Forum

Kuchenne porady

Co na obiad i deser dla znajomych

• Autor: MoniaKociara Data: 2011-01-04 16:08:35

Witam,
    w sobotę zaprosiłam do siebie znajomych (po raz pierwszy), para Polaków i Włoszka, myślę cały czas co ugotować i mam zupełną pustkę w głowie. Chcialabym aby było to coś polskiego/słowiańskiego, ale nie musi :) Mialabym również prośbę o podpowiedz w sprawie deserwu, mam pare pomysłów, ale zastanawialam się czy jest jakis deser, który pochodzi z Rosji i powala na kolana?
    Z góry dziękuje :)

• Autor: basilek Data: 2011-01-04 18:06:42

Akurat znalazłam takie ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe55265.html, może i Ciebie zainteresuje :)

• Autor: MoniaKociara Data: 2011-01-04 18:36:59

Ciasto ciekawe, ale czy jest ukrainskie czy tylko się tak nazywa? Znamy przeciez ruskie pierogi, ale one wcale nie ruskie :D I jeszcze jedno pytanie - jak wyrabiac ciasto nozem? Widzialam juz w paru przepisach, ale nie wiem o co chodzi.

• Autor: ania205 Data: 2011-01-04 20:41:42

wyrabiać ciasto nozem..tzn.nie brudzisz rąk..tylko mieszasz..siekasz ..nożem..jak juz jest dobrze połączone to kończysz zagniatac łapkami..wałkujesz..na blaszkę ..i siup do piekarnika..

• Autor: dajanka Data: 2011-01-04 18:16:41

Ostatnio oglądając Q jak kucharz obstawialiśmy, co gotowaliby tam startujący kucharze, gdyby do rywalizacji zakwalifikowano polskie restauracje.. Z zup obstawiałam rosół, ale mój brat i mój mąż zbojkotowali mnie twierdząc, że z pewnością byłby to żurek z jajkiem i kiełbasą;-)
    Kłopot mieliśmy z drugim daniem, panowie byliby za bigosem, ale jak go podać żeby zrobić z tego fajny posiłek główny? Tego już nie wymyślili i stanęło na jakiejś pieczeni z sosikiem, kluskami śląskimi i np. surówką z kapusty kiszonej..Co do deserów postawiłabym na bliny podane z konfiturami.. ot)

• Autor: MoniaKociara Data: 2011-01-04 18:39:10

Dzieki za pomysły, rosół odpada, niestety... Teraz pomyślalam o żurku, bo to takie polskie, musialabym tylko do sklepu po mąke na zakwas skoczyć :) A mam dobry, sprawdzony przepis.

• Autor: qurczak Data: 2011-01-04 19:21:36

Dzieki za pomysły, rosół odpada, niestety... Teraz pomyślalam o
    żurku, bo to takie polskie, musialabym tylko do sklepu po mąke na zakwas
    skoczyć :) A mam dobry, sprawdzony przepis.

żurek! zdecydowanie! wiem z doświadczenia że Włosi za nim przepadają

• Autor: siwy_001 Data: 2011-01-04 19:36:59

ilekroć odwiedzają mnie włosi od progu krzyczą, żeby im dać kiełbasy :-)

• Autor: qurczak Data: 2011-01-05 10:26:50

• Autor: asieksza Data: 2011-01-05 15:46:18

Tort Pavlowa pochodzi ze wschodu.

• Autor: MoniaKociara Data: 2011-01-05 17:00:21

Pavlova (tort) pochodzi z Nowej Zelandii, a ja bym chciała coś rodem z Polski lub zza wschodniej granicy :)

• Autor: anqe Data: 2011-01-09 01:21:23

zastanawiasz się jak fajnie podać bigos, a później piszesz o pieczeni z kluskami śląskimi

dla mnie tzw obiad z resztek czyli właśnie bigos z kluskami śląskimi lub kopytkami jest super daniem które ląduje na moim stole gdy nie mam czasu lub pomysłu na jedzenie ze względu na zamrożone porcyjki
    - wyjaśnie jeszcze że dla mnie bigos to kiszona kapusta z grzybami i różnymi mięsnymi dodatkami obowiązkowo gotowana na żeberkach, które ja coprawda idealnie rozgotowuję ale gdyby tak upilnować aby się nie rozpadły i podać je na bigosie ze wspomnianymi kluskami byłoby miodzio.

myślę że fajnym pomysłam byłaby też uczta pierogowa, zrazy lub pieczeń z kaszą gryczaną z dodatkiem buraków lub czerwonej kapusty

jesli zaś chciałabyś deseru słowiańskiego to  może to niezbyt wyrafinowane ale strucla makowa jabłkowa lub serowa byłaby tu bardzo na miejscu

• Autor: agik Data: 2011-01-06 01:31:03

Jak dla mnie tym, co najlepsze w  polskiej kuchni są leśne grzyby i dziczyzna, lub  ryby słodkowodne.
    Żurek - moim zdaniem ryzykowny, bo to chyba mit, ze wszystkim smakuje. Poza tym wydaje mi się być raczej potrawą jednogarnkową, no i mało co do niego pasuje.
    A jeśli kieszeń nie pozwala na dziczyznę- to moze jakieś rolady wołowe- pojawiają się w wielu regionalnych kuchniach, jako odświętne danie obiadowe.

A co do deseru: ciasto drożdżowe z kruszonką ;) ciasto ze śliwkami, ciasto z rabarbarem.
    A może kutia? albo pascha? - nie wiem dokładnie skąd pochodzą te desery, ale jakoś mi się tak wschodnio kojarzą...

Przejdź do pełnej wersji serwisu