Nabyłam kiedyś - bo znalazłam przepis, do którego ten sos by pasował. Tyle, że nie mogę znaleźć przepisu - nie wiem czy zapomniałam dodać do ulubionych cczy też był to przepis osób które odeszły. Nic z niczym mi się nie kojarzy, poza tym, że przepis był super - hehe
Do czego mogę wykorzystać ten sos? Bo termin ważności upływa niebawem - a ja do tej pory nie odczuwałam jakoś potrzeby, aby go otworzyć. A może niesłusznie?
Do tysiąca różnych przepisów - zapytaj Wujka Google Najlepiej "worchester sauce recipe" albo zamiennie "recipes" Jakbys miała jakieś pytanie pisz na PW A na marginesie - bardzo często go używam - rewelacyjnie podkreśla aromat potraw.... Choć próbowany "saute" z buteleczki na kolana nie powala
To i ja widziałam,,ale to nie to. Nieważne, że nie wiem co - ale wiem, że nie to - heheee
Ale znalazłam sobie dwa przepisy w googlach. Do wykonia nie w wersji oryginalnej, bo coś tam nie pasuje - ale moja wyobraźnia już przerobiła wszystko - i wiem jak wykonać.Pierwszy to karkówka z kardamonem i worchesterem
Ekkore, nieskonczone sa mozliwosci uzywania tego sosu:) Robisz domowe hamburgery- dodaj do drinka Bloody Mary do kazdej salsy do domowego ketczupu-pycha:) do dressingow do marynowania pieczonych zeberek i smarowania takowych rowniez po upieczeniu do sosow BBQ do marynat do klasycznego sosu Ceasar (salatka z piersi kurczaka) do masla Cafe`de Paris, ktore serwujesz dobrze oziebione do goracych, grilowanych mies (maslo mozna zamrozic) do kotletow z mielonego miesa
Wysylam Ci przepis na pyszne kotlety schabowe:
6 kotletow bez kosci 1 lyzeczka soli 1/4 lyzeczka zmielonego czarnego pieprzu 1 lyzka masla, albo oleju
2 duze posiekane cebule 1 puszka posiekanych pomidorow 1 lyzka worcestershire sosu 50 ml czerwonego octu winnego 50 ml cukru z trzciny 200 ml tartego sera
do piekarnika nagrzanego na 225 stopni C wstawic zaroodporne naczynie (posmarowane tluszczem) z posolonymi i popieprzonymi kotletami, piec 30 minut ( w polowie czasu odwrocic kotlety na druga strone), w miedzyczasie wymieszac posiekana cebule z pomidorami i przyprawami. Po 30 minutach rozlozyc rowno "maziuge" pomidorowa na kazdy kotlet, posypac tartym serem i zapiekac jeszcze 15 minut do zrumienienia.
Dzieki wielkie! Czyli nic innego tylko otwierać...
Przepis na kotlety intrygujący - postaram sie zrobić Czy cukier mogę pominąć - nie jestem jego zwolenniczką - i generalnie poza ciastami bardzo rzadko mi pasuje. Dla przykładu - mimo, że zaleca sie łamanie zupy pomidorowej cukrem (to maleńka ilość)- mnie nie podchodzi
Cukru nie pominaj w tym przepisie,bo smak sie zupelnie zmieni:) Uwierz mi i zaryzykuj, najwyzej wyrzucisz do kosza 6 kotletow:) Co do pomidorow , to tez sie mylisz, bo odrobina cukru podnosi smak, tak jak w marchwi i burakach:)
Może i podnosi, ale...Ja kiedyś u koleżanki jadłam zupę pomidorową na słodko (akurat oni tak jadali) - rosło mi w gardle. Dlatego teraz sama myśł o dodaniu odstrasza mnie. Podejrzewam, że jak zupa jest podana i dodana szczypta dla złamania nie zauważę. Ale widok mojej ręki sypiącej cukier - od razu czuć kazde ziarenko...
Za pierwszym razem kpiłam ten sos, bo miałam robić jakiś przepis z WZ: http://wielkiezarcie.com/recipe53274.html Wyszło jakoś tak, ze nie zrobiłam a sos komuś oddałam. Teraz kupiłam znowu aby zrobić sos serowy do makaronu (w moich przepisach) :)
Sos worcestershire i worcester to dwa rozne produkty. Ten drugi to tania podroba pierwszego i moze zawierac konserwaty, sztuczne aromaty, glutamat, zageszczacze....Nie polecam.
Worcestershire sosem mozna doprawiac prawie kazda potrawe, zalezy od wlasnych smakow.
Ja mam ten drugi - przywieziony z zagranicy. Spotykając się z nazwą "worchester" byłam przekonana, że to tylko i wyłącznie spolszczenie. Tym bardziej, ze wpisując w google "worchester" wyszlo trochę fajnych przepisów.
Nawet nie wiem czy ten sos widziałam u nas w sklepach (mówię o miasteczku 17 tys ludzi).
No niestety, z tymi podobnymi, a wlasciwie prawie identycznymi nazwami dajemy sie lapac przez producentow na wedke:), podobnie jest z feta, mozarella(hi,watek znasz:)) i innymi produktami. Worcester sos stal sie popularniejszy od orginalu, ze wzgledu na cene.
Jak ja widze na polce produkty o tej samej nazwie albo prawie tej samej, ale o cenach zroznicowanych, czasami 4-ro krotnie to sie zasatnawiam nad roznica tych produktwe i pierwsze co czytam to sklad. Nie zawsze ze skladu jestem madra, dlatego forszuje dalej...Duzo tez sie slyszy od kucharzy w TV na temat orginalow i podrob ( tu nie chodzi o reklamy)...bardzo duzo sie od nich nauczylam:)
Sanello, to wcale nie musi (i pewno nie jest) byc podrobka. Sos Worcester od nazwy miasta, jest produkowany troche inaczej w Anglii i inaczej w Ameryce. Mnie ta amerykanska wersja bardziej odpowiada. Angielska jest na bazie cukru, a amerykanska na bazie fruktozy. Rowniez Japonczycy robia (legalnie) swoj Worcester. Nie musisz go stosowac do jakichs specjalnych przepisow, mozesz dodac pare kropel do farszu pierogowego i sama zobaczysz, ze zyskaja na smaku, nie mowiac juz o duszonych miesach. Ja dodaje rowniez do zupy pomidorowej, dyniowej, vinegretu - do salat ciemnych (debowa, roszponka) itd. No to raz, dwa, trzy, otwieraj ten sos i napisz nam o nowych wrazeniach smakowych.
Na rynek amerykanski sos Worcester jest robiony z fruktozy kukurydzianej i jeszcze jedna roznica, w amerykanskiej wersji uzywa sie destylowany bialy winegret zamiast jak w orginalnej wersji winegretu z sodu. Dodaje sie rowniez ekstrakt z chili. Sos amerykanski jest bardziej slodki , mniej ostry, ma mniejsza "glebie" smakow od orginalu angielskiego. Produkowany jest na rynek amerykanski przez ta sama firme Lea & Perrins, ktora produkuje angielski orginal. Sa oczywiscie jeszcze inni producenci sosu Worcester.
Nawet ciasto na chleb mozna doprawic sosem Worcester:)
Ja dostałam ten sos w idealnym momencie - tuż po obejrzeniu na kuchnia.tv tostów walijskich w wykonaniu Jamiego Olivera. Przepis jest na moim blogu ( kuchnia-tapci.blog.pl). Mój mąż się zakochał w smaku tego sosu, dodaje go do rosołu zamiast maggie, do mięs, pasuje też do sosów, no i do różnorodnych grzanek i zapiekanek.
Nabyłam kiedyś - bo znalazłam przepis, do którego ten sos by pasował.
Tyle, że nie mogę znaleźć przepisu - nie wiem czy zapomniałam dodać do ulubionych cczy też był to przepis osób które odeszły. Nic z niczym mi się nie kojarzy, poza tym, że przepis był super - hehe
Do czego mogę wykorzystać ten sos? Bo termin ważności upływa niebawem - a ja do tej pory nie odczuwałam jakoś potrzeby, aby go otworzyć.
A może niesłusznie?
Do mięsa, do sałatek - ja również nabyłam i powiem szczerze, że liczyłam na lepszy smak tego sosu
A konkretnie wiesz może coś?
Bo jak do tej pory obywałam sie bez niego i jakoś nie odczuwam potrzeby dodawania do znanych mi dań.
ja go używam jak robię marynaty do swoich mięs :) czasem do zupy kilka kropelek
Do tysiąca różnych przepisów - zapytaj Wujka Google
Najlepiej "worchester sauce recipe" albo zamiennie "recipes"
Jakbys miała jakieś pytanie pisz na PW
A na marginesie - bardzo często go używam - rewelacyjnie podkreśla aromat potraw.... Choć próbowany "saute" z buteleczki na kolana nie powala
zapytałam ciocię WZ - w poszukiwaniu tego przepisu, który skłonił mnie do zakupu...Nie było wiele odpowiedzi
ciocia WZ to mi pokazała:
To i ja widziałam,,ale to nie to.
Nieważne, że nie wiem co - ale wiem, że nie to - heheee
Ale znalazłam sobie dwa przepisy w googlach. Do wykonia nie w wersji oryginalnej, bo coś tam nie pasuje - ale moja wyobraźnia już przerobiła wszystko - i wiem jak wykonać.Pierwszy to karkówka z kardamonem i worchesterem
Drugi to ryba w sosie śmietanowym z worchesterem
Moja ciocia szukajka z WZ znalazla jeszcze kilka /22/ przepisow:
http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=Sos+Worcestershire&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2=
A ja uzywam do mielonych. klopsa/meatlof/ itp.
Dzięki - już wiem czemu tak mało wyszło - pisowania.
Ekkore, nieskonczone sa mozliwosci uzywania tego sosu:)
Robisz domowe hamburgery- dodaj
do drinka Bloody Mary
do kazdej salsy
do domowego ketczupu-pycha:)
do dressingow
do marynowania pieczonych zeberek i smarowania takowych rowniez po upieczeniu
do sosow BBQ
do marynat
do klasycznego sosu Ceasar (salatka z piersi kurczaka)
do masla Cafe`de Paris, ktore serwujesz dobrze oziebione do goracych, grilowanych mies (maslo mozna zamrozic)
do kotletow z mielonego miesa
Wysylam Ci przepis na pyszne kotlety schabowe:
6 kotletow bez kosci
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 lyzka masla, albo oleju
2 duze posiekane cebule
1 puszka posiekanych pomidorow
1 lyzka worcestershire sosu
50 ml czerwonego octu winnego
50 ml cukru z trzciny
200 ml tartego sera
do piekarnika nagrzanego na 225 stopni C wstawic zaroodporne naczynie (posmarowane tluszczem) z posolonymi i popieprzonymi kotletami, piec 30 minut ( w polowie czasu odwrocic kotlety na druga strone),
w miedzyczasie wymieszac posiekana cebule z pomidorami i przyprawami. Po 30 minutach rozlozyc rowno "maziuge" pomidorowa na kazdy kotlet, posypac tartym serem i zapiekac jeszcze 15 minut do zrumienienia.
Dzieki wielkie!
Czyli nic innego tylko otwierać...
Przepis na kotlety intrygujący - postaram sie zrobić
Czy cukier mogę pominąć - nie jestem jego zwolenniczką - i generalnie poza ciastami bardzo rzadko mi pasuje.
Dla przykładu - mimo, że zaleca sie łamanie zupy pomidorowej cukrem (to maleńka ilość)- mnie nie podchodzi
Spojrz na moj http://wielkiezarcie.com/recipe24922.html
Cukru nie pominaj w tym przepisie,bo smak sie zupelnie zmieni:) Uwierz mi i zaryzykuj, najwyzej wyrzucisz do kosza 6 kotletow:)
Co do pomidorow , to tez sie mylisz, bo odrobina cukru podnosi smak, tak jak w marchwi i burakach:)
Może i podnosi, ale...Ja kiedyś u koleżanki jadłam zupę pomidorową na słodko (akurat oni tak jadali) - rosło mi w gardle.
Dlatego teraz sama myśł o dodaniu odstrasza mnie. Podejrzewam, że jak zupa jest podana i dodana szczypta dla złamania nie zauważę. Ale widok mojej ręki sypiącej cukier - od razu czuć kazde ziarenko...
Do marynat, bejc wszelkiego rodzaju mięs:) Do zupy, do zapiekanek itp:)
Za pierwszym razem kpiłam ten sos, bo miałam robić jakiś przepis z WZ: http://wielkiezarcie.com/recipe53274.html Wyszło jakoś tak, ze nie zrobiłam a sos komuś oddałam. Teraz kupiłam znowu aby zrobić sos serowy do makaronu (w moich przepisach) :)
http://wielkiezarcie.com/recipe59051.html na przykład w tym przepisie.
A ja polecam Ci moje pestki dyni z piekarnika, albo słonecznik. No, może jedno i drugie?
http://wielkiezarcie.com/recipe52588.html
Sos worcestershire i worcester to dwa rozne produkty.
Ten drugi to tania podroba pierwszego i moze zawierac konserwaty, sztuczne aromaty, glutamat, zageszczacze....Nie polecam.
Worcestershire sosem mozna doprawiac prawie kazda potrawe, zalezy od wlasnych smakow.
Ja mam ten drugi - przywieziony z zagranicy. Spotykając się z nazwą "worchester" byłam przekonana, że to tylko i wyłącznie spolszczenie. Tym bardziej, ze wpisując w google "worchester" wyszlo trochę fajnych przepisów.
Nawet nie wiem czy ten sos widziałam u nas w sklepach (mówię o miasteczku 17 tys ludzi).
No niestety, z tymi podobnymi, a wlasciwie prawie identycznymi nazwami dajemy sie lapac przez producentow na wedke:), podobnie jest z feta, mozarella
(hi,watek znasz:)) i innymi produktami. Worcester sos stal sie popularniejszy od orginalu, ze wzgledu na cene.
Jak ja widze na polce produkty o tej samej nazwie albo prawie tej samej, ale o cenach zroznicowanych, czasami 4-ro krotnie to sie zasatnawiam nad roznica tych produktwe i pierwsze co czytam to sklad. Nie zawsze ze skladu jestem madra, dlatego forszuje dalej...Duzo tez sie slyszy od kucharzy w TV na temat orginalow i podrob ( tu nie chodzi o reklamy)...bardzo duzo sie od nich nauczylam:)
Sanello, to wcale nie musi (i pewno nie jest) byc podrobka. Sos Worcester od nazwy miasta, jest produkowany troche inaczej w Anglii i inaczej w Ameryce.
Mnie ta amerykanska wersja bardziej odpowiada. Angielska jest na bazie cukru, a amerykanska na bazie fruktozy.
Rowniez Japonczycy robia (legalnie) swoj Worcester.
Nie musisz go stosowac do jakichs specjalnych przepisow, mozesz dodac pare kropel do farszu pierogowego i sama zobaczysz, ze zyskaja na smaku, nie mowiac juz o duszonych miesach.
Ja dodaje rowniez do zupy pomidorowej, dyniowej, vinegretu - do salat ciemnych (debowa, roszponka) itd.
No to raz, dwa, trzy, otwieraj ten sos i napisz nam o nowych wrazeniach smakowych.
Na rynek amerykanski sos Worcester jest robiony z fruktozy kukurydzianej i jeszcze jedna roznica, w amerykanskiej wersji uzywa sie destylowany bialy winegret zamiast jak w orginalnej wersji winegretu z sodu. Dodaje sie rowniez ekstrakt z chili. Sos amerykanski jest bardziej slodki , mniej ostry, ma mniejsza "glebie" smakow od orginalu angielskiego. Produkowany jest na rynek amerykanski przez ta sama firme Lea & Perrins, ktora produkuje angielski orginal. Sa oczywiscie jeszcze inni producenci sosu Worcester.
Nawet ciasto na chleb mozna doprawic sosem Worcester:)
Ja dostałam ten sos w idealnym momencie - tuż po obejrzeniu na kuchnia.tv tostów walijskich w wykonaniu Jamiego Olivera. Przepis jest na moim blogu ( kuchnia-tapci.blog.pl). Mój mąż się zakochał w smaku tego sosu, dodaje go do rosołu zamiast maggie, do mięs, pasuje też do sosów, no i do różnorodnych grzanek i zapiekanek.