Forum

Kuchenne porady

Sos worchester

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-07 17:46:47

    Nabyłam kiedyś - bo znalazłam przepis, do którego ten sos by pasował.
    Tyle, że nie mogę znaleźć przepisu - nie wiem czy zapomniałam dodać do ulubionych cczy też był to przepis osób które odeszły. Nic z niczym mi się nie kojarzy, poza tym, że przepis był super - hehe

    Do czego mogę wykorzystać ten sos? Bo termin ważności upływa niebawem - a ja do tej pory nie odczuwałam jakoś potrzeby, aby go otworzyć.
    A może niesłusznie?

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-11-07 17:53:55

    Do mięsa, do sałatek - ja również nabyłam i powiem szczerze, że liczyłam na lepszy smak tego sosu

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-07 18:10:32

    A konkretnie wiesz może coś?
    Bo jak do tej pory obywałam sie bez niego i jakoś nie odczuwam potrzeby dodawania do znanych mi dań.

  • Autor: momik Data: 2010-11-07 18:10:17

    ja go używam jak robię marynaty do swoich mięs :) czasem do zupy kilka kropelek

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-11-07 18:11:51

    Do tysiąca różnych przepisów - zapytaj Wujka Google
    Najlepiej "worchester sauce recipe" albo zamiennie "recipes"
    Jakbys miała jakieś pytanie pisz na PW
    A na marginesie - bardzo często go używam - rewelacyjnie podkreśla aromat potraw.... Choć próbowany "saute" z buteleczki na kolana nie powala

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-07 18:16:53

    zapytałam ciocię WZ - w poszukiwaniu tego przepisu, który skłonił mnie do zakupu...Nie było wiele odpowiedzi

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-07 18:30:02

    To i ja widziałam,,ale to nie to.
    Nieważne, że nie wiem co - ale wiem, że nie to - heheee

    Ale znalazłam sobie dwa przepisy w googlach. Do wykonia nie w wersji oryginalnej, bo coś tam nie pasuje - ale moja wyobraźnia już przerobiła wszystko - i wiem jak wykonać.Pierwszy to karkówka z kardamonem i worchesterem

    Drugi to ryba w sosie śmietanowym z worchesterem

  • Autor: mint Data: 2010-11-07 18:32:22

    Moja ciocia szukajka z WZ znalazla jeszcze kilka /22/ przepisow:
    http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=Sos+Worcestershire&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2=

    A ja uzywam do mielonych. klopsa/meatlof/ itp.

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-07 18:39:41

    Dzięki - już wiem czemu tak mało wyszło - pisowania.

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-07 19:22:18

    Ekkore, nieskonczone sa mozliwosci uzywania tego sosu:)
    Robisz domowe hamburgery- dodaj
    do drinka Bloody Mary
    do kazdej salsy
    do domowego ketczupu-pycha:)
    do dressingow
    do marynowania pieczonych zeberek i smarowania takowych rowniez po upieczeniu
    do sosow BBQ
    do marynat
    do klasycznego sosu Ceasar  (salatka z piersi kurczaka)
    do masla Cafe`de Paris, ktore serwujesz dobrze oziebione do goracych, grilowanych mies (maslo mozna zamrozic)
    do kotletow z mielonego miesa

    Wysylam Ci przepis na pyszne kotlety schabowe:

    6 kotletow bez kosci
    1 lyzeczka soli
    1/4 lyzeczka zmielonego czarnego pieprzu
    1 lyzka masla, albo oleju

    2 duze posiekane cebule
    1 puszka posiekanych pomidorow
    1 lyzka worcestershire sosu
    50 ml czerwonego octu winnego
    50 ml cukru z trzciny
    200 ml tartego sera

    do piekarnika nagrzanego na 225 stopni C wstawic zaroodporne naczynie (posmarowane tluszczem) z posolonymi i popieprzonymi kotletami, piec 30 minut ( w polowie czasu odwrocic kotlety na druga strone),
    w miedzyczasie wymieszac posiekana cebule z pomidorami i przyprawami. Po 30 minutach rozlozyc rowno "maziuge" pomidorowa na kazdy kotlet, posypac tartym serem i zapiekac jeszcze 15 minut do zrumienienia.

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-07 21:10:19

    Dzieki wielkie!
    Czyli nic innego tylko otwierać...

    Przepis na kotlety intrygujący - postaram sie zrobić
    Czy cukier mogę pominąć - nie jestem jego zwolenniczką - i generalnie poza ciastami bardzo rzadko mi pasuje.
    Dla przykładu - mimo, że zaleca sie łamanie zupy pomidorowej cukrem (to maleńka ilość)- mnie nie podchodzi

  • Autor: Mari Data: 2010-11-07 22:07:21

    Spojrz na moj http://wielkiezarcie.com/recipe24922.html

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-08 00:18:49

    Cukru nie pominaj w tym przepisie,bo smak sie zupelnie zmieni:) Uwierz mi i zaryzykuj, najwyzej wyrzucisz do kosza 6 kotletow:)
    Co do pomidorow , to tez sie mylisz, bo odrobina cukru podnosi smak, tak jak w marchwi i burakach:)

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-08 08:12:52

    Może i podnosi, ale...Ja kiedyś u koleżanki jadłam zupę pomidorową na słodko (akurat oni tak jadali) - rosło mi w gardle.
    Dlatego teraz sama myśł o dodaniu odstrasza mnie. Podejrzewam, że jak zupa jest podana i dodana szczypta dla złamania nie zauważę. Ale widok mojej ręki sypiącej cukier - od razu czuć kazde ziarenko...

  • Autor: Satina Data: 2010-11-07 19:30:03

    Do marynat, bejc wszelkiego rodzaju mięs:) Do zupy, do zapiekanek itp:)

  • Autor: MoniaKociara Data: 2010-11-07 21:40:10

    Za pierwszym razem kpiłam ten sos, bo miałam robić jakiś przepis z WZ: http://wielkiezarcie.com/recipe53274.html Wyszło jakoś tak, ze nie zrobiłam a sos komuś oddałam. Teraz kupiłam znowu aby zrobić sos serowy do makaronu (w moich przepisach) :)

  • Autor: hanah30 Data: 2010-11-07 23:00:16

    http://wielkiezarcie.com/recipe59051.html na przykład w tym przepisie.

  • Autor: Zośka Data: 2010-11-08 00:15:21

    A ja polecam Ci moje pestki dyni z piekarnika, albo słonecznik. No, może jedno i drugie?
    http://wielkiezarcie.com/recipe52588.html

  • Autor: sanella* Data: 2010-11-08 08:44:38

    Sos worcestershire i worcester to dwa rozne produkty.
    Ten drugi to tania podroba pierwszego i moze zawierac konserwaty, sztuczne aromaty, glutamat, zageszczacze....Nie polecam.

    Worcestershire sosem mozna doprawiac prawie kazda potrawe, zalezy od wlasnych smakow.

  • Autor: ekkore Data: 2010-11-08 09:00:54

    Ja mam ten drugi - przywieziony z zagranicy. Spotykając się z nazwą "worchester" byłam przekonana, że to tylko i wyłącznie spolszczenie. Tym bardziej, ze wpisując w google "worchester" wyszlo trochę fajnych przepisów.

    Nawet nie wiem czy ten sos widziałam u nas w sklepach (mówię o miasteczku 17 tys ludzi).

  • Autor: sanella* Data: 2010-11-08 09:37:11

    No niestety, z tymi podobnymi, a wlasciwie prawie identycznymi nazwami dajemy sie lapac przez producentow na wedke:), podobnie jest z feta, mozarella(hi,watek znasz:)) i innymi produktami. Worcester sos stal sie popularniejszy od orginalu, ze wzgledu na cene.

    Jak ja widze na polce produkty o tej samej nazwie albo prawie tej samej, ale o cenach zroznicowanych, czasami 4-ro krotnie to sie zasatnawiam nad roznica tych produktwe i pierwsze co czytam to sklad. Nie zawsze ze skladu jestem madra, dlatego forszuje dalej...Duzo tez sie slyszy od kucharzy w TV na temat orginalow i podrob ( tu nie chodzi o reklamy)...bardzo duzo sie od nich nauczylam:)

  • Autor: wita Data: 2010-11-08 14:57:57

    Sanello, to wcale nie musi (i pewno nie jest) byc podrobka. Sos Worcester od nazwy miasta, jest produkowany troche inaczej w Anglii i inaczej w Ameryce.
    Mnie ta amerykanska wersja bardziej odpowiada. Angielska jest na bazie cukru, a amerykanska na bazie fruktozy.
    Rowniez Japonczycy robia (legalnie) swoj Worcester.
    Nie musisz go stosowac do jakichs specjalnych przepisow, mozesz dodac pare kropel do farszu pierogowego i sama zobaczysz, ze zyskaja na smaku, nie mowiac juz o duszonych miesach.
    Ja dodaje rowniez do zupy pomidorowej, dyniowej, vinegretu - do salat ciemnych (debowa, roszponka) itd.
    No to raz, dwa, trzy, otwieraj ten sos i napisz nam o nowych wrazeniach smakowych.

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-08 16:38:26

    Na rynek amerykanski sos Worcester jest robiony z fruktozy kukurydzianej i jeszcze jedna roznica, w amerykanskiej wersji uzywa sie destylowany bialy winegret  zamiast jak w orginalnej wersji  winegretu z sodu. Dodaje sie rowniez ekstrakt z chili. Sos amerykanski jest bardziej slodki , mniej ostry, ma mniejsza "glebie" smakow od orginalu angielskiego. Produkowany jest na rynek amerykanski przez ta sama firme  Lea & Perrins, ktora produkuje angielski orginal. Sa oczywiscie jeszcze inni producenci sosu Worcester.

    Nawet  ciasto na chleb mozna doprawic sosem Worcester:)

  • Autor: tapta Data: 2010-11-13 16:44:56

    Ja dostałam ten sos w idealnym momencie - tuż po obejrzeniu na kuchnia.tv tostów walijskich w wykonaniu Jamiego Olivera. Przepis jest na moim blogu ( kuchnia-tapci.blog.pl). Mój mąż się zakochał w smaku tego sosu, dodaje go do rosołu zamiast maggie, do mięs, pasuje też do sosów, no i do różnorodnych grzanek i zapiekanek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu