Witam! Chciałam zrobić 3 placki, jeden to sernik, drugi WZ-etka i trzeci to rolada. Sernik jest biały, wz-etka ciemna więc chciałam żeby rolada była inna i wymyśliłam, że jakby była różowa to miałabym trzy różne placki o trzech róznych kolorach. Stąd moje pytanie (bo nie znalazłam takiego przepisu), ciasto na roladę robię z przepisu Misiaq: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia żeby ciasto było różowe można dodać kisiel truskawkowy ale czy wtedy muszę zmniejszyc ilość mąki?
Rolady nie robiłam nigdy ale jeżeli robię biszkopt to daję mąki o tyle mniej co dodałam kisielu. Na tą ilość dała bym 2 łyżki kisielu i 4 łyżki mąki ale nie mam pojęcia jak będzie zwijać się taka rolada.
Mozesz wymienic 1/4 czesc maki na skrobie, czyli w tym wypadku bedzie to kisiel. Tylko kup taki bez cukru. W moich przepisach jest przepis na biszkopt, w ktorym opisuje to, ze mozna zmieniac smak biszkoptu dodajac w miejsce skrobii - budyn czy kisiel. zmieniamy tym samym smak i kolor biszkoptu. http://wielkiezarcie.com/recipe28063.html As, zwijanie rolady udaje sie zawsze, jesli damy 6 zoltek i 4 bialka a gotowy biszkopt wylozymy na wilgotna sciereczke posypana cukrem, wtedy nie ma problemu :)))
Witam!
Chciałam zrobić 3 placki, jeden to sernik, drugi WZ-etka i trzeci to rolada.
Sernik jest biały, wz-etka ciemna więc chciałam żeby rolada była inna i wymyśliłam, że jakby była różowa to miałabym trzy różne placki o trzech róznych kolorach.
Stąd moje pytanie (bo nie znalazłam takiego przepisu), ciasto na roladę robię z przepisu Misiaq:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
żeby ciasto było różowe można dodać kisiel truskawkowy ale czy wtedy muszę zmniejszyc ilość mąki?
Ja bym dała 1 łyżkę mąki mniej.
Rolady nie robiłam nigdy ale jeżeli robię biszkopt to daję mąki o tyle mniej co dodałam kisielu. Na tą ilość dała bym 2 łyżki kisielu i 4 łyżki mąki ale nie mam pojęcia jak będzie zwijać się taka rolada.
Mozesz wymienic 1/4 czesc maki na skrobie, czyli w tym wypadku bedzie to kisiel. Tylko kup taki bez cukru.
W moich przepisach jest przepis na biszkopt, w ktorym opisuje to, ze mozna zmieniac smak biszkoptu dodajac w miejsce skrobii - budyn czy kisiel. zmieniamy tym samym smak i kolor biszkoptu. http://wielkiezarcie.com/recipe28063.html
As, zwijanie rolady udaje sie zawsze, jesli damy 6 zoltek i 4 bialka a gotowy biszkopt wylozymy na wilgotna sciereczke posypana cukrem, wtedy nie ma problemu :)))