Forum

Kuchenne porady

przepis na szarlotke

• Autor: kasiuulllek Data: 2010-09-21 17:41:21

Szukam sprawdzonych przepisów na szarlotke.Mam również pytanie jak ją podawać na ciepło?Za odpowiedzi serdecznie dziękuje

• Autor: hrabina 1 Data: 2010-09-21 18:01:21

moj sprawdzony i niezawodny przepis
    1 jajko, 2 lyzki smalcu , 30 dkg maki , 1lyzeczka proszku do pieczenia, 1 cukier wanioliowy , 15 dkg margaryny , 10 dkg cukru pudru
    smalec, posiekac z margaryna , dodaj jajko i cukier, proszek , make , wszystkie skladniki zagniesc ze soba  i upiec 3 placki
    wychodza bardzo cienki e( zazwyczaj robie z 1 1/2 skladnikow)
    1 kg jablek 30 dkg cukru zwyklego landrynki owocowe - 10 dkg
    jablka obrac , zetrzec na tarce o grubych oczkach dodac cukier i 3 - 4 lyzki zimnej wody , smazyc , okolo 20 - 25 minut , pod koniec dodac landrynki, i mieszac do rozpuszczenia cukierkow,
    Zimne placki przelozyc cieplymi jabklami smazonymi, wierzch posypac cukrem pudrem .
    najlepsza na drugi dzien
    sprobuj jest naprawde pyszna

• Autor: Wkn Data: 2010-09-21 18:13:12

Zamiast dodawać landrynki, można zalać cząstki jabłek uprażonych na patelni gorącym karmelem (rozpuścić cukier i podgrzewać aż stanie się złoty). Pycha :)

• Autor: lexi27 Data: 2010-09-21 19:48:37

Polecam mój przepis.
    http://wielkiezarcie.com./recipe57459.html
    Teraz jeste sezon na antonówkę więc polecam rozgotować 1,5 kg umytych, obranych i pokrojonych w kostkę jabłek i dodać pod koniec 2 łyżki cukru. Szarlotka jest przepyszna ! Można jej kawałki podgrzać w piekarniku i podawać na ciepło z bitą śmietaną.

• Autor: promyczek71 Data: 2010-09-21 19:49:27

Jeszcze tego przepisu nie próbowałam ale mam zamiar, oczywiście znaleziony na stronach WŻ . Jest to szarlotka bez pieczenia:
    http://wielkiezarcie.com/recipe58856.html

Drugi który mnie zaciekawił to szarlotka sypana:
    http://wielkiezarcie.com/recipe126.html

Życząc dobrego wieczoru szarlotką pachnącego - pozdrawiam !!!

• Autor: ania86 Data: 2010-09-22 12:49:16

Fakt szarlotka sypana jest pysznym ciastem, ale jabłka muszą być soczyste, ja kiedyś zrobiłam z mniej soczystych i spód sie niedopiekł.

• Autor: anqe Data: 2011-01-02 21:44:32

mam pytanie co do przepisu na sypaną szarlotkę czy mąka ma być zwykła pszenna czy tak jak w klasycznych przepisach na szarlotki i ciasta grysikowe mąka krupczatka. W wielu przepisach w internecie pisze się po prostu mąka kiedyś podawano podobny praepis w jednym z programów  telewizyjnych i tam mówiono o mące krupczatce.

• Autor: promyczek71 Data: 2011-01-02 22:01:30

ja używałam zwykłej mąki pszennej - ale spód miałam jakiś nie dopieczony.Ktoś dał krupczatkę i był zadowolony. Dobrze jest poczytać opinie i komentarze na temat przepisu.

• Autor: Aleex Data: 2010-09-21 19:58:10

Ostatnio robiłam szarlotkę na kruszonce - przepyszna na ciepło i na zimno.
    Godny polecenia jest też jabłecznik z kokosową nutą no i szarlotka na zimno z gruszkami. Pozdrawiam, Aleex.

• Autor: Basiek23 Data: 2011-01-02 23:02:09

ja zaraz wkleję przepis który wprowadziłam do jednej z restełracji i była podawana na ciepło. kroilismy ją na trujkąty i zamrazalismy a jak klient zamawiał to odmrazalismy w mikrofali +lody+ bita śmietana

• Autor: Basiek23 Data: 2011-01-02 23:04:50

Szarlotka Babcina

Ciasto

ü      50-60 dag maki

ü      6 jajek

ü      10-15 dag cukru pudru

ü      30 dag masła mozna tesz margarynę kasię

ü      2 łyżeczki proszku do pieczenia

ü      2 -3 łyski śmietany

Zagnieść wszystko

podpiec trochę ciasto samo

Jabłka

Z tarte na tarce +cukier waniliowy ,+cukier do smaku +cynamon

Pianka

ü      6 białek

ü      20 dag cukru kryształu

ü      1 kisiel cytrynowy

§        Ubić białka z cukrem

§        ubijać na parze Az do podwojenia objętości.

§        Zdjąć z gazu i ubijać lekko ciepłe a nawet zimne dodać kisiel w proszku

Przełożenie

• Podpieczone ciasto
    • Jabłka z cynamonem
    • Pianka(wyrównać grzebykiem cukierniczym)
    • Migdały w płatkach lub kokosy
    • Piec całość aż się  zrumienieni pianka

Składniki na dużą blachę (rano napiszę jej wymiary)większą od standardowej szczególnie ciasta kruchego jest bardzo dużo, można zrobić z tego dwie szarlotki na standardowych blaszkach 

Przejdź do pełnej wersji serwisu