Witam mam pytanie o drugie danie na ok 80 osób z reguły robimy dzień wcześniej rolady[śląskie lub z kurczaka] i podgrzewamy czasami kotlety które smażymy z pół godziny wcześniej a przed podaniem kładziemy np.pieczarki i ser i zapiekamy chwilkę mamy ok pół godziny między zupą a drugim pomożecie?
pieczeń to świetny pomysł,często robimy faszerowane żeby ładnie wyglądały ale rzadko udaje nam się zrobić naprawdę ładne na całej długości szukanie odpowiedniego kawałka bardzo nas stresowało,hi,hi robimy je dla mniejszej liczby gości
są to różnego rodzaju wycieczki,najczęściej studenci z całego świata nieraz wiemy ilu jest wege,laktowege itp teraz będą jedzący wszystko gotujemy smacznie bo Ci sami prowadzący wracają do nas!
Najlepiej cos, co można odgrzać w piekarniku, bez szkody dla dania. Może karkówka zapiekana z pieczarkami, można przygotować wczesniej i raczej każdy każdemu smakuje.
Co do pieczeni,to bardzo często robię karkówkę w sosie borowikowym,proste,a pyszne.Karkówkę nacieram solą,pieprzem,czosnkiem sproszkowanym i cała zupą grzybową instant z Knorra,robię to dzień przed imprezą i zostawiam na noc,rano piekę w całości w rękawie foliowym,zostawiam do ostygnięcia,następnie kroję w plastry wkładam do świeżego rękawa foliowego,posypuję drugą zupka grzybową,odgrzewam w piekarniku,w tym czasie robię sos borowikowy-także z Knorra.Przepis mam od znajomej kucharki,robiłam to danie już na różne imprezy-komunie,osiemnastki,zawsze wracają puste patery;-)Z mięs to jeszcze może devoile,kotlet z podpieczonymi pieczarkami,składany panierowany,podudzie z kurczaka-wyciąć kośc,do środka ciut masełka i ananas,lub inne nadzienie,zwinąc,ściągnąć nitką,opiec,lub schabowy z nadzieniem z jajka gotowanego,szparogów konserwowych,ogórka konserwowego i czerwonej papryki,wszystko w kostkę,posolić,popieprzyć,nakładać na rozbity kotlet,składać na pół panierować.Tak na szybko,to natyle:-)
rewelacyjne pomysły,dziękuję ta karkówka w sosie borowikowym zostanie z pewnością przetestowana podudzia-o tym nie pomyślałam,można zrobić rano i wstawić do piekarnika [ok.godziny?] przed obiadem-skorzystamy! ''devoile'' robimy też z z serem jeśli miałbyś jeszcze czas i ochotę to z przyjemnością czekam na kolejne pomysły! pozdrawiam
Dziękuję Zapewne chodzi ci o inne sposoby na podanie ,,typowych" mięsek.Te podudzia możecie śmiało zrobić nawet dzień wcześniej:-) Może filety w sosie śmietonowo-serowym?Fileta rozkroić na kotleciki,lekko rozbić,posolić,popieprzyć,na każdy kotlet położyć kawałeczek serka ziołowego,zwinąć-nie trzeba niczym spinać,obsmażyć,podlać bulionem,dodać trochę ketchupu i kremówkę-można zrobić z samych polędwiczek z fileta.Lub udka(pałeczki lub podudzia)pieczone w kapuście kiszonej,udka dzień wcześniej natrzeć mieszanką:oleju,przyprawą do kurczaka(prymat),zmiażdżonym czosnkiem.Następnego dnia kapustę przepłukać,ciut podkoić,włożyć do brytwanny,na to udka,podczas pieczenia przemieszać od czasu do czasu wszystko.To by było na tyle z moich ,,innych" pomysłów,mam nadzieję,że,któryś się przyda:-)Pozdrawiam!
Pulpety, gołąbki, kotlety mielone, gulasz, ryba, bigos , zrazy, szaszłyki, pierogi z różnymi farszami, krokiety z mięsem i pieczarkami i barszcz do popicia. Jest tyle drugich dań do wyboru, trzeba tylko pomyślec.
Pulpety, gołąbki, kotlety mielone, gulasz, ryba, bigos , zrazy, szaszłyki, pierogi z różnymi farszami, krokiety z mięsem i pieczarkami i barszcz do popicia. Jest tyle drugich dań do wyboru, trzeba tylko pomyślec.
aha! nie napisałam że zupę podajemy w wazach surówki na oddzielnych talerzach na drugie zawsze dajemy ziemniaki bo najłatwiej się nam je układa,obok odrobina surówki lub salaty czy pomidora na ozdobę no i to mięsko lub ryba,chcemy żeby było smaczne,efektowne i szybkie,hmmm teraz naprawdę życzę dobrej nocy!
Czasami robię karkówkę jak z grilla ale z piekarnika, tzn. rozbite delikatnie plastry karkówki marynuje w mieszance suszonej natki pietruszki, szczypiorku, przyprawy do grilla, czosnku granulowanego i oliwy. Zostawiam na noc, lub chociaz na kilka godzin w lodówce. Potem rozkładam na blasze, takiej zwykłej od pieczenia i wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika na jakieś 20 min., max. poł godziny, az sie leciutko zrumieni. Mozna na chwile przewrocic na druga strone.
kiedyś w domu robiłam karkówkę pieczoną na soli [ rewelacja!!! ] z przepisów z WŻ,pomyślałam sobie czy pasowałoby na talerzu tak ułożyć: ziemniaki, plasterek karkówki,obok trochę sosu czosnkowego[tak ok. łyżki] i plasterek pomidora? pozdrawiam
Witam
mam pytanie o drugie danie na ok 80 osób
z reguły robimy dzień wcześniej rolady[śląskie lub z kurczaka] i podgrzewamy
czasami kotlety które smażymy z pół godziny wcześniej a przed podaniem kładziemy np.pieczarki i ser i zapiekamy chwilkę
mamy ok pół godziny między zupą a drugim
pomożecie?
Pieczeń wieprzowa w sosie własnym. Mięso upiec dzień wcześniej, sos przygotować w dniu podania. Mięso wyporcjować podgrzać w sosie i podawać.
pieczeń to świetny pomysł,często robimy faszerowane żeby ładnie wyglądały ale rzadko udaje nam się zrobić naprawdę ładne na całej długości
szukanie odpowiedniego kawałka bardzo nas stresowało,hi,hi
robimy je dla mniejszej liczby gości
a można wiedzieć co to za impreza?Łatwiej będzie podrzucić jakieś pomysły.
są to różnego rodzaju wycieczki,najczęściej studenci z całego świata
nieraz wiemy ilu jest wege,laktowege itp
teraz będą jedzący wszystko
gotujemy smacznie bo Ci sami prowadzący wracają do nas!
Najlepiej cos, co można odgrzać w piekarniku, bez szkody dla dania. Może karkówka zapiekana z pieczarkami, można przygotować wczesniej i raczej każdy każdemu smakuje.
Co do pieczeni,to bardzo często robię karkówkę w sosie borowikowym,proste,a pyszne.Karkówkę nacieram solą,pieprzem,czosnkiem sproszkowanym i cała zupą grzybową instant z Knorra,robię to dzień przed imprezą i zostawiam na noc,rano piekę w całości w rękawie foliowym,zostawiam do ostygnięcia,następnie kroję w plastry wkładam do świeżego rękawa foliowego,posypuję drugą zupka grzybową,odgrzewam w piekarniku,w tym czasie robię sos borowikowy-także z Knorra.Przepis mam od znajomej kucharki,robiłam to danie już na różne imprezy-komunie,osiemnastki,zawsze wracają puste patery;-)Z mięs to jeszcze może devoile,kotlet z podpieczonymi pieczarkami,składany panierowany,podudzie z kurczaka-wyciąć kośc,do środka ciut masełka i ananas,lub inne nadzienie,zwinąc,ściągnąć nitką,opiec,lub schabowy z nadzieniem z jajka gotowanego,szparogów konserwowych,ogórka konserwowego i czerwonej papryki,wszystko w kostkę,posolić,popieprzyć,nakładać na rozbity kotlet,składać na pół panierować.Tak na szybko,to natyle:-)
rewelacyjne pomysły,dziękuję
ta karkówka w sosie borowikowym zostanie z pewnością przetestowana
podudzia-o tym nie pomyślałam,można zrobić rano i wstawić do piekarnika [ok.godziny?] przed obiadem-skorzystamy!
''devoile'' robimy też z z serem
jeśli miałbyś jeszcze czas i ochotę to z przyjemnością czekam na kolejne pomysły!
pozdrawiam
Dziękuję
Zapewne chodzi ci o inne sposoby na podanie ,,typowych" mięsek.Te podudzia możecie śmiało zrobić nawet dzień wcześniej:-) Może filety w sosie śmietonowo-serowym?Fileta rozkroić na kotleciki,lekko rozbić,posolić,popieprzyć,na każdy kotlet położyć kawałeczek serka ziołowego,zwinąć-nie trzeba niczym spinać,obsmażyć,podlać bulionem,dodać trochę ketchupu i kremówkę-można zrobić z samych polędwiczek z fileta.Lub udka(pałeczki lub podudzia)pieczone w kapuście kiszonej,udka dzień wcześniej natrzeć mieszanką:oleju,przyprawą do kurczaka(prymat),zmiażdżonym czosnkiem.Następnego dnia kapustę przepłukać,ciut podkoić,włożyć do brytwanny,na to udka,podczas pieczenia przemieszać od czasu do czasu wszystko.To by było na tyle z moich ,,innych" pomysłów,mam nadzieję,że,któryś się przyda:-)Pozdrawiam!
Dziękuję
i życzę powodzenia:-)
moze jakas pieczen z miesa mielonego z sosem z ziolami aby na jakos wloski smak?
albo jakies steki w sosie pieczeniowym niby takie zwykle ale smaczne :)
Pulpety, gołąbki, kotlety mielone, gulasz, ryba, bigos , zrazy, szaszłyki, pierogi z różnymi farszami, krokiety z mięsem i pieczarkami i barszcz do popicia. Jest tyle drugich dań do wyboru, trzeba tylko pomyślec.
Pulpety, gołąbki, kotlety mielone, gulasz, ryba, bigos , zrazy,
pomyślałamszaszłyki, pierogi z różnymi farszami, krokiety z mięsem i
pieczarkami i barszcz do popicia. Jest tyle drugich dań do wyboru, trzeba
tylko pomyślec.
nadaje się tylko ryba lub szaszłyk
dziękuję kochani za pomysły i czekam na jeszcze!
pozdrawiam
dobrej nocy!
Moze to Ci sie spodoba? http://wielkiezarcie.com/recipe36374.html Ja robilam dzien wczesniej na chrzciny
dodałam do ulubionych
aha!
nie napisałam że zupę podajemy w wazach
surówki na oddzielnych talerzach
na drugie zawsze dajemy ziemniaki bo najłatwiej się nam je układa,obok odrobina surówki lub salaty czy pomidora na ozdobę no i to mięsko lub ryba,chcemy żeby było smaczne,efektowne i szybkie,hmmm
teraz naprawdę życzę dobrej nocy!
http://wielkiezarcie.com/recipe11683.html a moze to?
Boeuf Strogonow??
Czasami robię karkówkę jak z grilla ale z piekarnika, tzn. rozbite delikatnie plastry karkówki marynuje w mieszance suszonej natki pietruszki, szczypiorku, przyprawy do grilla, czosnku granulowanego i oliwy. Zostawiam na noc, lub chociaz na kilka godzin w lodówce. Potem rozkładam na blasze, takiej zwykłej od pieczenia i wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika na jakieś 20 min., max. poł godziny, az sie leciutko zrumieni. Mozna na chwile przewrocic na druga strone.
kiedyś w domu robiłam karkówkę pieczoną na soli [ rewelacja!!! ] z przepisów z WŻ,pomyślałam sobie czy pasowałoby na talerzu tak ułożyć: ziemniaki, plasterek karkówki,obok trochę sosu czosnkowego[tak ok. łyżki] i plasterek pomidora?
pozdrawiam