moze ktos ma jakies pomysly co zrobic ze skwarkami na razie robie z nich smaczne ciasteczka,paste sledziowa ,a ostatnio czesc potraktowalam blenderem i polaczylam ze smalcem ale to ciagle jeszcze za malo bo moj maz czesto topi slonine i jest duzo skwarek a wyzucac strasznie mi szkoda chetnie skorzystam z innych pomyslow pozdrawiam
czesto maz robi pasztet wlasnie z podgardla ewentualnie dodaje boczek no i nic wiecej z miesa to jak ty robisz ten pasztet moze dasz przepis chetnie skorzystam
moze ktos ma jakies pomysly co zrobic ze skwarkami na razie robie z nich smaczne ciasteczka,paste sledziowa ,a ostatnio czesc potraktowalam blenderem i polaczylam ze smalcem ale to ciagle jeszcze za malo bo moj maz czesto topi slonine i jest duzo skwarek a wyzucac strasznie mi szkoda chetnie skorzystam z innych pomyslow pozdrawiam
A ja zawsze dodaje do tej sloniny utopionej właśnie. Smalec powinien byc ze skwarkami :)
Ale mozna dodać tez do ziemniaków ugotowanych i utłuczonych.
Skwarki wykorzystuję robiąc pasztet, nie dodaję wtedy boczku ani podgardla, oczywiście skwarki mielę wraz z innymi składnikami pasztetu.
czesto maz robi pasztet wlasnie z podgardla ewentualnie dodaje boczek no i nic wiecej z miesa to jak ty robisz ten pasztet moze dasz przepis chetnie skorzystam
My skwarki dawaliśmy ptakom w zimie do karmnika. Zajadały się aż miło.
Małą ilość skwarków można dać do wielu zup bezpośrednio na talerz np barszcz czerwony zabielany czy jarzynowa lub ziemniaczana. Mniam.
Jeśli już miałabym dodawac do zupy to na początku, żeby się wygotowały.
dziekuje za podpowiedz ale to odpada oboje nie znosimy skwarek ze tak powiem w calosci musza byc zmielone na gladka mase
U mnie w domu skwarki dodaje się do farszu na pierogi z kapustą i grzybami.
ja dodaje czasem skwarki do farszu do ruskich pierogow.Jednak u mnie w domu skwarki sa na wage zlota tzn prawie nigdy ich nie ma:)
Joasiu, w mojej tradycji rodzinnej ruskie pierogi bez skwarek nie istnieją!
http://wielkiezarcie.com/recipe46395.html