Forum

Gawędy o jedzeniu

Bigos

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-26 20:49:15

    Mnie zawsze się kojarzył z tłustym jedzeniem i z nudnymi wręcz koszmarnymi spotkaniami rodzinnymi i oczywiście kłutniami o byle co.

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-01-26 20:53:52

    hehehehe....a ja właśnie ugotowałam bigos i nikt się nawet nie kłócił przy tej okazji ...

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-26 20:57:03

    życze smacznego

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-01-26 21:21:06

    Dzięki!
    A bigos gotuję podobnie jak opisała Dorota zza plota w swoim artykule.
    Ale będzie żarcie ...
    Acha! i na spotkania towarzyskie lub rodzinne nigdy nie robię bigosu(bo może z powodu "ciężkości" tej potrawy są rodzinne kłótnie....

  • Autor: Olciaa Data: 2010-01-26 21:14:33

    a mi kojarzy sie z pysznym jedzonkiem od babci( tesknie za tymi zapachami i smakiem)
    :(

    babcia dawała wiecej mięska niz kapusty, było pyszne a nie raz jak pytalam dlaczego to jest takie dobre i co dodała, odpowiadala : serca!

  • Autor: Wkn Data: 2010-01-26 22:14:16

    O nie, nie! Mnie się zawsze wspaniale kojarzy bigos. Z zimowymi spotkaniami ze znajomymi lub rodziną. Pychota w różnych wariantach.
    Chociaż rzeczywiście, zdarzały się bigosy, które nie chciały dać się połknąć - ugotowane z dziwnych resztek, a to za tłuste, a to za wodniste, a to z pływającymi całymi kiełbasami, a to bez smaku, a to za kwaśne.
    Ale wolę pamiętać o tych bigosowych perełkach!

  • Autor: agik Data: 2010-01-26 22:45:59

    Mnie się sałatka jarzynowa i karp kojarzy z kłotniami rodzinnymi.

    A bigos ;) A bigos nie :)
    Bigos lubie bardzo- wcale nie tłusty i to wspaniałe balansowanie smaku- ma byc kwaśny - ale nie za bardzo- więc - buch więcej śliwek do bigosu :)
    Ma byc pachnący- i wcale nie kapuchą, tylko wieloma rzeczami- odswietnymi :)- grzybami, duszonym mięsem, pomidorami, papryką, majerankiem, cząbrem...

    Bardzo lubie bigos... ale jem tylko w domu ;)

  • Autor: Rzymianka Data: 2010-01-26 22:59:35

    Tydzień temu gotowałam bigos z własnoręcznie ukiszonej kapusty z dodatkiem własnoręcznie zbieranych grzybów i innych dobroci w postaci mięsa i wędlin, ale zapomniałam o śliwkach /nie było ich w domu/ , zaryzykowałam  i dałam suszone morele - bigos bardzo smaczny, tylko wnusia pytała - babciu dlaczego on taki jasny ? Pozdrawiam !

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-01-27 07:42:22

    Uwielbiam zarówno gotować jak i jeść bigosik - pychotka!

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-27 09:26:03

    To moze klociliscie sie o dokladke? Tak na bardziej powaznie,to nie bigos tu przyczyna.U nas jest zawsze mile widziany,a atmosfera przy stole to juz zupelnie inna historia.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2010-01-27 09:54:20

    Wlasnie nie bigos tylko uklady w rodzinie czy atmosfera spotkan. Rozumiem jednak , ze jesli tak jest czesto to potem nawet Bogu ducha winna potrawa moze sie zle kojarzyc :-))

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-27 10:06:40

    a może podacie mi 3 żelazne zasady gotowania bigosu?? może uda mi się samej upichcić cud potrawę i zjeść ze smakiem i przede wszystkim nie tak tłusto. :)

  • Autor: agus2404 Data: 2010-01-27 12:57:04

    Chudy bigos- najprostszy i chudziutki...
    http://wielkiezarcie.com/recipe50845.html

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-27 20:26:00

    Bigos wylądował w ulubionych bardzo mi się spodobała taka wariacja na temat bigosu.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-01-27 13:08:39

    Z przyjemnoscia,Dagusiu,moze bigosik zacznie Ci sie kojarzyc bardziej sympatycznie.Pewnie otrzymasz jeszcze wiele dobrych rad od doswiadczonach Zarloczkow,ale dodam swoje co nieco.
    1-Najczesciej przeze mnie stosowane proporcje(wg starych przepisow) to pol na pol kapusta slodka i kiszona.
    1-Roznorodnosc mies i wedlin(czesc podsmazam,czesc daje surowe).
    3-gotowanie na bardzo malym ogniu,takie ledwo-ledwo.Trwa to dlugo,warto nawet dogotowac nastepnego dnia,w miedzyczasie schlodzic dobrze bigos.Tak mozna nawet trzy dni po kolei(teoretycznie jak najrzadziej mieszac)
    4-(punkt,ktorego mialo juz nie byc)przyprawy-ziele.pieprz,lisc laurowy.jalowiec,suszone sliwki, suszone grzyby (no,moze to nie przyprawa ale skladnik),mozna podlac czerwonym winem,mozna zastosowac gotowa przyprawe do bigosu,mozna podsmazona cebulke,papryke,majeranek.
    Punkt naprawde ostatni-serce, wyczucie i cierpliwosc.

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-01-27 20:26:58

    Oj z cierpliwością będzie trudno ale z rad skorzystam na 100% zrobie zakupy i czas na gotowanie. :)

  • Autor: as Data: 2010-01-27 22:05:24

    Czy bigos musi być tłusty? Hmm. Ostatnio ugotowałam cały gar bigosu i nadmiar po porcjowałam i zamroziłam. Mój tata i mąż uznali, że trzeba go doprawić bo jest za chudy. Musiała dodać boczek usmażony z cebulą i dodatkowy przecier pomidorowy. Wtedy uznali, że jest dobry.

  • Autor: linka35 Data: 2010-01-28 14:35:11

    No wlasnie ja nigdy niedodawalam do bigosu wina, jakie ono powinno byc?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2010-01-28 14:59:44

    czerwone wytrawne ;-)))

  • Autor: linka35 Data: 2010-01-28 15:46:37

    Dzieki Dorota.

Przejdź do pełnej wersji serwisu