Forum

Gawędy o jedzeniu

Rabarbarowe szaleństwo

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-05-26 12:00:01

    Wiem,że rabarbar nie jest zdrowy,ale nie to mi biega...
    Właśnie nacięłam rabarbaru dla koleżanek z pracy,ugotowałam kompot rabarbar+truskawka(z zamrażarki)+wiśnie(ze słoika).
    Jurto ma być zupa owocowa z makaronem- taka jaką kiedyś moja babcia robiła-mam zamiar odtworzyć ten smak specjalnie dla moich dzieci
    Rabarbaru mam moc i oprócz tego,że go rozdam mogłabym jeszcze coś "stworzyć"
    Macie jakiegoś pomysła?

    Acha! w planie ciasto (debiut,bo nigdy nie robiłam i wypróbuję swoje sprawdzone ucierane)
    i trochę zamroże na kompot

  • Autor: Anovi Data: 2010-05-26 12:05:57

    Oczywiście, że możesz :) Najlepiej podziel się ze mną bo ja chętnie, ale nie mam skąd wziąć (w ilości większej niż pęczek czy kilogram).

    A tak na serio to możesz zrobić:
    http://wielkiezarcie.com/recipe46997.html
    lub
    http://wielkiezarcie.com/recipe59133.html
    oraz to:
    http://wielkiezarcie.com/recipe22959.html
    Ostatnie możesz zrobić z samym rabarbarem, ale możesz wymieszać z truskawkami :)

  • Autor: as Data: 2010-05-26 14:28:37

    Będzie na później http://wielkiezarcie.com/recipe23639.html

  • Autor: jareksz Data: 2010-05-26 14:44:02

    Kilka dni temu próbowałem skompilować dwa przepisy:

    http://wielkiezarcie.com/recipe21635.html

    oraz

    http://wielkiezarcie.com/recipe21635.html

    Mimo że budyń z pierwszego wyszedł za rzadki a bezy z drugiego wogóle nie wyszły, to polecam. Nawet taki niedorobiony eksperyment wszystkim bardzo smakował.

  • Autor: jamajka Data: 2010-05-26 21:11:53

    Jak ja ci zazdroszcze tego rabarbaru ja uwielbiam go strasznie.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-05-26 23:14:01

    Jesli nie zdazysz przerobic wszystkiego,a masz miejsce w zamrazalniku,po prostu zamroz(oczywiscie obrany i pokrojony) i pozniej stopniowo go przetwarzaj.Tez chyba tak zrobie,bo nie chce,zeby sie zestarzal.

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-05-27 08:51:46

    Propozycji tyle,że mam problem,bo nie wiem co teraz wybrać ;-(
    Następna porcja dla następnej koleżanki

    Niech jedzą i piją na zdrowie;)))
    Wszyscy mają świadomość,że kamienie nerkowe się kłaniają,ale rabarbar uwielbiają...
    Rymło się!!!

  • Autor: as Data: 2010-05-27 16:45:45

    Nie wiem czy kamienie ale osteoporoza raczej.

  • Autor: as Data: 2010-05-27 16:47:03

    Słyszałam, że rabarbar się spożywa do jakiejś daty. Potem jest szkodliwy. Możecie mi przypomnieć do kiedy to bo zapomniałam?

  • Autor: jolka60 Data: 2010-05-27 19:03:29

    Nie jest szkodliwy ze względu na czas zbiorów,tylko się starzeje,wyrasta w pędy i jest mniej smaczny.Termin,to zaleznie od pogody,tak około połowy,do 20 czerwca (ale tylko orientacyjnie).
    Co do jego szkodliwości,to ze względu na obecność szczawianów powiniewn być spożywany z tzw "zdrowym rozsądkiem".

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-05-27 20:26:56

    Z tego co wiem to jeżeli podajemy rabarbar należy podać równocześnie dania zawierające wapń i białko.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-05-29 07:37:42

    Tak,to prawda odnosnie wapnia,ale dotyczy to rowniez szczawiu,bocwiny (tzw burak lisciowy).One te warzywa rowniez zawieraja szczawiany,ale chyba mniej (musze sprawdzic).W ktorejs ze starszych ksiazek kulinarnych przeczytalam o moczeniu go w wodzie wapiennej,ale nie mam pojecia,czy to wskazane i skuteczne.Nigdy tak nie robilam,ani nie slyszalam wczesniej o tym sposobie.

  • Autor: sanella* Data: 2010-05-27 20:47:35

    Rabarbar zawiera kwas szczawiowy. Latem zwieksza sie zawartosc tego kwasu w lodygach rabarbaru (najwicej zawieraja liscie), dlatego kiedys sie mowilo, zeby rabarbar zrywac tylko do 24. 06 (sw. Jana).
    Dzisiaj sie mowi, zeby po tej dacie nie zrywac rabarbaru, ze wzgledu na to, zeby roslina mogla sie zregenerowac na nastepny sezon.

Przejdź do pełnej wersji serwisu