Forum

Gawędy o jedzeniu

Przyjęcie

  • Autor: justine75 Data: 2010-04-15 10:33:58

    Kochane Żarłoczki:)
    Rzadko proszę o radę,ale tym razem jakoś nic nie mogę znaleźć:(Oj,przydałby się się dział "zimny bufet"...
    Chodzi o to,że koleżanka poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu zimnych przystawek(przekąsek)na przyjęcie.Mam jej zrobić na pewno schab w galarecie,colesława.No ale co jeszcze...?Narazie szukam pomysłu,bo dogadać się przyjedzie jutro rano,ale muszę być przygotowana:(
    Ma to być coś smacznego,efektownego,i nie za drogiego...
    Myślałam o rulonikach z szynki z sosem chrzanowym i jajkiem,też w galarecie.Nie wiem...jakieś jajka faszerowane może....
    Pomóżcie,może macie jakieś pomysły...
    Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: as Data: 2010-04-15 10:39:41

    Kiedy ma być to przyjęcie? Na ile osób? Czy będzie dużo dzieci? Jaki charakter ma mieć to przyjęcie? Wydaje mi się, że te informacje były by pomocne.

  • Autor: agik Data: 2010-04-15 11:01:46

    Heja :)

    Koreczki- akurat konkurs jest, inspiracje możesz czerpać garściami.
    Kiełbaski w cieście, przekaski z salami np, pieczarki faszerowane...
    W przepisach Kluko znajdziesz fajne inspiracje.
    Jajka faszerowane to dobry pomysł, szynkę w galarecie już bym sobie odpusciła, skoro schab już w galarecie będzie.

    ( linki wstawię jak mozilla się przestanie obrażać)

  • Autor: justine75 Data: 2010-04-15 21:13:44

    Dzięki,agik:)

    Mało teraz przebywam na stronce i nawet nie zauważyłam,że jest koreczkowy konkurs....:)
    Do przepisów Kluko też zajrzałam-faktycznie ma fajne pomysły:)

  • Autor: Tolla Data: 2010-04-15 11:07:20

    Witaj :)

    U nas na wszelkiego rodzaju przyjęciach sprawdzają się kanapki z łososiem. Tzn. Kwadratowe kromeczki ciemnego, twardego (takiego nie kruszącego się) pieczywa, przekrojone na dwa trójkąty smarujemy serkiem naturalnym typu Almette, na to łosoś wędzony i gałązka koperku. Nie zapominajmy o kawałkach cytryny poukładanych na talerzu wraz z tymi kanapkami. Szybkie, łatwe i baaardzo przyjemne.

    Tradycyjnie, jako moją specjalność podaję to http://wielkiezarcie.com/recipe50963.html Idealne również na zimno, ale przy patelni trochę postać trzeba. Ja zawsze smażę na dwie... Tak rozbestwiłam znajomych, że są obrażeni, gdy tego nie zaserwuję ;)

    Polecam również ruloniki z szynki jako część zimnej płyty. Z tym że z nadzieniem czosnkowym (też na bazie twarożku) i bez galarety. Także pyszne.

    No i rewelacyjne jajka wg mojej teściowej. Szybkie i proste, a efekt naprawdę zaskakujący. Najtrudniejsze jest jednak zaserwowanie ich w ciekawy sposób. Cały czas szukam pomysłu... http://wielkiezarcie.com/recipe39559.html

    W tej chwili to wszystko, co przychodzi mi do głowy.
    Pozdrawiam. :)

  • Autor: justine75 Data: 2010-04-15 21:18:09

    Te kanapki z łososiem to fajna sprawa:)Trzeba będzie zapytać,czy lubią-ale ja osobiście wędzonego łososia ubóstwiam,więc z pomysłu na pewno skorzystam:)
    Te ruloniki z szynki się przewijają,więc chyba równiwnież zaproponuję:)Jeszcze jajca sprawdzę:)
    Dzięki za pomysły:)
    Pozdrawiam :)

  • Autor: tikitaki Data: 2010-04-15 12:26:49

    Ja polecam kulki drobiowe z dipem czostkowym lub paprykowym mozna podawac na zimno lub lekko podgrzac u mnie zawsze robia furore a co najwazniejsze mozna zrobic je dzien lub dwa dni wczesniej Niestety nie wiem czy przepis na nie jest na wielkim zarciu

  • Autor: gabisia Data: 2010-04-15 13:21:21

    A ja polecam

    -śliwki suszone zawinięte w boczek, spięte wykałaczką i upieczone w piekarniku (niebo w gębie)

    - szynkę konserwową w plastrach posmarować majonezem, nałożyć szparaga (w tesco są z firmy ROLNIK za niecałe 5zł- tylko nie wiem, czy Rolnik nie jest firmą regionalną :/) i zawinąć. PYCHOTA!

    - kuleczki z mięsa mielonego usmażone i potem zalane zalewą octową z cebulą na conajmniej dobę. MNIAMI

    - często robię pomidory z mozzarellą i bazylią, polane delikatnie oliwą, osolone i popieprzone. WSZYSTKIM SMAKUJE

    - słoiczek oliwek zielonych, odsączonych mieszam z pokrojoną w kostkę fetą, dodaję przeciśnięty czosnek, trochę pieprzu, ziół i oliwy, mieszam. NIE SOLIĆ! bardzo dobre.... takie "greckie":P.

    - i wiele innych, których nie pamiętam :/

  • Autor: Tolla Data: 2010-04-15 16:34:50

    Użytkownik gabisia napisał w wiadomości:
    >tylko nie wiem, czy Rolnik nie
    > jest firmą regionalną :/

    Oj, na pewno nie jest. W produkty Rolnika ( nieco ograniczony asortyment, ale jednak) zaopatrywałam się, gdy pomieszkiwałam w Hiszpanii. Dostępne były w Hipermarkecie Alcampo (nasze Auchan). :) Swoją drogą - uwielbiam szparagi i będę musiała rozejrzeć się za tym specjałem.

    Jeśli chodzi o pomidorki, to przypomniałaś mi o jeszcze jednej pysznej przekąsce
    http://wielkiezarcie.com/recipe31766.html
    Przepis praktycznie identyczny z tym, że ja nie obieram pomidorów, a kroją je na ćwiartki. No i sos przygotowuję z majonezu i jogurtu naturalnego (lub śmietany) w proporcji 1:1. Oprócz dużej ilości czosnku doprawiam go jeszcze solą i pieprzem. Ser starty na drobnych oczkach tarki prezentuje się zdecydowanie najlepiej.

  • Autor: gabisia Data: 2010-04-15 17:03:05

    Takie pomidorki też znam i bardzo polecam, bo też są pyszne! 

  • Autor: agus2404 Data: 2010-04-15 18:04:23

    Potwierdzam-sa boskie!!! u mnie te pomidory ostatnio bija rekordy popularnosci
    http://wielkiezarcie.com/recipe31766.html

  • Autor: justine75 Data: 2010-04-15 21:24:41

    A to też może być świetne:)Zapisałam:)
    Dzięki jeszcze raz:)

  • Autor: justine75 Data: 2010-04-15 21:21:45

    O takich śliwkach z boczusiem to już słyszałam,że pycha są:)-dzięki za kolejny pomysł:)
    A te kuleczki z mięsa to takie niby pulpeciki,czy twardsze mają być?Napisz coś więcej...

    P.S. ROLNIK jest i u mnie,pewnie to jednak firma z zasięgiem na całą Polskę:)

    Pozdrawiam:)

  • Autor: gabisia Data: 2010-04-15 22:19:59

    znalazłam je gdzieś w internecie kiedyś, nie pamiętam gdzie, ale teraz na szybko znalazłam przepis tu: http://wielkiezarcie.com/recipe13627.html 

  • Autor: gabisia Data: 2010-04-15 22:22:19

    AAA i jeszcze mi się przypomniało, że ostatnio robiłam u mamy podobnie jak śliwki, ale kawałki piersi z kurczaka! Czyli, że plaster boczku smarowałam majonezem, na to kawałek piersi (mały), zawinać, spiać wykałaczką, ułożyć na blasze i zapiec. Ja jeszcze posypałam ziołami... Poszło ze stołu nawet nie wiem kiedy!!

  • Autor: Alll Data: 2010-04-15 13:38:39

    Moje przepisy są typowo przekąskowe
    Zajrzyj jest ich całkiem sporo, może znajdziesz coś dla siebie.
    http://wielkiezarcie.com/latestrecipes.php?user=164493

  • Autor: justine75 Data: 2010-04-15 21:30:32

    Alll:)
    Twoje przepisy,prawie wszystkie,mam w ulubionych:)
    Najbardziej kusi mnie indyk w maladze,galantyna z kurczaka i mus z kurczaka z brzoskwinią...

    Jesteś moją inspiracją,bo nawet tatar w Twoim wykonaniu wygląda niezwykle...

    Pozdrawiam:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu