Forum

Kuchenne porady

szukam przepisu na pyszną ogórkową

  • Autor: sawalek Data: 2010-08-13 12:35:36

    Witam. Szukam przepisu na sprawdzoną zupę ogórkową. Szukałam na WŻ ale tyle tych przepisów, że nie wiadomo z którego skorzystać. Może mi któryś doradzicie?

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-08-13 13:20:45

    Ja robię tak   http://wielkiezarcie.com/recipe40799.html

  • Autor: sheyanja Data: 2010-08-13 14:23:29

    Bardzo lubię ogórkową - taką właśnie:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe56093.html

  • Autor: monilen Data: 2010-08-13 17:33:02

    Użytkownik sheyanja napisał w wiadomości:
    > Bardzo lubię ogórkową - taką

    > właśnie:)http://wielkiezarcie.com/recipe56093.html

    Aktywne:)

  • Autor: monilen Data: 2010-08-13 17:32:34

    Użytkownik emeska1974 napisał w wiadomości:

    > Ja robię tak http://wielkiezarcie.com/recipe40799.html

    Aktywne:)

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-08-13 21:41:15

    Dzięki  - sama nie potrafię uaktywnić!!! Pozdrawiam

  • Autor: jareksz Data: 2010-08-13 17:46:49

    Osobiście lubię w ogórkowej rochę podrobów. Np pokrojone dość drobno kurze serduszka. Teściowa chyba dodaje cynaderki. Są kurze?

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-13 17:49:34

    Garnek gdzieś 3 l
    Słoik 1 l kiszonych ogórków
    Ogórki obrać ze skórki jeśli jest gruba i zetrzeć na tarce o dużuch oczkach
    Najlepsza ogórkowa( dla mnie)  jest na kostce schabowej względnie mogą być 3,4 skrzydełka z kurczaka
    ziemniaki gdzieś 1/2 kg pokrojone w kostke ( to zalezy czy lubisz zupe gęstą czy mniej gęstą mniej więcej tyle ile dajesz na inną zupę warzywną
    marchewka, pietruszka  starte na tarce o dużych oczkach
    por ( 15 cm) pokrojony w kostkę
    sól, wegeta, koperek, mąka, śmietana
    Jak masz to może być( ja daję) i tak bardzo lubię małą gałązkę lubczyku.
    Nastawić w garnku wodę z kostką lub skrzydełkami i łyżką soli, gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny. Po jakiś 15 min dodać ziemiaki, marchew, pietruszkę i por. Gdy ziemniaki będą miękie dodać ogórki. Gotować około 15 min, dodać łyżkę wegety lub warzywka. Doprawić do smaku solą i można dodac wodę z ogórków jeśli zupa jest mało kwaśna.  Zaprawić roztrzepaną mąką z wodą  ( 2-3 płaskie łyżki mąki na kubek wody i gotować jeszcze 5 min.  Ja dopero jak wleje zupe do talerza daję śmietane koper i pieprz. Smacznego

  • Autor: janeczka669 Data: 2010-08-13 22:48:22

    ja robię tak:
    1-2 marchewki, kawałek selera, kawałek pora 1 małą pietruszkę ścieram na tarku,1/2 malej cebuli kroję w kostkę,
    wkładam do garnka i zalewam wodą aby przykryła jarzyny, dodaję szczypte kminku, sól, pieprz pieprz ziolowy, listek laurowy 3 ziarenka ziela i łyżkę masła.
    kilka ziemniaków kroję w kostkę.
    ogórki ścieram na tarce i przesmażam w osobnym rondlu z łyżką masła, podlewam wodą z ogórków by sie nie wygotowały.
    gdy wstawię ogórki nastawiam jarzyny by się poddusily do miękkości z masłem , dolewam przegotowanej wody i dodaję ziemniaki, gdy sa ugotowane daję przesmażone ogórki, kucharka i zaprawiam śmietaną lub mlekiem, dodaję natkę i koperek i ewentualnie doprawiam do smaku.
    wiem , że nie każdy lubi ale ja dodaję do zupy ogórkowej 2-3 lyżki ryżu uprzednio namoczonego w wodzie aby oddał swój posmak,
    dosypuję go do zupy  chwilę po ziemniakach.
    tym sposobem gdy mamy przygotowane jarzyny i starte ogórki zupę można ugotowac w pol godziny,
    dzięki przesmażeniu ogórków zupa jest bardziej aromatyczna.

    na tak przygotowanej bazie jarzynowej robię także inne zupy.

    myślę ze choc troche pomogłam

Przejdź do pełnej wersji serwisu