Forum

Kuchenne porady

ciasto mietowe

  • Autor: agi32 Data: 2010-03-02 12:27:47

    w przepisie jest napisane śmietankę kremówkę z pastylkami mietowymi zagotować ( i włozyć do lodówki na 24 ha ) czy śmietana się nie zwarzy czy skwasi ??? jak to zrobic ? Pomóżcie

  • Autor: as Data: 2010-03-02 12:31:33

    Jest to przepis na WZ? Jeżeli tak to podaj link ale ja ci nie pomogę bo nie znam się na tym. 

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-03-02 12:36:45

    chyba chodzi o to ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe22429.html

  • Autor: agi32 Data: 2010-03-02 14:04:02

    Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Jest to przepis na WZ? Jeżeli tak to podaj link ale ja ci nie pomogę bo nie
    > znam się na tym. 

    to jest ciasto mietowe  pani Gabulka - ciekawe są jej przepisy ale bardzo pracochłonne ,

  • Autor: Anovi Data: 2010-03-02 12:35:19

    http://wielkiezarcie.com/recipe22429.html o ten przepis chodzi?
    Wiem, że kremówkę gotuje się przed ubiciem w celu uzyskania takiej jak w cukierniach. Może ktoś inny wie więcej?

  • Autor: agi32 Data: 2010-03-03 08:30:21

    tak o ten

  • Autor: aloalo Data: 2010-03-02 12:54:40

    Nic się ze śmietaną nie stanie. Rozpuść te pastylki w śmietanie (może się zagotować), potem wystudź i daj do lodówki. Następnego dnia ubijasz jak normalną kremówkę.

  • Autor: agi32 Data: 2010-03-02 14:02:05

    Użytkownik aloalo napisał w wiadomości:
    > Nic się ze śmietaną nie stanie. Rozpuść te pastylki w śmietanie (może
    > się zagotować), potem wystudź i daj do lodówki. Następnego dnia
    > ubijasz jak normalną kremówkę.


    wierzę ci na słowo bo taka śmietanka to kosztuje i dlatego sie tak bałam - czy po ugotowaniu jest gęsta ?? aloalo

  • Autor: aloalo Data: 2010-03-03 08:39:04

    Z tego co pamietam, jak robiłam takie ciasto, to śmietanka nie była gęsta, ale płynna. Nie gotuj jej długo, tylko zagotuj i cały czas mieszaj, zeby się te pastylki rozpuściły.
    Dopiero na drugi dzień, jak będziesz ją ubijać to zgęstnieje.

  • Autor: agi32 Data: 2010-03-03 08:55:30

    dzięki , poniżej jest ten torcik pieknie przystrojony tez go kiedys zrobię jak to ciasto się uda 
    na to ciasto wpadłam przypadkiem kiedy jadłam pyszny kawałek kupnego od Sowy i nie mogłam pojąć jak on zrobił tą masę śmietankową i prosze ... znalazłam 
    nie mozna piec tych samych przepisów bo się znudzą ,  
     jak tylko odbiorę mikser z naprawy to zrobie go na 8 marca

  • Autor: aloalo Data: 2010-03-03 09:23:16

    W tamtym przepisie, ze śmietankę wystarczy podgrzać, nie gotować. Zatem na pewno, nic się nie stanie. Powodzenia! :)

  • Autor: kasiia Data: 2010-03-02 16:13:20

    http://wielkiezarcie.com/recipe14914.html

    ten tort jest pyszny...

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-03-02 16:48:23

    http://wielkiezarcie.com/recipe14914.html aktywny

  • Autor: awe100 Data: 2010-03-03 10:17:46

    Robię czasami dokładnie taki tort miętowy, tylko z kupnym biszkoptem. koniecznie muszą być after eighty, podobno tylko one dają właściwy smak. śmietane faktycznie podgrzewamy bardzo mocno i staramy się nie zagotować, a w każdym razie nie gotować. początkowo jest płynna , ale po 24 godz w lodówce gęstnieje tak że trudno ją ubić z śmietan fixem, ale krem wychodzi pychotka. w moim torciku jest też masa czekoladowa - 750 ml kremówki podgrzać i rozpuścić 2 czekolady gorzkie i jedną deserową ( nie ukrywam że najlepszy jest wedel) i podobnie jak z masą miętową wystudzić do lodówki i na następny dzień ubić z 3-4 śmietan fixów.

Przejdź do pełnej wersji serwisu