Co roku, w Nowy Rok, moja babcia organizuje małe przyjecie dla najbliższych (w sumie 10 osób). Z racji tego, że sama nie może już nic przygotować, jedzeniem zajmuje się moja Mamusia. I wczoraj zadzwoniła i powiedziała "Dziecko, znajdź na tym "twoim" ineternecie coś na kolację, zeby było dobre i nie zajmowało dużo czasu w przygotowaniu. No to dziecko usiadło i grzebało w WŻ i dostało oczopląsu....
Pomocy!
Dajcie, dobre duszki, namiary na smaczne dania na ciepło, w stylu "samo się robi" i w stylu "nie brudzisz dużo naczyń".
Znam piersi w zupie cebulowej, w porach, karkówkę na kapuście kiszonej, udka na kapuście kiszonej, paprykarze i gulasze. Mama pragnie "nowości" :)))
Myslę, ze mogą sie sprawdzic dania jednogarnkowe- duża ilość naraz gotowana w jednym garnku i podzielna na sporą ilość osób.
Ja robiłam wielokrotnie Bogracz ( autor- Klio) jest naprawdę pyszny, nastawiasz w garnku i za dwie godzinki masz gar dobrego jedzonka na dużej ilości osób. Mozesz wzbogacić pikantnymi dodatkami, jak konserwowe ogórki, marynowane grzybki, marynowana papryka. http://wielkiezarcie.com/recipe4087.html
Jeszcze idąc tym samym tropem myślenia- z przepisów Uretana- http://wielkiezarcie.com/recipe18376.html ( zrazy wołowe po mysliwsku) i cassoulet z polskim smakiem ( mozilla się zbuntowała i koniec wstawiania linków, ale znajdziesz bez problemu wpisujac do wyszukiwarki)
I z przepisów Kluko- zrazy wieprzowe z pikantnym nadzieniem. te ostatnie robiłam ostatnio na święta- z karkówki, z mięsem mielonym zblendowanym ( zapomniałam, ze mam kupić metkę), resztę farszu, który mi został z nadzienia dodałam do sosu- wyszedł pyszny, gęsty, kremowy sos.
A moze żurek w takiej wersji " na bogato" ;) ?- na zakwasie ( powinien jeszcze zdążyć się ukisić), z grilowanym mięsem, albo dobrą kiełbasą i grzybkami? Ponoć kwaśne zupy są dobre na Nowy Rok :))
A może potrawy typu kurczak curry?- też w jednym garze i podzielne. Dorota zza Płota ma swoich przepisach takie oryginalne egzotyczne danie.
u mnie to danie ostatnio zacwyciło rodzink przez miesiąc raz w tygodniu musiałam im to serwować :):):) Niech nie zmyli Cie fotka bo ta fotce nie wygląda tak smakowicie jak smakuje. Do tego możesz podac ryż tak jak jest w przepisie, tosty, chlebek itd Polecam
Drodzy WŻ-owicze!
Co roku, w Nowy Rok, moja babcia organizuje małe przyjecie dla najbliższych (w sumie 10 osób). Z racji tego, że sama nie może już nic przygotować, jedzeniem zajmuje się moja Mamusia. I wczoraj zadzwoniła i powiedziała "Dziecko, znajdź na tym "twoim" ineternecie coś na kolację, zeby było dobre i nie zajmowało dużo czasu w przygotowaniu.
No to dziecko usiadło i grzebało w WŻ i dostało oczopląsu....
Pomocy!
Dajcie, dobre duszki, namiary na smaczne dania na ciepło, w stylu "samo się robi" i w stylu "nie brudzisz dużo naczyń".
Znam piersi w zupie cebulowej, w porach, karkówkę na kapuście kiszonej, udka na kapuście kiszonej, paprykarze i gulasze. Mama pragnie "nowości" :)))
Z góry dziękuję!
Niestety, nic się samo nie robi, ale może mama coś z tego wybierze.
http://wielkiezarcie.com/latestrecipes.php?user=164493
http://wielkiezarcie.com/recipe11810.html
http://wielkiezarcie.com/recipe16436.html
http://wielkiezarcie.com/recipe20254.html
Myslę, ze mogą sie sprawdzic dania jednogarnkowe- duża ilość naraz gotowana w jednym garnku i podzielna na sporą ilość osób.
Ja robiłam wielokrotnie Bogracz ( autor- Klio) jest naprawdę pyszny, nastawiasz w garnku i za dwie godzinki masz gar dobrego jedzonka na dużej ilości osób. Mozesz wzbogacić pikantnymi dodatkami, jak konserwowe ogórki, marynowane grzybki, marynowana papryka.
http://wielkiezarcie.com/recipe4087.html
Jeszcze idąc tym samym tropem myślenia- z przepisów Uretana-
http://wielkiezarcie.com/recipe18376.html ( zrazy wołowe po mysliwsku) i cassoulet z polskim smakiem ( mozilla się zbuntowała i koniec wstawiania linków, ale znajdziesz bez problemu wpisujac do wyszukiwarki)
I z przepisów Kluko- zrazy wieprzowe z pikantnym nadzieniem. te ostatnie robiłam ostatnio na święta- z karkówki, z mięsem mielonym zblendowanym ( zapomniałam, ze mam kupić metkę), resztę farszu, który mi został z nadzienia dodałam do sosu- wyszedł pyszny, gęsty, kremowy sos.
A moze żurek w takiej wersji " na bogato" ;) ?- na zakwasie ( powinien jeszcze zdążyć się ukisić), z grilowanym mięsem, albo dobrą kiełbasą i grzybkami? Ponoć kwaśne zupy są dobre na Nowy Rok :))
A może potrawy typu kurczak curry?- też w jednym garze i podzielne. Dorota zza Płota ma swoich przepisach takie oryginalne egzotyczne danie.
No :)) To masz do myslenia :))
u mnie to danie ostatnio zacwyciło rodzink przez miesiąc raz w tygodniu musiałam im to serwować :):):) Niech nie zmyli Cie fotka bo ta fotce nie wygląda tak smakowicie jak smakuje. Do tego możesz podac ryż tak jak jest w przepisie, tosty, chlebek itd Polecam
All, Jolu, Agik - bardzo dziękuję! Wybrane przepisy wydrukowałam i dałam mamie. Teraz ona myśli :)
Agusia - nie wstawiłaś linku! Jeśli tu zerkniesz jeszcze to wstaw, bo ciekawi mnie co to za rarytasy! Dziękuję!