Witam! Chciałabym umieścić warstwę makową, pomiędzy dwoma biszkoptami. Jak taką zrobić? Pomyślałam, żeby dodać żelatyny jako spoiwo, ale nie wiem ile. A może znacie jakiś dobry przepis na krem makowy. Przydałby się też przepis na jakiś krem orzechowy. Bo mam pomysł na ciasto na święta. Poradźcie.
Najlepiej by było dodać ten mak do masy np. kremowej, a ona by mak skleiła i dobrze by się smarowało. Sam mak na biszkopt, to może być za sucha ta warstwa.
Podłącze sie do tego wątku bo problem wydaje się podobny. Poszukuję przepisu na biszkopt przelożony grubą masą makową tzn. biszkopt - mak- biszkopt. Często spotykałam ten placek na wiejskich przyjęciach weselnych bardzo mi smakował. I pytanie, czy jeżeli będzie przełożony nie będzie się rozwarstwiał, te które jadłam wyglądały jakby były pieczone z makiem. Bardzo proszę o pomoc.
Polecam masę makową z mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe40360.html Właśnie jako spoiwo jest tam żelatyna.Masa jest naprawdę świetna,dobrze się kroi,nie kruszy się i nie odstaje od ciasta. Pozdrawiam
Niedawno szukałam sama, i znalazłam taką:)
http://wielkiezarcie.com/recipe11509.html
Najlepiej by było dodać ten mak do masy np. kremowej, a ona by mak skleiła i dobrze by się smarowało.
Tak, ale to zmienia smak maku. A mi chodzi o to, żeby mak był taki jak w makowcu.
Najlepiej by było dodać ten mak do masy np. kremowej, a ona by mak skleiła
i dobrze by się smarowało. Sam mak na biszkopt, to może być za sucha ta warstwa.
Dlatego chcę zrobić tak:
W tym przepisie jest mus makowy - może nada się do biszkoptu?
Chyba najprostsza a wyjakowo smaczna masa orzechowa jest tu
Niestety przepis na mus makowy widnieje jako usunięty ;(
hmm, bo autora już nie ma. Mam w ulubionych. Mogę Ci skopiować na PW, jak chcesz.
Pewnie, bardzo proszę.
Podłącze sie do tego wątku bo problem wydaje się podobny. Poszukuję przepisu na biszkopt przelożony grubą masą makową tzn. biszkopt - mak- biszkopt. Często spotykałam ten placek na wiejskich przyjęciach weselnych bardzo mi smakował. I pytanie, czy jeżeli będzie przełożony nie będzie się rozwarstwiał, te które jadłam wyglądały jakby były pieczone z makiem. Bardzo proszę o pomoc.
Kliknij w link, który podała makusia. To jest biszkopt przekładany makiem.
A nie będzie sie oddzielać masa od biszkoptu? boję się eksperymentowac bo placek chce upiec na święta. Z góry dziekuję za pomoc.
Nie mam pojęcia, nie robiłam tego ciasta. Napisz prywatną wiadomość do autorki i zapytaj.
Albo w dyskusji spytaj, pod przepisem.
"Przełożony biszkopt owijamy folią i ściereczką aby zaparował. Zostawiamy do następnego dnia aby masa makowa się zcisneła."
I tym sposobem, masa się nie będzie oddzielała od ciasta, tak mniemam:)
Pytam,bo w podanym przepisie nie ma żadnych komentarzy.
śnieżny makowiec www.gotowanie.onet.pl/29474,0,1,makowiec_sniezny,przepis.html polecam
Polecam masę makową z mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe40360.html Właśnie jako spoiwo jest tam żelatyna.Masa jest naprawdę świetna,dobrze się kroi,nie kruszy się i nie odstaje od ciasta.
Pozdrawiam
polecam : http://wielkiezarcie.com/recipe54263.html