Ziemniaczki z masełkiem koperkowym, podudzia z kurczaka pieczone na mielonym mięsie, kalafior z wody polany masełkiem z bułką tartą. Zimne piwo z sokiem malinowym.
Tylko Renatko, dziś właśnie przeczytałam Twój wątek z czasów gdy mnie tutaj jeszcze nie było i nie bardzo to jest zdrowa dla Ciebie potrawa. Podziwiam Twoją wolę walki i jestem pod wrażeniem Twojej siły psychicznej. Ale jakby tak zmniejszyć pieprz do minimum i ostre przyprawy.... :)) Pozdrawiam z całego serca :))))
Dziękuje Ewuniu za podpowiedź i za to co napisałaś... masz racje... przygotowując potrawy dla mnie stosuje odpowienio mniej pikantne przyprawy. Pozdrówka
Fajny pomysł na podanie sałaty. U nas dzisiaj fryty, które Pamoas nazywa "brytyjskimi" - grubo i byle jak ciachane, jajko sadzone, sałata lodowa z małosolnym ogórkiem i pomidorem polana jogurtem z ziołami (i kapką majonezu).
Użytkownik newa napisał w wiadomości: > Ten chłodnik Sokolski bardzo mnie ciekawi
Chłodnik ten tym się różni od tradycyjnego litewskiego, że jest dużo uboższy w warzywa, bez jajek i zamiast ogórków surowych daje się małosolne. Smak w porównaniu z chłodnikiem litewskim zupełnie inny (ale chłodnik też bardzo smaczny)....
Rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka lub pałeczki z piekarnika do wyboru, młode ziemniaczki i suróka z młodej kapusty, kompot sliwkowy. Deser - koktajl truskawkowy
Karkówka w sosie na bazie młodej włoszczyzny, z dodatkiem suszonych sproszkowanych grzybów, do tego młode ziemniaki i kapusta duszona z koperkiem. Na deser biszkopt kakaowy z masą jogurtową i musem truskawkowo-rabarbarowym :)
Młode ziemniaki, schabowy według stardust, sałatka z sałaty, pomidora, truskawek z pistacjami. Na deser szarlotka z ananasem na ciepło i lodami waniliowymi.
Zupa szczawiowa z ryzem, na drugie kotlety z jajek, sałatka z pomidorow i por i młode ziemiaczki, kompot z agrestu. Na deser koktajl truskawkowy z polewa toffi
Zupa pomidorowa z ryzem, ziemniaczki, kotlet z piersi kurczaka i kapusta zasmazana. Jutro rowniez zupa pomidorowa z ryzem (specjalnie na dwa dni zrobilam) a na drugie maz zazyczyl sobie znowu pyszny sosik taki jak wczoraj wiec do tego beda ziemniaki i mizeria.
dzis goscie poprosili ku mej radosci o grilla-nie musze stac przy garach-zamarynowalam karczek i piersi a do tego mam biala kaszanke biala i normalna kielbase tylko jeszcze narobie salatek i juz!!!!
Wczoraj rosół z makaronem, ziemniaki z gulaszem i mizeria. Dzisiaj zupa pomidorowa ze skrzydełkami i makaronem oraz bober (bób), dzieci koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Miał być ryż z wczorajszym mięskiem drobiowym w przyprawie gyros, ale z gotowania ryżu zrezygnowałam ( bo gorąco ), a mięso podam na sałacie lodowej z innymi jeszcze warzywami na zimno ( bo gorąco ) z sosem jogurtowo-czosnkowym i grzankami z masełkiem czosnkowym z piekarnika. Niech się samo piecze, żebym nie musiała stać przy kuchence ( bo gorąco ). Na deser domowe lody jogurtowo - truskawkowe ( bo gorąco ) :-)
Hi, hi, to podobnie jak ja, ale z wrodzonej przyzwoitości i uwagi na stan zdrowia sąsiada z naprzeciwka, miałam na sobie bieliznę i krótkie spodenki , a górę w pośpiechu zakładam jedynie, jak ktoś dzwoni do drzwi. Chociaż też nie wiem, czy mi się jeszcze chce tak ubierać, bo człowiek się poci, męczy, a przecież tak gorąco... :-))
:) troche mnie tu nie bylo....ale nie myslcie sobie, ze przez tan czas nie jadlam.... ;) tak szczerze mowiac to ostatnio jem prawie zawsze na "sucho" zeby nie zapalac gazu w te upaly...ale na obiad makaron z serem, spek i kromka chleba, bo zoladek sie domaga :) pozdrawiam wszystkich
Da meza wczorajsza kalafiorowa a dla mnie i syna zurek z ziemniakami i jajkiem. Na drugie ziemniaki, mortadela i mizeria. Na deser koktajl malinowy z polewa toffi
A ja dziś od 7 rano gotuje bigos... wiem wiem złapiecie sie za głowy (gorąco)... ale mój syn już tak długo się o niego prosił... no i dałam się namówić. Będzie gar więc część sobie zamrożę i będzie jak znalazł na liniwe dni
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety z jajek, sałatka z pomidorów i ziemniaki. Deser - jabłko pokrojone w kształcie frytek (oczywisce dla wymagajacego syna ;)
Wczoraj pomidorowa z ryżem i śmietaną oraz placki ziemniaczane. Dziś kasza jęczmienna polana cebulka przesmażoną z kiełbaską i do tego małosolny, do popicia do wyboru sok z czarnej porzeczki albo herbata miętowa. Pozdrawiam
Dziś: pulpety w sosie pomidorowym z ryżem, jutro: kaszanka zasmażana z cebulką, a na weekend: gar lecza(chcę trochę poplażować, a nie stać przy garach).
Wczoraj zsiadłe mleko i ziemniaki z koperkiem. Dziś sznycel z indyka, ziemniaki z koperkiem i wielka miska różnych sałat z ogórkiem, pomidorem papryką, szpinakiem, cebulkami i fetą, sos winegret.
a u mnie dziś barszczy czerwony z botwiną i fasolką szparagową /taki mieszaniec/, na drugie roladki z pirsi kurczaka z serem i szynką w środku, ziemniaki i jakaś sałata
Użytkownik holly napisał w wiadomości: > gołąbki wegetariańskie (sojowe) ze świeżej kapusty, pycha, gołąbki > chodziły (latały?) za mną od kilku dni+ ziemniaki, maślanka
ostatnio mam "fioła" na punkcie soi , napisz proszę jak robisz te gołąbki
wykorzystuję granulat sojowy (z soji niemodyfikowanej, jest to wyraźnie zaznaczone na opakowaniu) jako substytut mięsa mielonego a potem to już jak przy zwykłych mięsnych gołąbkach :)
Mimo, że gorąco ja dziś poszalałam. Pstrąg zapiekany z migdałami i masłem koperkowo-czosnkowym oraz ugotowany mix fasolek bez dodatków (szparagowa zielona, fioletowa oraz mamut). Deser: schłodzone cząstki arbuza.
Wczoraj rosół z makaronem, ziemniaki, duszone pałeczki z kurczaka i sałatka w sosie czosnkowym. Dzisiaj pomidorowa z makaronem, piersi kurczaka z sosem i buraczki.
Użytkownik piegusowa napisał w wiadomości: > Barszcz biały niebanalny Ave z jajeczkiem i ziemniaczkami ugotowanymi osobno > - ze skwareczkami. Alem spieściła! ( dlatego, że to takie smaczne...)
Chłodnik sokólski, kurczak na ziemniakach z pieca, sałata ze śmietaną i rzodkiewkami, szparagi.
Ziemniaczki z masełkiem koperkowym, podudzia z kurczaka pieczone na mielonym mięsie, kalafior z wody polany masełkiem z bułką tartą.
Zimne piwo z sokiem malinowym.
Ewcia powiedz coś bliżej .... podudzia z kurczaka pieczone na mielonym mięsie?? czyli jak?
Renatko, to jest z moich przepisów, tylko zamieniłam indyka na podudzia kurczacze.
http://wielkiezarcie.com/recipe59140.html
Tylko Renatko, dziś właśnie przeczytałam Twój wątek z czasów gdy mnie tutaj jeszcze nie było i nie bardzo to jest zdrowa dla Ciebie potrawa. Podziwiam Twoją wolę walki i jestem pod wrażeniem Twojej siły psychicznej.
Ale jakby tak zmniejszyć pieprz do minimum i ostre przyprawy.... :))
Pozdrawiam z całego serca :))))
Dziękuje Ewuniu za podpowiedź i za to co napisałaś... masz racje... przygotowując potrawy dla mnie stosuje odpowienio mniej pikantne przyprawy. Pozdrówka
fasolka po bretońsku z mojego przepisu z chlebem
Gołąbki bez zawijania :)
barszcz czerwony i goloneczkę oraz pomidorki z cebulką:)
Fajny pomysł na podanie sałaty.
U nas dzisiaj fryty, które Pamoas nazywa "brytyjskimi" - grubo i byle jak ciachane, jajko sadzone, sałata lodowa z małosolnym ogórkiem i pomidorem polana jogurtem z ziołami (i kapką majonezu).
Ten chłodnik Sokolski bardzo mnie ciekawi
Użytkownik newa napisał w wiadomości:
> Ten chłodnik Sokolski bardzo mnie ciekawi
Chłodnik ten tym się różni od tradycyjnego litewskiego, że jest dużo uboższy w warzywa, bez jajek i zamiast ogórków surowych daje się małosolne. Smak w porównaniu z chłodnikiem litewskim zupełnie inny (ale chłodnik też bardzo smaczny)....
Wkrótce dodam przepis
gazpacho, kawałek bagietki z masłem
Rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka lub pałeczki z piekarnika do wyboru, młode ziemniaczki i suróka z młodej kapusty, kompot sliwkowy. Deser - koktajl truskawkowy
Karkówka w sosie na bazie młodej włoszczyzny, z dodatkiem suszonych sproszkowanych grzybów, do tego młode ziemniaki i kapusta duszona z koperkiem.
Na deser biszkopt kakaowy z masą jogurtową i musem truskawkowo-rabarbarowym :)
Młode ziemniaki, schabowy według stardust, sałatka z sałaty, pomidora, truskawek z pistacjami. Na deser szarlotka z ananasem na ciepło i lodami waniliowymi.
dorsz duszony na wodzie, kapusta kiszona i ryz
Osssstrrrrrrre pałki z kurczaka, młode ziemniaczki z koperkiem, mizeria
rosol z makaronem i salatka z ryzu salat warzyw i kurczakiem
Lane kluski na rosole, młode ziemniaczki, pulchne kotleciki i mizeria, kompot ze sliwek
Dziś mój pierwszy dzień w pracy a obiadek gotowali synowie, dziś" ziemniaczki, fasolka szparagowa i kotlety schabowe.... było pyszne:)
u mnie młoda kapustka z pomidorkami i kiełbaska taki ala bigosik
młode ziemniaki z koperkiem, mizeria, kotlety jajeczne
Zupa szczawiowa z ryzem, na drugie kotlety z jajek, sałatka z pomidorow i por i młode ziemiaczki, kompot z agrestu. Na deser koktajl truskawkowy z polewa toffi
U mnie dziś smak dzieciństwa młode ziemniaczki z koperkiem, jajka sadzone, ogórki ze smietaną i kompot truskawkowy
bagietka z masłem, gazpacho
gulasz z ziemniakami i ogorkiem kiszonym
Barszczyk czerwony
sok pomidorowy, pizza margerita
Zupa kalafiorowo-brokułowa, młode ziemniaczki, gulasz i buraki. Na deser koktajl truskawkowy
U nas dziś chłopaki pieką prażonki... i oczywiście zimny kefir
barszcz bialy i kasza gryczana z miesem z woka z warzywami i ostrym sosem
ziemniaki z czosnkiem
bagietka, gazpacho
Zupa pomidorowa z ryzem, ziemniaczki, kotlet z piersi kurczaka i kapusta zasmazana.
Jutro rowniez zupa pomidorowa z ryzem (specjalnie na dwa dni zrobilam) a na drugie maz zazyczyl sobie znowu pyszny sosik taki jak wczoraj wiec do tego beda ziemniaki i mizeria.
U nas zalewajka i w niej wkładka... czyli kawałek kiełbaski dla każdego
Kasza gryczana z makaronem i smażoną cebulą
ziemniaki młode, mizeria, kotlety jajeczne
Sola z czosnkowym dipem wg Tekluni do tego ziemniaczki i ogórki małosolne
gazpacho + foccacia z oliwkami
na deser do kawy kawałek brownie i kulka lodów śmietankowych
Dziś ziemniaczki, filet z piersi kurczaka i surówka z kapusty młodej z nową marchewką
chłodnik litewski
spagetti pomidorowe z granutalem sojowym (moja wegetariańska wersja spagetti bolognese)
kawałek bagietki
i po pierogach :(
Rosół z lanym ciastem , na deser arbuz:)
Zupa serowa.
Barszczyk czerwony i uszka z mięskiem (VIRTU)
placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
sok pomidorowy, foccacia z oliwkami, sałata zielona z oliwą
Zupa ogórkowa
zupa jarzynowa, żeberka, ziemniaki i ogórek małosolny, kompot z czerwoej porzeczki
pyszny sosik z łopatki, ziemniaczki i surówka z kapusty z koperkiem i oliwą
Młode ziemniaki, jajo sadzone i kefir:)
U mnie dziś żur z ziemniakami.
pierogi z płucek i z fasoli
Wczoraj i dziś gulasz z łopatki, ziemniaczki i surówka z kapusty
wczoraj serowa lopatka z rekawa z kasza i surowka a dzis ryzowa i placki po wegiersku
dzisiaj ziemnaczki z pietruszka, sałatka z pomidorow kapusty wloskiej i bobu, oraz duszona wolowina
Kasza z sosem pieczarkowym i mizeria ze śmietanką
Ziemnaki z cebulką , do tego zimny kefir.
U mnie dziś zupa jarzynowa, a na jutro będzie papryka faszerowana.
ziemniaki ze zsiadłym mlekiem
jarzynowa i ryba ziemniaki i surowka z kiszonych ogorkow
bób w roli głównej, z koperkiem
Jak dokładnie robisz ten bób z koperkiem?
U nas dziś ziemniaczki ze smażoną dymką i sadzonym jajkiem. No i oczywiście zimny kefir
dzis leniwie z seri czyscimy zamrazarke i padlo na fasolke w sosie pomidorowo kielbasianym i makaron
dzis goscie poprosili ku mej radosci o grilla-nie musze stac przy garach-zamarynowalam karczek i piersi a do tego mam biala kaszanke biala i normalna kielbase tylko jeszcze narobie salatek i juz!!!!
U nas dziś rosołek (wielkie święto bo chłopcy nie przepadają więc u nas rosołek to żadkość) potem ziemniaczki, fasolka szparagowa z wody i udka gyros
gazpacho + bagietka z masłem
mrożone truskawki z jogurtem o smaku owoców leśnych
Kurczak z rożna, młode ziemniaki i mizeria.
Na deser zmiksowane truskawki z lodami waniliowymi.
U mnie dziś frytki, kotlet mielony i ogóreczek małosony, a na podwieczorek bób
mizeria, bagietka z masłem, jajko sadzone
na deser lody waniliowe z pokruszonymi ciastkami zbożowymi
bialy barszcz i spaghetti
Zupa pomidorowa z makaronem i pierogi z mięskiem i skwareczkami
kalafior, 2 jajka sadzone
Warzywa na patelnie, jajka sadzone i kefir
Wczoraj rosół z makaronem, ziemniaki z gulaszem i mizeria.
Dzisiaj zupa pomidorowa ze skrzydełkami i makaronem oraz bober (bób), dzieci koktajl truskawkowy z polewa toffi.
Dziś schabik duszony w cebuli wg różyczki i ogórki małosolne plus ziemniaczki i dużo dużo zimnej wody!!!!
Miał być ryż z wczorajszym mięskiem drobiowym w przyprawie gyros, ale z gotowania ryżu zrezygnowałam ( bo gorąco ), a mięso podam na sałacie lodowej z innymi jeszcze warzywami na zimno ( bo gorąco ) z sosem jogurtowo-czosnkowym i grzankami z masełkiem czosnkowym z piekarnika. Niech się samo piecze, żebym nie musiała stać przy kuchence ( bo gorąco ).
Na deser domowe lody jogurtowo - truskawkowe ( bo gorąco ) :-)
Lenka pociesz się będę gotować po 15-stej w kuchni okno od południa... chyba w stroju Ewy (bo gorąco)
Hi, hi, to podobnie jak ja, ale z wrodzonej przyzwoitości i uwagi na stan zdrowia sąsiada z naprzeciwka, miałam na sobie bieliznę i krótkie spodenki , a górę w pośpiechu zakładam jedynie, jak ktoś dzwoni do drzwi. Chociaż też nie wiem, czy mi się jeszcze chce tak ubierać, bo człowiek się poci, męczy, a przecież tak gorąco... :-))
kaszka kukurydziana
lody waniliowe + pokruszone ciastka jeżyki
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryzem, na drugie placuszki z sera. Deser - lodyyyy
dziś zupa jarzynowa z groszkiem i łazanki, jutro dzisiejsza zupa i pierogi z bobu (jak będę miec wenę ).
gołąbki wegetariańskie, ziemniaki z koperkiem, maślanka
Na życzenie syna gyros jak z knajpy... z moich zbiorów
U mnie dziś pierogi ruskie dla mnie i syna,a dla mężusia pierogi z mięsem.Do popicia sok z czarnej porzeczki prosto z lodówki.
Dzisiaj zapiekanka makaronowa z mięskiem i sosem pomidorowym . Na deser Mała miała domowe lody truskawkowe, a my kupne, waniliowe.
Mortadela smażona w panierce i cukinia ,takze smazona, ziemniaki i kapusta młoda + kompot(zimny) z czerwonej porzeczki.
naleśniki
Zupa kalafiorowa, ziemniaki z koperkiem, kotlety z piersi kurczaka i sałata w sosie koperkowo-ziołowym. Na deser - koktajl z malin z polewa toffi
:) troche mnie tu nie bylo....ale nie myslcie sobie, ze przez tan czas nie jadlam.... ;)
tak szczerze mowiac to ostatnio jem prawie zawsze na "sucho" zeby nie zapalac gazu w te upaly...ale na obiad makaron z serem, spek i kromka chleba, bo zoladek sie domaga :) pozdrawiam wszystkich
Krupniczek na serduszkach z dobieranymi ziemniakami. Deser - koktajl malinowy z polewa toffi
Dzisiaj znowu gorąco, więc będzie na zimno moja sałatka z warzywami, link TU.
Wczoraj gulasz z indyka a dziś udka pieczone, ziemniaki młode i mizeria.
Zupa pomidorowo - ziolowa z makaronem oraz kotlety schabowe z szalwia surowka z kapusty.
Na deser tiramisu i mocha.
Da meza wczorajsza kalafiorowa a dla mnie i syna zurek z ziemniakami i jajkiem. Na drugie ziemniaki, mortadela i mizeria. Na deser koktajl malinowy z polewa toffi
risotto
pieczeń rzymska (odgrzewana z zapasów), ziemniaczki i małosolny
resztka zupy pomidorowej a na drugie kabaczek w cieście i sałata z pomidorem
czesc Renia widze, ze masz sie dobrze...jak Twoje brzusio?
Ryba dorada (orata po wlosku) z piekarnika z oliwa i cytryna, pol kromki chleba, biale wino
gołąbki wegetariańskie sojowe, ziemniaki z koperkiem, maślanka
A ja dziś od 7 rano gotuje bigos... wiem wiem złapiecie sie za głowy (gorąco)... ale mój syn już tak długo się o niego prosił... no i dałam się namówić. Będzie gar więc część sobie zamrożę i będzie jak znalazł na liniwe dni
Zupa fitka, ziemniaki i paleczki kurczaka z piekarnika oraz małosolny. Deser - koktajl truskawkowy z polewa toffi
ogorkowa i chinszczyzna
Tradycyjnie w niedziele rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i kapusta duszona. Deser - koktajl malinowy z polewa toffi.
schabowe w ketchupowej panierce, mizeria z sosem tzatziki, ziemniaczki i zimna woda mineralna... a po południu robimy prażonki na ogródku... mniam
Schabowe w ketchupowej panierce?? brzmi smacznie podaj przepis.
Pozdrawiam
to przepis z naszej stronki autorka ania0809... niestety nie umiem wkleić linka http://wielkiezarcie.com/recipe23978.html aktywnego
http://wielkiezarcie.com/recipe23978.html link aktywny
Witajcie,
Ja dziś zapodałam gulasz z łopatki, szpinak, i młode ziemniaczki z koperkiem do popicia kompot z rabarbaru.
makaron penne czyli piora z sosem pomodoro basilico
maślanka, ziemniaki, kotlety jajeczne, mizeria
Wczorajszy rosoł z makaronem i gołabki w sosie pomidorowym z ziemniakami (ja) lub bułka (syn i maż) Deser koktajl malinowy z polewa toffi
zabielany krupnik i gulasz z makaronem
mozzarella, pomidory i bazylia czyli "caprese" szynka typu parma, cwiartka bagietki i biale wino
fasolka szparagowa po bretońsku i ziemniaki z gulaszem, do tego surówka z młodej kapusty lub szparagówka z bułką tarta na masełku wg gustu.
Zalewajka a jak nie będzie upału to zrobie jeszcze placków ziemniaczanych
Wczoraj zupa jarzynowa
pomidorowa i placki ziemniaczane
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety z jajek, sałatka z pomidorów i ziemniaki. Deser - jabłko pokrojone w kształcie frytek (oczywisce dla wymagajacego syna ;)
bagietka z masłem, gazpacho
pizza margherita nad jeziorem
ziemniaki z koperkiem, mizeria, kotlety z ciecierzycy, maślanka
Flaki wołowe:)
wczorajsza pomidorowa mielone marchewka z groszkiem i ziemniaki
Wczoraj pomidorowa z ryżem i śmietaną oraz placki ziemniaczane.
Dziś kasza jęczmienna polana cebulka przesmażoną z kiełbaską i do tego małosolny, do popicia do wyboru sok z czarnej porzeczki albo herbata miętowa.
Pozdrawiam
filet z kurczaka z cytryna i oliwa, ogorki i pomidory, kromka chleba
Wczorajsza pomidorowa z makaroem, gulasz z ziemniakami i kapusta zasmazana. Deser - koktajl malinowy z polewa toffi
barszcz ukrainski schabowy ziemniaki i kapusta zasmazana(na zyczenie gosci tak po wczasowemu)
Wczoraj ziemniaczki i pulpety w białym sosie z marchewką (ilka76) .... dziś resztka pulpetów tylko z kaszą
Sznycle wieprzowe, tłuczone ziemniaki i ogórek kiszony.
Zupa kalafiorowa, wczorajszy gulasz z ziemniakami i ogorkiem malosonym. Deser - koktajl malinowy z polewa toffi
jarzynowa, kabaczek nadziewany mięsem w jajku i bułce usmażony
Dziś: pulpety w sosie pomidorowym z ryżem, jutro: kaszanka zasmażana z cebulką, a na weekend: gar lecza(chcę trochę poplażować, a nie stać przy garach).
dzis kalafiorowa i lazanki
Wczoraj - kebab domowy
Dziś - ziemniaki pluis jajko w sosie musztardowym
Jutro- fasolka po bretońsku
Makaron z serem i cynamonem a starszy z sosem meksykańskim, potem fasolka szparagowa albo bober (co kupie)
chleb kukurydziany, gazpacho
Jajka sadzone, ziemniaki tłuczone i kefir.
Wczoraj zsiadłe mleko i ziemniaki z koperkiem.
Dziś sznycel z indyka, ziemniaki z koperkiem i wielka miska różnych sałat z ogórkiem, pomidorem papryką, szpinakiem, cebulkami i fetą, sos winegret.
rosol gulasz indyczy z paprykami i do tego do wyboru kasza lub ryz
ziemniaczki, pieczona sola i surówka z kiszonej kapusty
Barszcz bialy z ziemniakami
dziś zapiekanka, muszę zaraz wstawić komentarz, bo przepis ze strony WŻ
Kotleciki jajeczne z surowka & ogorkami malosolnymi na deser tiramisu
ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i jogurt
kurczak zupełnie inny wg Enki, ziemniaczki i fasolka szparagowa
a u mnie dziś barszczy czerwony z botwiną i fasolką szparagową /taki mieszaniec/, na drugie roladki z pirsi kurczaka z serem i szynką w środku, ziemniaki i jakaś sałata
u mnie dzis beda pierogi z dorszem + surówka z kapusty i ogorka
Kotlety drobiowe, ziemniaki młode i ogórek kiszony lub ćwikła
Pieczony kurczak zjedzony z sałatką z sałaty lodowej i dodatków, a Ślubny jeszcze z chlebkiem czosnkowym.
Lazania ze szpinakiem i sałata :)
wczoraj zamiast obiadu kawa i ciastka z cukierni, były pycha
dziś: wegetariańska potrawka curry z makaronem
U mnie dzis ziemniaki z pietruszka, kotlety sojowo-warzywne oraz surówka z kapusty młodej, marchewki i jogurtu.
Zup pieczarkowa omaszczona stopionym tłustym boczkiem.
Rosoł z makaronem, babka http://wielkiezarcie.com/recipe36374.html z sosem pomidorowym, placuszki ziemniaczane
gołąbki wegetariańskie (sojowe) ze świeżej kapusty, pycha, gołąbki chodziły (latały?) za mną od kilku dni
+ ziemniaki, maślanka
Użytkownik holly napisał w wiadomości:
> gołąbki wegetariańskie (sojowe) ze świeżej kapusty, pycha, gołąbki
> chodziły (latały?) za mną od kilku dni+ ziemniaki, maślanka
ostatnio mam "fioła" na punkcie soi , napisz proszę jak robisz te gołąbki
wykorzystuję granulat sojowy (z soji niemodyfikowanej, jest to wyraźnie zaznaczone na opakowaniu) jako substytut mięsa mielonego
a potem to już jak przy zwykłych mięsnych gołąbkach :)
Dzięki:)
Zupa pomidorowa z makaronem lub lanym ciastem.
Kulki miesne w lekkim sosie grzybowym , ziemniaki i buraczki tarte i oczywiście kompot z wisni.
Zupa kalafiorowa, na drugie ziemniaki, gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami i papryka kolorowa, mizeria
Cud..... narobiliście mi smaku na gołabki i............... zadzwoniła mamusia, że właśnie dziś będzie robić i dostaniemy porcje... mniam
Zupa pomidorowa z makaronem, kulki ziemniaczane, smazone paleczki z piersi kurczaka i sałatka z pomidorow. Deser - koktajl malinowy z polewa toffi.
Żurek z ziemniakami i jajkiem na twardo.
kalafior (mniam, trzeba korzystać póki jest!) do tego ziemniaki i jajko sadzone
ziemniaki, mizeria, kotlety sojowe, maślanka
na deser, lody czekoladowe
Dziś miałam na obiadek pyszne łazanki :)
foccacia z oliwkami, sok pomidorowy, sałatka (pomidor, ogórek, kukurydza)
Prażonki i kefirek z lodówki
Jajko sadzone , tarte buraczki i ziemniaki.
Dziś na obiad flaczki - skrzydlaczki... popełniam je po raz pierwszy, ale myśle że będziemy zadowoleni
lazania w kolorach polskiej flagi :) + sałata
Chłodnik liteweski, gulasz z fasolką szparagową, ziemniaki, ogórki małosolne, mizeria (do wyboru)
Bogracz Klio. Coś przepysznego! Dziś gorąco, więc trochę zbyt syte, jak na letni obiad, ale musiałam spróbować już, teraz!
Mimo, że gorąco ja dziś poszalałam. Pstrąg zapiekany z migdałami i masłem koperkowo-czosnkowym oraz ugotowany mix fasolek bez dodatków (szparagowa zielona, fioletowa oraz mamut). Deser: schłodzone cząstki arbuza.
Mmmmm. mam ochotę na pstrąga.. mniammm :)))
U nas dzisiaj spagetti bolonese , a na deser lody śmietankowe z owocami i bitą śmietaną.
zimne mleko + chałka
zupa pomidorowa z makaronem razowym
Karczek pieczony z ziemniakami ( z pomysłu na..)do tego sałata z ogórków , cebuli i pomidorów.
Barszcz ukraiński
U mnie dziś pieczone ziemniaczki, kotlety mielone, ćwikła z chrzanem , kompot ze śliwek
Wczoraj była zupa botwinkowa
Fasolka szparagowa , ziemniaki i mizeria.
placki z cukini, sałata z oliwą
Sznycle wieprzowe (mięso sama mieliłam), młode ziemniaki z koperkiem i masłem,mizeria z ogórków i cebuli.
dużo kalafioru (mmmmniam!) + 2 jajka w koszulkach
Wczoraj rosół z makaronem, ziemniaki, duszone pałeczki z kurczaka i sałatka w sosie czosnkowym.
Dzisiaj pomidorowa z makaronem, piersi kurczaka z sosem i buraczki.
Zupka z chleba, bo się upiekł jakiś super twardy ...
Gulasz wyśmienity niebieskiej różyczki z kaszą i małosolnym wczoraj a dziś z ziemniaczkami
Krupnik na serduszkach z moich przepisow i nalesniki z nutella. Na deser koktajl truskawkowy uppsss polewy toffi nie ma
Zupa fasolowa z kiełbasą i chleb
Domowa pizza z sosem cukiniowo-cebulowym oraz ser kozi i swieza bazylia. Maz miecho z grilla a dzieciaki ravioli z riccota.
U nas tradycyjnie ( prawie) piątkowe ziemniaczki z cebulą i kwaśne swojskie mleko.
U nas również ziemniaczki polane duszoną cebulką i jajko sadzone do tego
Wczorajszy krupnik z na serduszkach, kopytka z sosem i karczek. Deser - koktajl truskawkowy :)
Wczoraj kurczak w pomidorach, dziś żur z jajkiem, oczywiście z przepisów WŻ.
Kurczak z rosołu - panierowany , ziemniaki i ogórki małosolne.
Wczoraj gar lecza z kabaczkiem a na dziś planujemy udka w paprykowo-pomidorowym sosie wg ilka76 i surówka colesław
Królik w śmietanie, ziemniaki i tarte buraczki z chrzanem + kompot sliwkowy.A na deser arbuzzzzzzzzzzzz :))
Dzisiaj tylko rosół z makaronem
Kochana,"tylko"?
Żeby zawsze był taki obiadek ...
Swoją drogą to bardzo lubię rosołek,chętnie z domowym makaronem...
Barszcz biały niebanalny Ave z jajeczkiem i ziemniaczkami ugotowanymi osobno - ze skwareczkami. Alem spieściła! ( dlatego, że to takie smaczne...)
Użytkownik piegusowa napisał w wiadomości:
> Barszcz biały niebanalny Ave z jajeczkiem i ziemniaczkami ugotowanymi osobno
> - ze skwareczkami. Alem spieściła! ( dlatego, że to takie smaczne...)