Forum

Galeria

Moje torty

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 15:53:41

    Rok 2009 był rokiem, w którym zaraziłam się "profesjonalnym" dekorowaniem tortów. Jedne wyszły lepiej inne gorzej, a to takie jakby podsumowanie.

  • Autor: teska Data: 2010-01-03 16:00:21

    Śliczne,a te zmęczone myszki powaliły mnie na kolana

  • Autor: skopolendra Data: 2010-01-03 16:10:17

    przepiekne.Gratuluje.Myszki odjazdowe

  • Autor: Alll Data: 2010-01-03 16:30:42

    Bettinko, cuuuuudne. Mnie zachwycił słonecznik i literka C . Te kwiatuszki są przecudne. Sama je robiłaś, czy też są kupione?
    Każdy z Twoich tortów to dzieło sztuki.
    Pozdrawiam cieplutko:))) Alll

  • Autor: CZOS Data: 2010-01-03 16:37:27

    Takich arcydzieł nie powinno się robić ze zjadliwych składników. Toż to szkoda nożem dotykać. Mimo wszystko mam ślinotok. Jak będę takie cuda oglądał to wrzodów dostanę. Gratuluję i podziwiam.

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 16:47:45

    Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Muszę przyznać, że to bardzo motywujące.

    Alll kwiatuszki robiłam sama przy pomocy wykrawaczki i drugiej strony pędzelka (czyli patyczka). Płatki są po prostu nieco rozgniecione, a kwiatki wkładam do foremki po tofifi, aby nadać im bardziej przestrzenny kształt i tak się suszą.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-03 18:09:20

    piękne :) mnie zachycił kosz z kwiatami

  • Autor: Alll Data: 2010-01-03 18:34:57

    Trochę ponudzę, bo chciałam zapytać o samą masę.
    - Czy robisz ją sama? ( jeżeli tak to poproszę o przepis) Kupiłam w tortowni gotową, ale niestety jest  moim zdaniem za miękka.
    - Czym kleisz gotowe elementy?
    Marzę o zrobieniu dwupoziomowego platera z przekąskami. Górny poziom to byłyby kwiaty z takiej masy. No, ale na razie chciałabym dokładniej poznać arkana tej sztuki. Czy uchylisz choć rąbka tajemnicy?

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 19:21:49

    Alll nudź sobie ile chcesz, w końcu po to jest WŻ żeby sobie pomagać i doradzać.

    Ja masy robię według przepisów zamieszczonych na WŻ.
    Dwa razy zamawiałam masę plastyczną . Pierwsza była w porządku, za to druga tak jak piszesz była za miękka nawet po dodaniu do niej cukru pudru.
    To linki do mas z których korzystam http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html
    Gotowe elementy jeżeli nie chcą się do siebie przykleić delikatnie smaruję przegotowaną wodą i doklejam, a większe lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody lub rozpuszczoną czekoladą.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-01-03 20:29:48

    Bardzo fajne torty. Mój faworyt to ten kwiatek z motylkami
    myszy, które za bardzo balowały tez są super.
    Pozdrawiam

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-03 20:42:46

    bettinko jak mogę to i ja pomęczę. Chciałam spytać z czego zrobiłaś uchwyt do tortu w kształcie kosza z kwiatami

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 21:35:09

    aggusia35 ależ dlaczego nie miałabyś pomęczyć. Uchwyt do koszyka jest zrobiony z białej masy cukrowej Dorotaxx, to własnie dzięki jej masom do których podałam wyżej linki mogłam się wprawiać w zdobieniu tortów i dalej się wprawiam i za udostępnienie tych przepisów należą się jej wielkie podziękowania. Wracając do tematu to z masy wycięłam pasek odpowiedniej długości i szerokości, a zrobiłam to jakiś tydzień wcześniej, wytłoczyłam kilka wzorków wyszorowaną i wyparzoną spinką do włosów mojej córki, nałożyłam pasek na garnek odpowiedniej średnicy, który pasował wymiarem do koncepcji koszyka i tak sobie sechł. Ze świeżej masy nie dało by rady gdyż nie utrzymała by kształtu.

    Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie :))))

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-03 21:40:40

    juz sobie dodałam te masy do ulubionych. Ja jestem nowicjuszka w tortach. Teraz mam urodzinki synka na koniec lutego. Myślałam aby upiec mu tort autko. Taka masa była by dobra do tego autka. Zastanawiam się nad tym czy takie elementy jak robisz np serduszka czy jakbym ja chciała szyby do tego autka to trzeba zrobić wcześniej i to stwardnieje tak ??

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 21:57:04

    Szyby do autka to wydaje mi się, że lepiej robić już w trakcie przygotowywania tortu, chociaż jak wcześniej dobrze dopasujesz to później tylko je nałożysz.

    Co do tego,  że stwardnieją jak wcześniej zrobisz nie ma wątpliwości, dlatego jeżeli nie jesteś pewna wymiarów lepiej jest robić później. Jeżeli jak mówisz, jesteś nowicjuszką to pozwolę sobie zwrócić uwagę, abyś tą masę kładła na krem na bazie masła lub margaryny, śmietanowe rozpuszczają i masa zrobi się płynna (może już doczytałaś w komentarzach przy masie, ale wolałam uprzedzić, żebyś nie miała niemiłej niespodzianki.)
    Biała masa cukrowa twardnieje szybciej, sztuczny marcepan można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać go w lodówce, no i według mnie jest łatwiejszy w obróbce. Pierwsze torty zdobiłam właśnie marcepanem.
    Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało, jeżeli tylko będę mogła to oczywiście pomogę. :))

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-01-03 22:04:05

    Dziękuje Ci za odpowiedzi. Tak doczytałam już o tym że masę nie nakłada się na śmietanę :):):) i to dobrze bo w tych śmietanowych tortach to już się wyspecjalizowałam teraz próbuję właśnie z masami na bazie masła :):)

  • Autor: Alll Data: 2010-01-03 22:25:36

    Chciałam zapytać jak długo mogę tą masę przechowywać. Chcę robić tylko kwiaty, więc dłubania będzie sporo.

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 22:33:58

    Jeżeli pytasz o białą masę cukrową to po wysuszeniu kwiatków to naprawdę długo, ostatnie kwiatki przechowywałam jakieś 3 miesiące. Oczywiście po dokładnym wysuszeniu schowałam do pudełka plastikowego zamykanego i tak sobie czekały. Także śmiało możesz robić wcześniej, ja z rzeczami przy których jest dużo dłubaniny, a nie trzeba dopasowywać do tortu, szczególnie kwiatki robię z wyprzedzeniem.:)))

  • Autor: Alll Data: 2010-01-03 22:54:00

    Myślałam o świeżej, bo nawet z połowy masy będzie sporo, żeby ją zużyć np. w dwa dni. Zamrozić, a jeżeli w hermetycznym pudełku to ile?

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 23:17:35

    Jeżeli chodzi o białą masę cukrową to świeża najlepsza jest w dniu zrobienia, ale można włożyć do woreczka, woreczek do pojemnika, nie musi być hermetyczny lub do słoika i do lodówki, tyle że masa stwardnieje i na drugi czy trzeci dzień trzeba ja włożyć na 3-4 sekundy do mikrofalówki i podgrzać, aby zmiękła, nie za długo bo się rozpłynie, bez podgrzania raczej nie do się jej uplastycznić. Zamrażać raczej się nie da.

    Sztuczny marcepan natomiast można zrobić nawet tydzień wcześniej, włożyć do woreczka, a później do pojemnika żeby nie wysechł i do lodówki.
    Po wyjęciu z lodówki wystarczy tylko nieco wyrobić, aby uplastycznić i można robić dekoracje. Tą masę spokojnie można zamrażać, po rozmrożeniu i wyrobieniu nadaje się do lepienia. 
    No chyba,że ze świeżo zrobionej białej masy od razu zrobisz kwiatki to wtedy rozłożone tak żeby się nie połamały możesz je przechowywać przez kilka dni poza lodówką i nic im nie będzie, najwyżej wyschną, ale po ułożeniu na kremie po niedługim czasie znowu zmiękną, gdyż będą czerpać wilgoć z kremu.

  • Autor: Aniula27 Data: 2010-01-03 19:09:39

    No, no, imponująca galeria, przepiękne torciki, najbardziej spodobał mi się ten kwiatek z motylkami no i oczywiście te zmęczone myszki:) Pozdrawiam i gratuluje talentu. 

  • Autor: walczak72 Data: 2010-01-03 19:18:00

    no piękne te torty..

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-03 22:48:33

    Widać już skleroza doskwiera, gdyż zapomniałam, że w zeszłorocznym dorobku moim są jeszcze 2 torty.


  • Autor: 3majsiemaja Data: 2010-01-04 11:55:53

    śliczności... (mnie się najbardziej podoba psiak, tort wiosenny, kwiatek z motylkami, wuzeczek, kurczaczek , smok  i bobmbowy króliczek!!! A tort sylwestrowy - pijane myszki jest po prostu suuuper !!!

  • Autor: bettinka Data: 2010-01-04 12:36:16

    Dziękuję wszystkim za miłe komentarze i cieszę się, że się Wam podobają efekty mojej pracy, a zarazem jakby nowego hobby. Bo dekorowaniem tortów można się naprawdę zarazić:)))

  • Autor: pavett Data: 2010-03-18 10:17:38

    JEJ TO NORMALNIE ARCYDZIEŁA JESTEM PEWNA PODZIWU !
    I MOIM ACHOM I OCHOM NIE MA KOŃCA!
    A CZY MOZNA U CIEBIE ZAMOWIC JAKIES CUDEŃKO?

  • Autor: bettinka Data: 2010-03-18 14:20:47

    Dziękuję za pochwały, gdybyś mieszkała w pobliżu to czemu nie. Nie jest to jednak, aż tak skomplikowane. To tylko tak wygląda dopóki się nie spróbuje, a później to już tylko się szuka okazji, aby móc zrobić kolejny tort ;)) 

  • Autor: pavett Data: 2010-03-19 07:00:56

    Bettinka a skąd jesteś ?

  • Autor: wiolek00 Data: 2011-08-13 10:39:53

    mam pytanie jak pani robi mase na te ozdoby??czy to marcepan??prosze o pomoc moja coreczka konczy 3 latka i szukam pomyslu na pyszny torcik ten kwiat jjest pielny jak pani robi mase ze pani sie nie rozlewa??

  • Autor: Laugasel Data: 2011-08-13 11:11:04

    Uwielbiam torty tematyczne a wesołe zawsze są super. Gratujuję pomysłów i efektów. Wielkie OOOO!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu