Forum

Kuchenne porady

Zuzycie nadmiaru ciasta swiatecznego...

  • Autor: Glumanda Data: 2011-02-01 16:03:31

    Jak zwykle licze na Wasza pomyslowosc i pomoc.
    Mamy w pracy spora ilosc takiego ciasta

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-02-01 16:24:06

    Dużo to znaczy Ile ? i dla ilu osób /piszesz w pracy/ ? Na bajaderkę to chyba nie za bardzo. Ale to jest ciasto drożdżowe, to może da się odświeżyć ?

  • Autor: Glumanda Data: 2011-02-01 16:35:55

    Duzo, to znaczy ok 10kg.
    Osob jest ok 60.
    Nie chca juz tego widziec na oczy..przejadlo im sie w formie pierwotnej wiec odswiezanie odpada.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-02-01 16:40:56

    Bread pudding bedzie dobrym wyjsciem z problemu, mozna tez zrobic french toasts ktore sa wspaniale z nadzieniem serowym.

  • Autor: Alicja9 Data: 2011-02-01 16:58:09

    Ja bym to zamroziła   :-)

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-02-01 19:06:30

    Jeżeli termin ważności nie minął, można zamrozić, a potem pokroić na kostki , zalać gorącym mlekiem, posypać cynamonem - taki niby podwieczorek - to jak już zapomną, że jedli długo po świętach.

  • Autor: Glumanda Data: 2011-02-01 20:14:33

    Termin waznosci do konca marca. Nie ma takich podwieczorkow u nas. Jest kawa i ciasto. Myslalam o bajaderkach oblanych czekolada.. :) ale co dodac do tego ciasta aby bylo troche lzejsze??

  • Autor: Glumanda Data: 2011-02-01 19:47:35

    Nie ma szans..co z tym potem zrobie? bedzie jeszcze bardziej suche... :(

  • Autor: joanna-m80 Data: 2011-02-01 20:05:05

    Oczywiście, ze można zrobić bajaderkę :-). Ja robiłam ostatnio po świętach z przepisu www.przepis-kulinarny.pl/bajaderka-jak-z-cukierni-id903.html. Pycha i zawsze to coś innego niż ciasto które się znudziło. A bakalie zbytnio nie przeszkadzają, grunt, ze nie ma innych dodatków jak krem, galaretka itp.

  • Autor: asiaff Data: 2011-02-01 20:38:28

    Ja bym zrobiła z tego tosty francuskie na słodko a wierzch już na talerzyku polała konfiturą.

  • Autor: mint Data: 2011-02-01 22:26:27

    Ja tez zrobilabym toasty francuskie, ciasto zalalabym mikstura na noc, i na drugi dzien usmazylabym.
    Na probe zrobilabym z jednej kromki, tylko niezbyt cienkiej lub grubej /grube dobre sa pieczone w piekarniku/, na 1 jajko wzielabym  1/4 szklanki mleka , kilka lyzek smietanki, zapachow nie dawalabym, gdyz ciasto jest bogate w dodatki, i nastepnego dnia usmazylabym na masle. Podac mozna z bita smietana. lub syropem owocowym itp.
    Jezeli wyszlyby smaczne, pomyslalabym o "owocu" ktory pasowalby do tego, i zrobilabym toasty pieczone w piekarniku, spod blaszki wysmarowalabym obficie maslem, posypalabym cukrem, nastepnie owoce, dobrze sprawdzaja sie mrozone truskawki ze swiezymi bananami i na wierzch namoczone kromki ciasta i do piekarnika. Podajemy "odwrocone" z owocami na wierzchu.
    Bardzo podobnie robimy pudding, tylko ciasto kroimy na kawalki i zalewamy mikstura na noc, a rano do piekarnika i gotowe.
    Jezeli skorka jest zbyt wypieczona odkroilabym ja.

  • Autor: grazka35 Data: 2011-02-01 20:39:40

    A może coś takiego?

    Ja robiłam z suchego makowca(którego już nikt nie chciał jeść), tylko nasączyłam likierem amaretto. Bardzo dobre

  • Autor: Glumanda Data: 2011-02-01 21:25:16

    Ciekawy pomysl.. ale chyba z moimi seniorami nie przejdzie... :(((
    Dziekuej za propozycje. Odpisalam sobie jak zrobic, polecona przez joanne bajaderke i jutro wyprobuje na malej ilosci i zadecydujemy z kolezanka czy zrobimy to z reszty naszych ciastowatych zapasow.

    Dziekuje Wam za podpowiedzi.

  • Autor: f-K Data: 2011-02-01 21:58:53

    1. Najprosciej: pokruszyc ciasto, dodac miekkie maslo lub margaryne, kakao, alkohol (rum najlepie), orzechy. Wyrobic mase, uformowac kuleczki i obtoczyc w startej czekoladzie, wiorkach kokosowych lub posiekanych orzechach.
    2. Tosty francuskie na slodko:
    http://wielkiezarcie.com/recipe45606.html
    mniam :-))
    3.pyszny angielski deser:
    http://wielkiezarcie.com/recipe19395.html

    4. Masz tyle tego ciasta, ze najlepiej wszystkie opcje :-)))

  • Autor: Basiek23 Data: 2011-02-01 23:05:54

    tak dokładnie miałąm to napisać ale Ty to napisałaś moim zdaniem to jest najlepsze rozwiazaNIE .;-) kulki są rewelacyjne

  • Autor: reniapos Data: 2011-02-03 00:30:51

    Ja też pomyślałam o kulkach. U nas nazywamy to ziemniaczki. Ze względu na dużą zawartość bakali, nie dodawałabym już orzechów.

Przejdź do pełnej wersji serwisu