Forum

Kuchenne porady

co z kabaczka

  • Autor: robak Data: 2010-07-12 15:10:02

    witam kupilam na tergu kabaczek i zastanawiam sie co z niego zrobic , slyszalam ze mozna leczo niestety nie posiadam przepisu, ja osobiscie przygotowuja kabaczek jak kotlety schabowe czyli plastry grubosci 1 cm przyprawiam sola pieprzem w jajku i bulke i na patelnie ale chcialabym teraz cos innego, prosze o pomoc:)

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-07-12 16:25:46

    Kabaczka potrzeć jak ziemniaki, dodać jajko i sól, trochę mąki i smażyć placuszki.
    Kabaczka przeciąć, wyjąć pestki napełnić mięsem mielonym przygotowanym jak na klopsy i zapiec w piekarniku.

  • Autor: jareksz Data: 2010-07-12 16:44:24

    Leczo/bigos z cukinii:
    http://wielkiezarcie.com/recipe5603.html
    A tu fajna wersja kotlecików:
    http://wielkiezarcie.com/recipe50545.html

  • Autor: till Data: 2010-07-12 20:33:40

    http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html polecam, jeden z moich ulubionych sosów obiadowych w okresie letnim
    http://wielkiezarcie.com/recipe18897.html i jeszcze zapiekanka, w której bakłażany można zastąpić kabaczkami...

  • Autor: kogucik Data: 2010-07-12 21:07:48

    hej ja robię placuszki z cukinii lub kabaczka oto przepisik :
    1 cukinia lub kabaczek
    3 średbie ziemniaki
    2 cebule lub 1 duża
    1 papryka
    15 dag pieczarek
    sól, pieprz, vegeta
    1 jajao
    mąka na oko
    Wszystko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja to wszystko wrzucam do malaksera ) dać mąkę , jajo i przyprawy.Ciasto ma być dość gęste.Smażyć placuszki , gotowe polać keczupem. Są pyszne !!!!!!!! pozdrawiam

  • Autor: Animozja Data: 2010-07-13 10:58:33

    Namaścić plastry olejem czosnkowym i na grilla albo na patelnię.

    Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, nieco wydrążyć (zrobić z nich miseczki), namaścić ww. olejem, nafaszerować czymś (mięsem, pomidorami posiekanymi z czosnkiem) i zapiec.

    Dokupić bakłażana / pomidorów / papryki / ogórków, pokroić i udusić z czosnkiem i ziołem prowansalskim.

    Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to dopiszę.

  • Autor: ekkore Data: 2010-07-14 09:03:27

    Ja teraz (w niedzielę dokładnie) jadłam kabaczka w cieście naleśnikowym - pycha ...
    Kabaczek pokrojony w krążki,z całym dobrodziejstwem inwentarza (ze skórą i z pestkami), "opanierowany" gęstym, pikantnym ciastem nalesnikowym...

    Ja mam zamiar zrobić ciasto piwne i do tego sos czosnkowy...już mam ochotę, może kupię dzisiaj...

  • Autor: alman Data: 2010-07-15 10:35:08

    Ekkore, dzięki za inspirację, właśnie wczoraj przytargałam z działki kabaczka i chętnie zrobię taką potrawę. Powiedz mi, czy to tylko przekąska czy może być jako danie obiadowe, miałabym na jutro jak znalazł.

    Ja bardzo lubię takie danie z kabaczka /robi je mój mąż/:
    kabaczka obrać, pokroić w krążki ok.1,5 cm, jak ma bardzo duże ziarna to je usunąć /ale jak są już naprawdę duże i twarde/, następnie obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju /wskazane usmażone krążki układać na papierowym ręczniku/;
    na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki oraz marchew startą na grubych oczkach;
    przełożyć wszystko do rondla, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, podlać wodą i dusić do miękkości /kabaczek powinien w miarę możliwości nie rozpaść, ale nawet jak się tak stanie, nie wpływa to na smak potrawy/;
    zajadać na ciepło lub na zimno - ja uwielbiam na zimno z chlebem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu