Forum

Kuchenne porady

Rarytasy na świąteczny stół

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-14 23:22:02

    Podzielcie się proszę swoimi wyjątkowymi przepisami. Chodzi mi o przepisy na ryby, ciasta itp, które podajecie na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia, ale nie takie tradycyjne jak karp, makówki, czy barszcz z uszkami. Oprócz tych standardowych tradycyjnych potraw, fajnie jest rodzinę czymś zaskoczyć :)


    Ja polecam w ramach wymiany z moich przepisów
    - Kulki w zalewie
    - Ciasto Snikers
    - Karpia w śmietanie
    a z tradycyjnych
    - Śledzie w śmietanie, Makowiec na biszkopcie i mój Sernik

  • Autor: Kamilla Data: 2010-12-15 02:35:30

    A ja oprocz wszystkich tradycyjnych potraw rybnych , pierogow i barszczu z uszkami rowniez podaje suszone kapelusze zasmaane w ciescie. Pycha! Kojarzy mi sie z moim dziecinstwem.

  • Autor: Buni1 Data: 2010-12-15 08:31:32

    Na moim stole wigilijnym oprócz standardowych , tradycyjnych potraw goszczą pierogi z suszona śliwką podawane z polewą miodowo orzechową. Prawdziwy rarytasik! Czekam na nie cały rok, bo robimy je wyłącznie na wieczerze wigilijną.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-15 11:14:04

    O! Brzmi ciekawie. A można prosić o przepis?

  • Autor: skopolendra Data: 2010-12-15 12:34:34

    i ja tez bym poprosila...:=)

  • Autor: skopolendra Data: 2010-12-15 12:35:27

    http://wielkiezarcie.com/recipe64647.html juz znalazlam:)

  • Autor: ulla* Data: 2010-12-15 13:40:08

    Zaskoczyłam rok temu pierogami z makiem,http://wielkiezarcie.com/recipe38812.html ,
    bardzo wszystkim smakowały, szczególnie w krucho drożdżowym cieście.
    Może pięknie ozdobiony kulebiak z kapustą i orzechami w cieście francuskim (Wkn) lub w jakimś drożdżowym cieście,jak kto lubi.
    Może niecodzienne gołąbki z kaszą i grzybami..
    I kuszą mnie te pierogi z suszonymi śliwkami,co podajecie..
    Tradycyjne śledzie w śmietance z ogórkiem i jabłkiem też będą, ale inaczej podane niż zawsze.
    Zobaczę tego karpia w śmietanie..



  • Autor: agi23 Data: 2010-12-15 13:52:54

    Ja robię karpia z cebula i masełkiem. Rozpływa się w ustach, jest jak dla mnie super.
    I mam ochotę zrobić tego twojego karpia w śmietanie, będzie coś innego.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-15 23:52:27

    Ja robię karpia z cebula i masełkiem. Rozpływa się w ustach, jest jak dla
    mnie super.I mam ochotę zrobić tego twojego karpia w śmietanie, będzie
    coś innego.

    No ten karp to proste danie, ale moje ulubione! Rybka wychodzi taka delikatna, rozpływa się w ustach.

  • Autor: Kamilla Data: 2010-12-15 20:00:05

    ja bede robic rybke z migdalami i rodzynakmi w smietanie, przepis podala mi moja przyjaciolka i tak od kilku lat nie moze tego rarutasu zabraknac na naszym stole

  • Autor: ulek1 Data: 2010-12-15 21:28:31

    ja robię rybę po  grecku ,moczkę ,makówki ,pierogi z kapustą i grzybami ,uszka barszcz,kompot z suszu,ćwikłę obowiązkowo,sałatka jarzynowa,karp... i może coś się jeszcze nawinie chodzą za mną krokiety ale chyba zrobie wcześniej ale jeszcze nigdy ich niemroziłam boję się ???

  • Autor: Kamilla Data: 2010-12-15 22:25:03

    ja zawsze mroze , oczywiscie bez panierki, a pozniejw Wigilie tylko wyjme i obsmazam,

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-16 12:16:05

    Dziś dodałam do moich przepisów sposób na śledzika. Pychota, którą robi moja mama!

  • Autor: Kluko Data: 2010-12-16 13:26:46

    Ja co prawda w tym roku Wigili nie robie, bo zostaliśmy zaproszeni przez teściów i moich rodziców (więc zapowiada się wigilijne bieganie... co zjemy to spalimy.... ), ale normalnie to podaje m.in. śledzika w sosie tatarskim z koperkiem. U mnie za wiele nie trzeba przygotowywać, bo dzieci sa jeszcze małe i nie jedzą za wiele, a dla nas dwojga wystarczy kilka potraw (w tym głównie tradycyjne...). Jednak w tym roku chcę zrobić jeszcze na "wynos" rolmopsy chłopskie (ze smażoną cebulą, koncentratem i marynowanym pieprzem... przepis znalazłem w jakiejś gazecie i chciałbym wypróbować).

Przejdź do pełnej wersji serwisu