Forum

Kuchenne porady

Jak robicie biszkopt

  • Autor: kuchacik Data: 2011-03-15 20:54:58

    Witam wszystkich Żarłoków.
    Chciałem się Was zapytać ,jak pieczenie biszkopt ? Ubijacie najpierw pianę ? potem dodajecie żółtka ? Napiszcie dokładnie jak to robicie proszę Was. Mąkę mieszacie mikserem czy łyżką ?

  • Autor: joannaantoni Data: 2011-03-15 20:58:39

    Są różne metody. Ja najbardziej lubię ubijać żółtka z cukrem, potem stopniowo dodawać składniki, na końcu ubitą pianę z białek. Mąkę mieszam mikserem (choć niektórzy robią to ręcznie), ale białka plastikową łyżką.

  • Autor: makusia Data: 2011-03-15 21:01:45

    Najpierw ubijam białka, jak dobrze ubite, dodaję cukier cały czas ubijając, później po jednym żółtku, na koniec przesiewam mąkę, wsypując do masy jajecznej, i ciut proszku do pieczenia, wszystko delikatnie mieszam, i tyle, ale wiem że są różne sposoby :)
    Polecam Ci artykuł Glumandy http://wielkiezarcie.com/article48565.html

  • Autor: mahika Data: 2011-03-15 21:06:59

    Robię dokładnie tak samo. Mase rozgarniam bardziej na boki jak wkładam tortownicę do piekarnika.
    Dodaję też łyżkę octu do żółtek. Tak robiła babcia.

    A słyszałaś coś na temat rzucania upieczonego biszkoptu jeszcze w formie na podłogę z półmetrowej wysokości?
    Ktoś mi ostatnio o tym mówił

  • Autor: makusia Data: 2011-03-15 21:13:54

    A słyszałam, lecz nie próbowałam:) http://wielkiezarcie.com/recipe41510.html

  • Autor: mahika Data: 2011-03-15 21:15:02

    O, trzeba będzie wypróbować przy najbliższej okazji :)

  • Autor: punca Data: 2011-03-15 21:15:58

    Ja nie miałam dobrego sposobu i rzepisu na biszkopt,ale przepisy WŻ mi pomagły i teraz wychodzą mi super! Ubijam mikserem pianę na sztywno,potem dodaje cukier,białka mają się lśnić,potem żółtka mieszam łyżką drewnianą i dodaję przesianą mąkę z proszkiem do piecz.,na samym końcu dodaje 2 łyżki zimnie wody.Jak biszkopt skończy się piec to wyciągam go i opuszczam na podłogę  no ścierke kuchenną,wtedy na pewno nie opadnie.

  • Autor: punca Data: 2011-03-15 21:18:01

    bałam się tego opuszczania (20-30cm od podłogi),ale na prawdy polecam,na pewno nie opadnie!

  • Autor: makusia Data: 2011-03-15 21:19:39

    Przy najbliższej okazji zaryzykuję.. a co!:)))

  • Autor: Anovi Data: 2011-03-15 21:16:10

    A słyszałaś coś na temat rzucania upieczonego biszkoptu
    jeszcze w formie na podłogę z półmetrowej wysokości?Ktoś mi
    ostatnio o tym mówił

    Ja rzucam, ale z jakiś 30 cm, no może 50 :)

  • Autor: kuchacik Data: 2011-03-15 21:41:15

    Ciekawe ,spróbuję :D

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-17 10:37:09

    Co ten ocet zmienia - ja próbowałam z i bez i to samo. Próbowałaś? Tak samo jak nie trzeba proszku. Dodaję szczyptę sody do białek, wtedy mam pewność że się ubiją. Tak na prawdę wszysko zależy od jajek i jakości mąki jaki biszkopt wyjdzie. Ja zawsze robię tak samo, a zawsze to dla mnie niespodzianka jaki wyjdzie.

  • Autor: butelka Data: 2011-03-16 08:41:31

    Ja robię tak samo, a mąkę mieszam mikserem na wolnych obrotach. I odkąd zaczęłam rzucać biszkoptem o podłogę nigdy mi nie opadł, a wcześniej to różnie bywało

  • Autor: wiolka110471 Data: 2011-03-15 21:42:08

    Witaj dotychczas moje biszkopty różnie się upiekły.Jednak kiedyś skorzystałam z przepisu na biszkopt Dorotaxx (ona z kolei również od kogoś)i od tego czasu wychodzi rewelacyjnie .POLECAM sprawdź .Ja również spuszczam biszkopt na podłogę z ok. 30 cm i nigdy nie opadł choć pierwszy raz miałam ogromnego stracha

  • Autor: kuchacik Data: 2011-03-15 21:49:29

    Jak możesz to poślij link.

  • Autor: anboku Data: 2011-03-15 22:24:51

    http://wielkiezarcie.com/recipe30629.html Też robię z tego przepisu i wychodzą super.

  • Autor: Satina Data: 2011-03-15 23:11:34

    Całe jajka ubijam z cukrem, kiedy powstanie gęsta i głądka masa (kogiel-mogiel) to przesiewam mąkę przez sitko z proszkiem do pieczenia (lub bez) i mieszam delikatnie drewnianą łyżką, mieszam w taki sposób aby powstawały pęcherzyki powietrza.

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-16 14:22:10

    Ja ubijam całe jaja z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch, na końcu delikatnie, stopniowo mieszam łyżką wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.

  • Autor: frytka Data: 2011-03-16 21:40:35

    A próbowałaś Biszkopt uniwersalny bettinki.Wychodzi super.Miałam zawsze problemy z biszkoptem dopóki nie znalazłam tego przepisu.

  • Autor: ulla* Data: 2011-03-17 10:26:32

    Nie wychodził mi biszkopt jak dodawałam mąkę ziemniaczaną czy proszek budyniowy. Często ubijałam jajka razem, teraz ubijam osobno pianę z cukrem dodając powoli kolejne składniki-żółtka.itd. Zaczęło mi też wychodzić kiedy dodałam do masy gorącą wodę wymieszaną z olejem. Jak dodam mąkę to jeszcze chwilę mikserem, kończę delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Biszkopt wychodzi wtedy świetny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu