Witam wszystkich, zachęcona pomocą miłych "współtwórców" WŻ, i onieśmielona doświadczeniem, zapytam. Czy ktoś ma może przepis na przyprawę, robiona podobno przez nasze babcie, czy starsze pokolenie. Wiem tylko,że przyprawa robiona jest z suszonej włoszczyzny, ( suszone natki, pietruchy, selera, lubczyku, korzeń marchwi mielony, pietrucha , cebula.) potem mielonej oraz dodawane są tam także jakies sekretne przyprawy . No i właśnie co?Podobny przepis jak z mielonymi grzybami, które potem dodaje się do sosu czy zup. Próbowałam takiej przyprawy, którą robiła mama mojej znajomej. Idealna do mięs szczególnie, można do zup. Taka "swoja" wegeta. Przechowywana w słoiczku, w postaci grubszego proszku.Byłabym wdzięczna za podpowiedzi.
Dziękuję ci aggusia35 za podpowiedz, warzywa w soli już znałam ale chodziło mi bardziej o sucha przyprawe, sypką. Pomimo to dziękuję za podpowiedz,pozdrawiam
Ja robię taką przyprawę 250 gr suszonej wloszczyzny, 3 łyżki kurkumy 2 łyżki czosnku granulowanego 5 łyżek soli jodowanej morskiej wszystko razem zmiksowac , wsypać do sloiczka dodawać do mięs i do zupy.
Moze podam tylko to,co znalazlam w ksiazce odnosnie suszenia warzyw.Pokroic na rowne kawalki,zblanszowac 1-5 minut,przelac zimna woda,odsaczyc.Nie blanszuje sie zieleniny,czyli natki,kopru,szczypiorku oraz warzyw aromatycznych,jak pietruszka czy seler.Blanszuje sie w celu wyjalowienia ,skrocenia czasu suszenia,utrwalenia barwy,zmniejszenia hogroskopijnosci suszu.Osobiscie nigdy nie blanszowalam warzyw przed suszeniem,ale przyznam,ze seler byl piekny,pietruszka tez niezla,ale marchew sciemniala.Mozesz pozniej drobniutko pokroic i tak suszyc lub zmiksowac,jak radzil Ci ktos z forumowiczow. Z 1 kg swiezych warzyw otrzymamy w gramach: cebula 120-150,fasola szparagowa-100,zielony groszek-200,koperek -100,natka pietruszki-100,lisc selera-100,marchew-120-180,pietruszka-120-140. Przykladowe proporcje na mieszanke z suszu (uniwersalna,wlasciwie do kazdej potrawy ): Mieszanka 1-ilosci dotycza juz ususzonych warzyw: 60 dag marchwi,15 dag pietruszki,15 dag selerow,5 dag porow,5 dag natki. Mieszanka 2 -50 dag marchwi,po 15 dag pietruszki i selera,po 5 dag cebuli,pora i lisci selera,10 dag kapusty wloskiej. Mozesz dodac maczke z suszonych grzybow,ale ja te trzymam osobno i dodaje w razie potrzeby.
Witam wszystkich, zachęcona pomocą miłych "współtwórców" WŻ, i onieśmielona doświadczeniem, zapytam. Czy ktoś ma może przepis na przyprawę, robiona podobno przez nasze babcie, czy starsze pokolenie. Wiem tylko,że przyprawa robiona jest z suszonej włoszczyzny, ( suszone natki, pietruchy, selera, lubczyku, korzeń marchwi mielony, pietrucha , cebula.) potem mielonej oraz dodawane są tam także jakies sekretne przyprawy . No i właśnie co?Podobny przepis jak z mielonymi grzybami, które potem dodaje się do sosu czy zup. Próbowałam takiej przyprawy, którą robiła mama mojej znajomej. Idealna do mięs szczególnie, można do zup. Taka "swoja" wegeta. Przechowywana w słoiczku, w postaci grubszego proszku.Byłabym wdzięczna za podpowiedzi.
http://wielkiezarcie.com/recipe37608.html
http://wielkiezarcie.com/recipe37608.html - aktywny
Dziękuję ci aggusia35 za podpowiedz, warzywa w soli już znałam ale chodziło mi bardziej o sucha przyprawe, sypką. Pomimo to dziękuję za podpowiedz,pozdrawiam
Ja robię taką przyprawę 250 gr suszonej wloszczyzny, 3 łyżki kurkumy 2 łyżki czosnku granulowanego 5 łyżek soli jodowanej morskiej wszystko razem zmiksowac , wsypać do sloiczka dodawać do mięs i do zupy.
O, to chyba to, zrobię. Dziękuję za odpowiedz, właśnie chodziło mi o suchą mase.Pozdrawiam
Moze podam tylko to,co znalazlam w ksiazce odnosnie suszenia warzyw.Pokroic na rowne kawalki,zblanszowac 1-5 minut,przelac zimna woda,odsaczyc.Nie blanszuje sie zieleniny,czyli natki,kopru,szczypiorku oraz warzyw aromatycznych,jak pietruszka czy seler.Blanszuje sie w celu wyjalowienia ,skrocenia czasu suszenia,utrwalenia barwy,zmniejszenia hogroskopijnosci suszu.Osobiscie nigdy nie blanszowalam warzyw przed suszeniem,ale przyznam,ze seler byl piekny,pietruszka tez niezla,ale marchew sciemniala.Mozesz pozniej drobniutko pokroic i tak suszyc lub zmiksowac,jak radzil Ci ktos z forumowiczow.
Z 1 kg swiezych warzyw otrzymamy w gramach:
cebula 120-150,fasola szparagowa-100,zielony groszek-200,koperek -100,natka pietruszki-100,lisc selera-100,marchew-120-180,pietruszka-120-140.
Przykladowe proporcje na mieszanke z suszu (uniwersalna,wlasciwie do kazdej potrawy ):
Mieszanka 1-ilosci dotycza juz ususzonych warzyw:
60 dag marchwi,15 dag pietruszki,15 dag selerow,5 dag porow,5 dag natki.
Mieszanka 2 -50 dag marchwi,po 15 dag pietruszki i selera,po 5 dag cebuli,pora i lisci selera,10 dag kapusty wloskiej.
Mozesz dodac maczke z suszonych grzybow,ale ja te trzymam osobno i dodaje w razie potrzeby.