Uwielbiam zupę z dyni. Na działce mam kilka dyni i chciałam je jakoś przechować, żeby w zimie móc robić z nich zupki. Niestety mrożenie odpada, bo mam małą zamrażalkę. Jak mogę je "zakonserwować", żeby móc w zimie je wykorzystać???
Dynia jak jest zdrowa,nie poobijana powinna bez przetwarzania przeleżeć do końca zimy w formie naturalnej czyli taka prosto z działki.Oczywiście trzeba mieć na nią piwnicę lub inne miejsce do przechowania bo "trochę zajmuje".Moje dynie wtym roku się zbuntowały i kwitną"na pusto" i owoców nie będzie...szkoda:(
Jesli chodzi Ci tylko o zupki,a nie mozesz przechowac jej w stanie naturalnym,podgotuj ja w niewielkiej ilosci wody (obrana,pokrojona).Moze rozpasc sie na papke,ale to nie szkodzi.Pozniej zapasteryzuj z dodatkiem soli w sloikach takiej wielkosci,jaka zuzyjesz jednorazowo.Jesli Cie to zainteresuje,robie czasem (zdrowe i smaczne,zwlaszcza dla dzieci) musy z jablek-rozgotowanych lub (jeszcze lepiej) pieczonych i dyni.Oczywiscie,rowniez je pasteryzuje.
Uwielbiam zupę z dyni. Na działce mam kilka dyni i chciałam je jakoś przechować, żeby w zimie móc robić z nich zupki. Niestety mrożenie odpada, bo mam małą zamrażalkę. Jak mogę je "zakonserwować", żeby móc w zimie je wykorzystać???
W tym roku udało mi się dostać dynię,więc wykorzystam ją również do zupy w zimie.
Skorzystałam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe51024.html .
Dynia jak jest zdrowa,nie poobijana powinna bez przetwarzania przeleżeć do końca zimy w formie naturalnej czyli taka prosto z działki.Oczywiście trzeba mieć na nią piwnicę lub inne miejsce do przechowania bo "trochę zajmuje".Moje dynie wtym roku się zbuntowały i kwitną"na pusto" i owoców nie będzie...szkoda:(
Myślę,że możesz wykorzystać ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe50017.html
Jesli chodzi Ci tylko o zupki,a nie mozesz przechowac jej w stanie naturalnym,podgotuj ja w niewielkiej ilosci wody (obrana,pokrojona).Moze rozpasc sie na papke,ale to nie szkodzi.Pozniej zapasteryzuj z dodatkiem soli w sloikach takiej wielkosci,jaka zuzyjesz jednorazowo.Jesli Cie to zainteresuje,robie czasem (zdrowe i smaczne,zwlaszcza dla dzieci) musy z jablek-rozgotowanych lub (jeszcze lepiej) pieczonych i dyni.Oczywiscie,rowniez je pasteryzuje.