Forum

Kuchenne porady

Jak przetwarzacie maliny?

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-08 05:54:39

    Witajcie mam problem a mianowicie rząd mali których nie zrywam gdyż nie mam pomysłu jak je przetworzyć ,kiedyś zrobiłam galaretkę ale miała drobne pestki i ciężko było toto zagęścić więc zawierała kupę cukru i żel-fixów.Podpowiedzcie co robicie z malin?Czy pozostają mi tylko soki ?

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-07-08 07:38:29

    Ja robilam na dwa sposoby:
    1. Wkładam do słoika a na wierzchu posypywałam cukrem i do pasteryzacji. W tym sposobie póżniej maliny w słoiku się zdećko kurczą tzn. z całego słoika po pasteryzacji zostaje pół
    2. Zasypać na noc cukrem. Rano do słoików i do pasteryzacji. Tutaj po pasteryzacji niewiele malinek ubywa jakieś 2 cm
    Do obu sposobów  mozna dodac trochę żelfixsu ale tylko trochę aby zapobiec pleśnieniu. W tej postaci dla mnie są doskonałe zimą do herbatki a dla dzeci jako deser ze śmietanka. Robie tak porzeczki, jagody.
    Można jeszcze zamrozić :):)
    Powiem Ci że ten drugi sposób zaczełam robić w tym roku i jest lepszy :):):)

  • Autor: alman Data: 2010-07-08 08:19:30

    z malin robię głównie soki, gdy mam dużo to dżem - maliny wrzucam do garnka, lekko podgrzewam/można dać 1-2 łyżki wody na dno/ i zostawiam nawet na całą noc, rano wrzucam na sito i sok sobie ścieka spokojnie, potem do soku dodaję cukru do smaku, podgrzewam do lekkiego zagotowania, gorący do słoików, zakręcam, odwracam, studzę i już!
    gdy mam dużo tych malin to po oddzieleniu soku resztę przecieram przez sito, doję cukru i zagotuwuję /można dodać ciutkę środka żelującego np. żelfix/ i znowu gorący do słoika, zakręcam, odwracam i już!
    no i robię jeszcze pyszną nalewkę na zimowe wieczory ale to już odrębny temat....

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-07-08 08:24:51

    alaman jaki odrębny temat  ? ja poproszę przepis na taką naleweczkę :):)

  • Autor: Anovi Data: 2010-07-08 10:07:38

    Ja robiłam tę z linku poniżej, zostało mi ciut. Chowam na specjalne okazje. Nalewka jest bardzo aromatyczna, ma piekny kolor i smakuje malinami :)
    http://wielkiezarcie.com/recipe11261.html

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-07-08 10:11:57

    dziękuje bardzo :)

  • Autor: Anovi Data: 2010-07-08 10:16:06

    Bardzo proszę. Na nalewkę z jeżyn też mam WŻetowy sprawdzony przepis.

  • Autor: skopolendra Data: 2010-07-08 09:13:04

    i ja tez bym poprosila....

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-08 11:09:13

    Tak sobie myślę a może by je zamrozić tylko jak? rozdrabniać czy w całości?

  • Autor: skopolendra Data: 2010-07-08 14:37:13

    Jabym zamrozila w calosci bez mycia.Oczywiscie jezeli nie sa pryskane jakims paskudztwem.Mysle ze trzeba rozsypywac je rownymi warstwami na jakiej tacy i zamrazac tak, zeby kazda byla osobno.Pozniej zsypywac do woreczkow.Jak sie sezon skonczy to masz jak znalazl do lodow,deserow itp nawet nalewke mozna zrobic:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-07-08 14:43:16

    Ja  mroże czasem razem ale porcje w sam raz na deser dla dzieci. Robię to no w pojemnikach po smietanie.

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-08 14:53:28

    ale miksowane czy w całości?

  • Autor: skopolendra Data: 2010-07-08 15:02:34

    beatko przeciez zawsze mozesz zmoksowac juz zamrozone.Owoce jagodowe misuje sie bardzo latwo.Jak zmiksujesz przed zamrozeniem a bedziesz potrzebowala cale albo kawalki to juz sie ich nie da posklejac:)

  • Autor: beata1 Data: 2010-07-08 15:07:38

    Tyż prawda

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-07-08 16:03:55

    w całości

  • Autor: katarzyna35 Data: 2010-07-08 15:13:58

    ja mroze przesypujac delikatnie cukrem w zamknietych pojemnikach oczywiscie maliny w calosci potem w zimie sa przepyszne

  • Autor: alman Data: 2010-07-08 20:30:46

    mrozić rozłożone cienką warstwą na tacy, po zamrożeniu dopiero zsypywać do woreczka

  • Autor: caroline1983 Data: 2010-07-08 20:54:42

    Soki, w słoikach z cukrem, mrozone w całości (rozsypuje na tacy i zamrozone przesypuje do woreczka), wino, dżem. Kompot tez da sie zrobić. A tak pozatym to sporo idzie na bieżąco jako koktajle (zmiksowane z maslanką, zsiadłym mlekiem itp.) lub utarte z cukrem jako deser.

Przejdź do pełnej wersji serwisu