Forum

Kuchenne porady

jak to zrobić masę do Milky Way ???

• Autor: alabama Data: 2010-12-18 07:15:08

chcę zrobić na Święta to ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe46585.html boję się jednak dodawania żelatyny do masy,za każdym razem robią się mi się kluchy,jak to zrobić żeby wyszło???

• Autor: toffik Data: 2010-12-18 09:21:55

Ja zamiast żelatyny daje śmietany fix na 500ml dwa opakowania, czasem trzy ale to zależy od temperatury jaką mam w domu:) Masę z batoników zrób tak jak w przepisie natomiast drugą część masy zrób tak: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij ze śmietanami fix i cukrem (ja zamiast cukru wsypuję śmietanę śnieżkę lub cukier puder) i dalej postępuje tak jak w przepisie. Dzięki śmietanie fix masa nie będzie miała grudek:)

• Autor: Aleex Data: 2010-12-18 10:16:16

Aby nie zrobiły Ci się "kluski", dodając żelatynę, warto stosować taką zasadę, jak przy zagęszczeniu potrawy mąką. W miseczce masz rozrobioną żelatynę z wodą. W drugiej masz ubitą masę. Dodaj do żelatyny łyżeczkę masy i szybko rozmieszaj. Następnie wlej całość do masy, jednocześnie cały czas miksując. Potrzeba do tego troszkę wprawy, ale sposób jest niezawodny. Pozdrawiam, Aleex.

• Autor: megi65 Data: 2010-12-18 10:23:30

Podpisuje się pod tym .... Pamietaj jednak '' trening czyni mistrza ''
    Nie poddawaj się  i .. ciacho tez upiecz na  '' zwykły dzień '' aaa wyjdzie suuper !!

• Autor: megii013 Data: 2010-12-18 10:44:59

Do śmietany się daje BARDZO ciepłą żelatynę, a nie lekko ciepłą ,bo przy chłodnej szybko tężeje i robią się grudki, ja daję ciepłą i jest OK

• Autor: ekkore Data: 2010-12-18 14:17:15

Ale wtedy rozpływa Ci się ubita śmietana.
    Ok - żelatyna wszystko i tak ściągnie...
    Tylko masa ma ciut inną konsystencję..

Mówie z własnego doświadczenia - bo już nie raz, z pośpiechu dodawałam ciepłą. Wolę zdecydowanie ze sztywno ubitą śmietaną, do której dodaje się zimną żelatynę

• Autor: megii013 Data: 2010-12-18 20:15:11

Nie mówie o gorącej, ale rzeczywiście jest wtedy inna konstystencja, mniej puchata (bardziej gładka), że tak powiem.

• Autor: kaszkaj Data: 2010-12-18 13:56:14

Też kiedyś miałam ten problem,ale gzieś wyczytałam,że żelatynę należy wlewać do śmietany bardzo powolutku.Jak zaczełam tak robić przestały wychodzić mi kluchy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu