Mnie śledzie, przyprawione korzennie, bardzo smakują po prostu z duszonymi ziemniakami. Do tego kwaśne mleko albo kefir. Smaczna jest też sałatka z ziemniakami w mundurkach, ze śledziem, cebulą i kiszonym ogórkiem. A i jadłem też bardzo dobrą inną, warstwową. Też z ziemniakami i śledziem ale był tam też starty burak. Szukałem przepisu na WŻ ale nie znalazłem. Pani bufetowa nazwała to śledź po ukraińsku albo litewsku.
Jeśli jezscze nie robiłeś,to może podziel sobie na dwie części i zrób dwie potrawy,nie musisz jeść tego samego przez cały tydzień.Robię czasem taką łatwą i szybką sałatkę: kilka wymoczonych filetów,ugotowane ziemniaki (najlepsze byłyby ugotowane na parze,w mundurkach,ale moga byc z obiadu,tylko całe),trochę białej ugotowanej fasoli,kiszony ogórek (1-2).Do tego szczypiorek lub cebula,ew.koperek,pietruszka,to,co lubisz.Skladniki pokroić-ja kroję ziemniaki w plastry,wymieszać,doprawić pieprzem,solą (niedużo albo wcale),można skropic cytryną lub octem winnym i dać łyżkę oleeju lub 1-2 lyżki majonezu.Niech odstoi ze 2-3 godziny,"do przegryzienia".Druga sałatka,to tzw "szwedzka"(nie wiem,czy w Szwecji o niej wiedzą,ale taką ma nazwę w książce)-tu,na WŻ,też jest jej kilka wariantów: ziemniaki,buraczki czerwone,jajka,śledzie (kilka filetów),2-4 jajek),cebula,majonez.Śledzie wymoczyć,pokroić na kawałki "na jeden ząb".Ziemniaki i buraki-w kostkę lub plasterki,cebulę posiekać.Układać warstwami:np-buraki,ziemniaki,śledzie,cebulka,na to sól,pieprz,sok z cytryny lub kwasek cytr..Możesz powtarzać tak dwa czy trzy razy,aż się skończą składniki,na wierzch wyłóż majonez i posyp posiekanymi jajkami.
Mam 1 kg śledzi solonych. Co do nich dodać, aby potrawy wyszło maksymalnie dużo?
Polecam te śledzie: http://wielkiezarcie.com/recipe50857.html
Nie mam zdjęcia, ale są bardzo smaczne i dużo wychodzi.
Ja bym zrobiła tradycyjnie: kilka dużych główek cebuli, słoik ogórków konserwowych, 2 duze jabłka + duży jogurt naturalny.
A może moją sałatkę?
http://wielkiezarcie.com/recipe51760.html
Mnie śledzie, przyprawione korzennie, bardzo smakują po prostu z duszonymi ziemniakami. Do tego kwaśne mleko albo kefir.
Smaczna jest też sałatka z ziemniakami w mundurkach, ze śledziem, cebulą i kiszonym ogórkiem. A i jadłem też bardzo dobrą inną, warstwową. Też z ziemniakami i śledziem ale był tam też starty burak. Szukałem przepisu na WŻ ale nie znalazłem. Pani bufetowa nazwała to śledź po ukraińsku albo litewsku.
Najtaniej wychodząa chyba właśnie te. Google twierdzi, że po ukraińsku.
Sadyści, zaślinię się!
Wiadro ziemniaków
Jeśli jezscze nie robiłeś,to może podziel sobie na dwie części i zrób dwie potrawy,nie musisz jeść tego samego przez cały tydzień.Robię czasem taką łatwą i szybką sałatkę: kilka wymoczonych filetów,ugotowane ziemniaki (najlepsze byłyby ugotowane na parze,w mundurkach,ale moga byc z obiadu,tylko całe),trochę białej ugotowanej fasoli,kiszony ogórek (1-2).Do tego szczypiorek lub cebula,ew.koperek,pietruszka,to,co lubisz.Skladniki pokroić-ja kroję ziemniaki w plastry,wymieszać,doprawić pieprzem,solą (niedużo albo wcale),można skropic cytryną lub octem winnym i dać łyżkę oleeju lub 1-2 lyżki majonezu.Niech odstoi ze 2-3 godziny,"do przegryzienia".Druga sałatka,to tzw "szwedzka"(nie wiem,czy w Szwecji o niej wiedzą,ale taką ma nazwę w książce)-tu,na WŻ,też jest jej kilka wariantów: ziemniaki,buraczki czerwone,jajka,śledzie (kilka filetów),2-4 jajek),cebula,majonez.Śledzie wymoczyć,pokroić na kawałki "na jeden ząb".Ziemniaki i buraki-w kostkę lub plasterki,cebulę posiekać.Układać warstwami:np-buraki,ziemniaki,śledzie,cebulka,na to sól,pieprz,sok z cytryny lub kwasek cytr..Możesz powtarzać tak dwa czy trzy razy,aż się skończą składniki,na wierzch wyłóż majonez i posyp posiekanymi jajkami.
Oczywiście jajka,buraczki i ziemniaki ugotowane