Witam. Szukam przepisu na sprawdzoną zupę ogórkową. Szukałam na WŻ ale tyle tych przepisów, że nie wiadomo z którego skorzystać. Może mi któryś doradzicie?
Garnek gdzieś 3 l Słoik 1 l kiszonych ogórków Ogórki obrać ze skórki jeśli jest gruba i zetrzeć na tarce o dużuch oczkach Najlepsza ogórkowa( dla mnie) jest na kostce schabowej względnie mogą być 3,4 skrzydełka z kurczaka ziemniaki gdzieś 1/2 kg pokrojone w kostke ( to zalezy czy lubisz zupe gęstą czy mniej gęstą mniej więcej tyle ile dajesz na inną zupę warzywną marchewka, pietruszka starte na tarce o dużych oczkach por ( 15 cm) pokrojony w kostkę sól, wegeta, koperek, mąka, śmietana Jak masz to może być( ja daję) i tak bardzo lubię małą gałązkę lubczyku. Nastawić w garnku wodę z kostką lub skrzydełkami i łyżką soli, gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny. Po jakiś 15 min dodać ziemiaki, marchew, pietruszkę i por. Gdy ziemniaki będą miękie dodać ogórki. Gotować około 15 min, dodać łyżkę wegety lub warzywka. Doprawić do smaku solą i można dodac wodę z ogórków jeśli zupa jest mało kwaśna. Zaprawić roztrzepaną mąką z wodą ( 2-3 płaskie łyżki mąki na kubek wody i gotować jeszcze 5 min. Ja dopero jak wleje zupe do talerza daję śmietane koper i pieprz. Smacznego
ja robię tak: 1-2 marchewki, kawałek selera, kawałek pora 1 małą pietruszkę ścieram na tarku,1/2 malej cebuli kroję w kostkę, wkładam do garnka i zalewam wodą aby przykryła jarzyny, dodaję szczypte kminku, sól, pieprz pieprz ziolowy, listek laurowy 3 ziarenka ziela i łyżkę masła. kilka ziemniaków kroję w kostkę. ogórki ścieram na tarce i przesmażam w osobnym rondlu z łyżką masła, podlewam wodą z ogórków by sie nie wygotowały. gdy wstawię ogórki nastawiam jarzyny by się poddusily do miękkości z masłem , dolewam przegotowanej wody i dodaję ziemniaki, gdy sa ugotowane daję przesmażone ogórki, kucharka i zaprawiam śmietaną lub mlekiem, dodaję natkę i koperek i ewentualnie doprawiam do smaku. wiem , że nie każdy lubi ale ja dodaję do zupy ogórkowej 2-3 lyżki ryżu uprzednio namoczonego w wodzie aby oddał swój posmak, dosypuję go do zupy chwilę po ziemniakach. tym sposobem gdy mamy przygotowane jarzyny i starte ogórki zupę można ugotowac w pol godziny, dzięki przesmażeniu ogórków zupa jest bardziej aromatyczna.
na tak przygotowanej bazie jarzynowej robię także inne zupy.
Witam. Szukam przepisu na sprawdzoną zupę ogórkową. Szukałam na WŻ ale tyle tych przepisów, że nie wiadomo z którego skorzystać. Może mi któryś doradzicie?
Ja robię tak http://wielkiezarcie.com/recipe40799.html
Bardzo lubię ogórkową - taką właśnie:)
http://wielkiezarcie.com/recipe56093.html
Użytkownik sheyanja napisał w wiadomości:
> Bardzo lubię ogórkową - taką
> właśnie:)http://wielkiezarcie.com/recipe56093.html
Aktywne:)
Użytkownik emeska1974 napisał w wiadomości:
> Ja robię tak http://wielkiezarcie.com/recipe40799.html
Aktywne:)
Dzięki - sama nie potrafię uaktywnić!!! Pozdrawiam
Osobiście lubię w ogórkowej rochę podrobów. Np pokrojone dość drobno kurze serduszka. Teściowa chyba dodaje cynaderki. Są kurze?
Garnek gdzieś 3 l
Słoik 1 l kiszonych ogórków
Ogórki obrać ze skórki jeśli jest gruba i zetrzeć na tarce o dużuch oczkach
Najlepsza ogórkowa( dla mnie) jest na kostce schabowej względnie mogą być 3,4 skrzydełka z kurczaka
ziemniaki gdzieś 1/2 kg pokrojone w kostke ( to zalezy czy lubisz zupe gęstą czy mniej gęstą mniej więcej tyle ile dajesz na inną zupę warzywną
marchewka, pietruszka starte na tarce o dużych oczkach
por ( 15 cm) pokrojony w kostkę
sól, wegeta, koperek, mąka, śmietana
Jak masz to może być( ja daję) i tak bardzo lubię małą gałązkę lubczyku.
Nastawić w garnku wodę z kostką lub skrzydełkami i łyżką soli, gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny. Po jakiś 15 min dodać ziemiaki, marchew, pietruszkę i por. Gdy ziemniaki będą miękie dodać ogórki. Gotować około 15 min, dodać łyżkę wegety lub warzywka. Doprawić do smaku solą i można dodac wodę z ogórków jeśli zupa jest mało kwaśna. Zaprawić roztrzepaną mąką z wodą ( 2-3 płaskie łyżki mąki na kubek wody i gotować jeszcze 5 min. Ja dopero jak wleje zupe do talerza daję śmietane koper i pieprz. Smacznego
ja robię tak:
1-2 marchewki, kawałek selera, kawałek pora 1 małą pietruszkę ścieram na tarku,1/2 malej cebuli kroję w kostkę,
wkładam do garnka i zalewam wodą aby przykryła jarzyny, dodaję szczypte kminku, sól, pieprz pieprz ziolowy, listek laurowy 3 ziarenka ziela i łyżkę masła.
kilka ziemniaków kroję w kostkę.
ogórki ścieram na tarce i przesmażam w osobnym rondlu z łyżką masła, podlewam wodą z ogórków by sie nie wygotowały.
gdy wstawię ogórki nastawiam jarzyny by się poddusily do miękkości z masłem , dolewam przegotowanej wody i dodaję ziemniaki, gdy sa ugotowane daję przesmażone ogórki, kucharka i zaprawiam śmietaną lub mlekiem, dodaję natkę i koperek i ewentualnie doprawiam do smaku.
wiem , że nie każdy lubi ale ja dodaję do zupy ogórkowej 2-3 lyżki ryżu uprzednio namoczonego w wodzie aby oddał swój posmak,
dosypuję go do zupy chwilę po ziemniakach.
tym sposobem gdy mamy przygotowane jarzyny i starte ogórki zupę można ugotowac w pol godziny,
dzięki przesmażeniu ogórków zupa jest bardziej aromatyczna.
na tak przygotowanej bazie jarzynowej robię także inne zupy.
myślę ze choc troche pomogłam