Jeżeli termin ważności nie minął, można zamrozić, a potem pokroić na kostki , zalać gorącym mlekiem, posypać cynamonem - taki niby podwieczorek - to jak już zapomną, że jedli długo po świętach.
Termin waznosci do konca marca. Nie ma takich podwieczorkow u nas. Jest kawa i ciasto. Myslalam o bajaderkach oblanych czekolada.. :) ale co dodac do tego ciasta aby bylo troche lzejsze??
Oczywiście, ze można zrobić bajaderkę :-). Ja robiłam ostatnio po świętach z przepisu www.przepis-kulinarny.pl/bajaderka-jak-z-cukierni-id903.html. Pycha i zawsze to coś innego niż ciasto które się znudziło. A bakalie zbytnio nie przeszkadzają, grunt, ze nie ma innych dodatków jak krem, galaretka itp.
Ja tez zrobilabym toasty francuskie, ciasto zalalabym mikstura na noc, i na drugi dzien usmazylabym. Na probe zrobilabym z jednej kromki, tylko niezbyt cienkiej lub grubej /grube dobre sa pieczone w piekarniku/, na 1 jajko wzielabym 1/4 szklanki mleka , kilka lyzek smietanki, zapachow nie dawalabym, gdyz ciasto jest bogate w dodatki, i nastepnego dnia usmazylabym na masle. Podac mozna z bita smietana. lub syropem owocowym itp. Jezeli wyszlyby smaczne, pomyslalabym o "owocu" ktory pasowalby do tego, i zrobilabym toasty pieczone w piekarniku, spod blaszki wysmarowalabym obficie maslem, posypalabym cukrem, nastepnie owoce, dobrze sprawdzaja sie mrozone truskawki ze swiezymi bananami i na wierzch namoczone kromki ciasta i do piekarnika. Podajemy "odwrocone" z owocami na wierzchu. Bardzo podobnie robimy pudding, tylko ciasto kroimy na kawalki i zalewamy mikstura na noc, a rano do piekarnika i gotowe. Jezeli skorka jest zbyt wypieczona odkroilabym ja.
Ciekawy pomysl.. ale chyba z moimi seniorami nie przejdzie... :((( Dziekuej za propozycje. Odpisalam sobie jak zrobic, polecona przez joanne bajaderke i jutro wyprobuje na malej ilosci i zadecydujemy z kolezanka czy zrobimy to z reszty naszych ciastowatych zapasow.
Jak zwykle licze na Wasza pomyslowosc i pomoc.
Mamy w pracy spora ilosc takiego ciasta
Dużo to znaczy Ile ? i dla ilu osób /piszesz w pracy/ ? Na bajaderkę to chyba nie za bardzo. Ale to jest ciasto drożdżowe, to może da się odświeżyć ?
Duzo, to znaczy ok 10kg.
Osob jest ok 60.
Nie chca juz tego widziec na oczy..przejadlo im sie w formie pierwotnej wiec odswiezanie odpada.
Bread pudding bedzie dobrym wyjsciem z problemu, mozna tez zrobic french toasts ktore sa wspaniale z nadzieniem serowym.
Ja bym to zamroziła :-)
Jeżeli termin ważności nie minął, można zamrozić, a potem pokroić na kostki , zalać gorącym mlekiem, posypać cynamonem - taki niby podwieczorek - to jak już zapomną, że jedli długo po świętach.
Termin waznosci do konca marca. Nie ma takich podwieczorkow u nas. Jest kawa i ciasto. Myslalam o bajaderkach oblanych czekolada.. :) ale co dodac do tego ciasta aby bylo troche lzejsze??
Nie ma szans..co z tym potem zrobie? bedzie jeszcze bardziej suche... :(
Oczywiście, ze można zrobić bajaderkę :-). Ja robiłam ostatnio po świętach z przepisu www.przepis-kulinarny.pl/bajaderka-jak-z-cukierni-id903.html. Pycha i zawsze to coś innego niż ciasto które się znudziło. A bakalie zbytnio nie przeszkadzają, grunt, ze nie ma innych dodatków jak krem, galaretka itp.
Ja bym zrobiła z tego tosty francuskie na słodko a wierzch już na talerzyku polała konfiturą.
Ja tez zrobilabym toasty francuskie, ciasto zalalabym mikstura na noc, i na drugi dzien usmazylabym.
Na probe zrobilabym z jednej kromki, tylko niezbyt cienkiej lub grubej /grube dobre sa pieczone w piekarniku/, na 1 jajko wzielabym 1/4 szklanki mleka , kilka lyzek smietanki, zapachow nie dawalabym, gdyz ciasto jest bogate w dodatki, i nastepnego dnia usmazylabym na masle. Podac mozna z bita smietana. lub syropem owocowym itp.
Jezeli wyszlyby smaczne, pomyslalabym o "owocu" ktory pasowalby do tego, i zrobilabym toasty pieczone w piekarniku, spod blaszki wysmarowalabym obficie maslem, posypalabym cukrem, nastepnie owoce, dobrze sprawdzaja sie mrozone truskawki ze swiezymi bananami i na wierzch namoczone kromki ciasta i do piekarnika. Podajemy "odwrocone" z owocami na wierzchu.
Bardzo podobnie robimy pudding, tylko ciasto kroimy na kawalki i zalewamy mikstura na noc, a rano do piekarnika i gotowe.
Jezeli skorka jest zbyt wypieczona odkroilabym ja.
A może coś takiego?
Ciekawy pomysl.. ale chyba z moimi seniorami nie przejdzie... :(((
Dziekuej za propozycje. Odpisalam sobie jak zrobic, polecona przez joanne bajaderke i jutro wyprobuje na malej ilosci i zadecydujemy z kolezanka czy zrobimy to z reszty naszych ciastowatych zapasow.
Dziekuje Wam za podpowiedzi.
1. Najprosciej: pokruszyc ciasto, dodac miekkie maslo lub margaryne, kakao, alkohol (rum najlepie), orzechy. Wyrobic mase, uformowac kuleczki i obtoczyc w startej czekoladzie, wiorkach kokosowych lub posiekanych orzechach.
2. Tosty francuskie na slodko:
http://wielkiezarcie.com/recipe45606.html
mniam :-))
3.pyszny angielski deser:
http://wielkiezarcie.com/recipe19395.html
4. Masz tyle tego ciasta, ze najlepiej wszystkie opcje :-)))
tak dokładnie miałąm to napisać ale Ty to napisałaś moim zdaniem to jest najlepsze rozwiazaNIE .;-) kulki są rewelacyjne