Forum

Kuchenne porady

Zbyt wiele przypraw

  • Autor: betap Data: 2011-03-10 18:07:19

    Dziś robiłam na obiad mielone z indyka , a że mam katar ,to i smak i węch nie takie . Dałam zbyt wiele przypraw i soli ,ja zjadłam ,ale syn i mąz nie bardzo byli zachwyceni smakiem.Czy macie jakieś pomysły , aby jakoś te moje kotlety jeszcze mozna było zjeść ?

  • Autor: as Data: 2011-03-10 18:11:53

    Może je jakoś rozdrobnić i dodać do innego dania: sos do spaghetti, risotto, ewentualnie do bigosu dodać. Tylko wtedy nie doprawiaj mocno przyprawami nowego dania.

  • Autor: ewka63 Data: 2011-03-10 18:20:13

    Można zalać wodą w rondlu i dusić. Potem z wywaru zrobić sos.

  • Autor: betap Data: 2011-03-10 18:28:01

    Tak się nie da  bo kotleciki się 'kurczą' i jeszcze bardziej słone się robią ja zawsze kończę smażenie dusząc w niewielkiej ilości wody

  • Autor: as Data: 2011-03-10 18:33:53

    ale część soli przejmie woda

  • Autor: betap Data: 2011-03-10 18:59:05

       Wlasnie tak jest tylko Mąz polał tym ziemniaki :( Ale mamy psa - dużego

  • Autor: betap Data: 2011-03-10 18:28:51

    A mże ktoś ma pomysł na risotto?

  • Autor: as Data: 2011-03-10 19:21:30

    Może mój przepis. Tylko w Twoim przypadku mięso rozdrobnić widelcem i dodać pod koniec, a nie na początku. Tylko uwaga z przyprawami. http://wielkiezarcie.com/recipe66745.html

  • Autor: peggy83 Data: 2011-03-10 18:38:42

    A moze troszkę niezdrowo, ale ja tak robię jak mi kotlety zostają na drugi dzień: kotlety podgrzewam (można na parze - mniej kalorycznie, można na patelni). Buła - kroję na pół i opiekam - można w piekarniku, ja opiekam na takiej podstwce nad tosterem - chodzi o to żeby była chrrrupiąca. Sos: majonez + ketchup, tyle samo majonezu, ile ketchupu, czyli 1:1 - wymieszać. Bierzesz chrupiący spód bułeczki, na to łyżka sosu, potem plasterek cebuli, pomidorka, kotlet, sałata,plasterki ogórka, papryka (w sumie warzywa - dowolnie - jakie lubisz) , wierzch buły posmarowany od spodu sosem - wszystko ładnie przycisnać i wcinać.

    Jeśli kotlety sa super - ekstra mocno przyprawione możesz je przekroić na pół - cieńsza warstwa będzie mniej wyczuwalna.

    Pozdrawiam!

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-03-10 19:44:41

    A może zrób po prostu lasagne, lub zapiekany makaron z mięsem.

  • Autor: f-K Data: 2011-03-10 20:09:28

    Ja zrobilabym tak:
    Zalac mielone woda tak, by je przykryla i pogotowac. Osobno podsmazyc na lyzce masla koncentrat pomidorowy (sporo) lub pomidory z puszki. Wymieszac z sosem z duszenia. Doprawic oregano lub swieza bazylia.  Zagescic maka i pogotowac jeszcze chwile. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. Posypac startym zoltym serem i zapiec w piekarniku.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-10 20:15:59

    Ja bym ugotowała makaron bez dodatku soli. Kotlety przepuściła przez maszynkę do mięsa. Wymieszała z ugotowanym makaronem. Całośc wymieszała z 2 łyżkami przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw jakie lubisz bez soli ( można użyć ketchupu) Starła ser żółty część wymiezała z makaronem, część posypała po wierzchu i zapiekla w piekarniku. To jest wersja na szybko. Wersja na dłuższą zabawę to dodajemy warzywa: pieczarki paprykę marchewkę, może być cukinia. Wcześniej oczywiście poduszone. Gdy warzywa będa miekie miezany z makaronem i mięsem.

    Myślę też że spokojnie możesz też ugotowac makaron typu spagheti bez soli. Zrobić do tego sos Bolonese lub neapolitański bez soli jeśli faktycznie az tak bardzo są i przyprawione te kotlety

  • Autor: betap Data: 2011-03-10 21:01:48

    Bardzo dziękuję już mam wstepną wizje.

  • Autor: betap Data: 2011-03-10 21:03:16

    Oczywiscie dzieki Wam,

  • Autor: as Data: 2011-03-10 21:06:51

    Pochwal się jak zrobisz i jak będzie smakować.

  • Autor: betap Data: 2011-03-10 21:22:21

    Na pewno to zrobie

Przejdź do pełnej wersji serwisu