Forum

Gawędy o jedzeniu

Sos do gołąbków

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-02-28 15:09:46

    i jeszcze jedno poszukuje rowniez fajnego przepisu na sos pomidorowy do golabkow

  • Autor: skopolendra Data: 2011-02-28 15:16:09

    http://wielkiezarcie.com/recipe53288.html polecam ten, pycha:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-01 08:10:44

    Mój sos do gołąbków
    Przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty można użyć sok pomidorowy)
    mała cebula
    kostki rosołowe o smaku warzywnym lub 0,5 l rosołu
    mąka do zaprawienia, śmietana 18 %
    sól, wegeta, lubczyk ( u mnie mrożony można pominąć)
    Kostki rospuścić w 1, litra wody jeśli rosół dolać 0,5 l wody zagotować.
    Dodać obraną i przekrojona na pół cebulę. Po chwili dodać przecier pomidorowy ( mały) i lubczyk gdy cebula będzie mięka zaprawić wodą z mąką z dodatkiem 1 łyżki śmietany. Doprawic do smaku wegetą.

    Smacznego

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-03-01 14:35:03

    Dziekuje za ciekawy przepis .

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-03-01 15:25:38

    Aggusia przepis skopiowany,ale mam pytanie ile dajesz kostek ,bo piszesz w liczbie mnogiej i na ile wody?Pozdrawiam

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-01 20:12:56

    Renia jedna kostka jest na 0,5 litra wody ( jest tak napisane na opakowaniach ). Ja daje w zależności ile potrzebuje sosu. Jak na 1 litr to 2 ale daje przecier ( swój ze słoika 0,5 l)  to próbuje i czasem dodaje 3 albo wegety. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości :):)

  • Autor: Mazba Data: 2011-03-01 15:32:39

    no nie! gdy się robi sos pomidorowy, czy zupę pomodorową, czy cokolwiek innego z pomidorami to MUSI być lubczyk, a jeśli nie on we własnej osobie to przynajmniej seler w korzeniu, czy naciowy. Wtedy dopiero pomidory mają tan właściwy sobie, cudny, niepowtarzalny smak

    dlatego nie można sobie odpuścić dodania lubczyka w jakiej bądź postaci, lub zamiennie selera do sosu. Protestuję, bo potrawa straci na walorach smakowych niemożliwie

  • Autor: hanah30 Data: 2011-03-01 17:05:50

    A włosi koniecznie dodaja do pomidorów bazyli

  • Autor: Mazba Data: 2011-03-01 17:07:08

    też prawilno

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-01 20:18:09

    a tu się nie zgodze nie prawda zależy do czego ta potrawa ma być. :):)  Ja nie lubie bazylj w zupie nie smakuje mi a już suszonej to nie znosze

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-01 20:16:18

    Hi Hi nie przyjmuję protestów. :):)  Ja kocham się w Lubczyku i nic na to nie poradzę :):) do pomidorowej, rosołu, sosu do gołąbków u mnie musi być aaa i do krupniku jeszcze i już.
    Lubczyk kojarzy mi sie z niebiańskim czasem dzieciństwa

  • Autor: Mazba Data: 2011-03-01 22:45:41

    i o to mi chodziło, że musi być, a w przepisie który podałaś naszej koleżance wyżej przy słowie lubczyk... zrobiłas adnotację, z której wywnioskowałam, że lubczyk jest nie konieczny

    i tak to jest gdy jeden pisze, a inni czytają (tak się rodzą nieporozumienia spowodowane osobistymi interpretacjami) ale cieszę się, że sobie wyjaśniłyśmy

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-02 09:05:40

    he he ja też się cieszę to internet i czasem można kogoś źle zrozumieć pommo dobrych intencji tak jak w naszym przypadku. :):):) Choć powiem Ci, że znam osoby które nie dodają Lubczyka. bo nie Lubią

  • Autor: renataz36 Data: 2011-03-02 08:32:11

    Agusia kochasz sie w lubczyku czy w Lubczyku? hahaha

    To taka mała dygresja:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-02 09:07:09

    he he he takie słoneczko dziś piekne świeci, że sama zastanawiam się w kim ja się dziś kocham.:):):) Hi Hi wypadło na męża :):)

  • Autor: bahus Data: 2011-03-04 22:20:29

    he he he takie słoneczko dziś piekne świeci, że sama zastanawiam się w
    kim ja się dziś kocham.:):):) Hi Hi wypadło na męża :):)

    Nim przeczytałem ostatnie słowo miałem troszkę nadzei,,,,,

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-05 18:12:00

    przydzie kryska na matyska

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-22 12:13:48

    A co na to Twój mężczyzna? Przecież lubczyk to afrodyzjak podobno :)

    Ja robię sos standard jak za dawnych czasów - lubię tradycyjnie, tak jak w moim przepisie Pulpety jak gołąbki. Swoją drogą polecam leniwym :)

  • Autor: wojalina Data: 2011-03-22 10:00:02

    Ja to wszystko miksuję (głównie cebulę) i wychodzi puszysty

Przejdź do pełnej wersji serwisu