Forum

Kuchenne porady

sałatka na świąteczny stół

  • Autor: malina_a Data: 2010-12-19 12:17:32

    Witajcie !


    Jakie sałatki robicie na świąteczny stół ? Oprócz tradycyjnej jarzynowej sałatki....będę miała gości w święta i chciałabym zrobić coś innego niż zwykle :)

    Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

  • Autor: makusia Data: 2010-12-19 13:08:58

    Oprócz jarzynowej, mam zamiar zrobić sałatkę z pory, i pierwszy raz warstwową ze śledzi i buraczków.

  • Autor: malina_a Data: 2010-12-19 13:11:56

    a mogłabym prosić przepis na taką warstwową ze śledzi?

  • Autor: makusia Data: 2010-12-19 13:23:14

    Jeszcze nie wiem z którego przepisu:) może niebieskie-rózyczki.....
    http://wielkiezarcie.com/recipe50486.html
    do wyboru, do koloru:)))

    http://wielkiezarcie.com/search.php?query=%C5%9Bledzie%2C+buraki&search=Szukaj

  • Autor: malina_a Data: 2010-12-19 13:29:38

    dziękuję :)

  • Autor: frankafiranka Data: 2010-12-19 18:51:56

    Polecam ten przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe13478.html
    U mnie jak co roku obowiązkowo zagości na wigilijnym stole.
    Pozdrawiam serdecznie: )

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-12-22 22:17:52

    a też będę robić pierwszy raz warstwową ze śledzi i buraczków :)

  • Autor: till Data: 2010-12-19 13:29:11

    http://wielkiezarcie.com/recipe9710.html
    ta sałatka sprawdza się zarówno na Wigilię, jak i w innych okolicznościach towarzyskich :)

    Polecam :)

  • Autor: Olek Data: 2010-12-19 13:41:30

    Mogę tylko potwierdzić;)

  • Autor: Ania86y Data: 2010-12-20 14:59:29

    http://wielkiezarcie.com/recipe41484.html Ta jest pyszna polecam

  • Autor: kokarda Data: 2010-12-20 16:00:07

    http://wielkiezarcie.com/recipe41484.html

  • Autor: bobmalgorzata Data: 2010-12-20 18:36:05

    A jakieś propozycje na sałatkę bez mięsa, szynki bądź śledzia?
    Dużo przepisów z dodatkami dość bogatymi, które nie nadają się jako dodatek do mięsa pieczonego bo już zawiera śledzia, szynkę kurczaka lub coś tam jeszcze...
    U mnie w rodzinie lubią do mięsa bądź pieczeni sałatkę przegryzać i zawsze muszę przebierać w stercie tych z dodatkami ewentualnie eliminować mięsko.

  • Autor: ulla* Data: 2010-12-22 22:16:56

    Do mięs pieczonych pasuje surówka np.z czerwonej kapusty lub pół na pół z białą kapustą,bardzo smaczna na Wigilę jak i na całe święta,do wędlin..
    Oprócz takiej surówki,podaję czasami ze śledziem, jak i tradycyjną jarzynową.

  • Autor: bobmalgorzata Data: 2010-12-23 13:44:57

    No tak z czerwonej kapusty toż to przecież wspaniała surówka! Zapomniałam o niej i także o tradycyjnej jarzynowej. Prosta a jaka smaczna i uniwersalna!

  • Autor: f-K Data: 2010-12-22 23:02:52

    Wspaniala samodzielnie oraz jako dodatek do mies, jedyna i niezastapiona :-) salatka pieczarkowa:
    http://wielkiezarcie.com/recipe1995.html
    Ja dodaje nieco mniej czosnku niz w przepisie.

  • Autor: beashe Data: 2010-12-23 08:39:44

    Wspaniala samodzielnie oraz jako dodatek do mies, jedyna i niezastapiona :-)
    salatka pieczarkowa:http://wielkiezarcie.com/recipe1995.html  
    Ja dodaje nieco mniej czosnku niz w przepisie.

    Witam wszystkich. Wczoraj znalazłam właśnie tą sałatkę, tylko mam jedno pytanie.
    Czy można ją zrobić dzień wcześniej? Zadałam już to pytanie na stronie przepisu, ale może tutaj szybciej otrzymam odpowiedź.

  • Autor: renataz36 Data: 2010-12-23 08:05:50

    Ja polecam sałatkę lexi27 jest lekka i doskonale pasuje do pieczeni czy wędliny. Miałam ja ostatnio na imieninach i wszystkim naprawdę smakowała.

    Niestety moja przeglądarka nie chce wstawić linka więc wpisz w wyszukiwarce "sałatka jarzynowa z pieczarkami"

  • Autor: megii013 Data: 2010-12-23 09:22:44

    Ostatnio robiłam pierwszy raz sałatkę warstwową z takimi składnikiami:
    ryż
    pierś z kurczaka
    sos slodko-kwaśny
    jajko
    por
    ogórek
    odrobina majoznezu
    Polecam, bardzo dobra.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-23 18:18:00

    Moim zdaniem zwykły Śląski Szałot najlepszy (http://wielkiezarcie.com/recipe63108.html) Ogród Piwny i z Kolorową z tuńczykiem w moich przepisach polecam

  • Autor: beata683 Data: 2010-12-23 21:17:45

    Ja do wędlin , oprócz sałatki jarzynowej i sałatki pieczarkowej z fetą ,robię zimne sosy - tatarski /tradycyjny -pieczarki,korniszony,jajka,chrzan,szczypiorek i majonez/  i wiedeński.
    Wiedeński
    szklanka majonezu
    1/2 szklanki chrzanu (brałam ostry dokładnie osączony, ze słoika)
    3 - 4 łyżki keczupu
    łyżka rodzynek
    łyżeczka soku z cytryny
    szczypta cukru,sól, pieprz
    Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem

Przejdź do pełnej wersji serwisu