Forum

Kuchenne porady

Jak utrzeć żółtka na puszystą pianę?

• Autor: jaska2503 Data: 2010-08-18 11:04:01

Czasami krew mnie zalewa jak mi się nie udaje utrzeć żółtek na puszystą pianę.Może macie jakieś sposoby?Ja robię to w mikserze z obrotową miską i czasami się udaje ,a czasami nie :(
    Właśnie teraz się nie udało i ciekawe jaki mi Duduś wyjdzie ;( ....musi jakiś plaśkaty bedzie ;-(

• Autor: sunny Data: 2010-08-18 11:38:43

Normalnie mikserem ucieram. W kąpieli wodnej ( mi się nie chce i po prostu stawiam garnek na maluśkim gazie) no i aż się białawe i kremowe zrobią. Nigdy jeszcze mi się nie ubiły. I kilka kropel soku z cytryny dodaję i szczyptę soli, no i cukier.

• Autor: Kluko Data: 2010-08-18 16:23:47

Ja normalnie ubijam mikserem  z misą obrotową. Mieszam jaja z cukrem, włączam i zapominam na 10 minut... czasem dłużej..... Robie w tym czasie cos innego.

• Autor: jaska2503 Data: 2010-08-18 16:34:17

Właśnie tak robiłam ;(
    ale efekt nie był zadawalający chociaż zazwyczaj się udaje

• Autor: Glumanda Data: 2010-08-18 23:14:43

W takiej maszynerii..to właściwe nie powinno być kłopotu aby ubić żółtka. Jedynie na co ja zwracam uwagę, to aby jajka nie były zbyt zimne. Gdy czas mnie nagli, to wyciągam jajka z lodówki i wkładam je na chwilę do gorącej wody. Do ubijania żółtek z cukrem, dodaję jeszcze na każde żółtko po łyżce letniej wody. Pozdrowienia.

• Autor: jaska2503 Data: 2010-08-19 20:25:02

Myślę,że wypróbuję ten sposób,ale to nie do końca takie proste,bo:
    ...do jednego ciasta(w moim przypadku Duduś) trzeba ubić i pianę(białka muszą być zimne) i żółtka...i weź tu białka schłodź a żółtka podgrzej:))))
    pokombinuję;-)

• Autor: toffik Data: 2010-08-19 21:10:41

W takim wypadku jest rozwiązanie:) Wystarczy wcześniej wyjąć jajka z lodówki. Do miski w której będziesz ubijała białka dać same białka z jajek i wsadzić do lodówki, a żółtka dać do innego naczynia i zostawić w temp. pokojowej. Najlepiej okryć je czymś by nam jakieś muchy lub śmieci do nich nie wpadły i szody nie narobiły. W ten sposób masz zimne białka, a żółtka ciepłe:)

• Autor: as Data: 2010-08-19 21:19:45

Dokładnie. Też bym tak zrobiła

• Autor: jaska2503 Data: 2010-08-19 21:21:22

I ja tak właśnie zrobię!
    :))))

• Autor: aloalo Data: 2010-08-20 08:47:51

Kiedyś na WŻ lubczyk69 albo puchatek (nie wiem, jaki miał wtedy nick) napisał, że białka do ubijania wcale nie musżą być zimne ( w przeciwieństwie do śmietany, która zimna być musi i koniec). Wypróbowałam i potwierdzam. Jajka były kilka godzin w temp. pokojowej i białka pięknie się ubiły. Spróbuj :)
    Na parze też przecież białka się ubija zatem jaki sens miałoby schłodzenie a potem ubijanie ciepłych?
    Co to jest Duduś?

• Autor: jaska2503 Data: 2010-08-30 17:46:24

Duduś to jest ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe43701.html

• Autor: jareksz Data: 2010-08-20 02:17:20

A dajecie cukier kryształ czy puder? Jakoś nigdy mi się to ucieranie nie bardzo udaje. Też w misce obrotowej. Może z tą wodą następnym razem spróbuję...

• Autor: crisen Data: 2010-08-20 08:58:33

Zawsze się dziwiłam jak jaja mogłą się nie ubić. Teraz już wiem. Robiłam placek i właśnie mnie to spotkało . Pierwszy raz w życiu. Jak to mówią musi być kiedyś ten pierwszy raz. Byłam zaskoczona. Tyle wypieków i teraz.....coś takiego .Prosta sprawa i nie wyszło....
    Uważam,że to wina jaj. Uijam zawsze tak samo od ho ho ho albo i dłużej. Według mnie to coś z jajami nie tak kiedy się ni chcą ubić.
    Teraz już wiem co to znaczy,że jaja się nie ubiły. Jednak szkoda mi było wylać w kanał i zrobiłam resztę czyli dokończyłam placek. Jakież było moje zdziwienie kiedy w pieczeniu okazało się,że placek wyrósł normalnie jakby nic się nie stało.
    Ciekawe czy Tobie też wyrósł.

• Autor: ekkore Data: 2010-08-20 09:01:32

Z tego co mówił Lubczyk ważna jest moc miksera - im większa tym lepiej.

I pewnei dlatego ubijane starymi zelmerami  (wtedy miały mniejszą moc) raz sie udają (wtedy gdy są dobre jajka i nic nie jest im w stanie zaszkodzić) a raz nie). Jak ubijam braunem 600W - zawsze wychodzi. Tyle, że to upierdliwe - bo trzeba trzymać korpus i jeszcze naciskać przycisk - łapa boli
    Widziałam też róznicę w ubijaniu moim zelmerem a nowiutkim zelmerem siostry (te maja teraz 300-350 W, mój ma tylko 140) - ubijałyśmy całe jajka (według instrukcji Lubczyka) - całość ledwie mieściła się w misce

• Autor: tineczka Data: 2010-08-30 19:28:53

Jestem bardzo ciekawa jak ten nasz wspanialy lubczyk ubijal  zoltka dawno temu na puch, przed era wszystkich mikserow??????
    Mozesz ubic zwykla, reczna trzepaczka rowniez, tylko bedzie trwalo dluzej:)  Slabsza maszyna potrzebuje wiecej czasu do ubicia po prostu. Moja babunia nie miala zadnych maszyn i piekla cuda nad cudami:))))

• Autor: Satina Data: 2010-09-02 18:15:33

Wyciagam jajka z lodówki, odzielam i ucieram mikserem- zawsze mi wychodzi. A moze masz jakieś nieświeże jajka? Czasami jajka w sklepie długo stoją albo od starej kury są. Nie sądzę żeby to był powód miksera, ale jajek.

• Autor: jaska2503 Data: 2010-09-02 21:16:57

Jajek używam zawsze świeżych od własnych kur,więc ten powód wykluczam.Z mikserem jest też ok bo używany jest nadal i działa bez zarzutu.A żłtka chyba miały kaprys i się nie utarły:)))Ważne,że ciasto było zjadliwe:)

• Autor: 100-krotka Data: 2010-09-20 09:56:10

Kura żyje najwyżej 2 lata (chyba że wczesniej wyląduje w rosole). Nie ma różnicy w jajkach od starej i młodej kury chyba, że o wielkość chodzi.

• Autor: niusienka Data: 2010-09-06 11:10:44

Użytkownik jaska2503 napisał w wiadomości:
    > Czasami krew mnie zalewa jak mi się nie udaje utrzeć żółtek na
    > puszystą pianę.Może macie jakieś sposoby?Ja robię to w mikserze z
    > obrotową miską i czasami się udaje ,a czasami nie :(Właśnie teraz się
    > nie udało i ciekawe jaki mi Duduś wyjdzie ;( ....musi jakiś plaśkaty
    > bedzie ;-(
    sprobuj dodac odrobine cieplej wody

• Autor: niusienka Data: 2010-09-06 11:13:04

zapomnialam dodac wode po pare kropli i to nie na raz ale juz w trakcie miksowania nie na poczatku

Przejdź do pełnej wersji serwisu