Forum

Kuchenne porady

Sylwester

• Autor: misia2004 Data: 2010-12-27 15:33:41

Robię małą imprezkę na sylwestra w domu. Ma nas być 10 osób i nie chcę stać poł imprezy przy garach. Mają być 2 sałatki, jajka z majonezie no chleb, wędlina, pomidorki ogoreczki papryczka grzybki. A na gorąco po połnocy barszczyk z krokietem. I oni się upierają żeby było jeszcze jedno ciepłe danie. Ja z doświadczenia już wiem że to nie ma sensu bo później się tylko wyrzuca żarełko. Ale chcą więc ok. Tylko nikt nie ma pomysłu co tu zrobić na to dgugie danie. Liczę na waszą pomoc.

• Autor: till Data: 2010-12-27 15:54:33

Śliwkę kalifornijską zawiń w plaster boczku, zepnij wykałaczką.
    Na jednego uczestnika imprezy 3-4 sztuki.
    Blachę ze śliwkami wstawiasz na 15 minut do piekarnika nagrzanego go 200 stopni.
    I już. Szybkie, smaczne, ciepłe i na pewno nie będziesz miała czego wyrzucać :)

• Autor: ewka63 Data: 2010-12-27 15:56:39

może leczo, lub strogonowa. Zawsze nadwyżkę można na gorąco do słoików zawekować. 

• Autor: dorotask Data: 2010-12-27 16:03:43

Bigos , żurek , flaki w trakcie , albo na wejściu gorące danie ziemniaczki gotowane lub frytki , kluski plus kotlecik ( zamiennie rybny , mielony itp. )

• Autor: misia2004 Data: 2010-12-27 16:14:32

Bigos nie wszyscy lubią, te ziemniaki czy frytki i jakis kotlet tez fajna sprawa ale wszyscy jak zwykle bedą siedzieli a ja w kuchni przy garach. Myślałam o strogonowie bo nawet dzień wcześniej można ugotować a potem tylko podgrzac ale jest jeden problem nigdy nie gotowałam i boję się że mi coś nie wyjdzie:(

• Autor: Glumanda Data: 2010-12-27 16:21:10

A dlaczego, nie zrobicie tak, ze kazdy uczestnik..czy kazda para, przyniesie ze soba jakis swoj hit, cos dobrego i wspolnie to wszystko w odpowiednim czasie podacie na stol? W koncu kazda pani chce pobalowac a pani domu nie musi podlegac zadnym wyjatkom w tej sprawie. Omow to z zaproszonymi :)
    Albo zgodza sie na wspolne pzygotowanie menu albo zamowia catering.. ci glodni..ktorym drugiego cieplego dania brakuje....

• Autor: misia2004 Data: 2010-12-27 16:23:25

Każdy niby coś robi i składka też jest. Ale nie wiem czemu tak się utarło że na ciepło robię ja. Może dlatego że ja taka głupiutka jestem i nie potrafię powiedzieć NIE.

• Autor: spajdermen Data: 2010-12-27 16:44:39

Dlatego że jest tu nas mniej, panów to będę walczył o równouprawnienie i zwrócę Ci uwagę, że to panowie z reguły przygotowują coś ekstra , kobiety zwykle gotują.

• Autor: misia2004 Data: 2010-12-27 16:51:14

W moim przypadku masz rację . Kobiety tylko gotują ale staraja się jak mogą żeby Wam facetom dogodzic. Ale czy reszta Pań sie z Toba zgodzi to juz nie wiem.:)

• Autor: spajdermen Data: 2010-12-27 22:59:35

Nie musi  się zgadzać większość pań, wiem co piszę.i Cieszę się że starasz się dogodzić.

• Autor: krysia64 Data: 2010-12-27 23:04:05

Misia, zrób zupę cebulową z grzankami,  zrobisz spokojnie dzień wcześniej....w piekarniku podgrzewasz i każdy ma ciepłe danie, a raczej nie zostaje takie danie na drugi dzien, jest syta ,krzepi i ciepła :-)
    A najwazniejsze ze TY nie bedziesz stac przy garach .Bo po miseczce każdemu i niech zajadają :-)
    Albo zrób skrzydełka na miodzie , danie nie jest pracochłonne a i mozna przygotowac dzień wcześniej, tylko wstawić następnego dnia niech sie pieka i już.
    Przepis jest na skrzydełka w moich przepisach.
    pozdrawiam

• Autor: ewka63 Data: 2010-12-27 16:32:02

Dlaczego ma Ci nie wyjść? Wyjdzie na pewno. Jesli mogę, polecam mój przepis na Strogonowa.

http://wielkiezarcie.com/recipe54701.html

Koniecznie na maśle.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-12-27 16:43:42

misia jak masz piekarnik zrób szaszłyki możesz przygotowac je wcześniej potrzebne ci będa kiełbasa, jakieś mięso wedle gustu ja preferuje fileta z indyka lub karkówkę. Do tego pieczarki, papryka, cebula. Nadziewać wszystko na patyk przemian na koniec przyprawić przyprawą do grila. Do alkoholu w sam raz. :):
    Wersja oszczędnościowa kup kiełbaski i jak stwierdzicie że jesteście głodni to możesz upiec same kiełbaski w piekarniku.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-12-27 16:53:01

N atego typu imprezach popularne też są dania jednogarnkowe
    potrzebujesz
    niecałe kilogram łopatki wieprzowej lub karkówki może być szynkowe na gulasz
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 papryki
    50 dag pieczarek
    przepier pomidorowy
    3 jajka, mąka
    sól, pieprz, ziele angelskie, listek laurowy, papryka słodka ostra, pieprz.
      podsmażasz cebulę pokrojoną w kostkę, na koniec dodajesz czosnek i po 2 minutach dodajesz mięso pokrojone w niedużą kostke, Smażysz przez chwilę po czym przykrywasz i duszisz do miękości. Następnie dodajesz pieczarki, jak odciągną wodę paprykę pokrojoną w paseczki dodajesz wody aby przykryło mięso może być trochę więcej i przecier pomidorowy. Dusisz wszystko do miękości. Przyprawiasz wg smaku. Na koniec robisz kluseczki, jajka mieszasz z mąka i szczypta soli  może być 2 łyżki wody). Mieszasz aby powstała dośc gęsta konsystęcja. Nakładasz na dużą łyżkę i do garnka. :):0 Po akiś kilku kluseczkach całóśc trzeba zamieszać. Kluseczki zagęszczają zupkę. est to dośc tanie i rozgrzewające danie. Polecam Ci. Jak nie będzie chętnych możesz każdemu rozdać w słoiku  :):)

• Autor: misia2004 Data: 2010-12-27 17:00:16

Ooo to niezłe tez jest i jeszcze o tych szaszłykach myślę ale tak normalnie na wysmarowaną blaszkę kładę i do piekarnika? Bo ja to zawsze w głębokim oleju smazyłam szaszłyki.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-12-27 17:02:00

a nie masz w piekarniku takiej kratki ? Jak nie masz to na blachę leką wysmarowaną jakimś tłuszczem i musisz pamiętać że wtedy dobrze je za jakiś czas poprzewracać

• Autor: bronislawa70 Data: 2010-12-27 17:03:27

Ja proponuję LECZO. Jest proste w przygotowaniu , a co najważniejsze można go zrobić dzień wcześniej, a w trakcie imprezy tylko podgrzać i podać z pieczywem.

wielkiezarcie.com/recipe64934.html

• Autor: piszczalka Data: 2010-12-27 17:22:13

Buły zapiekane http://wielkiezarcie.com/recipe30119.html lub z innym farszem

http://wielkiezarcie.com/recipe52286.html

Lub potrawke

http://wielkiezarcie.com/recipe51764.html

Mozesz tez zrobic

http://wielkiezarcie.com/recipe36374.html i do tego sos pomidorowy + chleb / ziemniaki z piekarnika ktore sie beda piekły razem z babka (ja na chrzciny przygotowałam babke dzien wczesniej)

• Autor: megii013 Data: 2010-12-27 18:01:02

Jak na szybko to potrawke ,,kuleczki" http://wielkiezarcie.com/recipe51764.html musisz KONIECZNIE zrobić dzień wcześniej, potem odgrzejesz i gotowe

• Autor: ulek1 Data: 2010-12-28 11:39:24

A my zamówiliśmy korytko z miesem i kapustą zasamżaną i zrobimy dwie sałatki  bogosik i jakies pomidorki i ogóreczki konserwowe i bedzie superrrr

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-12-27 18:11:45

Ja polecam kurczaka po diabelsku, robi się go bardzo szybko i smakuje wybornie:)

http://wielkiezarcie.com/recipe56024.html

• Autor: emeska1974 Data: 2010-12-27 18:56:24

Wg mnie jednak pyszny bigos ale taki dobry z dobrej jakosci mieska wolowego i wedlinki - szaszłyki też jak najbardziej, flaczki jesli lubicie, golonki, to takie sylwestrowe potrawy

• Autor: jassminize Data: 2010-12-27 19:01:27

szybko i smacznie natrzec kurczaczka sola,majerankiem , czosnkiem i papryka na noc do lodowki a na drugi dzien upiec w "rękawie" do tego sałatka i gotowe ;) proste i mało pracy wymaga,poza tym wszyscy lubia ;)

• Autor: crisen Data: 2010-12-27 20:19:36

Szybko i smacznie tylko póżniej dylemat - skrzydełko czy nóżka.
    Co jeśli każdy zechce nóżkę?
    Uważam tak jak wyżej bigos lub strogonow.Można zrobić  nawet 2 dni wcześniej  i tylko odgrzać .

• Autor: limetka81 Data: 2010-12-27 20:41:52

to zrobić pałki albo udka lub skrzydełka w rękawie dzień wcześniej a później tylko odgrzać

• Autor: ania205 Data: 2010-12-27 20:53:55

możesz zrobić skrzydełka chrupiące..ilki76...są rewelacyjne..szybko podgrzać i po kłopocie jednakowe porcyjki będa mieć wszyscy...

• Autor: misia2004 Data: 2010-12-28 07:55:22

Dziekuję wszystkim za pomoc ale stała się niesamowita niespodzianka dla mnie. Wymyślili że ZROBIĄ gyros z ryżem i surówką i przyniosą juz to wszystko gotowe a mięsko sie tylko podgrzeje a ryż na chwilkę do mikrofali i gotowe (ma byc):P. Życzę wszystkim udanego sylwestra i pozdrawiam cieplutko.:)

• Autor: kasia146 Data: 2010-12-28 11:02:38

ja robie kurczaka pieczonego na butelce i biale kielbaski wg Aleex. Dania proste i praktycznie robia sie same :)

• Autor: monique21 Data: 2010-12-28 22:26:45

a ja polecam ptysie ze smażonymi pieczarkami z cebulką i mozarellą środku (ptysie ponadziewac na miejscu i wrzucić na 10 minut do piekarnika),

Przejdź do pełnej wersji serwisu