Mariola a masz może jakieś proporcje składników na lukier?? Pytam, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam lukru a elementy na chatke już upieczone i czekają na sklejenie-pewnie w tym tygodniu.
Ja swoje chatki kleję karmelem, a tylko dekoruję lukrem. Trudno mi powiedzieć ile daję cukru pudru, bo to zależy od ilości białka, ubijam z sokiem z cytryny do tego momentu, aż lukier jest na tyle sztywny, że nie spada mi z pałek miksera.
Piękna chatka...:) Miałam zamiar zrobic w tym roku ale z braku czasu czarno to widzę. Zrobiłm natomiast już tradycyjnie (choć młoda u mnie ta tradycja) choinki z ciasta piernikowego. Pierniczki piekę, upieczone trochę lukruję i widok mojej kuchni jest mało niedzielny...:)))
Ja w tym roku spróbowałam pierwszy raz chatkę i choinkę Tutaj jest mój wypróbowany przepis . http://wielkiezarcie.com/recipe64498.html a tu dalsze prace. Są to fajne prezenty dla znajomych -wystarczy ładnie zapakować.
Złotym barwnikiem w proszku - dekorowała moja córka, ja - lukrowałam. Zresztą wszystkie pierniki sa efektem naszej wspólnejk pracy. Dzisiaj biore się za 4-tygodniowca (odleżał swoje biedaczek w komórce). Pierniczki chyba już sobie podaruje - jest jeszcze tyle pracy...
Takie cuda jak złoty barwnik w proszku jeszcze nie mam - może w przyszłym roku nabędę. U mnie piernik będzie nie staropolski, lecz jakisz szybkościowy, natomiast ciasto na pierniczki kończy leżakować w chłodzie i pod koniec tygodnia będzie szaleństwo wypiekania i dekorowania czekoladą :)
Bardzo pomysłowy zamek,piękna i oryginalna dekoracja! Z ciasta piernikowego można naprawdę wiele fajnych dekoracji wykonać!!! Ja jestem na etapie klejenia i dekorowania domku i innych ozdób piernikowych...Bardzo lubię takie "robótki".
Więc się nie zastanawiaj tylko próbuj!!! Ja rok temu próbowałam zrobić chatkę i .... wszystko wywaliłam do kosza. Powiedziałam sobie, że już nigdy w życiu nie będę się tak męczyć skoro i tak nie wychodzi. A w tym roku od nowa wzięłam się do roboty i udało się. A pierniczki to jakby nie były ozdobione, to i tak wyglądają rewelacyjnie. Także do dzieła .
w tym roku to juz nie dam rady ... muszę się odpowiednio przygotować ... spróbuję w przyszłym ! By wykonać taką chatkę to chyba potrzebne są jakieś szablony ?
Tak wygląda mój pierwszy domek :) Nie jest tak dopracowany jak Wasze, ale w przyszłym roku bede już mądrzejsza - najpierw udekoruję, a potem posklejam. W tym niestety zrobilam odwrotnie :(
Bo mi się nie chciała posklejać tzn. karmel nie trzymał, lukier też no i w końcu wymyśliłam żeby białą polewą skleić. Zanim to jednak złożyłam to 3 dni mineły. Gdyby nie moje małe to po pierwszej próbie klejenia bym zrezygnowała. Jednak warto było dla takiej miny i oczu mojej małej.
Ja od dzisiejszego ranka mam dylemat, czy już pożreć lampion z piernika, czy poczekać do początku stycznia, ale chyba zacisnę zęby i wytrzymam, szczególnie że okazał się niezwykle trwały i tak pięknie wygląda podświetlony świeczuszką.
Witam.Ja też pierwszy raz piekłam piernikową chatynkę.Oczywiście wcześniej sporo czasu spędziłam na czytaniu rad WŻ-towiczek i oglądaniu zdjęć wcześniej robionych domków.Tak oto wyszły moje chatki.Zresztą to,że jednak upiekłyśmy chatki to duża zasługa mojej 7-latki,która spytała,,my mamusiu nie damy rady?!!!,, Myślę ,że dałyśmy radę he,he.Pozdrawiamy Wszystkich,którzy mim lęku próbują.
Wzorem lat ubiegłych, pokażmy nasze pierniki i pierniczki. Ja w tym roku zaczęłam od chatki:-))
Śliczny!!!
Nigdy nie miałam przyjemności robienia takiego cuda.
Z uwagą będę śledzić ten wątek. Obiecałam sobie w przyszłym roku spróbować.:)))
Oglądałam właśnie dzis Wasze chatki i mam zamiar zrobić na święta :)
Piękna jest Twoja chatka, czy śnieg jest z lukru?
"Śnieg" to lukier zrobiony z białka cukru pudru i soku z cytryny.
Dziekuję, bo ja nidgy nie robiłam jeszcze chatki piernikowej, a Twój śnieżek wygląda jak z bitej śmietany. Prawdziwy puch śniegowy :)
Ja swoje chatki kleję karmelem, a tylko dekoruję lukrem. Trudno mi powiedzieć ile daję cukru pudru, bo to zależy od ilości białka, ubijam z sokiem z cytryny do tego momentu, aż lukier jest na tyle sztywny, że nie spada mi z pałek miksera.
Piękna chatka...:) Miałam zamiar zrobic w tym roku ale z braku czasu czarno to widzę.
Zrobiłm natomiast już tradycyjnie (choć młoda u mnie ta tradycja) choinki z ciasta piernikowego.
Pierniczki piekę, upieczone trochę lukruję i widok mojej kuchni jest mało niedzielny...:)))
ja też mam chęci zrobić coś nie banalnego z piernika... ale czy może ktoś podac mi przepis na takie dobre ciasto piernikowe??
Ja w tym roku spróbowałam pierwszy raz chatkę i choinkę
Tutaj jest mój wypróbowany przepis .
http://wielkiezarcie.com/recipe64498.html
a tu dalsze prace.
Są to fajne prezenty dla znajomych -wystarczy ładnie zapakować.
Piękne słodkosci:))
Przepiękne ... aż szkoda je jeść ...
Ale bajera!! Ja tak nie umiem
ja piekłam swoją chatkę z przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe54039.html
W tym roku u mnie produkcja niemal masowa: piernikowy zamek i chatki - prezenty mikołajkowe dla Rodziny
A czym smarowałaś piernikowe ściany, że się tak pięknie mienią?
Złotym barwnikiem w proszku - dekorowała moja córka, ja - lukrowałam. Zresztą wszystkie pierniki sa efektem naszej wspólnejk pracy.
Dzisiaj biore się za 4-tygodniowca (odleżał swoje biedaczek w komórce). Pierniczki chyba już sobie podaruje - jest jeszcze tyle pracy...
Takie cuda jak złoty barwnik w proszku jeszcze nie mam - może w przyszłym roku nabędę.
U mnie piernik będzie nie staropolski, lecz jakisz szybkościowy, natomiast ciasto na pierniczki kończy leżakować w chłodzie i pod koniec tygodnia będzie szaleństwo wypiekania i dekorowania czekoladą :)
Bardzo pomysłowy zamek,piękna i oryginalna dekoracja!
Z ciasta piernikowego można naprawdę wiele fajnych dekoracji wykonać!!!
Ja jestem na etapie klejenia i dekorowania domku i innych ozdób piernikowych...Bardzo lubię takie "robótki".
Pomysłowe, i superowe:)))
Świetny pomysł z tym zamkiem!
i moje ...
Ach, skoro wstawiasz te piękniaste gwiazdki, to dorzucę swoje domino, które dodałam dziś do przepisów :)
Bardzo oryginalne, podoba mi się!
Fajny pomysł !!!
nasze tegoroczne pierniczki robione z moimi 6-letnimi pomocnikami
Śliczne;)
Zaczęłam od takich widoczków, jeszcze tylko zapakować i gotowe:
Śliczne:-))
Super!:)
Witam wszystkich. To i ja dorzucę swoje pierniczki.
http://wielkiezarcie.com/recipe290.html (dodaję jeszcze łyżkę kakao).
Brawo by powstały takie cuda, trzeba chyba dużo napracować się ? Pozdrawiam
Nie wiem czy mi się kiedyś uda coś takiego wykonać ...
Więc się nie zastanawiaj tylko próbuj!!! Ja rok temu próbowałam zrobić chatkę i .... wszystko wywaliłam do kosza. Powiedziałam sobie, że już nigdy w życiu nie będę się tak męczyć skoro i tak nie wychodzi. A w tym roku od nowa wzięłam się do roboty i udało się. A pierniczki to jakby nie były ozdobione, to i tak wyglądają rewelacyjnie. Także do dzieła .
w tym roku to juz nie dam rady ... muszę się odpowiednio przygotować ... spróbuję w przyszłym !
By wykonać taką chatkę to chyba potrzebne są jakieś szablony ?
Szablony można znaleźć w necie. Ja jednak elementy chatki wycinałam "na oko". Fakt później trzeba było tu troszkę podciąć, tam skrócić, ale się udało.
Bardzo ładne !!!
Tak wygląda mój pierwszy domek :) Nie jest tak dopracowany jak Wasze, ale w przyszłym roku bede już mądrzejsza - najpierw udekoruję, a potem posklejam. W tym niestety zrobilam odwrotnie :(
No co Ty balbisiu, piękna Twoja chatynka :))
Ja równiez piekłam pierniczki z moim malym pomocnikiema tak wygladały po upieczeniu
i po dekoracji.
Ja też się skromnie pochwalę swoimi
łał, ale się rozpisałaś, mnie by cierpliwości chyba nie starczyło
Piękne!
Pomagała mi córka , całą niedzielę dekorowałyśmy .
A co Powiecie na takie pierniczki!?? :):
Powiemy, że są superaśne dla młodego pokolenia - pełen odlot!
Ha,ha,ha..zatem dorzucam foty pierników bardziej tradycyjnych,robionych ciut wcześniej..no może tydzień wcześniej..:):
Pozdrawiam :)
No, to wcale nie takie sobie pierniczenie, ale pierniczenie z jajem!
Zegarki i komóry sa odlotowe!
A co zrobicie z wizami?
No, to wcale nie takie sobie pierniczenie, ale pierniczenie z jajem!Zegarki i
Ha,ha,ha..kartą kredytową VISA postaramy się zapłacić za świateczne zakupy..ha,ha,może się uda?! :):) Pozdrawiam.komóry sa odlotowe!A co zrobicie z wizami?
Bajeczne, koloprowe i wesołe - czyli dokładnie takie, jakie powinny być świąteczne pierniczki
A to moja pierwsza chatka. Gdyby nie moja mała pociecha to by chyba w koszu wyladowała.
Ale fajna, trochę jak domek bacy z drewnianych bali. Mniam!
No co Ty 100krotko, w jakim koszu. Piekna chata z drewnianych bali. Prosto z gór :)))
Bo mi się nie chciała posklejać tzn. karmel nie trzymał, lukier też no i w końcu wymyśliłam żeby białą polewą skleić. Zanim to jednak złożyłam to 3 dni mineły. Gdyby nie moje małe to po pierwszej próbie klejenia bym zrezygnowała. Jednak warto było dla takiej miny i oczu mojej małej.
Chatki nie zrobiłam... ale takie pierniczki rozdałam rodzince
Pierniczki na smalcu zdobione z kilkuletnim pomocnikiem :)
Oto mój pierwszy raz z chatką z piernika W sumie zrobiłam 4 ale tamte się tak szybciutko "rozeszły", że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Ja od dzisiejszego ranka mam dylemat, czy już pożreć lampion z piernika, czy poczekać do początku stycznia, ale chyba zacisnę zęby i wytrzymam, szczególnie że okazał się niezwykle trwały i tak pięknie wygląda podświetlony świeczuszką.
Mi by było szkoda go schrupać
Witam.Ja też pierwszy raz piekłam piernikową chatynkę.Oczywiście wcześniej sporo czasu spędziłam na czytaniu rad WŻ-towiczek i oglądaniu zdjęć wcześniej robionych domków.Tak oto wyszły moje chatki.Zresztą to,że jednak upiekłyśmy chatki to duża zasługa mojej 7-latki,która spytała,,my mamusiu nie damy rady?!!!,,
Myślę ,że dałyśmy radę he,he.Pozdrawiamy Wszystkich,którzy mim lęku próbują.
To tylko część pierniczków. Było ich więcej, ale tyle udało mi się schować do zdjęcia:)
Kobieto, ale Ty masz talent do dekorowania - piękne! Szkoda, że już na pewno zjedzone :)
Zostało jedno:) Mam jednak asa w rękawie w lodówce siedzi jeszcze 1/4 ciasta:)