Forum

Kuchenne porady

Makowa warstwa tortowa

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-03 11:07:28

    Witam! Chciałabym umieścić warstwę makową, pomiędzy dwoma biszkoptami. Jak taką zrobić? Pomyślałam, żeby dodać żelatyny jako spoiwo, ale nie wiem ile. A może znacie jakiś dobry przepis na krem makowy. Przydałby się też przepis na jakiś krem orzechowy. Bo mam pomysł na ciasto na święta. Poradźcie. 

  • Autor: makusia Data: 2010-12-03 11:52:26

    Niedawno szukałam sama, i znalazłam taką:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe11509.html

  • Autor: bogdzia Data: 2010-12-03 11:53:37

    Najlepiej by było dodać ten mak do masy np. kremowej, a ona by mak skleiła i dobrze by się smarowało.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-03 11:57:11

    Tak, ale to zmienia smak maku. A mi chodzi o to, żeby mak był taki jak w makowcu.

  • Autor: bogdzia Data: 2010-12-03 11:57:20

    Najlepiej by było dodać ten mak do masy np. kremowej, a ona by mak skleiła
    i dobrze by się smarowało. Sam mak na biszkopt, to może być za sucha ta warstwa.


  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-03 12:11:49

    Dlatego chcę zrobić tak:

    - biszkopt
    - masa makowa z skórką pomarańczową, orzechami i rodzynkami w rumie
    - biszkopt nasączony mocno mlekiem
    - masa orzechowa 
    - warstwa herbatników
    - krem karpatkowy
    - warstwa herbatników
    - krem karpatkowy
    - biszkopt nasączony rumem
    - polewa czekoladowa posypana migdałami

    Nazwę to: "Tort Makówka"

  • Autor: aloalo Data: 2010-12-03 11:55:48

    W tym przepisie jest mus makowy - może nada się do biszkoptu?

    Chyba najprostsza a wyjakowo smaczna masa orzechowa jest tu

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-03 12:03:09

    Niestety przepis na mus makowy widnieje jako usunięty ;(

  • Autor: aloalo Data: 2010-12-03 12:08:02

    hmm, bo autora już nie ma. Mam w ulubionych. Mogę Ci skopiować na PW, jak chcesz.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-03 12:12:32

    Pewnie, bardzo proszę.

  • Autor: mw1111 Data: 2010-12-03 13:24:05

    Podłącze sie do tego wątku bo problem wydaje się podobny. Poszukuję przepisu na biszkopt przelożony grubą masą makową tzn. biszkopt - mak- biszkopt. Często spotykałam ten placek na wiejskich przyjęciach weselnych bardzo mi smakował. I pytanie, czy jeżeli będzie przełożony nie będzie się rozwarstwiał, te które jadłam wyglądały jakby były pieczone z makiem. Bardzo proszę o pomoc.

  • Autor: aloalo Data: 2010-12-03 13:31:18

    Kliknij w link, który podała makusia. To jest  biszkopt przekładany makiem.

  • Autor: mw1111 Data: 2010-12-03 13:50:15

    A nie będzie sie oddzielać masa od biszkoptu? boję się eksperymentowac bo placek chce upiec na święta. Z góry dziekuję za pomoc.

  • Autor: aloalo Data: 2010-12-03 13:52:42

    Nie mam pojęcia, nie robiłam tego ciasta. Napisz prywatną wiadomość do autorki i zapytaj.

  • Autor: makusia Data: 2010-12-03 13:55:55

    Albo w dyskusji spytaj, pod przepisem.

  • Autor: makusia Data: 2010-12-03 13:55:13

    "Przełożony biszkopt owijamy folią i ściereczką aby zaparował. Zostawiamy do następnego dnia aby masa makowa się zcisneła."

    I tym sposobem, masa się nie będzie oddzielała od ciasta, tak mniemam:)

  • Autor: mw1111 Data: 2010-12-03 13:51:31

    Pytam,bo w podanym przepisie nie ma żadnych komentarzy.

  • Autor: dorotask Data: 2010-12-03 15:21:17

    śnieżny makowiec www.gotowanie.onet.pl/29474,0,1,makowiec_sniezny,przepis.html polecam

  • Autor: justine75 Data: 2010-12-03 20:50:09

    Polecam masę makową z mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe40360.html Właśnie jako spoiwo jest tam żelatyna.Masa jest naprawdę świetna,dobrze się kroi,nie kruszy się i nie odstaje od ciasta.
    Pozdrawiam

  • Autor: orzeszek Data: 2011-01-09 12:44:13

    polecam : http://wielkiezarcie.com/recipe54263.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu