mam w zamrazarce sporo pora tej zielonej czesci i musze sie go pozbyc moze ktos mi doradzi czy mozna z niego zrobic smaczna zupe krem przegladalam przepisy ale tam wszedzie zupy i salatki robi sie z bialych czesci sprawa pilna pozdrawiam
Rownie dobrze, mozesz zrobic taka zupe z zielonych czesci + ziemniaki. Dobrze zmiksuj na koncu, poniewaz w zielonych lisciach nitki nerwowe sa silniejsze i trzeba je dobrze rozdrobnic. Ja uzywam do zupy z pora zawsze calego pora. Gdy z innych powodow zostaje mi jego zielona czesc, wtedy zamrazam go pokrojonego na male czesci a potem mam jak znalazl gdy gotuje zupe jarzynowa. Daje sie pieknie porcjowac wiec mozna zamrozic w wiekszym woreczku.
Witaj! W moich przepisach znajdziesz "Sałatkę Helenki z porów przez duże P". Możesz wykorzystać zielone części porów cienko je kroijąc. Sałatka jest naprawdę pyszna ,zresztą gdy się zdecydujesz ocenisz sama. Pozdrawiam.
dziekuje za odpowiedz jednak zrobie zupe mam nadzieje ze bedzie smaczna ale za salatke rowniez dziekuje bo znow dowiedzialam sie czegos nowegomianowicie ze nalezy pory nasolic i potrzymac w lodowce zawsze je tylko sparzylam ale takie w/g ciebie beda napewno mieksze jeszcze raz dziekuje za szybka odpowiedz i za chwile robie zupke pozdrawiam
Muszka,nie trzymać w lodówce. Poprostu nasolić ,wymieszać ,przykryć ściereczką i pokrywką . Odstawić. Możesz postawićw kuchni a nawet na balkonie jak nie ma mrozu. Nie trzymaj jednak w lodówce bo pory mają mocny aromat i przejdzie Ci zapachem cała lodówka. Dopiero póżniej po zrobieniu słaatki należy ją przechowywać w lodówce.
mam w zamrazarce sporo pora tej zielonej czesci i musze sie go pozbyc moze ktos mi doradzi czy mozna z niego zrobic smaczna zupe krem przegladalam przepisy ale tam wszedzie zupy i salatki robi sie z bialych czesci sprawa pilna pozdrawiam
Rownie dobrze, mozesz zrobic taka zupe z zielonych czesci + ziemniaki. Dobrze zmiksuj na koncu, poniewaz w zielonych lisciach nitki nerwowe sa silniejsze i trzeba je dobrze rozdrobnic. Ja uzywam do zupy z pora zawsze calego pora. Gdy z innych powodow zostaje mi jego zielona czesc, wtedy zamrazam go pokrojonego na male czesci a potem mam jak znalazl gdy gotuje zupe jarzynowa. Daje sie pieknie porcjowac wiec mozna zamrozic w wiekszym woreczku.
Witaj! W moich przepisach znajdziesz "Sałatkę Helenki z porów przez duże P".
Możesz wykorzystać zielone części porów cienko je kroijąc.
Sałatka jest naprawdę pyszna ,zresztą gdy się zdecydujesz ocenisz sama.
Pozdrawiam.
dziekuje za odpowiedz jednak zrobie zupe mam nadzieje ze bedzie smaczna ale za salatke rowniez dziekuje bo znow dowiedzialam sie czegos nowegomianowicie ze nalezy pory nasolic i potrzymac w lodowce zawsze je tylko sparzylam ale takie w/g ciebie beda napewno mieksze jeszcze raz dziekuje za szybka odpowiedz i za chwile robie zupke pozdrawiam
A ja polecam moją zupę :) Używam całych porów, wtedy zupa mi ładniejszy kolor:) http://wielkiezarcie.com/recipe31842.html
Muszka,nie trzymać w lodówce. Poprostu nasolić ,wymieszać ,przykryć ściereczką i pokrywką . Odstawić. Możesz postawićw kuchni a nawet na balkonie jak nie ma mrozu. Nie trzymaj jednak w lodówce bo pory mają mocny aromat i przejdzie Ci zapachem cała lodówka.
Dopiero póżniej po zrobieniu słaatki należy ją przechowywać w lodówce.
dziekuje za wszystkie porady pozdrawiam