Forum

Kuchenne porady

Żółtko!!!

  • Autor: irenab Data: 2010-03-10 14:25:56

    Witam Wszystkich!!!Mam pytanko odnośnie jajek,więc robiłam kokosanki i zostały mi żółtka co mogę z nich "wyczarować"???proszę o coś łatwego bo ekspert kuchenny to ze mnie słaby.Dziękuję za pomoc:)

  • Autor: rak Data: 2010-03-10 15:12:29

    Możesz dodac je chociażby do ciasta nalesnikowego, czy na placuszki z jabłkami. Albo, jeżeli masz te zółtka całe, to zagotuj wodę z sola i odrobina octu, na wrzątek delkatnie włóz żółtka i gotuj az się zetna. Wyłóż łyzką cedzakową na talerz, posyp pieprzem i szczypiorkiem. Do tego kromka razowego chleba z masłem i masz gotowa kolację. smacznego.

  • Autor: Haanala Data: 2010-03-10 15:14:24

    Możesz zrobic kruche ciasto.

  • Autor: irenab Data: 2010-03-10 15:30:00

    Czy mogłabyś rozwinąć ten temat???albo podaj proszę jakiegoś linka na takie fajne PROSTE W WYKONANIU ciasto kruche.Dzięki:)

  • Autor: Scooby Data: 2010-03-10 15:14:25

    Szczerze mówiac ja nie bardzo wiem,,jedyne co mi przychodzi to,że można je ukrecic z cukrem i zjeśc.Albo poszukaj jakiegoś przepisu na ciasto,gdzie są tylko żółtka potrzebne.Pozdrawiam.

  • Autor: irenab Data: 2010-03-10 15:32:38

    Ukręcić nieeee,ale ciasto to owszem tylko tych ciast jest tutaj bardzoooo dużo i w tym wszystkim zanim znajdę to co bym chciała to te żółtka wyjdą mi same z lodówki:(jakbyś miała jakiś link na łatwe ciasto bez żółtek to bardzo bym prosiła jakbyś mogła mi go napisać.Dzięki:)

  • Autor: till Data: 2010-03-10 15:17:57

    http://wielkiezarcie.com/recipe55664.html bardzo polecam te ciasteczka :)
    http://wielkiezarcie.com/recipe15365.html a to na wypadek, gdybyś tych zółtek miala więcej...

  • Autor: irenab Data: 2010-03-10 15:35:14

    Oooooo te z powidłami śliwkowymi hmmmm to będzie chyba to:)zobaczymy na co ktoś jeszcze wpadnie ciekawego,ale jak narazie to te ciasteczka chodzą mi po głowie -apetycznie wyglądają!!!DZIĘKUJĘ BARDZO!!!:)

  • Autor: figusia Data: 2010-03-10 15:45:24

    a może - jak chcesz się pobawić- faworki

  • Autor: till Data: 2010-03-10 16:18:21

    No to masz jeszcze Irenko ciasto kruche :) tym razem na dwa żółtka :)
    http://wielkiezarcie.com/recipe14082.html

  • Autor: monique21 Data: 2010-03-10 16:10:33

    też kiedyś po kokosankach zostały mi żółtka i nie miałam zielonego pojęcia co z nimi zrobić. Ale sprzątając w pokoju znalazłam w barku ok 0.5l wódki w butelce 0,75, więc zrobiłam ajerkoniak (adwocat).
    6-8 żółtek
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
    cukier z prawdziwą wanilią (firmy Kotanyi - to jakby cukier puder z takimi czarnymi drobinkami wanilii w środku)
    0,6 wódki
    ew. rodzynki

    żółtka ubijam na parze, trochę studzę, miksuję z mlekiem skondensowanym i cukrem z wanilią. Odstawiam na chwilę, wlewam wódkę i mieszam łyżką. Jeśli chcesz zrobić z rodzynkami, to polecam większą garść rodzynek wsypać do słoika, przemieszać. Zostawić na noc, można jeszcze kilka razy przemieszać, a potem odcedzić rodzynki i likier przelać do butelki.

    Pierwszy raz robiłam z ok 0,5l alkoholu, ale wyszło mi bardzo gęste. można więc użyć trochę więcej, do picia czy deserów zawsze będzie dobre :).

  • Autor: as Data: 2010-03-10 17:20:05

    Możesz po porcjować po w miarę odpowiednią ilość sztuk i zamrozić. Jeżeli masz ich zbyt dużo i wykorzystać sukcesywnie.

  • Autor: irenab Data: 2010-03-10 17:29:04

    O jejku ale sypneliście pomysłami dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) zaraz zaczynam pieczenie:)zacznę od ciasteczek z powidłami,a z następnych białek jak zostaną będę testować kolejne podane przez Was przepisy!!! DZIĘKUJĘ ZA POMOC!!!!

  • Autor: reniapos Data: 2010-03-10 19:52:20

    Mozesz zrobic lane kluski na rosole albo na mleku. Mieszasz żółtka z mąka w garnuszku i wlewasz na gotujacy sie rosołek lub mleko. Ja zawsze robie takie gęste ze nie da sie wlewać tylko kłade łyżką i nazywamy to ciasto kładzione. Możesz także zrobić makaron na samych żółtkach.Pozdrawiam.

  • Autor: Regi Data: 2010-03-10 21:12:16

    Proszę http://wielkiezarcie.com/recipe28112.html

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-03-11 08:02:07

    http://wielkiezarcie.com/recipe53178.html

  • Autor: irenab Data: 2010-03-15 12:15:16

    Prosiłam o coś w czym mogę wykorzystać SAME ŻÓŁTKA,a w Twoim przepisie są całe jajka.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-03-11 08:39:36

    Mozesz zrobic majonez,z zoltek jest najlepszy.

  • Autor: asieksza Data: 2010-03-12 09:53:12

    No to ja się do tematu dołączę. Mam zamrozonych 10 żółtek ( zostały mi po robieniu pysznego serniczka - biały puch ), niestety zamrozilam wszystkie razem i teraz nie wiem co z nimi zrobić.

  • Autor: as Data: 2010-03-12 12:23:35

    pewnie jakieś pączki tam idzie dużo żółtek.

  • Autor: monique21 Data: 2010-03-17 07:19:58

    w poście 11 podaję przepis na ajerkoniak, tam można użyć dużo żółtek

Przejdź do pełnej wersji serwisu