Witam Wszystkich!!!Mam pytanko odnośnie jajek,więc robiłam kokosanki i zostały mi żółtka co mogę z nich "wyczarować"???proszę o coś łatwego bo ekspert kuchenny to ze mnie słaby.Dziękuję za pomoc:)
Możesz dodac je chociażby do ciasta nalesnikowego, czy na placuszki z jabłkami. Albo, jeżeli masz te zółtka całe, to zagotuj wodę z sola i odrobina octu, na wrzątek delkatnie włóz żółtka i gotuj az się zetna. Wyłóż łyzką cedzakową na talerz, posyp pieprzem i szczypiorkiem. Do tego kromka razowego chleba z masłem i masz gotowa kolację. smacznego.
Szczerze mówiac ja nie bardzo wiem,,jedyne co mi przychodzi to,że można je ukrecic z cukrem i zjeśc.Albo poszukaj jakiegoś przepisu na ciasto,gdzie są tylko żółtka potrzebne.Pozdrawiam.
Ukręcić nieeee,ale ciasto to owszem tylko tych ciast jest tutaj bardzoooo dużo i w tym wszystkim zanim znajdę to co bym chciała to te żółtka wyjdą mi same z lodówki:(jakbyś miała jakiś link na łatwe ciasto bez żółtek to bardzo bym prosiła jakbyś mogła mi go napisać.Dzięki:)
Oooooo te z powidłami śliwkowymi hmmmm to będzie chyba to:)zobaczymy na co ktoś jeszcze wpadnie ciekawego,ale jak narazie to te ciasteczka chodzą mi po głowie -apetycznie wyglądają!!!DZIĘKUJĘ BARDZO!!!:)
też kiedyś po kokosankach zostały mi żółtka i nie miałam zielonego pojęcia co z nimi zrobić. Ale sprzątając w pokoju znalazłam w barku ok 0.5l wódki w butelce 0,75, więc zrobiłam ajerkoniak (adwocat). 6-8 żółtek puszka mleka skondensowanego słodzonego cukier z prawdziwą wanilią (firmy Kotanyi - to jakby cukier puder z takimi czarnymi drobinkami wanilii w środku) 0,6 wódki ew. rodzynki
żółtka ubijam na parze, trochę studzę, miksuję z mlekiem skondensowanym i cukrem z wanilią. Odstawiam na chwilę, wlewam wódkę i mieszam łyżką. Jeśli chcesz zrobić z rodzynkami, to polecam większą garść rodzynek wsypać do słoika, przemieszać. Zostawić na noc, można jeszcze kilka razy przemieszać, a potem odcedzić rodzynki i likier przelać do butelki.
Pierwszy raz robiłam z ok 0,5l alkoholu, ale wyszło mi bardzo gęste. można więc użyć trochę więcej, do picia czy deserów zawsze będzie dobre :).
O jejku ale sypneliście pomysłami dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) zaraz zaczynam pieczenie:)zacznę od ciasteczek z powidłami,a z następnych białek jak zostaną będę testować kolejne podane przez Was przepisy!!! DZIĘKUJĘ ZA POMOC!!!!
Mozesz zrobic lane kluski na rosole albo na mleku. Mieszasz żółtka z mąka w garnuszku i wlewasz na gotujacy sie rosołek lub mleko. Ja zawsze robie takie gęste ze nie da sie wlewać tylko kłade łyżką i nazywamy to ciasto kładzione. Możesz także zrobić makaron na samych żółtkach.Pozdrawiam.
No to ja się do tematu dołączę. Mam zamrozonych 10 żółtek ( zostały mi po robieniu pysznego serniczka - biały puch ), niestety zamrozilam wszystkie razem i teraz nie wiem co z nimi zrobić.
Witam Wszystkich!!!Mam pytanko odnośnie jajek,więc robiłam kokosanki i zostały mi żółtka co mogę z nich "wyczarować"???proszę o coś łatwego bo ekspert kuchenny to ze mnie słaby.Dziękuję za pomoc:)
Możesz dodac je chociażby do ciasta nalesnikowego, czy na placuszki z jabłkami. Albo, jeżeli masz te zółtka całe, to zagotuj wodę z sola i odrobina octu, na wrzątek delkatnie włóz żółtka i gotuj az się zetna. Wyłóż łyzką cedzakową na talerz, posyp pieprzem i szczypiorkiem. Do tego kromka razowego chleba z masłem i masz gotowa kolację. smacznego.
Możesz zrobic kruche ciasto.
Czy mogłabyś rozwinąć ten temat???albo podaj proszę jakiegoś linka na takie fajne PROSTE W WYKONANIU ciasto kruche.Dzięki:)
Szczerze mówiac ja nie bardzo wiem,,jedyne co mi przychodzi to,że można je ukrecic z cukrem i zjeśc.Albo poszukaj jakiegoś przepisu na ciasto,gdzie są tylko żółtka potrzebne.Pozdrawiam.
Ukręcić nieeee,ale ciasto to owszem tylko tych ciast jest tutaj bardzoooo dużo i w tym wszystkim zanim znajdę to co bym chciała to te żółtka wyjdą mi same z lodówki:(jakbyś miała jakiś link na łatwe ciasto bez żółtek to bardzo bym prosiła jakbyś mogła mi go napisać.Dzięki:)
http://wielkiezarcie.com/recipe55664.html bardzo polecam te ciasteczka :)
http://wielkiezarcie.com/recipe15365.html a to na wypadek, gdybyś tych zółtek miala więcej...
Oooooo te z powidłami śliwkowymi hmmmm to będzie chyba to:)zobaczymy na co ktoś jeszcze wpadnie ciekawego,ale jak narazie to te ciasteczka chodzą mi po głowie -apetycznie wyglądają!!!DZIĘKUJĘ BARDZO!!!:)
a może - jak chcesz się pobawić- faworki
No to masz jeszcze Irenko ciasto kruche :) tym razem na dwa żółtka :)
http://wielkiezarcie.com/recipe14082.html
też kiedyś po kokosankach zostały mi żółtka i nie miałam zielonego pojęcia co z nimi zrobić. Ale sprzątając w pokoju znalazłam w barku ok 0.5l wódki w butelce 0,75, więc zrobiłam ajerkoniak (adwocat).
6-8 żółtek
puszka mleka skondensowanego słodzonego
cukier z prawdziwą wanilią (firmy Kotanyi - to jakby cukier puder z takimi czarnymi drobinkami wanilii w środku)
0,6 wódki
ew. rodzynki
żółtka ubijam na parze, trochę studzę, miksuję z mlekiem skondensowanym i cukrem z wanilią. Odstawiam na chwilę, wlewam wódkę i mieszam łyżką. Jeśli chcesz zrobić z rodzynkami, to polecam większą garść rodzynek wsypać do słoika, przemieszać. Zostawić na noc, można jeszcze kilka razy przemieszać, a potem odcedzić rodzynki i likier przelać do butelki.
Pierwszy raz robiłam z ok 0,5l alkoholu, ale wyszło mi bardzo gęste. można więc użyć trochę więcej, do picia czy deserów zawsze będzie dobre :).
Proszę bardzo:
http://wielkiezarcie.com/recipe22234.html
http://wielkiezarcie.com/recipe28824.html
http://wielkiezarcie.com/recipe202.html
http://wielkiezarcie.com/recipe39504.html
Możesz po porcjować po w miarę odpowiednią ilość sztuk i zamrozić. Jeżeli masz ich zbyt dużo i wykorzystać sukcesywnie.
O jejku ale sypneliście pomysłami dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) zaraz zaczynam pieczenie:)zacznę od ciasteczek z powidłami,a z następnych białek jak zostaną będę testować kolejne podane przez Was przepisy!!! DZIĘKUJĘ ZA POMOC!!!!
Proszę http://wielkiezarcie.com/recipe28112.html
http://wielkiezarcie.com/recipe53178.html
Prosiłam o coś w czym mogę wykorzystać SAME ŻÓŁTKA,a w Twoim przepisie są całe jajka.
Mozesz zrobic majonez,z zoltek jest najlepszy.
No to ja się do tematu dołączę. Mam zamrozonych 10 żółtek ( zostały mi po robieniu pysznego serniczka - biały puch ), niestety zamrozilam wszystkie razem i teraz nie wiem co z nimi zrobić.
pewnie jakieś pączki tam idzie dużo żółtek.
w poście 11 podaję przepis na ajerkoniak, tam można użyć dużo żółtek