Skoro masz coś nie tak w wynikach to powinien je obejrzeć lekarz i ustalić co jest przyczyna. Piszesz tez bardzo ogólnie "jak podniesc morfologie" - nie piszesz co Ci w niej wyszło nie tak.
Proszę o naturalne czyli spożywane w pożywieniu metody podniesienia morfologii krwi i ani nie piszę ,że mojej , ani nie piszę z jakiego powodu, bo to nie ma znaczenia. O burakach, szpinaku i wątróbce wiem tylko co jeszcze ??? Dośc pilna sprawia,więc proszę o pomoc, przepisy, rady cokolwiek.
jajka, kakao, brokuły, mięso do tego co napisałaś. Soki zawierające witaminę C ułatwiają przyswajanie żelaza. Utrudnia przyswajanie żelaza: kawy, herbaty, napoje typu cola oraz mleko. Powinno się je więc albo ograniczyć lub nie spożywać bezpośrednio po zjedzeniu produktów bogatych w żelazo. To co piszę to mam na myśli niską hemoglobinę.
Jak byłam w ciąży to lekarz mi powiedział aby pić sok z marchewki surowy że to mi poprawi morfologie krwi.Pod koniec ciąży krew miałam super, jadlam surową marchew i pilam . Na WZ jest wiele przepisów surówek z marchewką np. surówka z marchewką i czosnkiem i inne - polecam.
Z nieznanych powodów miałam ogromną chęć na surową marchewkę, kalafior i brokuły. To było strasznie. Na myśl o marchewce robiło mi się w buzi dużo śliny i ssało mnie w żołądku. Początkowo wystarczała mi 1 marchewka na tydzień a potem to kilka razy w tygodniu. nie mogłam znaleźć przyczyny. W grudniu (nie z tego powodu) zrobiłam morfologię i okazało się, że miałam anemię. Dostałam informację co jeść (napisałam wyżej) i biorę do tej pory żelazo. Zauważyłam, że odkąd biorę żelazo nie mam wcale ochoty na marchewkę więc to co piszesz ma sens i pewnie marchewka też pomaga.
Kiedy moja teściowa miała dość częste krwawienia z nosa robiłam jej prosty sok do picia. 1 średni, podłużny, obrany burak czerwony surowy, 1 duże winne jabłko i 1 dość duża i gruba marchewka. Obrać, przepuścić przez sokowirówkę i pić. Z tej porcji wychodzi około 2 szkl soku. Ona piła 1 szkl dziennie a pozostałą część do lodówy w zamkniętym słoiku i na drugi dzień rano kończyła.
Ale oprócz tego: czerwone mięso (chuda wołowina, królik, wątroba) oraz podroby, zielone warzywa ( brukselka, sałata, brokuły) i strączkowe (fasola, groch, soja), buraki, czerwona kapusta, papryka, suszone owoce (daktyle, śliwki, morele), żółtko jaj, mąka z pełnego przemiału jej i przetwory. Przyswajanie żalaza wspomaga witamina C. Z mięsnej potrawy podanej razem z warzywami nasz organizm skorzysta w większym stopniu, choć samo mięso jest najcenniejszym źródłem żelaza (75 g polędwicy wołowej pokrywa w 20 % zapotrzebowanie dzienne). Podobnie jest z żółtkiem jaja, które warto jeść w towarzystwie natki lub koperku, gdyż zawarta w nich witamina C spowoduje lepsze przyswajanie żelaza.
Nie należy pić kawy i inny napoi zawierających kofeinę (np. coca cola) - wypłukują żelazo.
Nie na szybko, ale za jaki miesiąc materiału będzie mnóstwo: swieże liscie pokrzywy zmielić odcisnąc sok i ten sok 3 razy dziennie duża łycha. Sok mozna mieszac z miodem, bo paskudny w smaku. Można trzymać 2 dni w lodówce.
Proszę o naturalne sposoby podniesienia morfologii krwi. Co jeść?
Skoro masz coś nie tak w wynikach to powinien je obejrzeć lekarz i ustalić co jest przyczyna. Piszesz tez bardzo ogólnie "jak podniesc morfologie" - nie piszesz co Ci w niej wyszło nie tak.
Proszę o naturalne czyli spożywane w pożywieniu metody podniesienia morfologii krwi i ani nie piszę ,że mojej , ani nie piszę z jakiego powodu, bo to nie ma znaczenia. O burakach, szpinaku i wątróbce wiem tylko co jeszcze ??? Dośc pilna sprawia,więc proszę o pomoc, przepisy, rady cokolwiek.
jajka, kakao, brokuły, mięso do tego co napisałaś. Soki zawierające witaminę C ułatwiają przyswajanie żelaza. Utrudnia przyswajanie żelaza: kawy, herbaty, napoje typu cola oraz mleko. Powinno się je więc albo ograniczyć lub nie spożywać bezpośrednio po zjedzeniu produktów bogatych w żelazo. To co piszę to mam na myśli niską hemoglobinę.
Polecam mój http://wielkiezarcie.com/recipe43502.html Przepis na pyszną wątróbkę też u mnie znajdziesz w przepisach.
Dziękuję :) już wydrukowałam
Na podniesienie poziomu czerwonych krwinek wszystko co zawiera kwas foliowy, zelazo i wit. B12.
ps. Morfologia to badanie składu krwi, dlatego pytałam co dokładnie. Jesli chodzi o białe krwinki to tu dieta nic nie zdziałasz.
Ja nie wiem jak mogła bym Ci pomóc ale zajżyj do najnowszych przepisów ktoś wrzucił przepis na zakwas z buraków. Jeden z pierwszych przepisów.
Tez zauważyłam i wydrukowałam dzięki bardzo.
Jak byłam w ciąży to lekarz mi powiedział aby pić sok z marchewki surowy że to mi poprawi morfologie krwi.Pod koniec ciąży krew miałam super, jadlam surową marchew i pilam . Na WZ jest wiele przepisów surówek z marchewką np. surówka z marchewką i czosnkiem i inne - polecam.
Z nieznanych powodów miałam ogromną chęć na surową marchewkę, kalafior i brokuły. To było strasznie. Na myśl o marchewce robiło mi się w buzi dużo śliny i ssało mnie w żołądku. Początkowo wystarczała mi 1 marchewka na tydzień a potem to kilka razy w tygodniu. nie mogłam znaleźć przyczyny. W grudniu (nie z tego powodu) zrobiłam morfologię i okazało się, że miałam anemię. Dostałam informację co jeść (napisałam wyżej) i biorę do tej pory żelazo. Zauważyłam, że odkąd biorę żelazo nie mam wcale ochoty na marchewkę więc to co piszesz ma sens i pewnie marchewka też pomaga.
Kiedy moja teściowa miała dość częste krwawienia z nosa robiłam jej prosty sok do picia.
1 średni, podłużny, obrany burak czerwony surowy, 1 duże winne jabłko i 1 dość duża i gruba marchewka. Obrać, przepuścić przez sokowirówkę i pić. Z tej porcji wychodzi około 2 szkl soku. Ona piła 1 szkl dziennie a pozostałą część do lodówy w zamkniętym słoiku i na drugi dzień rano kończyła.
Ale oprócz tego: czerwone mięso (chuda wołowina, królik, wątroba) oraz podroby, zielone warzywa ( brukselka, sałata, brokuły) i strączkowe (fasola, groch, soja), buraki, czerwona kapusta, papryka, suszone owoce (daktyle, śliwki, morele), żółtko jaj, mąka z pełnego przemiału jej i przetwory. Przyswajanie żalaza wspomaga witamina C. Z mięsnej potrawy podanej razem z warzywami nasz organizm skorzysta w większym stopniu, choć samo mięso jest najcenniejszym źródłem żelaza (75 g polędwicy wołowej pokrywa w 20 % zapotrzebowanie dzienne). Podobnie jest z żółtkiem jaja, które warto jeść w towarzystwie natki lub koperku, gdyż zawarta w nich witamina C spowoduje lepsze przyswajanie żelaza.
Nie należy pić kawy i inny napoi zawierających kofeinę (np. coca cola) - wypłukują żelazo.
Jednym z szybszych "podnosicieli" morfologii jest kogel - mogel z winem, najlepiej "bycza krew".
Ja w ciąży piłam napar z pokrzywy żeby poprawić niskie żelazo, niezbyt smaczne ale dla zdrowia czegoż to się nie zrobi:)
DZIĘKUJĘ serdecznie !!!!
http://wielkiezarcie.com/recipe36408.html
Nie na szybko, ale za jaki miesiąc materiału będzie mnóstwo: swieże liscie pokrzywy zmielić odcisnąc sok i ten sok 3 razy dziennie duża łycha. Sok mozna mieszac z miodem, bo paskudny w smaku. Można trzymać 2 dni w lodówce.