Witajcie Kupiłam dziś miód leśny który miał barwę jagodową i jagodowo jerzynowo pachniał. Pan sprzedawca zapewniał, że jak pachnie tak też (miód oczywiście) wyśmienicie smakuje. Skusiłam się. W domu posmakowałam i okazało się że miód nie smakuje miodem a skarmelizowanym cukrem Odniosłam miodek Panu czym prędzej i poprosiłam o zwrot pieniędzy, a kosztował nie mało bo 40zł za 1litr. Czy ktoś z Was może zna sposoby jak odróżnić miód prawdziwy od podróbki? Pozdrawiam
Miód prawdziwy pachnie miodem, a nie owocami. Ja kupuję miód ze sprawdzonej pasieki / już chyba od ćwierć wieku /, w tym roku płaciłam za słoik 0,9 l 30 zł. Miód leśny nie może pachnieć jagodami, bo pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, a nie sok z owoców. Są miody aromatyzowane sokami, ale to już inny produkt, a nie miód prawdziwy. Pozdrawiam !
Miód sztuczny, lub mieszany nigdy się nie scukrza, o tej porze roku prawdziwy miód już taki powinien być, scukrzony. Nie kupuje nigdy pięknego płynnego miodu, wolę ten gęsty, kremowy, wiem ze jest prawdziwy.
Znalazłam takie rady "Miód w kuchni
-Właściwości miodu-Miód jest smaczny ,a poza tym ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Ze względu na rodzaj nektaru rozróżniamy następujące odmiany miodu:lipowy,akacjowy,rzepakowy ,gryczany .Każdy miód ulega krystalizacji-szybciej ,gdy w jego skład wchodzi glukoza,wolniej gdy zawiera więcej fruktozy i ciał koloidalnych.Upłynnia się go przez podgrzanie w temperaturze ok 55 stopni C w wodnej kąpieli ,aby nie zniszczyć enzymów.
Pamiętaj miód cukrzy się ,gdy stoi w ciepłym miejscu.
Miód niedojrzały lub zafałszowany nie ma enzymów,traci na wartości ,a poza tym brak mu ważnego składnika bakteriobójczego-inhibiny,pochodzącej z organizmu pszczoły.
Jak rozpoznać miód sfałszowany - Gotujemy odrobinę miodu z wodą przez pięć minut i do ostudzonej mieszaniny dodajemy kroplę jodyny-miód prawdziwy nie zmieni barwy,a sfałszowany ,np.skrobią czy mąką ,stanie się czarny lub niebieski. - Miód spalony w tygiełku ,jeśli jest prawdziwy,nie zostawi prawie wcale popiołu. - Kropla prawdziwego miodu powinna przylgnąć do gładkiej powierzchni i nie toczyć się.
Kolor miodu i jego przeznaczenie -Miód jasny ma smak łagodny i pochodzi z nektarów kwiatów drzew i krzewów owocowych,a także roślin łąkowych.Ten miód najlepszy jest do bezpośredniego spożycia. -Miód ciemny ma smak ostrzejszy ,jest to miód leśny,wrzosowy lub gryczany.Używa się go częściej do przerobu na miód pitny oraz wypieków i wyrobów cukierniczych.
Jeżeli gdzieś zobaczycie miód lawendowy [ w Polsce bardzo rzadki] -kupcie a napewno nie będziecie żałowali"
To nie prawda ze prawdziwy miód o tej porze roku powinien być scukrzony. Ja mam prawdziwy, bo z pasieki mojego taty i wcale taki nie jest. Może się scukrzyć, ale nie musi.
mi ktos powiedzial ze jak miod stoi w chlodnym, ciemnym miejscu to wtedy zaczyna sie scukrzac, a jak stoi w cieplym miejscu to jest plynny. Ile w tym prawdy? Tego sama niewiem
Witajcie
Kupiłam dziś miód leśny który miał barwę jagodową i jagodowo jerzynowo pachniał. Pan sprzedawca zapewniał, że jak pachnie tak też (miód oczywiście) wyśmienicie smakuje. Skusiłam się. W domu posmakowałam i okazało się że miód nie smakuje miodem a skarmelizowanym cukrem Odniosłam miodek Panu czym prędzej i poprosiłam o zwrot pieniędzy, a kosztował nie mało bo 40zł za 1litr. Czy ktoś z Was może zna sposoby jak odróżnić miód prawdziwy od podróbki? Pozdrawiam
Miód prawdziwy pachnie miodem, a nie owocami. Ja kupuję miód ze sprawdzonej pasieki / już chyba od ćwierć wieku /, w tym roku płaciłam za słoik 0,9 l 30 zł.
Miód leśny nie może pachnieć jagodami, bo pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, a nie sok z owoców. Są miody aromatyzowane sokami, ale to już inny produkt, a nie miód prawdziwy. Pozdrawiam !
Miód sztuczny, lub mieszany nigdy się nie scukrza, o tej porze roku prawdziwy miód już taki powinien być, scukrzony. Nie kupuje nigdy pięknego płynnego miodu, wolę ten gęsty, kremowy, wiem ze jest prawdziwy.
Znalazłam takie rady
"Miód w kuchni
-Właściwości miodu-Miód jest smaczny ,a poza tym ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Ze względu na rodzaj nektaru rozróżniamy następujące odmiany miodu:lipowy,akacjowy,rzepakowy ,gryczany .Każdy miód ulega krystalizacji-szybciej ,gdy w jego skład wchodzi glukoza,wolniej gdy zawiera więcej fruktozy i ciał koloidalnych.Upłynnia się go przez podgrzanie w temperaturze ok 55 stopni C w wodnej kąpieli ,aby nie zniszczyć enzymów.
Pamiętaj miód cukrzy się ,gdy stoi w ciepłym miejscu.
Miód niedojrzały lub zafałszowany nie ma enzymów,traci na wartości ,a poza tym brak mu ważnego składnika bakteriobójczego-inhibiny,pochodzącej z organizmu pszczoły.
Jak rozpoznać miód sfałszowany
- Gotujemy odrobinę miodu z wodą przez pięć minut i do ostudzonej mieszaniny dodajemy kroplę jodyny-miód prawdziwy nie zmieni barwy,a sfałszowany ,np.skrobią czy mąką ,stanie się czarny lub niebieski.
- Miód spalony w tygiełku ,jeśli jest prawdziwy,nie zostawi prawie wcale popiołu.
- Kropla prawdziwego miodu powinna przylgnąć do gładkiej powierzchni i nie toczyć się.
Kolor miodu i jego przeznaczenie
-Miód jasny ma smak łagodny i pochodzi z nektarów kwiatów drzew i krzewów owocowych,a także roślin łąkowych.Ten miód najlepszy jest do bezpośredniego spożycia.
-Miód ciemny ma smak ostrzejszy ,jest to miód leśny,wrzosowy lub gryczany.Używa się go częściej do przerobu na miód pitny oraz wypieków i wyrobów cukierniczych.
Jeżeli gdzieś zobaczycie miód lawendowy [ w Polsce bardzo rzadki] -kupcie a napewno nie będziecie żałowali"
*źródło /www.forum.suwalki.pl/zdrowie-i-uroda/porady-babskie/
To nie prawda ze prawdziwy miód o tej porze roku powinien być scukrzony. Ja mam prawdziwy, bo z pasieki mojego taty i wcale taki nie jest. Może się scukrzyć, ale nie musi.
Nie musi byc cały scukrzony, ale początki są widoczne, na dnie słoika;)
mi ktos powiedzial ze jak miod stoi w chlodnym, ciemnym miejscu to wtedy zaczyna sie scukrzac, a jak stoi w cieplym miejscu to jest plynny. Ile w tym prawdy? Tego sama niewiem
U mnie stoi w szafce, temp. pokojowa.
jak najbardziej zgadzam się z twoją wypowiedzią,
Polecam Ci te dwa artykuły z WŻ, o miodzie właśnie :))
http://wielkiezarcie.com/article52712.html
http://wielkiezarcie.com/article53508.html
Dzięki wielkie za porady. Pozdrawiam