastach biszkoptowych nie mam. Ostatnio za namową crisen zaczełam próbować i biszkopt mi wychodzi :):) Znalazłam taki piękny tort w kształcie motyla. Poczytałam w komentarzach, że masa wychodzi grudkowa a mnie nie stać na wyrzucenie 6 jajek do kosza jak mi coś nie wyjdzie. Proszę Was o poradę dotycząca masy myślałam o dwóch kolorach albo biała i kakaowa tak jak jest na tym torcie albo biała i czerwona albo jakiegoś innego koloru będę wdzięczna za podpowiedzi. Poniżej zamieszczam link do tego tortu.
http://wielkiezarcie.com/recipe18166.html
aaa biszkopt chcę zrobić wg tego przepisu bo wyszedł mi super
http://wielkiezarcie.com/recipe51173.html
Robiłam go na kwadratowej dość dużej blasze teraz chcę zrobić w okragłej tortowej zastanawiałam się czy w takiej sytuacji też go piec 30 min czy nie trzeba dłużej.
Równiez nie mam dużego doświadczenia w tortach, ale rok temu robiłam córci motyla , biszkopt robiłam z przepisu Grzegorza a masę zrobiłam z kremówki. 500 ml 30-% śmietany ubiłam z dwoma snieżkami do tego dodałam ostudzoną galaretkę truskawkową rozpuszczona w pół szklanki wody, trzeba tylko szybko nakładać masę bo tężeje w trymiga:)
Zawsze mase mozesz kupic gotowa smietankowa czy truskawkowa, ja przewaznie kupuje czekoladowa i smietankowa, robie wg przepisu i dodaje pare kropli alkoholu, zeby masa nie byla za mdla.
wiem że mogę kupic gotowe ale nie jestem przekonana do tych gotowców dlatego poprosiłam o radę :):):)
http://wielkiezarcie.com/recipe9203.html ja polecam Ci ten tort. Robiłam w tamtym roku na urodziny syna i był świetny. Masz jedną masę koloru brązowego a biała jest bita śmietana. Zawsze też możesz podzielić masę i tylko do jednej części dodać kakao. Na koniec ozdobić śmietaną.
mysha2006 chyba zdecyduję się na masę z tego tortu. Obmyśliłam sobie w głowie już taki mały plan koniecznie musi być motyl zrobię tą masę tak jak jest w przepisie w dżemem i udekoruje bitą śmietaną . Zastanawiam się jeszcze nad dekoracją myślałam o pokrojonych galeratkach ale nie za nardzo mi to tu pasuje i chyba stworzę coś sama. Mam jeszcze parę dni myślę że dostane weny twórczej :):)
http://wielkiezarcie.com/recipe11471.html ja do motyla używam masy z tego przepisu, kremu wystarcza na przełożenie tortu i posmarowanie z zewnątrz
dekorowanie to już niestety nie jest moja mocna strona...
tort bardzo ładnie udekorowany :):)
Ja zawsze polecam Ciasto nugatowo-kakaowe wg Aleex.Jest łatwe i pyszne.