Forum

Kuchenne porady

Różowa rolada

• Autor: Dava Data: 2010-10-29 06:44:07

Witam!
    Chciałam zrobić 3 placki, jeden to sernik, drugi WZ-etka i trzeci to rolada.
    Sernik jest biały, wz-etka ciemna więc chciałam żeby rolada była inna i wymyśliłam, że jakby była różowa to miałabym trzy różne placki o trzech róznych kolorach.
    Stąd moje pytanie (bo nie znalazłam takiego przepisu), ciasto na roladę robię z przepisu Misiaq:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    żeby ciasto było różowe można dodać kisiel truskawkowy ale czy wtedy muszę zmniejszyc ilość mąki?

• Autor: sunny Data: 2010-10-29 07:35:40

Ja bym dała 1 łyżkę mąki mniej.

• Autor: as Data: 2010-10-29 08:17:54

Rolady nie robiłam nigdy ale jeżeli robię biszkopt to daję mąki o tyle mniej co dodałam kisielu. Na tą ilość dała bym 2 łyżki kisielu i 4 łyżki mąki ale nie mam pojęcia jak będzie zwijać się taka rolada.

• Autor: Glumanda Data: 2010-10-29 08:59:06

Mozesz wymienic 1/4 czesc maki na skrobie, czyli w tym wypadku bedzie to kisiel. Tylko kup taki bez cukru.
    W moich przepisach jest przepis na biszkopt, w ktorym opisuje to, ze mozna zmieniac smak biszkoptu dodajac w miejsce skrobii - budyn czy kisiel. zmieniamy tym samym smak i kolor biszkoptu. http://wielkiezarcie.com/recipe28063.html
    As, zwijanie rolady udaje sie zawsze, jesli damy 6 zoltek i 4 bialka a gotowy biszkopt wylozymy na wilgotna sciereczke posypana cukrem, wtedy nie ma problemu :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu