Forum

Kuchenne porady

kruche ciasto z żółtkami na twardo-poszukiwane

  • Autor: anulka1 Data: 2010-12-07 12:52:51

    Kochani,bardzo Was proszę o przepis na kruche ciasto z żółtkami na twardo.

    jestem bardzo ciekawa efektu końcowego,czyli smaku takiego ciasta.
    oczywiście inspiracja po obejrzeniu programu p.Magdy Gessler

  • Autor: makusia Data: 2010-12-07 12:59:46

    Może ten: http://wielkiezarcie.com/recipe25775.html

  • Autor: alidab Data: 2010-12-07 13:31:22

    Uwielbiam to kruche ciasto...:) A najbardziej ciasteczka  przełożone masa kawową  ...:)

  • Autor: alidab Data: 2010-12-07 14:54:07

    No tak ... spróbuję tym razem sprecyzować przedmiot mojego ciasteczkowego "ulubienia"...:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe22206.html

  • Autor: Paola_r Data: 2010-12-07 13:56:58

    Przepis pochodzi bezpośrednio z należącej do Mamy "Kuchni polskiej", którą później dostałam w posagu
    Robiłam ciastka wielokrotnie, różnica smakowa i w kruchości, jak dla mnie jest.
    30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, 3 gotowane żółtka, 10 dag cukru-pudru
    Na nadzienie : 30 dag gęstego dżemu lub galarety porzeczkowej (reszty, np. pomadki cytrynowej, nie podaję, bo robiłam zwykle ciastka najprostsze, przekładane dżemem).

    Kruche ciasto:
    żółtka oddzielić od białek, razem z sitkiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby były przykryte. Trzymać ok. 15 minut w temp. 80 C, wyjąć, schłodzić, przetrzeć przez sito, zajmując jak najmniejszą przestrzeń.
    Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, siekać szerokim nożem z mąką. Dodać żółtka, przesiany cukier-puder, szybko zagnieść rozcierająć dokladnie dłońmi wszystkie składniki i w ten sposób złączyć na gładką, jednolitą masę. Ciasto odstawić pod przykryciem, w chłodnym miejscu na 10 minut.
    Wałkować, wycinać-to w skrócie.
    Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Gdy ciasto jest upieczone i zrumienione na jasnozłoty kolor, wyjąć. Zaraz zdjąć z blachy przy pomocy szerokiego nożą, ułożyć na deseczce.
    Galaretkę lub dżem owocowy podgrzać, aby uzyskały konsystencję na pół skrzepłą.
    Przełożyć, uważając by nie uszkodzić naprawdę kruchych ciastek-skrót mój.

    Aha, Editka: czas pieczenia jest ściśle związany z piekarnikiem. Mój pierwszy piekł tak dokładnie, że po ok. 20 minutach ciastka byłyby zwęglone.

    Dzięki, że mi przypomniałaś o przepisie, dawno już ich nie robiłam. Pozdrawiam. P.

  • Autor: ekkore Data: 2010-12-07 14:31:23

    U mojej babci był przepis na ciastka na gotowanych żółtkach - były przepyszne.
    Ale było tam sporo żółtek (coś 8 - ale nie mam pojęcia na ile mąki, dzieciak byłam) - i na pewno nie były zalewane wrzątkiem..

    Moze się trafi ten przepis jeszcze..Bo naprawdę były super - przekładane dżemem...

  • Autor: Paola_r Data: 2010-12-07 15:03:49

    Robiłam je wielokrotnie z tego przepisu na kruche ciastka "polskie". Szczerze mówiąc, nie próbowałam wyjąć żółtek z ugotowanych jajek na twardo i sprawdzić różnicę
    Ten przepis z leciwej "Kuchni polskiej" miał dla mnie wielką zaletę : zostawały nieruszone, surowe białka, z których można było zrobić beziki.
    Ekko, jak trafisz na ten babciny przepis, to jestem zainteresowana bardziej, niż smacznie

  • Autor: ekkore Data: 2010-12-07 15:20:27

    aa - Ty piszesz o żółtkach gotowanych bez białek..
    a ja poprzez pryzmat swojego pamiętania z dzieciństwa - chciała "parzyć" ugotowane już zółtka - ehheee

  • Autor: ajka5 Data: 2010-12-13 10:56:37

    Robię podobne kruche ciasto:

    2 1/2 szklanki mąki tortowej
    kostka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka ugotowane na twardo

    Żółtka rozcieram z cukrem a później łączę z pozostałymi składnikami .Początkowo wszystko jest bardzo sypkie, ale trzeba cierpliwie wyrabiać i nie dodawać żadnej śmietany!
    Po chwili wyrabiania składniki ładnie się połączą. Zawsze chłodzę ciasto w lodówce a na szarlotkę czy spód do sernika - ciasto wkładam na kilka godzin do zamrażarki i wtedy ścieram na tarce jarzynowej.Spodnią część ciasta lekko podpiekam i wtedy wykładam jabłka lub masę serową i tarkuję resztę ciasta.

    Ciasto jest bardzo kruche i delikatne.

  • Autor: anulka1 Data: 2010-12-27 16:28:29

    spróbowałam jako spód do sernika wyszedł super,dzięki za przepis

  • Autor: ania86 Data: 2010-12-07 15:05:57

    A może ktoś ma przy okazji pomysł, co zrobić później z ugotowanymi białkami?

  • Autor: Paola_r Data: 2010-12-07 15:12:48

    Beziki albo Pavlova, jak surowych, oddzielonych białek było więcej

  • Autor: makusia Data: 2010-12-07 15:14:06

    Z ugotowanych?

  • Autor: Paola_r Data: 2010-12-07 15:15:52

    Sorki, cały czas operuję tylko na swoim przepisie
    Edit.

  • Autor: makusia Data: 2010-12-07 16:08:46

    :) oki:)

  • Autor: makusia Data: 2010-12-07 15:13:38

    Wkroić do sałatki i zjeść, lub na kanapkę;)

  • Autor: anulka1 Data: 2010-12-08 20:09:52

    bardzo wszystkim dziękuję będę próbować

    pozdrawiam

  • Autor: domino29 Data: 2010-12-08 21:09:07

    A może coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe22323.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu