A ja wczoraj przeczytałam coś o żeberkach (za którymi nie przepadam) i nie wiem, co mi się stało, zę na te żeberka mi się nogi krzywiły :D No i te zeberka wczoraj upiekłam ( według własnego pomysłu, hi) i naprawdę musiało mi się bardzo chcieć, bo nawet nie zauważyłam, ze się paskudnie oparzyłam ;))
jedliśmy: żeberka( pyszne), ziemniaki z koperkiem, surówkę z kiszonej kapusty. Na deser- tarta z konfiturą z pigwowca, wanilią i pianą :)
Ja gotuję dzisiaj tzw. zupę z gwoździa. Wrzuciłam sporą porcję rosołową z kurczaka do garnka, posoliłam i tak mi się to na piecu po mału gotuje .... Warzywa mi się skończyły Sama nie wiem co z tym dalej zrobić. Pomidorową? Ogórkową? Żurek? Drugiego dania brak. Nie mam dzisiaj weny twórczej.
Barszcz biały na zakwasie z chleba własnej roboty podany z tłuczonymi ziemniakami ( z własnych zbiorów) okraszonymi skwarkami ze słoniny .
Na drugie: sztuka mięsa (polędwica wołowa) z dużą ilością sosu z kurek , pieczone talarki ziemniaczane w mundurkach ( ziemniaki z własnych zbiorów) , zimne zsiadłe mleko ( mleko od gospodarza).
Użytkownik mniamtom napisał w wiadomości: > Barszcz biały na zakwasie z chleba własnej roboty podany z tłuczonymi > ziemniakami ( z własnych zbiorów) okraszonymi skwarkami ze słoniny . > Na drugie: sztuka mięsa (polędwica wołowa) z dużą ilością sosu z kurek > , pieczone talarki ziemniaczane w mundurkach ( ziemniaki z własnych > zbiorów) , zimne zsiadłe mleko ( mleko od gospodarza).
Też zamawiam mleko od gospodarza:) Różnica ogromnaaaaaaaa , od tego z kartonu , ziemniaki też mamy z pewnego źródła;)a żurek i barszczyk , kisi tesciowa , mniamm:)))
Wczoraj jeszcze obiadek u mamuski: krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami, kopytka z sosem pieczarkowym, smazone piersi z indyka i buraczki. A dzisiaj nie mam pojecia bo jestem w domu i same pustki...
Obiad juz mam prawie gotowy :) Zupa chrzanowo - ziemniaczana http://wielkiezarcie.com/recipe21869.html Smakosi , a na drugie bigos z zamrazalki, ja z ziemniakami, maz a chlebem a syn zje w przedszkolu i poprawi krupniczkiem z serduszkami ktory dostal wczoraj od babci :) Zreszta jest na etapie ciaglego jedzenia klusek, kopytek z maslem i cukrem wiec zapas w zamrazalce na biezaco mam dla niego :) Deser - tradycyjny :)
U nas dziś rosół z pikantnymi kluskami lanymi, a na drugie udka w sosie musztardowym, ziemniaki i surówka z kapusty wygniatej w rękach, ziół i oleju sezamowego dla mnie, a luby otworzy sobie jakiś słoik ( co tam będzie chciał)
Użytkownik mniamtom napisał w wiadomości: > I. Barszcz ukraiński z uszkami. > II. Pierogi ruskie z zasmażoną na ciemno cebulką, okraszone > skwarkami z boczku. > III. Ciasto półfrancuskie , lody włoskie z kawałkami czekolady > holenderskiej i rodzynkami , wino wytrawne mołdawskie. >
Zupa pomidorowa z makaronem ciągnącym (kółka sie znudziły :) , ziemniaki z piekarnika, babeczki miesno-ryzowe i korniszonki. Deser tradycyjny (jeszcze sie nie znudzil)
II. Smażony dorsz bałytycki , tłuczone ziemniaki polane topionym masłem , surówka z kiszonej kapusty z cebulką i marchewką ,z dodatkiem kwaśnej smietany, sok z czarnej porzeczki rozcieńczony przegotowaną wodą.
III. wz-ka, kawa brazylijska ze spienionym mleczkiem
IV. 0,66 l "Grolsch" - zielona butelka oraz środek doustny wziewny o działaniu kojącym 1x0,6 mg /szt.
Wczoraj - kotlet schabowy z frytkami i surówką z pekińskiej i pomidorów. Dzisiaj - gulasz z kaszą jęczmienną i warzywami, a na deser lody z musem truskawkowym.
Rosół z wiejskiej kury , z makaronem , na drugie kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki i surówka z pekińskej i selera naciowego z pomidorami i cebulka , z sosem czosnkowym
Wczoraj placki po węgiersku bo zostało gulaszu:) dziś zupa pomidorowa z grubymi kluskami (sprężynki czy kolanka), a potem barszczyk i krokiety z mięskiem i pieczarkami
W planach są placki ziemniaczane z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Ale i tak w tej chwili wkradł się we mnie leń, więc możliwe że poprzestane na planach.
u mnie dzis: dorsz z marchewka w soku z pomaranczy, kiszona kapusta z jabkliem i pietruszka oraz ziemnaki na parze (dzis mama gosci u mnie , bo dla samej to mi sie tak nie chce)
Półsłodka - według Słownika Kieleckich Terminów Kulinarnych oznacza : w przypadku np. herbaty , napój sporządzony,na bazie liści herbaty gruzińskiej, w następujący sposób : po przesianiu wody bieżącej przez durszlak i odseparowaniu nieczystości, wodę dwukrotnie przegotować. Wrzątkiem zalać liście herbaty, dodać jedną płaską łyżeczkę cukru na 0,25 litra .
Półsłodka herbata - według receptury gdańskich mistrzów kuchni. Wlej do filiżanki 0,18 l Sheridan's Tea Layered Liqueur, uzupełnij gorącą wodą do 0,25 l.
W przypisach jest wyjaśnienie : osoby posługujące się gwarą wielkopolską używają określenia "lekko słodka" ponieważ mają trudności z ogarnięciem słowa "pół" ;))) .
Dziękuję. Z chęcią skorzystam, bo jestem ogromnie ciekawa różnicy między "półsłodka", a "lekko słodka"... Moja ciekawość ( wiem, wiem, grzeszna...) jest tym większa, że nie umiem zgłębić- już pomijając znaczący dorobek szkół: kieleckiej i wielkopolskiej- nie umiem zgłebić tak czysto empirycznie- czy pół słodka- oznacza lekki niedosyt słodyczy na języku? Czy stan miedzy zasyceniem słodyczą a ... hmm.. właśnie niezasyceniem...czy tez odmówienie sobie ( jezykowi/podnieieniu) słodyczy z uwagi na jakieś inne wartości wykraczające poza prosty w sumie temat "słodkie- nie słodkie" Czy może to zjawisko sięga głebiej? I czy jest mierzalne? W obiektywnych jednostkach? Oto jest pytanie...
( zaraz ktoś mnie przegoni za robienie offa)
Dam Ci buzi Mniamtom!!! I się nie kryguj, że nic chcesz, czy coś...
No coz,tak sie zasiedzialam ,ze z ''dzisiaj'' zrobilo sie ''wczoraj''-golonka,na odmiane (gdyz zazwyczaj od razu pieke) obgotowana i dopieczona w piekarniku,ziemniaki i surowka z bialej kapusty,dla wnusi dodatkowo duszona marchewka.Na tej wspaniale pachnacej przyprawami wodzie z gotowania golonki bedzie dzis zupa ogorkowa,na drugie moze cos jarskiego-dawno nie robilam ryzu z jablkami,bedzie pod gust dziecka.(O gosci trzeba dbac,a zwlaszcza o takich kochanych).
Zupka pomidorowa zostala mi z wczoraj. Surówka z kiszonej tez wczorajsza, do tego ziemniaczki i skrzydełka z piekarnika. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi (syn byl na diecie wiec byla przerwa :)
Rosól ( bo w domu chorzy, głównie ja). Znacie przysłowie,, rosół z kury- dzieciom po łapce, grzebień babce, a dla mnie resztę- bom chora". Na drugie naleśniki z dżemem.
Dzisiaj była kremowa zupa z warzyw, ryżu, serka topionego i startego oscypka, a do tego pieczone placki zrobione z zupy z wędzonym oscypkiem. Kurczę jakie to pycha było..., a już nikt nie chciał tego oscypka jeść, bo był za słony.
Udka nadziewane miesem mielonym z papryką, suszonymi pomidorami i swiezymi ziołami, ziemniaki i surówka "przegląd lodówki: na bazie sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.
Świąteczne obiady wyglądały tak: pierwszy dzień u mamusi więc rosołek z makaronem, ziemniaczki, roladki z piersi kurczaka z papryką, cebulką i kiszonym ogórkiem. Drugi dzień w domku i na obiad była pieczona nadziewana kaczuszka barbie.... wg niebieskiej różyczki... wyszła wspaniała tylko teraz we troje będziemy ją pewnie ze 3 dni jeść haha do kaczusi był chlebek i surówka z czerwonej kapusty. Dziś... zgadnijcie? haha... kaczusia ciąg dalszy
Wczoraj rosół z ryzem, kotlety schabowe, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaki. Dzisiaj ze wzgledu na mnie znowu rosół z ryzem, pałeczki lub piersi kurczaka z piekarnika (ja z rosołu), ziemniaki i korniszonki.
Ojejku tez bym zjadła :) Tylko dla siebie samej nie oplaca mi sie robic, maz nie lubi a syn tylko miecho i kluski. W nastepnym tygodniu bede u mamuski to zrobie :D
U mnie dziś sprzątanie zapasów czyli co kto złapie: 1 - wczorajsza zalewajka 2 - kućmok z zamrażalnika z pieczarkami 3 - paszteciki z mięskiem i barszczyk czerwony (gorący kubek)
pomidorowa z makaronem (własne pomidory z ogodka ) na drugie ziemniaki, mizeria, sałatka buraki z papryką, surówka z marchewki i jabłka oraz polędwica z cielęciny w bułce (cielaczek wiejski z obórki )
Wczoraj pieczona łopatka z ziemniakami i mizerią, a dzisiaj pieczona łopatka ( sporo upiekłam ) z kaszą jęczmienną i domowymi, małymi buraczkami konserwowymi.
Kurczę, jeszcze kawałek łopatki został, ale już za mało dla wszystkich. Co z tym zrobić...chyba zmrożę.
Dzisiaj wrocilam z przedłuzonego weekendu i na szybko zrobilam barszcz czerwony z torebki (maz sie zalamie) ze sklepowymi uszkami. Na drugie zaraz zrobie gulasz na karczku, ziemniaki i buraki. I oczywiscie deser tradycyjny :)
Dzisiaj będzie rosół z makaronem ( już ugotowany ) i udka kuraka z tłuczonymi ziemniakami z cebulką i domową sałatką. Na deser upiekę jeszcze jabłecznik po włosku ( będzie z lodami, a co ).
Ja niestety też też daleko, a tak mogło być dobrze...obiadki gotowe, ciasta i deserki...
U mnie dzisiaj pomidorowa z makaronem i kontynuacja udek kurczaka, ale będą z ryżem i warzywami z patelni, a na deser jabłecznik na ciepło z lodami ( mężuś poleciał właśnie po lody ).
Dzisiaj rowniez zupa na zyczenie syna :) ogorkowa z ziemniaczkami (dla niego z poledwiczka wkrojona), na drugie http://wielkiezarcie.com/recipe30456.html Deser tradycyjny :)
Żurek na owsianym zakwasie z jajkiem i chlebem i - wczorajcze łazanki ( robiłam makaron do rosołu, to machnęłam troszkę łazanek domowych :) ) z pieczarkami, albo gołąbki co mają byc na jutro.
O ! canelloni będę jadła w poniedziałek. Nadziewane jarzynkami i serem z niebieską pleśnią. Mniam. Albo luby niech sobie je gołąbki, a ja sobie zrobię domowe canelloni ...
Dzisiaj gulasz z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami ( z własnej piwnicy - nie sąsiada ), a na deser ostatnie kawałki jabłecznika :-(( Jutro piekę znowu, najwyżej będziemy futryny poszerzać...i ściankę w kuchni wybijać...
Hmmm juz pachnie moim rosołkiem, bedzie z makaronem, na drugie pałeczki kurczaka z piekarnika (to znowu na zyczenie syna) lub piersi kurczaka z sosem http://wielkiezarcie.com/recipe57420.html , ziemniaczki i sałatka z lodowej, ogorka zielonego, por, rzodkiewki w sosie koperkowo - ziołowym. Deser tradycyjny oraz ciasto jak wyjdzie :)
wczoraj wątróbka w sosie musztardowym (1 raz i strzal w 10) do tego sałata ze śmietaną. Dziś kurczak na butelce i surówka z kiszonej kapusty, oczywiście ziemniaczki - to to co moi panowie lubią najbardziej
Lane kluski na rosole, pulchne kotleciki, ziemniaki i sałatka z pekinskiej, marchewki, ogorkow konserwowych i kukurydzy w majonezie (bo go uwielbiam;) Deser tradycyjny.
Schabik pieczony w mleku z moich zbiorów, zostało w zamrażalniku (od świąt) więc dziś będzie na ciepło z sosem pieczeniowym do tego surówka ale jeszcze nie wiem jaka (weny brak) ale od czego nasza stronka. Zaraz coś wymyśle:)
Dzisiaj zupa pieczarkowa lub zalewajka do wyboru, na drugie po raz pierwszy zrobie http://wielkiezarcie.com/recipe15645.html , tylko nie wiem co do tego podac. Deser - koktajl malinowy z polewa toffi
Jeju, a ja się rozmarzyłam na myśl, ze mi ktoś pomoże zjeśc te gołąbki- wyszło ich 30 a nas jest tylko dwoje. Juz tacie wydałam, zastanawiam się czy nie zamrozić... Dobre są, fakt, bo mają w sobie i jarzynki ( mrożonka chińska ;) ) i grzybki suszone i pieczarki i mieso... no, ale ilez można... Może TY, Piszczałko zaopiekujesz się dwoma gołąbkami? :)
nadmiar goląbków proponuje zapasteryzować w sloiczkach ;) ja własnie tak ostatnio zrobiłam i mam dziś obiad ze sloika :P u mnie dziś na obiad gołąbki, ziemniaczki i mizerie. \
A u mnie dzis pierogi bo dawno, dawno nie bylo, z racji wolnego czasu dwów wersjach: z kapusta i grzybami, oraz z kapusta i grzybami + soczewica zielona i podsmazona cebulka, w ramach eksperymentów:)
Barszcz czerwony i ruskie pierogi (wbrew pozorom mało pracochłonne,gdyż pierogi mam zamrożone,a buraczki zagotowałam w słoiki,jak zaczęły mi przemarzać).Wczoraj-rarytas,bliny z mąki gryczanej plus masełko i śmietana do wyboru.
Były szaszłyki z kulek mięsnych, cebuli i kolorowej papryki z ryżem i surówką z sosem czosnkowym. Na deser jabłecznik na ciepło z lodami waniliowo - czekoladowymi.
Wczoraj rosół z makaroem, rolady sląskie z sosem, ziemniaki i kapusta modra. Dzisiaj rosół z ryzem, pałeczki z kurczaka, ziemniaki i sałatka z zielonych ogorkow, lodoej, por w sosie koperkowo - ziolowym.
Obiad jedna blacha :-) czyli: Marynowane udka kurczaka w otoczeniu czastek ziemniakow, papryki, cebuli i cukini w grubych plastrach, na kocu dolaczy sie kilka malych pomidorkow w celu ugrilowania... Wszystko doprawione dobrze. Po godzinie w piecu mozna jesc i paluchy oblizywac... na deser ciasto na jesienne wieczory autorstwa till.
Zrobiłam dziś resztkową zapiekankę z makaronem ... I nie wiem o co chodzi , bo na jej widok Malec się rozwył , Mała powiedziała , że chce jeść obiady w szkole , a Małżowaty zrobił sobie kanapki ... :)))))))
nie wiem o co kaman z tą zapiekanką, ale mój Małżowaty wlasnie dostał kociokwiku jak mu przeczytałam Twój wpis Chyba jutro zrobię mu to samo na obiad :) A co, niech się chłopina z innych chłopów nie śmieje, bo wiadomo: nie śmiej sie dziadku.... ;)
Dziś: rosół z makaronem, kotlety mielone, ziemniaki, kiszona gotowana kapusta, sok z wiśni.
u mnie dzis dorsz pieczony w foli z warzywami, ziemniaki i ogórek kiszony
pozdrawiam
Żurek i kurczak pieczony na butelce.
ziemniaczki, duszona marchewka i udka z piekarnika:)....
Bahusku dzięki za porządki z wątkiem
A ja wczoraj przeczytałam coś o żeberkach (za którymi nie przepadam) i nie wiem, co mi się stało, zę na te żeberka mi się nogi krzywiły :D
No i te zeberka wczoraj upiekłam ( według własnego pomysłu, hi) i naprawdę musiało mi się bardzo chcieć, bo nawet nie zauważyłam, ze się paskudnie oparzyłam ;))
jedliśmy: żeberka( pyszne), ziemniaki z koperkiem, surówkę z kiszonej kapusty. Na deser- tarta z konfiturą z pigwowca, wanilią i pianą :)
Wczoraj rosół z makaronem, zeberka z sosem, ziemniaki i buraczki.
Dzisiaj rowniez rosół, rolady z sosem, ziemniaki i kapusta modra.
U mnie dzis była pizza własnej roboty , częściowo z tuńczykiem i cebulką a częściowo z szynką i ananasem. Pycha
Zupa na kwaśnej kapuście i żeberkach z pokrojonymi w drobna kostkę ziemniaczkami podana w chlebku ( skórce), ktora została ze śniadania ;)
Użytkownik mniamtom napisał w wiadomości:
> Zupa [...] podana w chlebku ( skórce), >
i nie przemaka?
pomidorowa i placki z jablkami
dziś gorąca kwaśna zalewajka, dobra na te mrozy za oknem :)
Ja gotuję dzisiaj tzw. zupę z gwoździa. Wrzuciłam sporą porcję rosołową z kurczaka do garnka, posoliłam i tak mi się to na piecu po mału gotuje ....
Warzywa mi się skończyły
Sama nie wiem co z tym dalej zrobić. Pomidorową? Ogórkową? Żurek?
Drugiego dania brak.
Nie mam dzisiaj weny twórczej.
Barszcz biały na zakwasie z chleba własnej roboty podany z tłuczonymi ziemniakami ( z własnych zbiorów) okraszonymi skwarkami ze słoniny .
Na drugie: sztuka mięsa (polędwica wołowa) z dużą ilością sosu z kurek , pieczone talarki ziemniaczane w mundurkach ( ziemniaki z własnych zbiorów) , zimne zsiadłe mleko ( mleko od gospodarza).
makaron spagetti , posypany żółtym serem i polany sosem czoasnkowym (pozostalości po wczorańszej pizzy) + szklanka zielonej nestea
Golonka wieprzowa , zasmażona kapusta kiszona z podgrzybkami , chleb zwykły , zimne piwo "Grolsch" z beczki .
same warzywka, najpierw buraczki moje ze słoika, ale na ciepło, potem kalafior i brokuły z mrożonki
> Barszcz biały na zakwasie z chleba własnej roboty podany z tłuczonymi
> ziemniakami ( z własnych zbiorów) okraszonymi skwarkami ze słoniny .
> Na drugie: sztuka mięsa (polędwica wołowa) z dużą ilością sosu z kurek
> , pieczone talarki ziemniaczane w mundurkach ( ziemniaki z własnych
> zbiorów) , zimne zsiadłe mleko ( mleko od gospodarza).
Też zamawiam mleko od gospodarza:) Różnica ogromnaaaaaaaa , od tego z kartonu , ziemniaki też mamy z pewnego źródła;)a żurek i barszczyk , kisi tesciowa , mniamm:)))
Wczoraj jeszcze obiadek u mamuski: krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami, kopytka z sosem pieczarkowym, smazone piersi z indyka i buraczki.
A dzisiaj nie mam pojecia bo jestem w domu i same pustki...
Obiad juz mam prawie gotowy :)
Zupa chrzanowo - ziemniaczana http://wielkiezarcie.com/recipe21869.html Smakosi , a na drugie bigos z zamrazalki, ja z ziemniakami, maz a chlebem a syn zje w przedszkolu i poprawi krupniczkiem z serduszkami ktory dostal wczoraj od babci :) Zreszta jest na etapie ciaglego jedzenia klusek, kopytek z maslem i cukrem wiec zapas w zamrazalce na biezaco mam dla niego :) Deser - tradycyjny :)
Wczoraj krupnik ze śmietaną , dzisiaj schabowe z pieczarkami , ziemniaki i surówka z selera naciowego
U nas dziś rosół z pikantnymi kluskami lanymi, a na drugie udka w sosie musztardowym, ziemniaki i surówka z kapusty wygniatej w rękach, ziół i oleju sezamowego dla mnie, a luby otworzy sobie jakiś słoik ( co tam będzie chciał)
U nas ziemniaczki, sosik z żeberek i surówka z porów
I. Barszcz ukraiński z uszkami.
II. Pierogi ruskie z zasmażoną na ciemno cebulką, okraszone skwarkami z boczku.
III. Ciasto półfrancuskie , lody włoskie z kawałkami czekolady holenderskiej i rodzynkami , wino wytrawne mołdawskie.
> I. Barszcz ukraiński z uszkami.
> II. Pierogi ruskie z zasmażoną na ciemno cebulką, okraszone
> skwarkami z boczku.
> III. Ciasto półfrancuskie , lody włoskie z kawałkami czekolady
> holenderskiej i rodzynkami , wino wytrawne mołdawskie.
>
WOW to jakaś impreza była? :)
ziemniaczki, pieczona rybka i surówka oczywiście z kiszonej kapustki z olejem lnianym (pycha)
zupa z pomidorów na włoską nutę, ale na ostro (dużo chilli)
na deser lody waniliowe z kefiru, aby ugasić ogień po zupie ;)
pstrąg smażony podany z cytryną i z sosem kaszubskim, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, przegotowana woda z sokiem z cytryny
Pierogi ruskie mojej produkcji. Zjadłam 12 szt
Zupa pomidorowa z makaronem ciągnącym (kółka sie znudziły :) , ziemniaki z piekarnika, babeczki miesno-ryzowe i korniszonki. Deser tradycyjny (jeszcze sie nie znudzil)
Pomidorowa z makaronem i naleśniki z serem i truskawkami
Wczoraj - barszcz ukraiński i bigos z chlebem.
Dzisiaj - ryba smażona na sałacie zielonej z ziemniakami i konserwową papryczką peperoni.
I. Rosół z wołowiny , ryż wietnamski paraboidalny
II. Smażony dorsz bałytycki , tłuczone ziemniaki polane topionym masłem , surówka z kiszonej kapusty z cebulką i marchewką ,z dodatkiem kwaśnej smietany, sok z czarnej porzeczki rozcieńczony przegotowaną wodą.
III. wz-ka, kawa brazylijska ze spienionym mleczkiem
IV. 0,66 l "Grolsch" - zielona butelka oraz środek doustny wziewny o działaniu kojącym 1x0,6 mg /szt.
Krupniczek na skrzydełkach i krokiety z mięskiem, pieczarkami i kapustą
makaron z serem
A mi zostało i zupy i miesa z wczoraj wiec bylo to samo
4 ugotowane ziemniaki, 1 litr kefiru i 3 jajka sadzano-smażone (to było sniadanio-obiad)
Rosół z ryzem, ziemniaki, kotlety schabowe i kapusta kiszona zasmazana.
zapiekanke gryros z makaronem :]
Młodociane ziemniaczki, kotleciki z piersi kurczaka i suróweczka marchewkowo porowa
U nas dziś chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem i sałatką z modrej kapusty.
Wczoraj - kotlet schabowy z frytkami i surówką z pekińskiej i pomidorów.
Dzisiaj - gulasz z kaszą jęczmienną i warzywami, a na deser lody z musem truskawkowym.
Rosół z wiejskiej kury , z makaronem , na drugie kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki i surówka z pekińskej i selera naciowego z pomidorami i cebulka , z sosem czosnkowym
flaczki lub krupnik schabowy z ziemniakami i buraczki deser-lody truskawkowe
Rosół z makaronem, frytki, jajko sadzone
pieczarkowa i kotlety z okoni(maz wczoraj polowil:))
Wczoraj i dziś kluski śląskie gulasz i buraczki
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, ziemniaki, pieczarki faszerowane mielonym, sos pieczarkowy i sałatka z marchewki i pekinskiej w majonezie.
pomidorowa z lanym ciastem i placki ziemniaczane ze smietana i cukrem
Wczoraj u nas gulasz z zielonymi kopytkami i konserwową papryką.
A dziś krupnik na żołądkach dla mnie i kapusta zasmażana ze kiełbasa dla lubego.
zapiekane pietruszki http://wielkiezarcie.com/recipe32660.html i zupa z pomidorów na włoską nutę
Wczoraj placki po węgiersku bo zostało gulaszu:) dziś zupa pomidorowa z grubymi kluskami (sprężynki czy kolanka), a potem barszczyk i krokiety z mięskiem i pieczarkami
Dzisiaj będzie spaghetti:)
wczorajsza pomidorowa i mielone z serem ziemniaki i marchewka z jablkiem ze smietana i cukrem
Wczorajszy krupnik i bigos z chlebem.
omlet z białek i otrębów + dżem truskawkowy, na deser lody z kefiru
Pomidorowa z makaronem,a dla zapracowanego męża udko z kurczaka+ziemniaczki+surówka z pekinki
I Zupa grzybowa zabielana z krojonych borowików tucholskich , makaron domowy - gwiazdki
II Cielęcina w sosie koperkowym, ziemniaki - talarki pieczone , mizeria z kwaśną smietaną , kompot z porzeczek.
III Tort węgierski , kawa z expresu ze spienionym mlekiem.
IV Kawałki owoców : grejpfrut , kiwi, mandarynka, banan, winogrono zalane lekko słodzonym jogurtem naturalnym.
V Czerwone półwytrawne wino francuskie 2x100 ml i inne środki obarczone akcyzą :)
Wczoraj : kurczak pieczony z ryżem i surówka z pekińskiej i cebuli z octem jabłkowym.
Dzisiaj : bogracz , dla męża z chlebem.
Wczoraj była grochówka na wędzonce a dzisiaj placki ziemniaczane bo jakoś tak się mi dziś nie chciało siedzieć przy garkach
ogorkowa i wczorajsze mielone
Użytkownik lenka075 napisał w wiadomości:
> Wczoraj : kurczak pieczony z ryżem
Czy kurczaka piekłas razem z ryzem? czy osobno i podałąs do niego ryz?
Tym razem piekłam samego kurczaka i do niego podałam ryż, ale ryż też już piekłam z dodatkami ( al'a tarta bez ciasta ).
warzywa (mrożonka chińska) w ostrym sosie, do surowy seler pokrojony w plasterki do podgryzania
serek naturalny z orzechami, rodzynkami i miodem
Kleik z ryżu na wywarze ze skrzydełek bażanta.
wczorajsza pomidorowa i wątróbka drobiowa z cebulką do chlebka
Mój obiad wyladował dziś na moich plecach i na mojej podłodze, wiec zastępczo- jutrzejsze pierogi :)
Użytkownik agik napisał w wiadomości:
> Mój obiad wyladował dziś na moich plecach i na mojej podłodze, wiec
> zastępczo- jutrzejsze pierogi :)
łomatko jak to na plecach???? co Ty wyprawiałaś w tej kuchni??
W planach są placki ziemniaczane z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Ale i tak w tej chwili wkradł się we mnie leń, więc możliwe że poprzestane na planach.
Dziś na życzenie syna prażoneczki :)
u mnie dzis: dorsz z marchewka w soku z pomaranczy, kiszona kapusta z jabkliem i pietruszka oraz ziemnaki na parze (dzis mama gosci u mnie , bo dla samej to mi sie tak nie chce)
pozdrawiam
wczorajsza ogorkowa i z braku checi tyle:)
marchewka zasmażana, ziemniaki, 2 jajka sadzone
duszonki ze siadłym mlekiem
zupka fasolowa na wędzonce
Bitki wieprzowe , sos grzybowy , ziemniaki i buraczki tarte+ sok z truskawek
Wczoraj - spagetti z sosem pieczarkowym.
Dzisiaj - kotlety schabowe pieczone razem z kapustą kiszoną i ziemniaki.
wczoraj rosol z makaronem watrobka w sosie z warzywami i dzisiaj powtorka z wczoraj:)
Ziemniaczki tłuczone, sałata ze śmietaną i kotleciki schabowe w jajecznej panierce wg niebieskiej-różyczki
Kaczka pieczona, buraczki i opiekane ziemniaki.
Kurczak z białym winem i musztardą
Duży ziemniak w mundurku wydrążony , faszerowany całym jajem na twardo , z sosem musztardowym , herbata z mlekiem , półsłodka .
Ta herbata mnie zaintrygowała. Pól herbaty było słodkie, a pół niesłodkie, lub (co nie daj Boże) wręcz gorzkie? Pól w poziomie, czy w pionie?
A ja nic nie jadłam...
Półsłodka - według Słownika Kieleckich Terminów Kulinarnych oznacza : w przypadku np. herbaty , napój sporządzony,na bazie liści herbaty gruzińskiej, w następujący sposób : po przesianiu wody bieżącej przez durszlak i odseparowaniu nieczystości, wodę dwukrotnie przegotować. Wrzątkiem zalać liście herbaty, dodać jedną płaską łyżeczkę cukru na 0,25 litra .
Półsłodka herbata - według receptury gdańskich mistrzów kuchni. Wlej do filiżanki 0,18 l Sheridan's Tea Layered Liqueur, uzupełnij gorącą wodą do 0,25 l.
W przypisach jest wyjaśnienie : osoby posługujące się gwarą wielkopolską używają określenia "lekko słodka" ponieważ mają trudności z ogarnięciem słowa "pół" ;))) .
W takim razie zapraszam na poczęstunek.
Dziękuję.
Z chęcią skorzystam, bo jestem ogromnie ciekawa różnicy między "półsłodka", a "lekko słodka"... Moja ciekawość ( wiem, wiem, grzeszna...) jest tym większa, że nie umiem zgłębić- już pomijając znaczący dorobek szkół: kieleckiej i wielkopolskiej- nie umiem zgłebić tak czysto empirycznie- czy pół słodka- oznacza lekki niedosyt słodyczy na języku? Czy stan miedzy zasyceniem słodyczą a ... hmm.. właśnie niezasyceniem...czy tez odmówienie sobie ( jezykowi/podnieieniu) słodyczy z uwagi na jakieś inne wartości wykraczające poza prosty w sumie temat "słodkie- nie słodkie" Czy może to zjawisko sięga głebiej? I czy jest mierzalne? W obiektywnych jednostkach?
Oto jest pytanie...
( zaraz ktoś mnie przegoni za robienie offa)
Dam Ci buzi Mniamtom!!! I się nie kryguj, że nic chcesz, czy coś...
NO!
Moje drzwi pozostają cały czas otwarte . Zamelduj ochronie , że przychodzisz w sprawie "słodyczy" ;)
Tak się nigdy nie dogadamy...
Ja juz zameldowałam ochronie, ze przyjedziesz...
Aha!!! weź koniecznie coś do jedzenia!!! Cos dobrego!
Adresssssssss ! I coś wymyślimy.
zapiekanka warzywna
Pieczeń wieprzowa , ziemniaki i kapusta czerwona + kompot z truskawek
Rosół z makaronem, schab z piersi z kurczaka , buraczki z tartym chrzanem,surówka- jabłko z marchewką , ziemniaki, kompot renglodowy
ziemniaki, zasmażana marchewka, 2 jajka sadzone
Lane kluski na rosole i frytki
u mnie dzis kopytka z bulka tarta i zupa jarzynowa sie robi:)
Gołąbki z ryżem i pieczarkami, a do tego domowa sałatka konserwowa z ogórków i ziemniaki.
Zupa pomidorowa z kółkami (wracaja), tilapia w panierce, ziemniaki i surowka z kiszonej.
łazanki
fasolka po bretońsku
Piersi z kurczaka w jajku i bułce , mizeria, buraczki i ziemniaki ;)
Udko z kurczaka zapiekane z ziemniakami (wersja na jeden garnek) + kiszony ogórek.
Zupa ziemniaczana (na biodrówce) z zacierkami .
Pierogi z mięsem , kapustą i grzybami , kompot z agrestu i porzeczek.
Wz-ka , herbata z mlekiem (bez cukru)
Zupa jarzynowa z ryżem i bagietką.
kurczak z grilla , z ziemniakami + surówka z marchwi , jabłka i chrzanu
No coz,tak sie zasiedzialam ,ze z ''dzisiaj'' zrobilo sie ''wczoraj''-golonka,na odmiane (gdyz zazwyczaj od razu pieke) obgotowana i dopieczona w piekarniku,ziemniaki i surowka z bialej kapusty,dla wnusi dodatkowo duszona marchewka.Na tej wspaniale pachnacej przyprawami wodzie z gotowania golonki bedzie dzis zupa ogorkowa,na drugie moze cos jarskiego-dawno nie robilam ryzu z jablkami,bedzie pod gust dziecka.(O gosci trzeba dbac,a zwlaszcza o takich kochanych).
Zupka pomidorowa zostala mi z wczoraj. Surówka z kiszonej tez wczorajsza, do tego ziemniaczki i skrzydełka z piekarnika. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi (syn byl na diecie wiec byla przerwa :)
szczawiowa z jajkiem i ryżem i kopytka z sosem mięsno-pieczarkowym:)
Na dzisiaj robie, zupę pomidorową z ryżem , i naleśniki smażone z białym serem
A u mnie dzis wena mnie dopadla na gołabki z włoskiej kapusty (jeszcze nie robiłam takich) z sosem. ( nadzienie to ryz, mieso cebula pieczarki)
pozdrawiam
Też dziś miałam gołąbki z włoskiej kapustki, ale nie robiłam tylko dostalam od mojej kochanej mamusi.... pycha. Mamusiu dziękuje
Czasami robie takie,sa bardzo smaczne.Sprobuj dodac kiedys rowniez suszonych grzybkow..
Dzisiaj nie jadłem obiadu , nie licząc dwóch porcji sernika , wafli kawowych, jednego naleśnika z konfiturą i soku z grejpfruta .
Zupa kalafiorowa, na drugie leczo (zapas z zamrazalki) z chlebem.
Polędwiczki wieprzowe z grzybami w śmietanie , buraczki tarte i ziemniaki
ziemniaki zasmażane, maślanka
Ziemniaczki, mięsko od szynki duszone we własnym sosie i surówka z kiszonej kapusty
Rosól ( bo w domu chorzy, głównie ja). Znacie przysłowie,, rosół z kury- dzieciom po łapce, grzebień babce, a dla mnie resztę- bom chora". Na drugie naleśniki z dżemem.
Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami i makaron z serem i cukrem. Deser tradycyjny :)
Ziemniaczki pieczone we frytownicy bez tłuszczowej , z boczkiem wędzonym , cebulą , do tego kwaśne mleko;)
Do wyboru ziemniaczki albo ryż z warzywami, wczorajszy sosik i surówka z kapusty
Shorma z frytkami
Frytki
Pierogi z serem
salatka z resztek lodowkowych warzywnych roznych , ziemnaki gotowane i dorsz- tym razem w ciescie nalesnikowym
pozdrawiam
Dzisiaj była kremowa zupa z warzyw, ryżu, serka topionego i startego oscypka, a do tego pieczone placki zrobione z zupy z wędzonym oscypkiem.
Kurczę jakie to pycha było..., a już nikt nie chciał tego oscypka jeść, bo był za słony.
Jakie ładne te placuszki :)
ziemniaki z ćwikła, do tego kotlety z jajek z koperkiem
Zupa fitka, karczek z sosm, ziemniaki i buraki. Deser tradycyjny
Pomidorowa z ryżem, naleśniki z serem, sok z wiśni (wasne przetwory)
Pieczona karkówka podana z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty pekińskiej z octem jabłkowym, a na deser sernik bez sera.
λPlacki po węgiersku + surówka z pekińskiej
Rosoł z makaronem, roladki z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami, ogorek konserwowy i ziemniaki.
http://wielkiezarcie.com/recipe57278.html
do tego ziemniaki pieczone + kompot z czreśni
Dzisiaj powtorka obiadku bo zostało :)
pierś z kurczaka z warzywami z patelni , do tego ryż z pieczarkami
Lazanki-kluchy swojej roboty,ze tez mi sie chcialo?
Pomidorowa z kółkami i nalesniki z serem na słodko
Kaszanka (swojska)+ kapusta kiszona zasmażana + ziemniaki
Jaaa ale mi narobiłas ochoty na ta kaszanke mniammmm
zapraszam:)
dziekuje ;)
barszcz czerwony kotlety z ploci(meza polow) ziemniaki i kiszona kapusta
Ziemniaki, kotlety z piersi kurczaka, marchewka z groszkiem i mizeria na słodko
Ja dziś zrobiłam taki ala bigos - sprzątanie lodówki :)
Krupnik na serduszkach z dobieranymi ziemniakami
Zupa cebulowa z grzankami i zóltym serem, na drugie kopytka z gulaszem i buraki. Deser tradycyjny.
U mnie też zupa z grzankami i serem, tylko taka z warzyw, które akurat miałam.
Na drugie gotowany schab z sosem, ziemniakami i mizerią.
wczoraj i dziś ziemniaczki, udka z patelni i surówka z pekińskiej dla czosnkożerców
Kapuśniak na zeberkach + ziemniaki
Udka nadziewane miesem mielonym z papryką, suszonymi pomidorami i swiezymi ziołami, ziemniaki i surówka "przegląd lodówki: na bazie sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.
Zupa szczawiowa z ryzem, na drugie kotlety z jajek, ziemniaki i sałatka na winie :)
Zupa ziemniaczana
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem.
A u mnie dzis był bałtycki swiezy sledzik usmazony, do tego ziemniaki pieczone z kminkiem i surówka z pora;)
pozdrawiam
Duszone ziemniaki , z cebulą + zsiadłe mleko
Klemcugi na zalckaście. (Staropoznańskie wielkosobotnie danie....)
Świąteczne obiady wyglądały tak: pierwszy dzień u mamusi więc rosołek z makaronem, ziemniaczki, roladki z piersi kurczaka z papryką, cebulką i kiszonym ogórkiem. Drugi dzień w domku i na obiad była pieczona nadziewana kaczuszka barbie.... wg niebieskiej różyczki... wyszła wspaniała tylko teraz we troje będziemy ją pewnie ze 3 dni jeść haha do kaczusi był chlebek i surówka z czerwonej kapusty.
Dziś... zgadnijcie? haha... kaczusia ciąg dalszy
Święta spędziłam u rodziców i za dużo bym musiała opisywać ;-)
A u nas dzisiaj był pieczony udziec indyczy, do tego ryż i surówka z kiełków fasoli mung. Na deser sernik lub babka drożdżowa.
Kapuśniak z ziemniakami
Wczoraj rosół z ryzem, kotlety schabowe, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaki.
Dzisiaj ze wzgledu na mnie znowu rosół z ryzem, pałeczki lub piersi kurczaka z piekarnika (ja z rosołu), ziemniaki i korniszonki.
Wątróbka z mojego przepisu z chlebem.
Pyszna kwaśna zalewajka:)
pieroga sobie upiekłam. Z mięsem, do białego barszczu
Spagetti z sosem pomidorowym i mielonym mięsem.
Zupa ogórkowa z ryzem, kopytka (zapas z zamrazalki), karczek z sosem i buraczki. Deser tradycyjny
http://wielkiezarcie.com/recipe49832.html
Ojejku tez bym zjadła :) Tylko dla siebie samej nie oplaca mi sie robic, maz nie lubi a syn tylko miecho i kluski. W nastepnym tygodniu bede u mamuski to zrobie :D
U mnie dziś sprzątanie zapasów czyli co kto złapie:
1 - wczorajsza zalewajka
2 - kućmok z zamrażalnika z pieczarkami
3 - paszteciki z mięskiem i barszczyk czerwony (gorący kubek)
Ja poprosze zestaw nr 3 :D
Też bym zjadła tych duszonek Makusi...
U mnie tylko gęsta zupa z warzywami, mięsnymi kuleczkami i zacierką.
U mnie to samo co wczoraj :) w sumie specjalnie zrobilam obiad na 2 dni :)
Po kilku dniach przerwy znowu żurek z jajkiem i wędliną:) Został jeszcze z świąt i trzeba go skończyć.
Dziś ziemniaki polane duszoną cebulką do tego kefirek, zrobiłam też naleśniki z pysznym twarożkiem z kawałkami ananasa (kupiłam w LIDL)
Dorsz smażony , ziemniaki i buraczki tarte + kompot z wisni
Dziś u nas prażonki czy duszonki... jak kto woli nazywać:) do tego kefirek lub kiszone ogórki
surówka z pora, ziemniaczki i filet z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych
pomidorowa z makaronem (własne pomidory z ogodka ) na drugie ziemniaki, mizeria, sałatka buraki z papryką, surówka z marchewki i jabłka oraz polędwica z cielęciny w bułce (cielaczek wiejski z obórki )
Dziś zapasy z zamrażalnika czyli gołąbki, duszona marchewka i do tego tłuczone ziemniaczki
Wczoraj pieczona łopatka z ziemniakami i mizerią, a dzisiaj pieczona łopatka ( sporo upiekłam ) z kaszą jęczmienną i domowymi, małymi buraczkami konserwowymi.
Kurczę, jeszcze kawałek łopatki został, ale już za mało dla wszystkich. Co z tym zrobić...chyba zmrożę.
Dziś zupa ogórkowa i fasolka po bretońsku ze słoików
pomidorowa z ryzem i spaghetti
Dzisiaj wrocilam z przedłuzonego weekendu i na szybko zrobilam barszcz czerwony z torebki (maz sie zalamie) ze sklepowymi uszkami. Na drugie zaraz zrobie gulasz na karczku, ziemniaki i buraki. I oczywiscie deser tradycyjny :)
Zupka pomidorowa z makaronem. (Dziś obiad skromny, bo kolacja proszona w restauracji.)
Lane kluski na rosole, placki ziemniaczane z smietana i cukrem. Deser tradycyjny
Dzisiaj będzie rosół z makaronem ( już ugotowany ) i udka kuraka z tłuczonymi ziemniakami z cebulką i domową sałatką.
Na deser upiekę jeszcze jabłecznik po włosku ( będzie z lodami, a co ).
gulaszowa i wczorajsze spaghetti
Zupa pomidorowa z makaronem ciagnacym na zyczenie syn (kolka juz nie sa fajne ;) i frytki. Deser tradycyjny :)
Zupa buraczkowa i parowce ale takie domowe, mamusia dziś ma zrobić a ja tylko podjade sobie odebrać.... fajnie mam co?
no pewnie ze fajnie :) szkoda ze ja mieszkam daleko od mamy :(
Ja niestety też też daleko, a tak mogło być dobrze...obiadki gotowe, ciasta i deserki...
U mnie dzisiaj pomidorowa z makaronem i kontynuacja udek kurczaka, ale będą z ryżem i warzywami z patelni, a na deser jabłecznik na ciepło z lodami ( mężuś poleciał właśnie po lody ).
ja na diecie--> I faza protalku, aa chłop mój bigos i kiełbasa (zachomikowane ze świąt ;p )
Dzisiaj rowniez zupa na zyczenie syna :) ogorkowa z ziemniaczkami (dla niego z poledwiczka wkrojona), na drugie http://wielkiezarcie.com/recipe30456.html Deser tradycyjny :)
szczawiowa z ryzem i leczo na osrto z chlebem:)
Żurek na owsianym zakwasie z jajkiem i chlebem i - wczorajcze łazanki ( robiłam makaron do rosołu, to machnęłam troszkę łazanek domowych :) ) z pieczarkami, albo gołąbki co mają byc na jutro.
cannelloni a na deser szarlotka
O ! canelloni będę jadła w poniedziałek. Nadziewane jarzynkami i serem z niebieską pleśnią. Mniam.
Albo luby niech sobie je gołąbki, a ja sobie zrobię domowe canelloni ...
hihihi ja mam tym razem z pomidorami, nadziewane mięsem mielonym z indyka, przykryte pierzynka beszamelu a na wierzchu mozzarella w plastrach.
Dzisiaj gulasz z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami ( z własnej piwnicy - nie sąsiada ), a na deser ostatnie kawałki jabłecznika :-(( Jutro piekę znowu, najwyżej będziemy futryny poszerzać...i ściankę w kuchni wybijać...
Udka wędzone , surówka z marchwi i chrzanu i ziemniaki
rosol z makaronem i gyros z surowka z pekinskiej ze wszystkim co znajde w lodowce:)
Hmmm juz pachnie moim rosołkiem, bedzie z makaronem, na drugie pałeczki kurczaka z piekarnika (to znowu na zyczenie syna) lub piersi kurczaka z sosem http://wielkiezarcie.com/recipe57420.html , ziemniaczki i sałatka z lodowej, ogorka zielonego, por, rzodkiewki w sosie koperkowo - ziołowym. Deser tradycyjny oraz ciasto jak wyjdzie :)
Udka z kurczaka duszone w patelni, ziemniaki i sałata, na derer pieczony nocna porą sernik nowojorski :)
wczoraj wątróbka w sosie musztardowym (1 raz i strzal w 10) do tego sałata ze śmietaną. Dziś kurczak na butelce i surówka z kiszonej kapusty, oczywiście ziemniaczki - to to co moi panowie lubią najbardziej
Lane kluski na rosole, pulchne kotleciki, ziemniaki i sałatka z pekinskiej, marchewki, ogorkow konserwowych i kukurydzy w majonezie (bo go uwielbiam;) Deser tradycyjny.
wczorajszy rosol i surowka a do tego ziemniaki i mielone:)
i guzik nie dostalam mielonego wiec gulasz:)
Zupa pomidorowa z makaronem; świderki; ziemniaki ,wątróbka z pieczarkami i cebulą ,surówka z kapusty kiszonej.
Mąż gotuje.. flaczki z kurczaka ...ja połamana;(
Makusia co cie połamało?
Ostre zapalenie rwy kulszowej ;( zastrzyki....
jajko sadzone, zasmażane ziemniaki, maślanka
sztuka miesa, sos grzybowo śmietankowy, ziemnaki i buraczki tarte
Dzisiaj była pomidorowa z ryżem ( na życzenie męża ) i zapiekanka makaronowa z pieczarkami.
Ja rosół z makaronem, a luby wątróbkę smażoną...
Agikowy tort ;)
Toś się najadł :D
Może choć kanapke Ci zrobię?
Dziekuję , tort był bardzo kaloryczny :)
to nie mój... ja kalorycznych nie robię. I nawet nie ma znaczenia, że żadnych nie robię, ale kalorycznych to juz na pewno nie :)
Był bardzo smaczny , pewnie stąd te skojarzenia z Twoją kuchnią :)
Teraz mi sie przypomniało, że czasem rzeczywiscie robię kaloryczne torty
Znaczy się, z wprawy nie wyszłaś.
Łazanki dzisiaj będą:)
Schabik pieczony w mleku z moich zbiorów, zostało w zamrażalniku (od świąt) więc dziś będzie na ciepło z sosem pieczeniowym do tego surówka ale jeszcze nie wiem jaka (weny brak) ale od czego nasza stronka. Zaraz coś wymyśle:)
jarzynowa pulpety w sosie grzybowym kasza gryczana i surowka z pory
Dzisiaj zupa pieczarkowa lub zalewajka do wyboru, na drugie po raz pierwszy zrobie http://wielkiezarcie.com/recipe15645.html , tylko nie wiem co do tego podac. Deser - koktajl malinowy z polewa toffi
Dzisiaj bedzie barszcz biały z ziemniakami i nalesniki z dzemem a synus pewnie z nutella
schabowe z kością, ziemniaki i sałata zielona
zupa z pomidorów, grzanki z czosnkiem
Zupa pomidorowa z ostrym zielonym chili, imbirem i świeżą bazylia.... wooooddyyyy
Luby jadł gołąbki.
gołabkiiiii ale sie rozmarzyłam mniam :)
Jeju, a ja się rozmarzyłam na myśl, ze mi ktoś pomoże zjeśc te gołąbki- wyszło ich 30 a nas jest tylko dwoje. Juz tacie wydałam, zastanawiam się czy nie zamrozić... Dobre są, fakt, bo mają w sobie i jarzynki ( mrożonka chińska ;) ) i grzybki suszone i pieczarki i mieso... no, ale ilez można... Może TY, Piszczałko zaopiekujesz się dwoma gołąbkami? :)
nadmiar goląbków proponuje zapasteryzować w sloiczkach ;) ja własnie tak ostatnio zrobiłam i mam dziś obiad ze sloika :P u mnie dziś na obiad gołąbki, ziemniaczki i mizerie. \
Moj brzuszek bardzo chetnie sie nimi zaopiekuje ;)
Kotlety mielone z ziemniakami i moją kapustą http://wielkiezarcie.com/recipe41911.html
Dziś będą frytki, pieczona rybka (chyba sola) i warzywa na parze.
Ja robie http://wielkiezarcie.com/recipe55152.html , na drugie zrobie jak zdaze frytki a jak nie to zjemy w drodze bo jedziemy na weekend do mamuski :D
A u mnie dzis pierogi bo dawno, dawno nie bylo, z racji wolnego czasu dwów wersjach: z kapusta i grzybami, oraz z kapusta i grzybami + soczewica zielona i podsmazona cebulka, w ramach eksperymentów:)
pozdrawiam
Świderki z chrupkimi warzywkami alpejskimi ( z mrożonki) polane roztopionym serkiem z niebieską pleśnią...
Zupa jarzynowa i makaron z serem ( dzieki Toffik))
Dziś kućmok chrupiący pyszny z ketchupem
Ha, dziś u mnie wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkiem, ziemniaki i mizeria :) na deser ciasto czekoladowe według Nigelli
A u mnie dziś: rosół z makaronem, smażona ryba, ziemniaki surówka z kiszonej kapusty.
Barszcz czerwony i ruskie pierogi (wbrew pozorom mało pracochłonne,gdyż pierogi mam zamrożone,a buraczki zagotowałam w słoiki,jak zaczęły mi przemarzać).Wczoraj-rarytas,bliny z mąki gryczanej plus masełko i śmietana do wyboru.
Filet z piersi kurczaka w ostrej panierce, duszona marchewka z groszkiem i ziemniaczki
Pieczone kacze udka z jablkami i śliwką kalifornijską, ziemniaki, buraczki. Na deser pavlova :)
To u mnie samo, tylko udka kurzęcę i bez deseru ;)
Były szaszłyki z kulek mięsnych, cebuli i kolorowej papryki z ryżem i surówką z sosem czosnkowym.
Na deser jabłecznik na ciepło z lodami waniliowo - czekoladowymi.
Wczoraj rosół z makaroem, rolady sląskie z sosem, ziemniaki i kapusta modra.
Dzisiaj rosół z ryzem, pałeczki z kurczaka, ziemniaki i sałatka z zielonych ogorkow, lodoej, por w sosie koperkowo - ziolowym.
wczoraj grill a dzis barszcz czerwony i albo mielone albo pyzy z miesem:)
łazanki z kiszoną kapustą
Rolady wieprzowe, ryż z pieczarkami i surówka z marchwi
Dziś zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem,na drugie pizza z kurczakiem i ananasem.
Pomidorowa z makaronem wciagajacym (czyli nitki haha), kluski slaskie, piersi kurczaka z sosem i buraki.
Fasola z białą kiełbasą w sosie z suszonych śliwek,z pieczywem.
Obiad jedna blacha :-) czyli:
Marynowane udka kurczaka w otoczeniu czastek ziemniakow, papryki, cebuli i cukini w grubych plastrach, na kocu dolaczy sie kilka malych pomidorkow w celu ugrilowania... Wszystko doprawione dobrze. Po godzinie w piecu mozna jesc i paluchy oblizywac...
na deser ciasto na jesienne wieczory autorstwa till.
Dziś była botwina z jajkiem, młodymi ziemniakami i koperkiem, deseru brak.
dzis gołabki z ryzem, pieczarkami miesem i soczewica, z sosem grzybowym i warzywa na parze
pozdrawiam
Spagetti z mielonym mięskiem indyczym w pikantnym sosie pomidorowo - oliwkowym.
Zrobiłam dziś resztkową zapiekankę z makaronem ...
I nie wiem o co chodzi , bo na jej widok Malec się rozwył , Mała powiedziała , że chce jeść obiady w szkole , a Małżowaty zrobił sobie kanapki ... :)))))))
nie wiem o co kaman z tą zapiekanką, ale mój Małżowaty wlasnie dostał kociokwiku jak mu przeczytałam Twój wpis Chyba jutro zrobię mu to samo na obiad :) A co, niech się chłopina z innych chłopów nie śmieje, bo wiadomo: nie śmiej sie dziadku.... ;)